DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: micial »

Bo płock spokojnie dolatuje do północnej części łódzkiego.
A nadajnik mux3 w łodzi wymyślili w tragicznej lokalizacji i z astronomiczną mocą 0,4kw i obejmuje samo centrum miasta.

rocklee pisze:
Tom345 pisze:Już zostało powiedziane. 16 województw = 16 multiplekserów = 16 konfiguracji programowych. Dla mazowieckiego przypadła Łodź.
No dobrze, ale nie napisano, z jakich powodów dano tutaj Łódź, a nie np.: Bydgoszcz, czy źle się orientuję?

MateuszNTC

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: MateuszNTC »

W Płocku powinien być TVP Bydgoszcz,ponieważ bardziej przylega i jest bliżej województwa Kujawskiego.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: darpajdp »

A myślicie, że waszymi wywodami się ktoś przejmie w tvp. Dla nich województwo mazowieckie przylega do łódzkiego. Rachocin i Raszyn to jedne z większych stacji nadawczych w tym rejonie i oba nadają tvp łódź.

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: krystianb »

darpajdp pisze:A myślicie, że waszymi wywodami się ktoś przejmie w tvp. Dla nich województwo mazowieckie przylega do łódzkiego. Rachocin i Raszyn to jedne z większych stacji nadawczych w tym rejonie i oba nadają tvp łódź.
:lol: A kuj-pom to już wisi w powietrzu? Jak byś zajrzał na oficjalną mapę, to Rachocin nie dociera tam nawet do 1 cm^2 województwa łódzkiego. Mux 3 w bydgoszczy nadaje z równie astronomiczną mocą 0.5kW dopiero od paru dni.
Niestety budowa sieci uniemożliwia nadawanie czego innego z każdego nadajnika.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: darpajdp »

Ale ja się zgadzam z tobą, że powinni włączyć TVP Bydgoszcz z Rachocina. Ale tyle naszego co sobie pogadamy. Z tego co czytałem w Łodzi mają 0,4kW dla mux3 i dlatego Mazowsze nadaje dla nich.

kowal801
Posty: 167
Rejestracja: 21 października 2009, o 12:11

brak sygnału w mux III

Post autor: kowal801 »

Witam

Mam problem z odbiorem Mux III z Rachocina jest brak sygnału,dodam że problem pojawił się dzisiejszej nocy, jeśli chodzi o mux II działa bez zastrzeżeń.Instalacje antenową sprawdziłem , jest sprawna, nie mam pojęcia co może być przyczyną zaników sygnału.Dodam ,że analog działa bdb.

Ps.U sąsiada to samo, brak sygnału ,czyżby jakieś zakłócenia?

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: KrzysztofD »

Rachocin ma MUX3 na kanale 35, na tym samym kanale jest MUX2 z Chwaszczyna i od wczoraj sygnały z wybrzeża są bardzo mocne, chwilami TVP INFO GDAŃSK na kanale 52 jest jak lokalny, kanał 37 równiez ładny, pojawia się też Polsat z Koszalina na 40.
Takie objawy są pod Kutnem i z tego powodu w tamtej lokalizacji MUX3 odbierany jest teraz z Raszyna.
Oczywiście u Ciebie może być też coś zupełnie lokalnego, np. źle wpięty w czyjąś instalację antenową modulator magnetowidu, gry TV itp. albo wzbudzony wzmacniacz w antenie siatkowej w promieniu kilkuset metrów.
Zerknij zatem na wspomniane kanały analogowe.

kowal801
Posty: 167
Rejestracja: 21 października 2009, o 12:11

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kowal801 »

Tak się składa ,że mieszkam przed Kutnem (okolice Żychlina), zaobserwowałem te zaniki sygnału wczoraj w nocy, ale myślałem ,że to chwilowe, niestety w dzień jest to samo :!: . Dodam , że wcześniej nie było problemu z odbiorem Mux III z Rachocina.Panowie z Emitela zróbcie coś z tym , przecież tak być nie może . :cry: Zostaliśmy pozbawieni możliwości odbioru Mux III. :(

_chris_

Re: brak sygnału w mux III

Post autor: _chris_ »

kowal801 pisze:z Rachocina jest brak sygnału,
nie ma sygnału, czy jakość odbieranego sygnału jest zerowa? Co pokazują odbiorniki?

kowal801
Posty: 167
Rejestracja: 21 października 2009, o 12:11

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kowal801 »

Raz jest zero sygnału a raz jest sygnał na maxa, krótko pisząc oby dwie wartości szaleją.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: KrzysztofD »

@Chris: Na TV oba wskaźniki mocno zmienne, ale w TSReader sygnał jest taki, jak zwykle, tylko jakość skacze, w dzień było dużo gorzej, zwłaszcza w momentach, kiedy TVP INFO Chwaszczyno na 52 było czyściutkie.
Mam podobną sytuację jak Kowal0801 w jednej instalacji pod Kutnem (tak, też okolice Żychlina)
azymut na Rachocin jest (w przypadku siatek) zbieżny z Chwaszczyno.
Przełączyłem TV na antene w kierunku Raszyna i jest OK, a ta siatka patrząca na Sierpc służy jako zdalny, internetowy odbiornik.
To już drugi weekend takiej silnej propagacji, cieszy ona poszukiwaczy dalszych stacji ale daje efekty niepożądane u abonentów na granicy zasięgu.
P.S. W tej chwili pod Żychlinem MUX3 poziom w normie, jakość 20% i nie do oglądania, a zameldował się MUX2 Olsztyn i MUX2 + MUX3 Kisielice - oba MUX-y 60-100% i na dokładkę są ślady MUX2 z Koszalina.
MUX2 z Olsztyna ma teraz taki sam poziom jak MUX3 z Rachocina.
Olsztyn
Obrazek
Rachocin:
Obrazek
Kisielice:
Obrazek
@Chris: czy masz jakieś dane dotyczące MUX-ów nadających na tym samym kanale - jaka jest wymagana różnica poziomów w dB, żeby przeciętny odbiornik nie szalał?

