DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: piotrek93 » 15 maja 2011, o 20:18

mogłaby tvp dorzucić do mux 3 tvp HD ale oczywiście nie zeby odbierać tą stacje trzeba sobie kupic n ke albo cyfrowy polsat albo cyfra plus mimo ze na utrzymanie tvp hd płaca wszyscy polacy

DVBManiak

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: DVBManiak » 15 maja 2011, o 21:15

Może będzie na Euro. Wtedy TVP miałaby u mnie i nie tylko wielkiego plusa.

dawid
Posty: 10
Rejestracja: 5 marca 2011, o 12:48
Odbiornik: thomson 49UA7706 DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: dipol 19/21-60 +LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ostrava

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: dawid » 17 maja 2011, o 20:27

a czy 2,5kW w mux3 wystarczy do odbioru na byle czym ?

DVBManiak

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: DVBManiak » 17 maja 2011, o 20:30

Zależy jaka odległość. Jak mała to może na pokojowej albo lepiej zewnętrzną z symetryzatorem.

dawid
Posty: 10
Rejestracja: 5 marca 2011, o 12:48
Odbiornik: thomson 49UA7706 DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: dipol 19/21-60 +LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ostrava

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: dawid » 17 maja 2011, o 20:32

z mojego domu nie widac kosztowych bo zasłania mi górka a w lini prostej bedzie ok.20km

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: @GUTEK@ » 17 maja 2011, o 20:32

dawid pisze:a czy 2,5kW w mux3 wystarczy do odbioru na byle czym ?
Stojąc pod nadajnikiem na pewno.
Jednak przy większych odległościach czarno widzę odbiór, u mnie znowu pewnie będą kłopoty z odbiorem.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1047
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: blockbuster » 17 maja 2011, o 20:36

@GUTEK@ pisze:
dawid pisze:a czy 2,5kW w mux3 wystarczy do odbioru na byle czym ?
Stojąc pod nadajnikiem na pewno.
Jednak przy większych odległościach czarno widzę odbiór, u mnie znowu pewnie będą kłopoty z odbiorem.
No i mogą być jeszcze kłopoty z MUX3 z Pradziadka który ruszy w tym samym czasie na tym samym kanale.

dawid
Posty: 10
Rejestracja: 5 marca 2011, o 12:48
Odbiornik: thomson 49UA7706 DVB-T2 HEVC
Instalacja antenowa: dipol 19/21-60 +LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Ostrava

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: dawid » 17 maja 2011, o 20:41

a z jaką mocą będzie pradziad?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1047
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: blockbuster » 17 maja 2011, o 20:45

dawid pisze:a z jaką mocą będzie pradziad?
Standardowo dla Czechów 100kW :)

an10ka-dx
Posty: 273
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: an10ka-dx » 17 maja 2011, o 20:46

dawid pisze:a z jaką mocą będzie pradziad?
100kW
http://www.digitalnitelevize.cz/informa ... blice.html

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: @GUTEK@ » 17 maja 2011, o 20:46

No to już sobie poodbierałem, Pradziad pewnie będzie miał 100kW.
Jedyna nadzieja że pradziad w przeciwnym kierunku więc może kierunkowa antena da radę.

Chyba jednak zostanie mux3 ze Skrzycznego (do czasu aż wyłączą) a mux2 z Kosztowów.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1047
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: blockbuster » 17 maja 2011, o 20:49

@GUTEK@ pisze:No to już sobie poodbierałem, Pradziad pewnie będzie miał 100kW.
Jedyna nadzieja że pradziad w przeciwnym kierunku więc może kierunkowa antena da radę.

Chyba jednak zostanie mux3 ze Skrzycznego (do czasu aż wyłączą) a mux2 z Kosztowów.
Teraz zaczną właśnie wychodzić kombinacje z MUX3, dla Kosztów przydzielono k51 (ten sam co dla Pradziada) a dla częstochowskiego MUX3 z Błeszna kanał 41 na którym chodzi przecież TVP2 ze Skrzycznego. Paranoja :evil:

an10ka-dx
Posty: 273
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: an10ka-dx » 17 maja 2011, o 20:53

No i Mux3 z Katowic będziemy mieli jak Mux2 z Wisły :lol: 2.5kW vs. 100kW (ciekawe kto wygra)
Mam nadzieję, że w MUX3 ze Skrzycznego nic nie będzie kombinowane. Wtedy będę miał(będziemy mieli) Mux2 Katowic a Mux3 z Wisły, a Czechy same się znajdą :lol:

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: @GUTEK@ » 17 maja 2011, o 20:57

W sumie nie będzie to złe rozwiązanie, mając antenę ustawioną na Skrzyczne łapie się też Czechy. Analog z Katowic mimo tak właśnie ustawionej anteny mam praktycznie idealny (chyba Polsat śnieży), więc DVB-T też się odbierze.
A obracając antenę centralnie na Katowice straci się Czechów.

Wszystko okaże się jak włączą DVB-T z Katowic.

