DEKO TV

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 929
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DEKO TV

Post autor: TLW/SZA »

Ja tam widze że tylko jest brak DEKO TV, DEKO TV Pro jest nadal w ofercie: https://sklep.displayit.pl/pl/p/Dekoder ... C-H.265/80
Tak to już bywa, jak na coś jest zapotrzebowanie to można przebierać jak w ulęgałkach, a po zakończeniu całego procesu refarmingu można zwijać żagle. Z drugiej strony czego co niektórzy oczekują od tunerka za 100-150zł? Że bedzie sprzatał, gotował czy nie wiadomo co tam jeszcze obsługiwał? Za dużo wymagacie.

wsz
Posty: 150
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: LG OLED55B9
Instalacja antenowa: Indywidualna na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: DEKO TV

Post autor: wsz »

Że strony www.dekotv.pl. ---> sklep wyświetla, że produkt niedostępny. URL wzięty z pudełka dekodera. Trochę się rozjechali, ale to ich problem.

wsz
Posty: 150
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: LG OLED55B9
Instalacja antenowa: Indywidualna na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: DEKO TV

Post autor: wsz »

Dziś i u nas przełączyli na DVB-T2. Dekoder poleżał sobie w pudełku- włączam - i nie ma sygnału po HDMI :mrgreen: Port i kabel sprawdzony z innym urządzeniem - działa.

Tel. do serwisu producenta czy jest jakiś reset możliwy bez widocznego menu na ekranie. Więc nie ma. Naprawa tylko przez wymianę na nowy. Jak to pójdzie zobaczę.

Może jest jakiś "ogólnochiński" sposób resetowania takich dekoderów - są do siebie podobne - z menu odpada, a portu SCART już nie mam do dyspozycji, by zobaczyć czy tam jest sygnał. Dekoder reaguje na wybranie menu lub zmiany kanału, ale nic nie posyła na HDMI. Klawisz "Format" wciskany kilka razy też niczego nie zmienia :cry:

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DEKO TV

Post autor: Dobrycel »

Inny kabel HDMI? Telewizor do ustawień fabrycznych itp?

Ps Szkoda, że brak aktualizacji softu. Wiele jeszcze mozna by było zrobić. Kilka fajnych rozwiązań jak i poprawa tłumaczenia.
Czoś czuje, że więcej zmian nie będzie. Za duzo różnych dekoderów na rynku.

wsz
Posty: 150
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: LG OLED55B9
Instalacja antenowa: Indywidualna na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: DEKO TV

Post autor: wsz »

Napisałem, że kabel HDMI + TV są w prządku. Ten dekoder z nimi działał jeszcze ze 3 tygodnie temu. Żadne nastawy ani softy nie były zmieniane od tego czasu. Chodzi mi o reset samego dekodera inaczej niż z menu. 'Może jest jakiś "ogólnochiński" sposób resetowania takich dekoderów ...' z klawiszy bez menu?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 929
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DEKO TV

Post autor: TLW/SZA »

A może telewizor jest niewydolny i nie przetwarza w 1080p lub 1080i? Miałem taki przypadek że musiałem ustawić dekoder do rozdzielczości 576i/p bo tv marki Thomson obsługujący stary standard DVBT nie odbierał sygnału z właśnie tunera DEKO , też myślałem że jest walnięty kabel HDMI albo port a tu taki niuans. Także sprawdź jeszcze taką mozliwość, format w PAL i rozdzielczość 576i/p, a jak nie da rady to reklamacja.

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DEKO TV

Post autor: Dobrycel »

Rozdzielczość można na pilocie zmieniać. Generalnie jako fabryczny dekoder nie powinno byc problemu. Ja bym jeszcze pod inny tv podłączył dekoder.
Ostatnio zmieniony 28 czerwca 2022, o 10:55 przez Dobrycel, łącznie zmieniany 1 raz.

wsz
Posty: 150
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: LG OLED55B9
Instalacja antenowa: Indywidualna na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: DEKO TV

Post autor: wsz »

Dobrycel dzięki za radę. Nie wierzyłem ale zrobiłem. Dołączyłem do innego TV i ruszył :) .

Dzięki także za sugestie co do wydajności ale problemem na pewno nie była ona tylko jakaś znowu niezgodność w HDMI - chociaż poprzednio działał, bo na tym TV uruchamiałem i konfigurowałem dekoder, potem został odłączony, a wczoraj znowu dopięty dokładnie w ten sam sposób.

Problemem nie były ograniczenia TV, a raczej może "nadmiarowość": HDMI 2.1 maks. możliwe 4K 120 Hz, ale ruszył mi na TV sąsiada z HDMI 2.0b maks. 4K 60Hz.

Na wszelki wypadek zrobiłem z menu reset do ustawień fabrycznych dekodera, wyszukiwanie kanałów, zmianę na 1080@50p i pomijanie kanałów wymagających Hbbtv. Takie minimum. Dziś mam nadzieję, że ponownie zadziała u znajomego z jego 10 letnim TV (poprzednio mi zadziałał u niego z nastawą 1080@50p). Tam jest maks. HDMI 1.3.

