DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

dvbtowiec
Posty: 2312
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec »

Już działają W24 ze Kosztowy oraz MUX MWE.
pikaczu pisze: 20 kwietnia 2022, o 16:14 Po dzisiejszej konserwacji, trzeba kanały ustawiać, bo namieszali w układzie kanałów, w moim tv :(
Nikt niczego nie namieszał, tylko najwyraźniej w trybie czuwania Twój odbiornik zaprogramował kanały na nowo z innych nadajników :)

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 929
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA »

Zgadza się już wszystkie muxy w komplecie.

pikaczu
Posty: 1606
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

dvbtowiec pisze: 20 kwietnia 2022, o 17:14 Już działają W24 ze Kosztowy oraz MUX MWE.
pikaczu pisze: 20 kwietnia 2022, o 16:14 Po dzisiejszej konserwacji, trzeba kanały ustawiać, bo namieszali w układzie kanałów, w moim tv :(
Nikt niczego nie namieszał, tylko najwyraźniej w trybie czuwania Twój odbiornik zaprogramował kanały na nowo z innych nadajników :)
Aha, i tak są namieszanie

dvbtowiec
Posty: 2312
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec »

Jesteś najwyraźniej w zasięgu kilku nadajników. Każdy telewizor w trybie czuwania szuka sygnału i programuje nowe kanały.
Jeśli nadajniki na maszcie Kosztowy były wyłączone przez kilka godzin, Twój telewizor prawdopodobnie skasował kanały których nie znalazł i zapragramował na nowo z innych działających słabszych nadajnikó wg LCN.
Stąd nie są poukładane wg Twojej kolejności.

pikaczu
Posty: 1606
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

Aha, dobra

pgrzes
Posty: 150
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes »

Ekipa Emitela w pracy, sygnały kolejnych MUX 1 2 4 3KR 5 OFF tuż po północy. MUX TVS jeden z pierwszych lub nawet pierwszy. Kolejność wyłączenia MUX3 i 5 z uwagi na SFN trudna do określenia ;) .
14 lat, 1 miesiąc i 1 tydzień po założeniu tego wątku obiekt rozpoczyna kolejną erę w emisji DVB.

pgrzes
Posty: 150
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes »

MUX TVP k24 ON, prawdopodobnie Skrzyczne, nie Kosztowy.

pgrzes
Posty: 150
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes »

MUX 1, 2, 4 od kilku minut ON.
Poziom MUX 1, 2, 3 sugeruje Kosztowy, MUX 4 i TVP - inny nadajnik.

pgrzes
Posty: 150
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pgrzes »

90DDA122-...czyli MUX4 dalej nie skonfigurowany poprawnie przez nadawcę od dwóch miesięcy...
Wygląda na to, że wszystkie emisje ruszyły z obiektu Kosztowy.

bloger55
Posty: 9
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 20:39
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: LG OLED b9 / Odin smt 01
Instalacja antenowa: Telkom telmor digit Activa / Dipol a2675
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Praded, TVT Rybnik

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: bloger55 »

Gdzieś czytałem, że zwiększono moc mux 3 na kanale 41 do 130 kw. To by się zgadzało bo widzę poprawę sygnału, wcześniej niby też było dobrze, ale często były przycięcia, pewnie łapię jakieś doświetlenie. Pogorszył mi się za to mux 3 z Krakowem. To pewnie skutek wciśnięcia muxa dvbt pomiędzy muxy w dvbt2. Zaskoczyło mnie też, że mux tvp jest na kanale 24. Pierwotnie zapowiadano, że będzie na 40.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 929
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA »

Z tego co mi wiadomo to Kosztowy zwiększyło moce ale na MUX1 z 50 do 100kW i MUX2 z 63 też do 100kW.
MUX3 ma tak jak wcześniej 100kW. Na Chorągwicy podnieśli moc MUX3 do 130kW.
Ogólnie Kosztowy też dobrze odbieralne na pograniczu Śląskiego z Świętokrzyskim i testowy MUX TVP sporo lepiej wypada w pomiarach aniżeli ze Świętego Krzyża.

