DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

mlodyrk
Posty: 18
Rejestracja: 7 maja 2012, o 07:11
Miejscowość: KRAKÓW BRONOWICE
Odbiornik: SONY KD-65X85J
Instalacja antenowa: ZESTAW UHF VHF FM AVANT 6 AUTOLTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: mlodyrk »

Problemy zaczęły się po reformingu. Przeniesiony z kanału 33 na 21. Od tej pory brak epg, klatkuje zawiesza się. W diagnostyce sygnału brak jakichkolwiek błędów. Pojejzewam iż sam odbiornik Sony też sobie nie radzi nie mniej problem wystąpił po reformingu ... Było dobrze to poprawili ....

VAHANARA
Posty: 465
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: VAHANARA »

@mlodyrk

Kanał 21 zawsze może być podejrzany, bo jest blisko pasma 400, na którym bywa bardzo dużo sygnałów, potencjalnie mogących go zakłócać. I objawy, które opisujesz najbardziej własnie pasowałyby do szybkich zakłóceń - takich, na które reaguje odbiornik, ale nie ujawniają się na diagnostyce. Takie rzeczy się zdarzają.

Ale, to może być coś faktycznie z odbiornikiem, który nie radziłby sobie z dekodowaniem TS Polsatu, na co wskazywałyby z kolei problemy i na Audio i na EPG. Nie ma innej prostej możliwości weryfikacji jak inny odbiornik lub dekoder na test.

EDUT:

A, i może są zakłócenia od k22 (mux-3), choć to wydaje się najmniej prawdopodobne z uwagi na zastosowany wzmacniacz. Próbowałeś na bezpośrednim podłączeniu odbiornika pod antenę z pominięciem wzmacniacza?

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2655
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: hadam »

Jeśli chodzi o EPG, to w miejscach gdzie przełączyli na DVB-T2 po prostu go nie nadają.
Natomiast jeśli chodzi o pozostałe kwestie, jak klatkowanie, zawieszane czy brak dźwięku, to najwyraźniej Twój TV Sony sobie po prostu nie radzi z niestandardowym nadawaniem tego kanału.
O takich problemach na różnych odbiornikach wiele osób opisuje w dziale "MUX-4 (TV Mobilna)".

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

To ciekawe nowszy Sony od mojego i ma problemy z odbiorem.
Ja mam serię XG95, to była najwyższa półka LED w 2019 i inny mocniejszy procesor niż w modelach 85.
Może jeszcze na czymś przyoszczędzi w modelach 85, np. na głowicy telewizyjnej.
Seria XG z 2019 oraz XJ z 2020 to te same modele, a tak naprawdę różnią się lekkim liftingiem.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2928
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Krosnoludek »

mlodyrk pisze: 17 czerwca 2022, o 13:37 Witam
Mam problem z mux-4 wydarzenia24
Sygnał prawidłowy na ekranie kwadraciki brak foni i epg czasami jest ok czasami nie . w diagnostyce sygnału na tv parametry są ok ( w trakcie pixelozy parametry nie ulegaja zmianie)
jakosc 100/100
siła 92/100
PostLPDC 0.00e+00
UEC 0000
C/N 31
SPRAWNOSC KODU 4/5
MODULACJA 256QAM
ODSTEP OCHRONY 1/8
AGC 197
IDENTYFIKATOR SIECI 0X3402
NAZWA SIECI{90DDA122-D72A-44F4-8716-F59713}
Widzę, że kolega ma podobny problem z odbiorem kanału Wydarzenia24 HD, jeśli możesz, rzuć okiem czy podobnie to u Ciebie wygląda
viewtopic.php?p=253928#p253928

Siła i jakość jak i BER cały czas jest taki sam:
Obrazek

W sklepie sprzedawca powiedział mi, że pewnie siada mi głowicą w telewizorze, ale widzę że kolega ma podobne problemy co i ja, więc z głowicą pewnie wszystko jest w porządku, a potrzebna jest poprawka oprogramowania w naszych telewizorach.
Tak samo piszą, że na starszych rocznikowo Philipsach 7334 działa prawidłowo, a na moim z roku 2021 są problemy

mlodyrk
Posty: 18
Rejestracja: 7 maja 2012, o 07:11
Miejscowość: KRAKÓW BRONOWICE
Odbiornik: SONY KD-65X85J
Instalacja antenowa: ZESTAW UHF VHF FM AVANT 6 AUTOLTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: mlodyrk »

VAHANARA pisze: 17 czerwca 2022, o 17:23
mlodyrk pisze: 17 czerwca 2022, o 13:37 Mam problem z mux-4 wydarzenia24
Polsat eksperymentuje sobie cały czas z ustawieniami - operator prywatny, więc ma prawo.