Ostatni raz miałem problem z niezgodnościami HDMI w 2010 roku kiedy musiałem wymienić amplituner, bo nie dogadywał się z TV (wtedy migał obraz). Myślałem, że teraz to już się nie zdarza dla nowego sprzętu po tylu latach życia standardu i jego powszechności.

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DEKO TV

Post autor: Dobrycel »

Ciesze sie, że ruszyło.
Nie działa na kablu HDMI 8K?
Na kablu 4 k działa?
Ktoś potrafi to prosto wyjaśnić?
Znowu się czegoś nowego dowiedziałem :)
Kurcze jednak do telewizji naziemnej to bedzie niebawem potrzebna instrukcja jak do samolotu (studium dziwnych przypadków).

wsz
Posty: 150
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: LG OLED55B9
Instalacja antenowa: Indywidualna na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: DEKO TV

Post autor: wsz »

To nie była kwestia kabla moim zdaniem. Poprzednio użyłem kabla dostarczonego z deko oraz potem starego kabla z 2010 roku zgodnego z HDMI 1.4a wysokiej jakości (obsługuje mi dziś 4k 60 Hz z laptopa, chociaż tego norma 1.4a nie przewidywała - ale jest krótki, bo 2m i porządnie zrobiony - gruby). Na obu deko działało. Poza tym, dla 1080@60p (i 50p) wystarczy norma HDMI 1.0 (norma z 2002 roku :!: ) tylko kabel musi być porządnie wykonany. Jak nieporządny chiński to są problemy.

Sądzę, że wylazły jakieś niezgodności w negocjacji sygnałów/protokołów/itp pomiędzy deko i TV po tej trzytygodniowej przerwie. Skąd się nagle wzięły, tego nie wiem. Ważne by zadziałał ponownie z tym dziesięcioletnim TV, bo ja go z niczym innym nie będę używał. U siebie go tylko dostroiłem ponownie po przełączeniu na DVB-T2 wczoraj, bo tak mi wygodniej. Poza tym, u mnie odbiera wszystkie MUXy dobrze, a u znajomego się okaże. Nadajnik ten sam.

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DEKO TV

Post autor: Dobrycel »

Jak u Ciebie wszystko odbiera to nie ma opcji aby gdzie indziej nie odbierał. No chyba, że kiepska instalacja antenowa.

wsz
Posty: 150
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: LG OLED55B9
Instalacja antenowa: Indywidualna na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: DEKO TV

Post autor: wsz »

Ze starym TV deko ruszył także.

Co do odbioru, to jest różnica: u mnie ok. 4 km do nadajnika i antena VHF/UHF, a u znajomego ok. 20 km i tylko antena UHF. Ale odbiera mu także ten MUX na VHF na tym co ma ;)

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DEKO TV

Post autor: Dobrycel »

Ktoś sie orientuje jaka antene wifi mozna wpiąć do tego dekodera aby ruszyło? Nie koniecznie chce kupować na Allegro. Moze cos innego zadziała z tego co człowiekowi zalega.

-greg-
Posty: 23
Rejestracja: 31 października 2013, o 02:01
Miejscowość: Hucina
Odbiornik: SONY KDL-32W706B
KOQIT T10 H.265
TELE System UP T2 4K
Instalacja antenowa: OPTICUM AX-1000 z AX-W11
TRISET 113 PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów - Góra Św. Marcina

Re: DEKO TV

Post autor: -greg- »

Ja bym sprawdził MT7601. To tylko sugestia.

Awatar użytkownika
leszek4231
Posty: 16
Rejestracja: 26 maja 2022, o 15:57
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Ferguson Ariva T55 (DVB-T)
będę miał - Wiwa h.265
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów Góra Św. Marcina

Re: DEKO TV

Post autor: leszek4231 »

Krosnoludek pisze: 17 maja 2022, o 21:41 Ja również im dzisiaj napisałem by powiększyli czcionkę na bannerze i pousuwali z niego wszelkie zbędne informacje, by dążyli do takiego wyglądu jak w Skymaster:

Obrazek
ten soft też jest w tunerach Opticum, ale nie Opticum Red, tylko Opticum Blue

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DEKO TV

Post autor: Krosnoludek »

Skymaster = Opticum Blue
AXTechnology = Opticum Red

giaur500
Posty: 1633
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DEKO TV

Post autor: giaur500 »

Czy rozporządzenie odnośnie wymagań dla sprzętu sprzedawanego w Polsce nie narzuca obsługi 4k? A ten tuner 4k nie obsługuje.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2925
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DEKO TV

Post autor: Krosnoludek »

Nie nie narzuca obsługi 4K

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DEKO TV

Post autor: Dobrycel »

Piszecie o softach dla Deko Tv czy dla Opticum?

Awatar użytkownika
leszek4231
Posty: 16
Rejestracja: 26 maja 2022, o 15:57
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Ferguson Ariva T55 (DVB-T)
będę miał - Wiwa h.265
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów Góra Św. Marcina

Re: DEKO TV

Post autor: leszek4231 »

Krosnoludek pisze: 19 lipca 2022, o 23:33 Skymaster = Opticum Blue
AXTechnology = Opticum Red
to osd było jeszcze za czasów Globo

ODPOWIEDZ