Może zmiana kanału na 7A f=188,928 Mhz skoordynowanej również dla Poznania na 10 KW z RTCN Śrem i 400 Wat dookolnie z miasta nie byłoby lepszym rozwiązaniem

Pełen szacunek dla Twojego uporu.RAPIOTR pisze:Dobra wiadomość dla mieszkańców Poznania i okalających miejscowości. Po dwumiesięcznej walce o ogień pracy grupy Emitela d/spraw zjawisk paranormalnych kompetencji i zainteresowaniu Poznańskiego UKE od czwartku 12.03.2014 mamy tu wreszcie MUX DAB+ Polskiego Radia .
31 Baza Lotnictwa taktycznego zlitowała się i chyba o parę Mhz zeszli niżej ze swoją obrotową zabawką. Tzn mam nadzieję że zeszli a nie jest to jakaś chwilowa usterkaAparatura pomiarowa UKE pokazała że obecnie główny prążek,który pierniczył odbiór DAB na potężnym obszarze jest na 216 Mhz. .Zresztą tych pręgów w sumie jest więcej,ale mam nadzieję ,że Panowie z UKE z,którymi miałem przyjemność pomierzyć lokalnie poobserwują lotników przez dłuższy czas.
.
Na Smochowicach sygnał z wieży na Piątkowie jest silny. Nie oddaje to zupełnie obrazu całości pokrycia. RTCN Srem jest za słaby,a mobilny odbiór na olbrzymim obszarze degraduje jakieś dziadostwo najprawdopodobniej radar z Krzesin. W każdym razie Analizator widma z UKE pokazuje azymut kierunek właśnie na lotnisko wojskowe _domek trzydziestu kilku samolotów F-16.kris_poz pisze:Mam od wczoraj odbiornik DAB+ (jak w opisie) i jestem zaskoczony bo sygnał jest bardzo dobry a błędy na niskim poziomie. Jak na przenośne radio kieszonkowe i antenę w kablu słuchawek wszystko sprawuje się bardzo dobrze. Zasięg mam na pd. - zach. części Poznania a także w biurze - okolice Smochowic (w biurze mam bardzo duże zakłócenia od komputerów i monitorów i FM na tym samym radiu szumi dla słabszych stacji).
Tam gdzie FM szumi tam DAB gra idealnie (pomijam fakt kompresji...)
Robertus pisze:Jeżeli źródło zakłóceń należy do użytkownika „rządowego” to w takim przypadku UKE obowiązują określone procedury postępowania. Szczegóły znajdują się w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 9 grudnia 2014 r. w sprawie sposobów postępowania w przypadku stwierdzenia, że urządzenie wytwarzające pole elektromagnetyczne powoduje szkodliwe zakłócenie pracy innego urządzenia (Dz. U. poz. 1821). Usunięcie takiego zakłócenia może jednak trochę potrwać.