W Warszawie wygląda, że idzie dobrze. Możliwe, że w Krakowie coś dodatkowo jest nie tak na nadawaniu, ale bardziej prawdopodobne, że twój odbiornik nie radzi sobie ze strumieniem W24, ewentualnie coś się dzieje na odbiorze.

Warto by było sprawdzić odbiór na twojej instalacji antenowej na jakimś innym odbiorniku / dekoderze.
Przed zmianą z kan 33 na 21 z chorągwiacy działało super. Teraz tnie laguge brak epg. Ciekawe czy to coś na nadajniku podczas przenoszenia kanału czy Polsat dał ciała . Napisałem do supportu Sony bo być może oni skopali ostatni updated. Związany był z dekodowaniem ci. Może tu pies pogrzebany . W sygnale brak śmieci.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

mlodyrk pisze: 19 czerwca 2022, o 22:04 Ciekawe czy to coś na nadajniku podczas przenoszenia kanału czy Polsat dał ciała .
Polsat po przejściu na HEVC w Krakowie 23 maja, dwa razy zmieniał konfigurację tego MUX.
Od razu po przełączeniu wszystko było nadawane książkowo.
Potem obcięli rozdzielczość i część telewizorów nie wyświetlała obrazu.
Kolejna konfiguracja u niektórych wywołuje pikselozę.
Niestety Polsat źle ten sygnał nadaje, niezgodnie z przewidzianymi normami. Ale należy podkreślić że mają do tego prawo.

Na moim Sony jest OK w każdej konfiguracji jak dotąd.

mlodyrk
Posty: 18
Rejestracja: 7 maja 2012, o 07:11
Miejscowość: KRAKÓW BRONOWICE
Odbiornik: SONY KD-65X85J
Instalacja antenowa: ZESTAW UHF VHF FM AVANT 6 AUTOLTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: mlodyrk »

Krosnoludek pisze: 19 czerwca 2022, o 16:32
mlodyrk pisze: 17 czerwca 2022, o 13:37 Witam
Mam problem z mux-4 wydarzenia24
Sygnał prawidłowy na ekranie kwadraciki brak foni i epg czasami jest ok czasami nie . w diagnostyce sygnału na tv parametry są ok ( w trakcie pixelozy parametry nie ulegaja zmianie)
jakosc 100/100
siła 92/100
PostLPDC 0.00e+00
UEC 0000
C/N 31
SPRAWNOSC KODU 4/5
MODULACJA 256QAM
ODSTEP OCHRONY 1/8
AGC 197
IDENTYFIKATOR SIECI 0X3402
NAZWA SIECI{90DDA122-D72A-44F4-8716-F59713}
Widzę, że kolega ma podobny problem z odbiorem kanału Wydarzenia24 HD, jeśli możesz, rzuć okiem czy podobnie to u Ciebie wygląda
viewtopic.php?p=253928#p253928

Siła i jakość jak i BER cały czas jest taki sam:
Obrazek

W sklepie sprzedawca powiedział mi, że pewnie siada mi głowicą w telewizorze, ale widzę że kolega ma podobne problemy co i ja, więc z głowicą pewnie wszystko jest w porządku, a potrzebna jest poprawka oprogramowania w naszych telewizorach.
Tak samo piszą, że na starszych rocznikowo Philipsach 7334 działa prawidłowo, a na moim z roku 2021 są problemy
Witaj.
Dokładnie ten sam problem. Mam rażenie iż nasiliło się to po aktualizacji oprogramowania tv . ponoć downgrade nie możliwy .
co ciekawe jak zaczyna się zawieszać wystarczy przeskoczyć i wrócić na kanał i znów jest chwilkę ok.

