Canal Plus Box

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Na temat tej przystawki już co nieco napisano.
Ważna informacja to to, że warto zainstalować aplikację Live Channels. Wtedy można przełączać kanały do przodu i tyłu i jest EPG.
Poza tym można zainstalować apki TVP, Player i Polsat Go i na dziś Hbbtv też niepotrzebne.

Czy tuner DVB-T może mieć słabszą czułość odbioru? Mam takie wrażenie przy W24 oraz obu muksach testowych HEVC. Ale nie idzie tego sprawdzić, bo tam nie ma żadnych ustawień ręcznych ani diagnostyki.

jnk
Posty: 46
Rejestracja: 27 sierpnia 2010, o 20:06
Miejscowość: Grajewo - podlaskie
Odbiornik: SONY KD-49XG8096 z HbbTV 1.5, tuner USB KOM1060,
AUNA DAB+
Instalacja antenowa: Emme Esse 548UC + wzm. Alcad CA-215, 1 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: 60km-Krynice, 53km-Miłki, Suwałki-61km

Re: Canal Plus Box

Post autor: jnk »

Mam stare tunery komputerowe jeszcze do odbioru w standardzie DVB-T to większość z nich miała to wadę właśnie, że potrzebowała naprawdę dobrego sygnału lepszego niż odbiornik TV. Parametry sygnału odbieranego przez tuner komputerowy w niektórych aplikacjach są pokazywane bardzo szczegółowo. W innych przeważnie tylko jakość i siła sygnału jest prezentowana.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5556
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Canal Plus Box

Post autor: @GUTEK@ »

bartosz4 pisze: 12 stycznia 2022, o 22:15 Czy tuner DVB-T może mieć słabszą czułość odbioru? Mam takie wrażenie przy W24 oraz obu muksach testowych HEVC. Ale nie idzie tego sprawdzić, bo tam nie ma żadnych ustawień ręcznych ani diagnostyki.
Możesz spróbować zainstalować apkę Activity Launcher i zobaczyć przez nią czy nie ma jakichś ukrytych ustawień dla DVB-T. Przykładowo w boxie od Play można tak wejść w ręczne skanowanie czy sortowanie kanałów.
Z tym, że tej apki przez sklep play nie zainstalujesz, trzeba ręcznie np https://apkpure.com/activity-launcher/d ... tylauncher

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Czyli wrzucam na pendrive i odpalam go na C+Boksie?

qweir205
Posty: 153
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Miejscowość: Poznań

Re: Canal Plus Box

Post autor: qweir205 »

bartosz4 pisze: 16 stycznia 2022, o 18:39 Czyli wrzucam na pendrive i odpalam go na C+Boksie?
Tak, instalujesz z pendrive'a tylko musisz włączyć instalowanie z nieznanych źródeł. Ja już to zrobiłem na c+boxie lecz nic nie znalazłem. Może za słabo szukałem.

kamilo23
Posty: 16
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 12:19

Re: Canal Plus Box

Post autor: kamilo23 »

C+ box będzie obsługiwał hbbtv?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5556
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Canal Plus Box

Post autor: @GUTEK@ »

Wątpie by kiedyś dodali, ale skoro tam jest AndroidTV to co stoi na przeszkodzie aby zainstalować ze sklepu dedykowaną apkę np TVP Stream.

kamilo23
Posty: 16
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 12:19

Re: Canal Plus Box

Post autor: kamilo23 »

No nic zakupiony zobaczymy jak to dalej będzie.

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Nie wiedziałem, że używając klawiszy numerycznych na pilocie od tv można zmieniać kanały w Canal + Boksie.
Żeby tylko jeszcze można było nadać swoje numery i kolejność programów. No i opcje ręcznej synchronizacji itd. To takie skomplikowane dla jakieś apki?

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Klawisze numeryczne dotyczą apki Live Channels. W zasadzie dzięki HDMI można do boksa używać pilota od telewizora.
Natomiast czy ja dobrze rozumiem, że Wolf Launcher zdejmuje blokadę 18+?

