Canal Plus Box

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

I wygasły. Stojąc się do instrukcji w internecie (brakuje jednej pełnej od początku do końca, żeby to zrobić sprawnie i szybko) przywróciłem ustawienia fabryczne, zainstalowałem Wolfa i odblokowałem widżety. Oczywiście blokada 18+ znikła, ułożyłem sobie apki jak chciałem. Do pełni szczęścia brakuje tylko porządnego programu do DVB-T.

No i TVP GO na Android TV też już mógłby się w końcu pojawić.
A w Polsat Go mogliby dodać Wiadomości 24 skoro i tak są w eterze. Tak jak Polsat News niewygodnie dostępny przez przeglądarkę.

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2644
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Canal Plus Box

Post autor: hadam »

Dekoder Canal Plus Box został wycofany ze sprzedaży w dużych sieciach, bo nie spełnia wymagań Ministra Cyfryzacji.
Sam zastanawiałem się nad jego kupnem.
Może wrócić do sprzedaży, ale z wyłączoną funkcją tunera DVB-T2. Jeśliby do tego doszło, to pewnie będzie to dotyczyć nowo sprzedawanych, a nie tych co są już w użytku.
Myślę, że jeśli fizycznie głowica DVB-T2 pozostanie w pudełku, to pewnie będzie się to dało jakoś obejść i może będzie można włączyć np. w ukrytych funkcjach menu, jeśli ktoś będzie bardziej obeznany, tylko nie wiadomo jak wtedy z gwarancją. Problem może być też ze wsparciem.
Cóż zobaczymy co ostatecznie zrobią, jaką Canal+ podejmie decyzję, jednak tuner naziemny nie jest priorytetem w tym dekoderze.
https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/d ... zona-hbbtv

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2922
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Canal Plus Box

Post autor: Krosnoludek »

Czy nie lepiej dołożyć do niego obsługę HbbTV?
Ktoś już pisał, że dostał info z infolinii że HbbTV ma się na nim pojawić, może wycofali i czekają aż zostanie wydane oprogramowanie z HbbTV i pojawi się z powrotem?

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Czy przy Wolf Launcherze mogę się spodziewać, że system będzie się chciał sam zaktualizować? Czy też należałoby to zrobić ręcznie? Nawiązuje do wątku https://forum.satkurier.pl/topic/41583- ... /#comments . Nie wiem czy wtedy nie wytworzy to kolejnych problemów.

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Jeszcze dodam, że zainstalowałem sobie apkę buttons remapper. Dzięki temu i własnym ustawieniom na pilocie firmowy przycisk Canal+ służy mi do szybkiego wejścia do Live Channels. A sąsiadujący z nim po prawej do wejścia/powrotu na ekran główny/startowy (ten z wszystkimi apkami). Czyli wszystko cacy i tylko w Live Channels brakuje opcji zmiany numeracji i ustawiania kanałów. I mniej (ale też) ręcznego strojenia.

pppp
Posty: 24
Rejestracja: 25 czerwca 2016, o 22:10

Re: Canal Plus Box

Post autor: pppp »

Jak zdjąc blokadę 18+ bo wkurza mnie kłódka w wieczornych porach na połowie kanałów?

update. Chyba znalazłem:

Jak rozwiązać problem z blokadami kanałów naziemnych w godzinach nocnych?

Trzeba przywrócić boxa do ustawień fabrycznych a następnie nie aktywować go przez stronę online. Następnie dla wygody zainstalować Wolf Launcher i Live Channels do odbioru DVBT.

babarek
Posty: 31
Rejestracja: 28 grudnia 2021, o 10:08
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Canal Plus Box

Post autor: babarek »

bartosz4 pisze: 9 kwietnia 2022, o 16:13 Jeszcze dodam, że zainstalowałem sobie apkę buttons remapper. Dzięki temu i własnym ustawieniom na pilocie firmowy przycisk Canal+ służy mi do szybkiego wejścia do Live Channels. A sąsiadujący z nim po prawej do wejścia/powrotu na ekran główny/startowy (ten z wszystkimi apkami). Czyli wszystko cacy i tylko w Live Channels brakuje opcji zmiany numeracji i ustawiania kanałów. I mniej (ale też) ręcznego strojenia.
Czy działa ci HDMI-CEC ? Czy pilotem od TV można sterować zmianą kanałów w Live Channels ? Załączać/wyłączać dekoder z pilota TV?

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Na pilocie od tv działają klawisze numeryczne. Byle w końcu móc ustawić własną numerację i kolejność i byłoby super. A włączania/wyłączania jeszcze nie sprawdziłem. Na pewno działa to w drugą stronę, pilotem od przystawki na tv.

babarek
Posty: 31
Rejestracja: 28 grudnia 2021, o 10:08
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Canal Plus Box

Post autor: babarek »

1. Gdyś mógł sprawdzić obsługę z pilota telewizora. Zał/wył oraz zmianę kanałów up/down.
2. To w Live Channels nie można ustawić własnej kolejności kanałów.