Ja walczę z sony ale dział techniczny nie ma pojęcia o sprzedawanym produkcie. infolinia supportu potrafi tylko napisać aby wykonać reset lub zrobić zgłoszenie naprawy :(, co też uczyniłem . czekam na odpowiedź z serwisu.
Ogólnie mam wrażenie, iż tv zdecydowanie lepiej pracował przed aktualizacją która miało poprawić obsługę kodowanych kanałów.

Jak coś ustalę dam znać .

Nie mniej dziwi mnie iż Emitel wpuszcza na swój teren/nadajniki polsat wiedząc iż są z nimi problemy. w Końcu Chorągwica to nie malutki nadajnik 4KW a porządny obiekt nadawczy i z niego takie coś nie powinno iść .

Pozdrawiam
Rafał

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

Emitel nie ma nic do tego co emituje Polsat w swoim MUX4. Polsat ma tutaj dowolność.
Emitel udostępnia podmiotowi który wygrał konkurs na MUX4 swoje obiekty nadawcze, w ramach umowy z nadawcą. Biznes.

Co do supportu Sony, odpowiedzi i rozwiązania raczej się nie doczekasz. Pisałem z nimi w niejednej sprawie. Infolinia tylko przywracanie do ustawień fabrycznych potrafi zalecić. Wszelkie zgłoszenia usterek w oprogramowaniu nie odczekały się żadnej odpowiedzi od 2019 roku.

Mój Sony akurat działa poprawnie na szczęście w obecnej konfiguracji MUX4.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2928
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Krosnoludek »

Ja zgłosiłem do Philipsa, wiedzieli już o problemie i nad nim pracują i wkrótce ma być rozwiązanie, pewnie poprawka w oprogramowaniu.
Objawy mamy identyczne, i również wystarczy zmienić kanał i odbiór się normalizuje na chwilę.
Na starszych rocznikowo Philipsach i Sony widać jest wporządku, tylko na nowych coś jest do poprawy.

mlodyrk
Posty: 18
Rejestracja: 7 maja 2012, o 07:11
Miejscowość: KRAKÓW BRONOWICE
Odbiornik: SONY KD-65X85J
Instalacja antenowa: ZESTAW UHF VHF FM AVANT 6 AUTOLTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: mlodyrk »

Jestem po rozmowie z technikiem z serwisu Sony. Poradził zmianę regionu na Niemcy ponoć lepsze parametry ustawienia głowicy są na tym regionie. Proszę napiszcie jaka częstotliwość u Was wyskakuje na wydarzeniach24 . U mnie jest to 473.992MHz na niemieckim regionie na polskim końcówka 994. Ale w obu przypadkach tnie

bodziokrakow
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 22:37
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: bodziokrakow »

bodziokrakow pisze: 25 maja 2022, o 23:39 Witam,
Po zmianie standardu nadawania na DVB-T2 mam problem z kanałem Wydarzenia 24 HEVC, odbieram dźwięk bez wizji.
Drugi problem to brak wyszukiwania dwóch MUX-ów: MUX-1 na kanale 43 oraz MUX-2 na kanale 23.
Mieszkam w Krakowie ok. 10 km w linii prostej od nadajnika Chorągwica. Z balkonu, gdzie jest antena widzę przekaźnik w całej okazałości, po drodze nie ma żadnych przeszkód, mieszkam na 8 piętrze, antena raczej dobra - nie pamiętam dokładnie, ale podobna do Fuby DAT 902 B.
Poprawnie odbieram MUX-3 na kanale 22, MUX-8 na kanale 7, a także testowy pakiet programów TVP HEVC na kanale 25. No i mam znalezione kanały kodowane MUX-4 na kanale 21 (w tym niekodowany program Wydarzenia 24, o którym pisałem wcześniej).
Próbowałem automatycznego wyszukiwania, aktualizacji kanałów, a także strojenia ręcznego.
Telewizor nowy - Panasonic JZ1000 z najnowszym oprogramowaniem.
Jestem po wizycie technika z UKE, który sprawdził parametry sygnału w mojej instalacji antenowej, nie stwierdził nieprawidłowości. Na jego mierniku i mojej antenie był możliwy poprawny odbiór MUX-ów.
Próbowałem zmieniać położenie anteny, dodałem filtr LTE, a nawet tłumić na różnych poziomach sygnał, żeby wykluczyć przesterowanie, z racji małej odległości od przekaźnika i jego doskonałej widoczności, te zabiegi jednak nie przyniosły poprawy sytuacji.
Po przywróceniu ustawień fabrycznych w TV ustawiłem kraj Czechy zamiast Polska. Okazuje się, że zadziałało to częściowo, tzn. MUX-y, których nie znajdował TV przy ustawieniu PL pokazały się, ale przestały działać dwa inne.... Dla ustawienia CZECHY nie wyszukuje nic na kanale 22 - MUX 3 oraz testowych programów TVP na kanale 25 (MUX 5/6?) (nadajnik Kraków/Chorągwica).