Hehe mogliby mux3 włączyć z Radiostacji Gliwickiej.

an10ka-dx
Posty: 273
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: an10ka-dx » 17 maja 2011, o 21:10

Oj nie wiem czy "obracając antenę centralnie na Katowice straci się Czechów"
Przy tych ich mocach i wysokościach nadajników było i jest to bardzo trudne. Już z telewizją analogową TVP1 z Opole/Chrzelice były problemy przez zakłócenia przez czeskie stacje(poziome pasy). Więc i teraz cienko to widzę. Dużo znajomych brało TVP1 ze Skrzycznego, po drodze TVP3 z Katowic a resztę programów polskich i czeskich z anten skierowanych na Chrzelice.(czyli montaż niestety 2 anten=koszty)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: @GUTEK@ » 17 maja 2011, o 21:16

Zależy wszystko od anteny. Siatki mają szerszy kąt i możliwe że Czechów złapią ustawione na Katowice, ale mój ATX-91 już przy ustawieniu centralnie na Skrzyczne ma słabszy odbiór z Czech z Łysej Góry, a Pradziada praktycznie wcale, jedynie widzę że coś jest na tym kanale.
Wszędzie piszą że ATXy to silnie kierunkowe anteny.

Wiadomo też że wszystko zależy od położenia, jeden złapie Czechów z odbicia mając antenę na Katowice, inny już nie.

an10ka-dx
Posty: 273
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: an10ka-dx » 17 maja 2011, o 21:41

@GUTEK@ pisze:Zależy wszystko od anteny. Siatki mają szerszy kąt i możliwe że Czechów złapią ustawione na Katowice, ale mój ATX-91 już przy ustawieniu centralnie na Skrzyczne ma słabszy odbiór z Czech z Łysej Góry, a Pradziada praktycznie wcale, jedynie widzę że coś jest na tym kanale.
Wszędzie piszą że ATXy to silnie kierunkowe anteny.

Wiadomo też że wszystko zależy od położenia, jeden złapie Czechów z odbicia mając antenę na Katowice, inny już nie.
Co prawda to prawda. Na naszym terenie przy telewizji analogowej "siatki" spisywały się BDB. Pracowałem kiedyś na ATX-91 ale antena poszła na bardziej wymagające odbioru tereny. W moim przypadku przy antenie yagi 16elem. gdzie obrócę antenę jest Pradziad. Skrzyczne Mux3 oraz Czechy odbieram na tej antenie z symetryzatorem. A niby to tylko 10kW(Mux3). Tylko ten nieszczęsny Mux2 na k38(wzmocnienia:duże średnie małe i kratownica).Wszystko miałem OK ze wzmacniaczem LNA-177. Przyszedł koniec kwietnia a z nim problemy. Jedyne co pozostało to czekanie do lipca.

Awatar użytkownika
goldfinger
Posty: 201
Rejestracja: 22 marca 2009, o 14:13
Odbiornik: Sony KDL32W4000 / 40HX755 / Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: antena logarytmiczna+wzm. LG2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Skrzyczne/Ostrava

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: goldfinger » 17 maja 2011, o 23:28

Sprawa z nadawaniem na tych samych kanałach będzie wyglądać co najmniej ciekawie, skoro już teraz k.38 nadawany z mocą 1kW jest rzekomo bezpośrednio zakłócany przez LH nadającą na sąsiednim kanale z mocą 25kW. To pytanie co będzie się działo na tym 51k. ???
Ma to w ogóle sens? Coś mi się wydaje że zasięg Kosztów z MUX nadającym na 51k. będzie sie kończył na optycznym kontakcie nadajnika z anteną odbiorczą... Przy takiej dysproporcji mocy nadawania i możliwości nadajnika z południa nie pomoże nawet inna polaryzacja...
Ale... Czesi wygrywali z naszymi jeśli chodzi o odbiór w rejonie południa "od zawsze" więc po co zmieniać tę tradycję...

an10ka-dx
Posty: 273
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: an10ka-dx » 18 maja 2011, o 15:41

goldfinger pisze:Sprawa z nadawaniem na tych samych kanałach będzie wyglądać co najmniej ciekawie, skoro już teraz k.38 nadawany z mocą 1kW jest rzekomo bezpośrednio zakłócany przez LH nadającą na sąsiednim kanale z mocą 25kW. To pytanie co będzie się działo na tym 51k. ???
Ma to w ogóle sens? Coś mi się wydaje że zasięg Kosztów z MUX nadającym na 51k. będzie sie kończył na optycznym kontakcie nadajnika z anteną odbiorczą... Przy takiej dysproporcji mocy nadawania i możliwości nadajnika z południa nie pomoże nawet inna polaryzacja...
Ale... Czesi wygrywali z naszymi jeśli chodzi o odbiór w rejonie południa "od zawsze" więc po co zmieniać tę tradycję...
Zawsze będzie można się wykazać, że MUX3 nadaje i odhaczyć jako "wykonane" a, że ktoś go nie odbierze - no trudno.

kbssilesia
Posty: 28
Rejestracja: 8 maja 2011, o 12:57
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Antena Yagi 19e. zawieszona na maszcie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne / RTCN Kosztowy

Re: DVB-T Katowice-Kosztowy

Post autor: kbssilesia » 23 maja 2011, o 12:02

gorzej u osób u których sygnał czeski i polski są bardzo silne i w zasadzie ustawiają anteny w tym samym kierunku (np. w Zawierciu).

Jestem ciekawy jak to będzie. Nie ukrywam, że moim zdaniem mux-y z Katowic powinny ruszyć zaraz po Warszawie, w końcu to drugie co do wielkości skupisko ludzi w Polsce.

Odpowiedz