bloger55
Posty: 9
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 20:39
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: LG OLED b9 / Odin smt 01
Instalacja antenowa: Telkom telmor digit Activa / Dipol a2675
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Praded, TVT Rybnik

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: bloger55 »

Ok. Czyli za poprawę odbioru odpowiada jednak zmniejszenie mocy że Skrzycznego do 50 kw. Chyba że jeszcze jakiś doświetlacz zmniejszyli na Śląsku.

pikaczu
Posty: 1606
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

Od kilku tygodni na ttv, obraz się zatrzymuje na sekunda, co kilka minut.

Na mux 8, jest słaby zasięg, według pasków, najgorzej drugi pasek, jest na poziomie 15, a pierwszy pasek jest na 70.

alan500
Posty: 3
Rejestracja: 26 maja 2022, o 17:09
Miejscowość: Jaworzno

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: alan500 »

Cześć,
posiadam antenę SKYMASTER DVB-T SM2000 Combo+ i telewizor Samsung UE43J5500AW. Miejscowość Jaworzno.
Przed zmianą standardu odbierałem mux 1,2,3,8. Odbierałem Wydarzenia 24 HEVC przez co wnioskuję, że telewizor obsługuje nowy standard.
Po zmianie standardu łapię tylko mux3 i 8. Na kanale 43 brak sygnału (0%). Jakiś pomysł gdzie może być problem? Czy gdyby telewizor nie obsługiwał jednak nowego standardu to nie powinienem i tak odbierać sygnał np z samą fonią?

MaxEvans
Posty: 764
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: MaxEvans »


alan500
Posty: 3
Rejestracja: 26 maja 2022, o 17:09
Miejscowość: Jaworzno

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: alan500 »

Tak to mój. No to odbieranie kanału Wydarzenia24 HEVC wprowadziło mnie w błąd. Do tego myślałem, że mimo braku obsługi powinien być wykrywany sam sygnał. Kupię dekoder i zobaczę.

MaxEvans
Posty: 764
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: MaxEvans »

A czy miałeś kanały testowe TVP

TVP DOKUMENT HEVC

alan500
Posty: 3
Rejestracja: 26 maja 2022, o 17:09
Miejscowość: Jaworzno

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: alan500 »

Nie, nie odbierałem kanału TVP Dokument HEVC.

MaxEvans
Posty: 764
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa DIPOL 11 + Symetryzator + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: MaxEvans »

To wszystko jasne. Musisz udać się po dekoder. Pozdrawiam

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel »

Powiem Wam, ze coraz wiecej ludzi spotykam z telewizorami 2 lub 3 lata bez kanałów w DVB-T2.
Telewizory same nic nie znalazły to raz, wyszukiwanie nic nie daje to dwa. W większości Sprawdzam TV oraz Wydarzenia 24 wyświetlało się.

Królują TV Thompson :) - Zmiana regionu na Czechy, Niemcy Austria itp czasami pomaga.
Hasło to same zera lub cyfry po kolei 123456 itp.

Trzeba poszukać aktualizacji do telewizora za każdym razem (niezależnie od marki).
Jak nie ma aktualizacji to szukać po zmianie regionu (nie języka menu telewizora ale regionu w TV)

Sprawdzam TV oraz Wydarzenia 24 dołożyły do tego cegiełkę, że wielu ludzi nie ma telewizji. Panowie fachowcy możecie być z siebie dumni (mówie tutaj o panach z Emitela oraz Polsatu). U mnie oba kanały były dostępne, i też nie ma na TV nowych kanałów. Ale zakupiłem dekoder.

To nie tak, ze 100% winy telewizora. Oba kanały skutecznie wprowadziły w błąd. Jak ktoś miał tv, który nie miał DVB-T2 a widział te kanały był święcie przekonany, ze jest gotowy na nowy standard.

ODPOWIEDZ