Ewidentnie coś jest nie tak z oprogramowaniem, z domyślnie przypisanymi parametrami. Niestety bardzo brakuje większej ilości parametrów do strojenia kanałów, które zapewne pozwoliłyby ręcznie dobrać właściwe ustawienia, zamiast kombinować (i tak nieskutecznie w zasadzie) z krajami. Zgłosiłem reklamację do Panasonica, bo to przegięcie, żeby TV, który miał by zgodny z DVB-T2 w Polsce nie był w stanie odbierać wszystkich MUX-ów.

MaxEvans
Posty: 764
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: MaxEvans »

A ustaw na Niemcy.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3519
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: K63 »

bodziokrakow pisze: 24 czerwca 2022, o 13:05 Mieszkam w Krakowie ok. 10 km w linii prostej od nadajnika Chorągwica. Z balkonu, gdzie jest antena widzę przekaźnik w całej okazałości, po drodze nie ma żadnych przeszkód, mieszkam na 8 piętrze
bodziokrakow pisze: 24 czerwca 2022, o 13:05 Po przywróceniu ustawień fabrycznych w TV ustawiłem kraj Czechy zamiast Polska. Okazuje się, że zadziałało to częściowo, tzn. MUX-y, których nie znajdował TV przy ustawieniu PL pokazały się, ale przestały działać dwa inne.... Dla ustawienia CZECHY nie wyszukuje nic na kanale 22 - MUX 3 oraz testowych programów TVP na kanale 25 (MUX 5/6?) (nadajnik Kraków/Chorągwica).
Mux-3 nadaje z mocą 130 kW i może masz zbyt mocny sygnał? Jaki masz sygnał w opcji wyszukiwania ręcznego na 22 i 25? Kanał 25 ma takie same parametry emisji jak mux-1 i mux-2, które odbierasz. A co z mux-4 na k.21 (Wydarzenia 24)?

bodziokrakow
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 22:37
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: bodziokrakow »

MaxEvans pisze: 24 czerwca 2022, o 13:43 A ustaw na Niemcy.
Tylko teraz to już nie o to chodzi, żebym ja miał szukać jakiegoś obejścia, to powinno działać normalnie z krajem Polska. Oczywiście do testów ok., sprawdziłem z Czechami, ale to bez sensu, żeby teraz szukać jaki by tu kraj ustawić, żeby w Polsce działało. co innego, gdyby telewizor miał przykładowo z 10 lat (w każdym razie był sprzed wydania przepisów dot. zgodności z DVB-T2), to rozumiem.
Napisałem tak ogólnie, żeby inni wiedzieli o co chodzi, jak będą mieć podobną sytuację.
Nie che się już bawić, bo to jest dosyć uciążliwe za każdym razem ustawienia fabryczne przywracać, a właściwie przywracać swoje ustawienia po takim resecie.

bodziokrakow
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 22:37
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: bodziokrakow »

