Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
giaur500
Posty: 1394
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: giaur500 »

Do dziś nie pojmuję po co w ogóle ten przeplot w dvb-t. Chyba tylko po aby go usuwać? Pytanie: czy ktoś potrafi podać mi przykład urządzenia, które KORZYSTA z przeplotu obecnego w sygnale, a nie go usuwa tą czy inną metodą? (telewizorów crt nie liczę). W nadawniu analogowym przeplot niejako wymuszony był przez samą technologię działania kineskopu, ale po co to w nadawaniu cyfrowym? JA rozuiem, ze sporo urządzeń pewnie nie będzie akceptować obrazu bez przeplotu w sd, tylko tak się zastanawiam z jakiego powodu przeplot stał się takim standardem.

@Gutek - czy tuner potrafi przeskalować obraz do natywnej rozdzielczości monitora? Bo z drugiej strony, nie widziałem w opcjach wyboru dowolnej rozdzielczości.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: adac »

Podejrzewam, że ten przeplot jest dla tv hd-ready. Czyli wariant przejściowy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

giaur500 pisze:@Gutek - czy tuner potrafi przeskalować obraz do natywnej rozdzielczości monitora? Bo z drugiej strony, nie widziałem w opcjach wyboru dowolnej rozdzielczości.
No niestety, rozdzielczości w tunerach nijak nie pasują do tych w monitorach. Jedyna możliwość uzyskania natywnej rozdzielczości to podłączenie tunera zdolnego wyświetlić obraz w 1080p czyli przykładowo tunery na nowym mstarze - WIWA HD50, HD90, Signal HD-527, do monitora o rozdzielczości 1920x1080.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: darpajdp »

Tuner nie potrafi przeskalować obraz do natywnej rozdzielczości monitora. Jeśli monitor nie obsługuje 1920x1080 to następna w dół rozdzielczość to 1280x720, co wystarczy do oglądania programów HD. Chyba większość małych telewizorów przeskalowuje sygnał z 1080i do 720p.

Awatar użytkownika
Kowa1
Posty: 118
Rejestracja: 10 stycznia 2010, o 14:53

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Kowa1 »

giaur500 pisze:Do dziś nie pojmuję po co w ogóle ten przeplot w dvb-t. Chyba tylko po aby go usuwać? Pytanie: czy ktoś potrafi podać mi przykład urządzenia, które KORZYSTA z przeplotu obecnego w sygnale, a nie go usuwa tą czy inną metodą?(telewizorów crt nie liczę).
Dlaczego nie liczysz?

Co do tego przeplotu niby koniecznego dla CRT. Mam kartę graficzną TV-out. Przy starcie komputera zanim wejdzie system ze sterownikami, np. przy wejściu do biosu, karta "rzuca obraz" na wszystkie wyjścia : monitor podstawowy i drugi monitor lub monitor podstawowy i TV-out. Sądzę że przeplotu w tym sygnale niema. Ale CTR Philips obraz pokazuje prawidłowo tyle że czarnobiały.
Co ciekawe nagranie tego sygnału/obrazu na magnetowid daje kompletną kaszanę. Trzy magnetowidy testowałem zawsze to samo.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: darpajdp »

Kowa1 pisze:Ale CTR Philips obraz pokazuje prawidłowo tyle że czarnobiały.
Co ciekawe nagranie tego sygnału/obrazu na magnetowid daje kompletną kaszanę. Trzy magnetowidy testowałem zawsze to samo.
A nie daje czasem ta karta koloru w NTSC i 60Hz? Żaden magnetowid bez NTSC nie nagra tego prawidłowo bo nie może się zsynchronizować na te 60Hz, obroty głowicy i przesuw taśmy w NTSC jest szybszy.

Awatar użytkownika
Kowa1
Posty: 118
Rejestracja: 10 stycznia 2010, o 14:53

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Kowa1 »

A coś sobie przypominam to chyba Hamerykański standard, nawet mi przez ręce przeszedł taki jeden za czasów schyłkowej komuny tj. rzeczywistego liberalizmu gospodarczego, ale teraz to się już raczej takiego nie trafi.