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ »

KrzysztofD pisze:P.S. W tej chwili pod Żychlinem MUX3 poziom w normie, jakość 20% i nie do oglądania, a zameldował się MUX2 Olsztyn i MUX2 + MUX3 Kisielice - oba MUX-y 60-100% i na dokładkę są ślady MUX2 z Koszalina.
MUX2 z Olsztyna ma teraz taki sam poziom jak MUX3 z Rachocina.
niewiarygodne, jak się niosą. Czyli, wcale nie trzeba być w Srefie51, inaczej mówiąc Skrzycznem...
KrzysztofD pisze:@Chris: czy masz jakieś dane dotyczące MUX-ów nadających na tym samym kanale - jaka jest wymagana różnica poziomów w dB, żeby przeciętny odbiornik nie szalał?
nie wiem. Rzuciłem okiem w wymagania na odbiornik, i tam w ogóle nie ma takiego punktu, jest tylko odporność na sygnał analogowy wewnątrzkanałowy. Ciekawe, chyba nie przewidzieli takiej możliwości. Znaczy się, trzeba by pogrzebać w ETSI.

Inna rzecz, że gdzieś mi się obiło o uszy, iż odstęp od intermodulacyjnych powinien być w kanale cyfrowym >35dB. A intermodulacyjne od kanałów cyfrowych można by przecież potraktować właśnie jako czyste sygnały zakłócające. Tylko, nie kojarzę skąd ja to wiem.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: KrzysztofD »

Patrząc na analogi z Gdańska, to raptem 15dB słabsze sygnały niż MUX3 Rachocin.
Zakładając, że ma byc >35dB to warunki ciężkie.
Ale spokojnie, za kilka dni tropo osłabnie i będzie tak, jak przez resztę roku - normalnie ;)

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ »

nawet traktując sygnał zakłócający jako szum, to te 15dB i tak byłoby o wiele za wysoko, w stosunku do normy.

Ale, tak naprawdę nie wiemy, jakie odporności na zakłócenia maja odbiorniki, bo patrząc po sytuacji Kosztowych i Strefy51 to jakoś bardziej niż ciemno to widzę, i to zarówno jeśli chodzi o wewnątrzkanałowe, jak i sąsiedniokanałowe.

Ale będzie śmiesznie, jak odpalą się wszystkie mux-y, a takie warunki propagacyjne będą częste.

kowal801
Posty: 167
Rejestracja: 21 października 2009, o 12:11

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kowal801 »

_chris_ pisze:
Ale będzie śmiesznie, jak odpalą się wszystkie mux-y, a takie warunki propagacyjne będą częste.
To będzie oznaczało koniec oglądania telewizji. :( Jeśli tak będzie to wyglądało w przyszłości ,to nie za ciekawie zapowiada się te Polskie DVB-T.
Stan na godz 23.26 brak możliwości odbioru Mux III ręce opadają :x

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ »

nie, po prostu od czasu do czasu będzie przerwa na relaks...

To nie jest przypadłość tylko DVB-T. Jak sięgam pamięcią do Dawnych Czasów, to u rodziny mieszkającej 100km prosto na wschód od Warszawy, wieczorami latem często gęsto nie dawało się oglądać TVP1 nadawanej bodajże na R2, albowiem właził bezceremonialnie RAI UNO... i to z niezłą jakością momentami. Problem nie był wielki, jak właził na dziennik - ale jak na pogodę albo film - to była już kaplica.

A jak się wszystko poprzenosiło na UHF, to dla odmiany białostockie TVP3 właziło przy dobrej propagacji na warszawski TVN, nie dając go oglądać...

ot, takie już jest to nasze życie, że natura zawsze kłody pod nogi rzuca...

kowal801
Posty: 167
Rejestracja: 21 października 2009, o 12:11

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kowal801 »

Dzisiaj założyłem symetryzator, narazie działa, moc sygnału co prawda nie jest na maxa, ale puki co działa.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: KrzysztofD »

Propagacja wróciła do normalnej, wszystkie dalsze stacje odpłynęły, tylko Kisielice słabo falują, ale one z racji kanału, nie przeszkadzają.
Zmiana na symetryzator upraszcza instalację i jak sygnału wystarcza dla ewentualnych analogowych tv, to tylko się cieszyć.

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: krystianb »

KrzysztofD pisze:Zmiana na symetryzator upraszcza instalację i jak sygnału wystarcza dla ewentualnych analogowych tv, to tylko się cieszyć.
W zasięgu Rachocina jesteśmy ustawieni, jak sygnału wystarcza na mux3 to już analogu się nawet nie stroi, bo nie ma po co.
Ostatnio zmieniony 15 listopada 2011, o 22:12 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.

kowal801
Posty: 167
Rejestracja: 21 października 2009, o 12:11

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kowal801 »

U mnie po wczorajszej wymianie wzmacniacza na symetryzator sygnał np. z Muxa II jest na maksymalnej wartości czyli 100 % Trochę gorzej wygląda to na Mux III ,gdzie występują wahania mocy pomiędzy 70/80% ,ale nie ma jak narazie żadnych błędów (odpukać ) . ;)
Jeśli chodzi o instalacje antenową to jest Yagi Dipola z 19 elementów.

Odpowiedz