terrade pisze: ↑22 kwietnia 2022, o 14:38
Kupiłem SF8008 - nowa wersja, sprzęt dobrej klasy, oprogramowanie marne.
Nieco uwag (nie podawanych), testy na większości Image:
1. nagrywanie działa z głębokiego czuwania (przechodzi do zwykłego), potrafi też obudzić mój HDD (auto-uśpiony po 10 min przy oglądaniu TV)
2. głowica DVB-T2 dobra choć gorsza niż w TV na tym samym słabym sygnale testu (18 dB w porządku, 16 dB już kiepsko)
3. kultura pracy dobra, nie grzeje się - ledwo ciepły (choć raportowana temp CPU to ok. 70 st, max 79, gdy poprzedni tuner T-102 jest mocno ciepły a działa ok. 11 lat)
4. pobór prądu zależny od Image: zwykle 5.x-6.x W, czuwanie 4.x-5.x, głębokie 0.x (miernik Voltcaft 4000f nie pro)
5. pilot nowy, lepszy niż w chińczykach po 100 zł, ale klawisze gorsze niż w pilotach TV
6. przewijanie nagrań działa fatalnie i świetnie. Zwykle klatkowanie 1fps lub x2 lecące x32. Świetnie na Define OS producenta, coś pięknego, pełna płynność od x2 do x64 (dużo lepiej niż na dużo mocniejszym PC), co absurdalne ten sam plik w odtwarzaczu już nie przewija (mimo, że to ten sam plik i odtwarzacz)
7. problemy z synchronizacją czasu DVB, głównie z winy testów Polsatu, na Define poważne ryzyko nie nagrania, Open ATV z małym, 8Eight tylko przez internet.
Oprogramowanie ma dużo błędów, za krótko testuję, oto niektóre:
-Define czasem zawiesza się po nagrywaniu na HDD lub pendrive (każda wersja 71,78,80)
-OpenATV nie umie usunąć zakończonych timerów (właśnie mi wisi 2 godziny), w wersji ze sklepu nawet były braki odpowiedzi na pilota
-KODI lepiej nie używać, za dużo zwiech, choć tylko przy wyjściu
-zwiechy to też zwykle powstanie błędów na HDD (mimo czekania 10 min aż HDD się uśpi), które Windows chce naprawiać
-poważny problem to brak możliwości ustawienia kolejności kanałów (jedynie Define to potrafi).
Zdecydowanie to tuner nie dla "babci", no może jedynie Define (ale bez podłączania USB).