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

1. Pilot od tv nie włącza mi boksa (uruchamia się tylko tv), ale potrafi go wyłączyć (co widzę dopiero teraz,bo ja i tak oba urządzenia mam podłączone do zasilania przez listwę, którą wyłączam). I strzałkami od ustawień mogę zmieniać kanały, przechodzić między apkami, exitem wychodzić.

2. Tam nic nie można ustawić/zmienić.

babarek
Posty: 31
Rejestracja: 28 grudnia 2021, o 10:08
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Canal Plus Box

Post autor: babarek »

Dzięki za sprawdzenie.
U mnie pilot od TV Panasonic nie obsługuje zmiany kanałów w dekoderze Canal+.
Z tym brakiem możliwości ustawiania kanałów w Live Channels to straszna lipa.

piotrk123
Posty: 25
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 15:36

Re: Canal Plus Box

Post autor: piotrk123 »

Może też być kwestia ustawień w TV. W moim Sony przyciski z numerami normalnie przełączały TV, ale dało się to zmienić w ustawieniach TV i teraz działają na boxa.

babarek
Posty: 31
Rejestracja: 28 grudnia 2021, o 10:08
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Canal Plus Box

Post autor: babarek »

Sprawdzę na drugim TV Panasonica do którego dokupiłem już inny dekoder z działającym HDMI-CEC. Pilot do TV steruje zmianą kanałów w dekoderze. Działa dobrze.

Tak na marginesie to i tak bardzo mi brakuje możliwości uporządkowania kanałów w Canal+ boxie.

piotrk123
Posty: 25
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 15:36

Re: Canal Plus Box

Post autor: piotrk123 »

Czy to możliwe aby ten box odbierał kanały z Warszawa WTT z odległości prawie 60 km? Bo inaczej nie mam wytłumaczenia skąd te kanały które pasują do tego nadajnika. Z internetu nie lecą bo ethernet i wifi odłączone.

piotrk123
Posty: 25
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 15:36

Re: Canal Plus Box

Post autor: piotrk123 »

Sprawdziłem na tym Samsungu z forum w innej lokalizacji ale tej samej miejscowości. Udało mi się tam wyszukać te kanały na 490 mhz czyli WTT Warszawa. Wychodzi na to że ten Box ma całkiem niezłą głowicę skoro TV Samsunga jak i Not Only TV USB które posiadam nie widzą tego w ogóle.

irdeto
Posty: 222
Rejestracja: 29 listopada 2011, o 23:31
Miejscowość: Okolice Lublińca
Odbiornik: Cryptobox 752 Combo + Panasonic , LG UF7787
Instalacja antenowa: Dipol TriDigit 44/21-69 + Dipol 7/5-12 - pion + ams AWS-121m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Klepaczka

Re: Canal Plus Box

Post autor: irdeto »

Jest nowa aktualizacja do tego boxa , C3.0.6

Wprowadzono Android 10
Ale z hbb nic niby nie poprawiono, a tuner rzekomo wycofany, więc to tylko dla aktualnych posiadaczy.

Lista zmian:
https://satkurier.pl/news/217329/canal- ... id-tv.html

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Nie wiem czy ta aktualizacja nie popsuje mi ustawień związanych z Wolf Launcherem. Więc nie wiem czy jej unikać czy nie. Tutaj https://forum.satkurier.pl/topic/41583- ... /#comments pitolą od rzeczy, a ja bym po prostu chciał porządną apkę do TV naziemnej. TVP GO pod Android TV też wskazana.

Szymon_Zy
Posty: 332
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: Canal Plus Box

Post autor: Szymon_Zy »

Nie popsuje.

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: Canal Plus Box

Post autor: wiertolot »

Jedyny rozsądny mocno niedrogi odbiornik ten CANAL+BOX 4K na dzień dzisiejszy z DVB-T2, HEVC i obsługujący 4K, co oznacza, że z niego TVP 4K będzie działać i będzie można oglądać MŚ w Katar z niego w 4K. Szkoda, że nie ma w nim te HbbTV 2.1.0, ale to nie przeszkadza.
Bo reszta to szajstwo ludziom wciskają nic nie warte bez 4K i UHD za grosze 100-200 zł, bo chcąc inny lepszy kupić z 4K trzeba wydać ponad 500 zł. .......... 8-)

wiertolot
Posty: 399
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: Canal Plus Box

Post autor: wiertolot »

I czemu go wycofali? Powinni moim zdaniem dodać do niego te HbbTV i na jego podstawie inne wypuszczać podobne nie tylko tej marki, ale inne firmy, żeby to było niedrogo dostępne we wszystkie salony, sklepy i.t.p, bo co najważniejsze to jako jedyne obsługuje 4K.

ODPOWIEDZ