Co daje karta bez sterowników HGW nigdzie takiej informacji niema. Prędkości procka i pamięci chyba pamięta z ostatnich ustawień to i parametry sygnału powinna tak pamiętać a ja nigdy NTSC nie ustawiałem.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: darpajdp »

Większość producentów kart graficznych jest amerykańskich i domyślny standard tv może być ntsc (wolne tłumaczenie "nigdy ten sam color") i zaszyty w biosie karty graficznej.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

Właśnie zależy od karty. Jedne mają domyślnie NTSC, inne PAL, w niektórych też można spotkać zworkę którą się to ustawia. Zazwyczaj jednak można to zmienić edytując BIOS karty, są do tego odpowiednie programy.

giaur500
Posty: 1394
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: giaur500 »

E tam głupoty gadacie, w każdej prawie karcie widziałem że można to przestawić (PAL/NTSC) w ustawieniach zaawansowanych karty zapewnianych przez oprogramowanie sterownika. Tylko że dla większości poszperanie w opcjach to już zbyt wielki wysiłek intelektualny i potem płaczą że coś nie działa. A jak jeszcze nie daj Boże zdarzy się że ustawienia są po angielsku to już w ogóle kaplica.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

giaur500 pisze:w każdej prawie karcie widziałem że można to przestawić (PAL/NTSC) w ustawieniach zaawansowanych karty zapewnianych przez oprogramowanie sterownika.
Owszem w każdej można, ale my (no przynajmniej na pewno ;) ) piszemy o tym w jakim standardzie karta domyślnie wysyła obraz w momencie startu komputera na ekranie POST. Później jak już kartę 'przejmą' sterowniki to wiadomo, że wszystkie parametry można ustawiać do woli.

giaur500
Posty: 1394
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: giaur500 »

Ręki sobie uciąć nie dam, ale wydaje mi się, że po przestawieniu na PAL, karta wysyłała sygnał PAL od razu po włączeniu komputera, jeszcze przed uruchomieniem systemu operacyjnego. Tak przynajmniej było w kartach nvidia których używałem. A można to było przestawić nawet bez podłączania TV, tak że gdy podłączamy tv zamiast monitora to mamy już wszystko w porządku.

Zresztą, to i tak nie jest żaden problem - nawet gdy tv nie obsługuje ntsc, to co prawda obraz będzie zniekształcony, ale nie na tyle aby odpowiedniej opcji w ustawieniach nie dało się odnaleźć. Jakiekolwiek kombinowanie, przestawienia zworek (nawet jeśli się da) to całkowity bezsens.

Awatar użytkownika
iknowsomething
Posty: 58
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 10:27
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: pokojowy 5cm kikucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: iknowsomething »

Mam tuner podłączony do monitora Dell 1907fp. Łyka tylko tryb 60Hz, to jest wszystkie rozdzielczości progressive (50Hz) z włączonym NTSC (dodatkowe 10Hz). Zdaje się, że Maximum T-102 w trybach interlaced podaje tylko 25 lub 30Hz. Przy odpaleniu tunera, zanim przełączy się na te 60Hz, monitor przez chwilę podaje komunikat, że nie daje rady z tak niską częstotliwością.
Ostatnio zmieniony 3 października 2011, o 11:02 przez iknowsomething, łącznie zmieniany 1 raz.

Ceti
Posty: 16
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 09:56

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Ceti »

Też mam tuner Maximum T-102 podpięty pod monitor a konkretnie LG E2370V-BF z funkcją PIP i działa elegancko kablem hdmi 10 metrowym. Więcej mi nie trzeba i tak nie mam czasu na tv.

M.A.R.K.13

Tuner DVB-T, monitor z DVI + dźwięk analogowo

Post autor: M.A.R.K.13 »

Witam wszystkich

przymierzam się do zakupu tunera do cyfrowej tv i chciałbym do podłączyć tak, jak opisałem w temacie, czyli: obraz z wyjścia hdmi tunera do wejścia dvi monitora komputerowego (kablem hdmi-dvi ewentualnie hablem dvi-dvi plus przejściówka hdmi-dvi), a audio z wyjść chinch do głośników komputerowych lub wzmacniacza (nie posiadam wzmacniacza z wejściem cyforwym).
Czy odbiorniki z hdmi podają na wyjście oprócz dźwięku cyfowego jednocześnie dźwięk na złącza chinch? Czy przy takim połączeniu nie ma problemów z synchronizacją dźwięku i obrazu?
Moim typem do zakupu jest Cabletech URZ0083, ale nie mam pewności czy "zagra" w opisanej wyżej konfiguracji.

fotografiks

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: fotografiks »

Zerknij czy na DVI masz HDCP...

Ja niby mam w moim Asusie VW222U... Lecz przy podpietej Arivie 120 monitor wymieka... kabel HDMI-DVI

Ogolnie rzecz biorąc wielka kupa - OUT OF RANGE i to na wszystkich rozdzielczosciach ktore moge zmienic z pilota przyciskiem...
Wiec najlepiej zobacz na jakims sprzecie z wyjsciem HDMI ktory juz posiadasz czy bedzie chodzic, bo szkoda kupowac, a pozniej kombinowac...
Napisz jak jest u Ciebie - ja rozkminiam co moze byc nie tak u mnie...