K63 pisze: 24 czerwca 2022, o 14:31
bodziokrakow pisze: 24 czerwca 2022, o 13:05 Mieszkam w Krakowie ok. 10 km w linii prostej od nadajnika Chorągwica. Z balkonu, gdzie jest antena widzę przekaźnik w całej okazałości, po drodze nie ma żadnych przeszkód, mieszkam na 8 piętrze
bodziokrakow pisze: 24 czerwca 2022, o 13:05 Po przywróceniu ustawień fabrycznych w TV ustawiłem kraj Czechy zamiast Polska. Okazuje się, że zadziałało to częściowo, tzn. MUX-y, których nie znajdował TV przy ustawieniu PL pokazały się, ale przestały działać dwa inne.... Dla ustawienia CZECHY nie wyszukuje nic na kanale 22 - MUX 3 oraz testowych programów TVP na kanale 25 (MUX 5/6?) (nadajnik Kraków/Chorągwica).
Mux-3 nadaje z mocą 130 kW i może masz zbyt mocny sygnał? Jaki masz sygnał w opcji wyszukiwania ręcznego na 22 i 25? Kanał 25 ma takie same parametry emisji jak mux-1 i mux-2, które odbierasz. A co z mux-4 na k.21 (Wydarzenia 24)?
Pisałem, że próbowałem tłumić sygnał, tłumiki stałe 6, 10, 16dB i ich kombinacja, a także regulowany tłumik do 20dB.
Mam tylko wskaźniki procentowe w TV, co jest mało miarodajne, ale najczęściej jest to 100% Jakości sygnału, Siła podobnie, może się czasami waha, ale to kilka procent i to raczej sama siła. Natomiast przy ustawieniu na Czechy faktycznie siła była na dużo niższym poziomie, nawet ok. 30%. Jakby TV sam to ograniczał.
MUX-4 działa, w szczególności jak Polsat zmienił parametry, to odzyskałem obraz w Wydarzeniach24.
Na razie to zostawiam, zobaczymy, co powie Panasonic. Póki co nie drążę dalej tematu.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

W której części Krakowa mieszkasz?
Jeśli masz podejrzenie że to wina telewizora podparte pomiarami UKE, bo zapewne jakiś papier na to dostałeś, to reklamowałbym telewizor, włącznie z oczekiwaniem zwrotu gotówki, jeśli jest nowy jak piszesz.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3519
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: K63 »

bodziokrakow pisze: 24 czerwca 2022, o 13:05 Telewizor nowy - Panasonic JZ1000 z najnowszym oprogramowaniem
Wersja 3.124 :?:
https://av.jpn.support.panasonic.com/su ... is_02.html

MaxEvans
Posty: 764
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: MaxEvans »

bodziokrakow pisze: 24 czerwca 2022, o 15:57
MaxEvans pisze: 24 czerwca 2022, o 13:43 A ustaw na Niemcy.
Tylko teraz to już nie o to chodzi, żebym ja miał szukać jakiegoś obejścia, to powinno działać normalnie z krajem Polska. Oczywiście do testów ok., sprawdziłem z Czechami, ale to bez sensu, żeby teraz szukać jaki by tu kraj ustawić, żeby w Polsce działało. co innego, gdyby telewizor miał przykładowo z 10 lat (w każdym razie był sprzed wydania przepisów dot. zgodności z DVB-T2), to rozumiem.
Napisałem tak ogólnie, żeby inni wiedzieli o co chodzi, jak będą mieć podobną sytuację.
Nie che się już bawić, bo to jest dosyć uciążliwe za każdym razem ustawienia fabryczne przywracać, a właściwie przywracać swoje ustawienia po takim resecie.
Rozumiem,może producent cos wymyśli.

bodziokrakow
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 22:37
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: bodziokrakow »

dvbtowiec pisze: 24 czerwca 2022, o 16:25 W której części Krakowa mieszkasz?
Jeśli masz podejrzenie że to wina telewizora podparte pomiarami UKE, bo zapewne jakiś papier na to dostałeś, to reklamowałbym telewizor, włącznie z oczekiwaniem zwrotu gotówki, jeśli jest nowy jak piszesz.
Na papier czekam, bo Pan, który u mnie był ma bardzo dużo roboty i nie wyrabia, ale ma mi coś podesłać. Tak też zrobiłem, zgłosiłem reklamacje do Panasonica.
Wydaje mi się, że po prostu wystarczy dostosować oprogramowanie i po problemie, a najlepiej, jakby dodali możliwość samodzielnej konfiguracji kilku parametrów, wtedy bym poustawiał co trzeba i po problemie, a nie mieszanie z krajami.
Mieszkam na Piaskach Nowych, widzę z balkonu Chorągwice.

ODPOWIEDZ