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Zainstalowałem te wyciągniętą apke Live TV. Wydaje się, że miałaby to co trzeba gdyby opcje były aktywne. I nie wywalało przy zmianie stacji. No a tak to póki co do kosza.

mathey
Posty: 98
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 21:07
Miejscowość: Lower Silesia
Odbiornik: JVC LED LT58VA8000,
ArivaT760i/MantaDVBT06@LG42LC42
Instalacja antenowa: Siatka no-name z symetryzatorem + rozgałęźnik na 2 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Żórawina, Sky Tower, Černá hora

Re: Canal Plus Box

Post autor: mathey »

Jeżeli w tej aplikacji tuner nie reaguje tylko na klawisze, a apka nie crashuje się przy próbie zmiany kanału to jeśli chcesz się bawić, to w tym obrazie softu z KT1 poszukaj pliku "generic.kl" - tam są kody klawiszy, jakie wykorzystuje ten box. Następnie, jak wrzucisz do swojego tunera te LiveTV możesz przez adb spróbować wysyłać odpowiednie kody klawiszy i zobaczyć, czy możesz w ten sposób zmieniać kanały - jeśli tak, to później możesz pomyśleć nad jakimś button mapperem albo nawet, jeśli masz zawzięcie stworzyć sobie aplikację na telefon, do przełączania kanałów.

kiltel
Posty: 91
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: Canal Plus Box

Post autor: kiltel »

bartosz4 pisze: 15 lutego 2022, o 13:36 Klawisze numeryczne dotyczą apki Live Channels. W zasadzie dzięki HDMI można do boksa używać pilota od telewizora.
Natomiast czy ja dobrze rozumiem, że Wolf Launcher zdejmuje blokadę 18+?
Aby nie było blokady 18+ trzeba nie aktywować boxa kodem przez stronę internetową. Jeśli ktoś już ma tą blokadę to żeby się jej pozbyć trzeba box przywrócić do ustawień fabrycznych i wtedy pominąć aktywację i od razu zainstalować Wolf Launcher. Jest tego taki mały minusik, że bez aktywacji mimo ustawionego odświeżania ręcznie na 50 Hz nie jest ono trzymane sztywno i przy przełączaniu kanałów z różnych muxów lubi się przestawiać dopiero przełączenie na kolejny kanał z tego samego muxu odświeżanie ustawia się prawidłowo. Nie wiem czemu tak się dzieje. Przy aktywacji konta takie coś nie występuje.

kiltel
Posty: 91
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: Canal Plus Box

Post autor: kiltel »

@GUTEK@ pisze: 16 stycznia 2022, o 10:12
bartosz4 pisze: 12 stycznia 2022, o 22:15 Czy tuner DVB-T może mieć słabszą czułość odbioru? Mam takie wrażenie przy W24 oraz obu muksach testowych HEVC. Ale nie idzie tego sprawdzić, bo tam nie ma żadnych ustawień ręcznych ani diagnostyki.
Możesz spróbować zainstalować apkę Activity Launcher i zobaczyć przez nią czy nie ma jakichś ukrytych ustawień dla DVB-T. Przykładowo w boxie od Play można tak wejść w ręczne skanowanie czy sortowanie kanałów.
Z tym, że tej apki przez sklep play nie zainstalujesz, trzeba ręcznie np https://apkpure.com/activity-launcher/d ... tylauncher
Muszę koniecznie sprawdzić działanie tej apk na C+box.

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Może Tobie uda się coś znaleźć.

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Ta apka pokazuje jakieś kłódki pod opcjami Canal+ i Skycośtam. Jest tam coś o DVB-T, Channels itp. Ale jak to odblokować?

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Na innym forum piszą, że można zaktualizować boksa do wersji 2.71. Ja mam 2.61 i żadnej nowsza wersja nie znajduje się. Jak to zrobić?

pacik
Posty: 19
Rejestracja: 10 stycznia 2021, o 20:52
Miejscowość: Pszów

Re: Canal Plus Box

Post autor: pacik »

To samo, mimo wywołania aktualizacji dalej stara wersja z 2020r.

kiltel
Posty: 91
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: Canal Plus Box

Post autor: kiltel »

Ja na codzień używam Wolf Launcher bez aktywacji kodem aplikacji canal+. Dziś jednak z ciekawości przełączyłem się domyślny launcher i pohawiło mi się okno z kodem do aktywacji. Wyłączyłem boxa i po ponownym włączeniu dostałem info o aktualizacji aplikacji i ją pobrałem i teraz jak sprawdzam w menedżerze aplikacji to mam na wersję 2.8.1.

bartosz4
Posty: 241
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Canal Plus Box

Post autor: bartosz4 »

Dziś po włączeniu od razu na starcie sam chciał aktualizować. Mam 2.81. Na razie nic nowego nie widzę.
Póki mi te dwa miesiące nie wygasną to za dużo nie chcę kombinować

ODPOWIEDZ