Ten model posiada wyjscia L i R analogowe ale nie mozna ogladac filmow itp itd wiec jako odtwarzac nie bedzie Ci sluzyl...
Ew kup cos PVR i z odtwarzaniem - a dzwiek mozesz wylowic z EURO, a obraz puszczac HDMI - nie sprawdzalem jeszcze czy pokrycie bedzie dobre, ale powinno sie dobrze wszystko zgrywac.


Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

A co ma HDCP do obsługiwanych rozdzielczości?

Monitory komputerowe standardowo pracują na 60Hz, stosowany u nas PAL ma 50Hz stąd te problemy. W niektórych przypadkach pomaga zmiana PAL na NTSC, wtedy monitory często na progresywnych rozdzielczościach działają z tunerami.

Awatar użytkownika
iknowsomething
Posty: 58
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 10:27
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: pokojowy 5cm kikucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: Tuner DVB-T, monitor z DVI + dźwięk analogowo

Post autor: iknowsomething »

M.A.R.K.13 pisze:...
Czy odbiorniki z hdmi podają na wyjście oprócz dźwięku cyfowego jednocześnie dźwięk na złącza chinch? Czy przy takim połączeniu nie ma problemów z synchronizacją dźwięku i obrazu?
Moim typem do zakupu jest Cabletech URZ0083, ale nie mam pewności czy "zagra" w opisanej wyżej konfiguracji.
Monitor Dell Ultra Sharp 1907fp + Maximum T-102 działa:
1) Bez problemów z synchro audio/wideo - audio ze SCART, wideo z HDMI
2) "Cannot Display this Resolution", dopóki tuner nie uruchomi się w pełni - ekran startowy jest na 50Hz, więc nie może tego wyświetlić.
3) Tuner musisz ustawić na 720p lub 480p + NTSC.
4) Monitor wyłącza się od razu po wyłączeniu tunera bez zbędnych komunikatów typu "no signal".

Gutek ma rację - tylko 60 Hz jest przeszkodą. Najciekawsze jest to, że przy PAL lub interleave + NTSC mam 59Hz i monitorowi brakuje tego jednego Hertza :)

Update: Jak widać na poniższym obrazku, częstotliwości odświeżania nie koniecznie muszą mieć coś wspólnego z trybem HD, ponieważ w przypadku urządzeń eGreat jest możliwość ustawienia wybranej częstotliwości w dowolnym trybie.

Obrazek

M.A.R.K.13

Re: Tuner DVB-T, monitor z DVI + dźwięk analogowo

Post autor: M.A.R.K.13 »

Monitor Dell Ultra Sharp 1907fp + Maximum T-102 działa:
1) Bez problemów z synchro audio/wideo - audio ze SCART, wideo z HDMI
2) "Cannot Display this Resolution", dopóki tuner nie uruchomi się w pełni - ekran startowy jest na 50Hz, więc nie może tego wyświetlić.
3) Tuner musisz ustawić na 720p lub 480p + NTSC.
4) Monitor wyłącza się od razu po wyłączeniu tunera bez zbędnych komunikatów typu "no signal".

Gutek ma rację - tylko 60 Hz jest przeszkodą. Najciekawsze jest to, że przy PAL lub interleave + NTSC mam 59Hz i monitorowi brakuje tego jednego Hertza :)
ad 1. Właśnie o takie rozwiązanie mi chodzi, gdzieś przeczytałem, że jeżeli tuner daje sygnał na wyjście poprzez hdmi to wtedy na euro złącze nie i na odwrót. Stąd było moje pytanie, bo jeżeli dotyczy to tylko obrazu to nie ma problemu. Ja chcę wizję z hdmi, a audio analogowo - obojętnie czy z euro złącza, czy z oddzielnych wyjść chinch. Cieszy mnie więc informacja, że taka konfiguracja działa poprawnie.

Jeżeli chodzi o obraz i częstotliwości - mój monitor to samsung s24a300bz, pracujacy w optymalnym ustawieniu: 1920x1080@60Hz. iknowsomething - na obrazku, który załączyłeś taki output jest na liście, więc wygląda na to, że z tunerem Maximum T-102 powinno u mnie być wszystko ok.

Jeżeli znacie jeszcze inne tunery wysyłające poprzez hdmi obraz w 60Hz w użytecznych dla monitorów PC rozdzielczościach, proszę o namiary.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

Jeśli masz monitor obsługujący rozdzielczość 1920x1080 to lepiej byłoby kupić tuner obsługujący 1080p, przykładowo nowy Maximum T-105 FTA PVR lub jakiś inny.

Maximum T-102 HD PVR obsługuje maksymalnie 1080i.

Odpowiedz