Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3510
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: Philips 65PUS8807
Philips 43PUS8506
Opticum AX Lion NS
Instalacja antenowa: Anteny VHF (6-12) i UHF (21-60) z symetryzatorem + zwr. antenowa AMS ZA-104MS
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rzeszów (Krosno) /Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: Krosnoludek »

Wyłączyłem na parę minut z kontaktu i już się wolniej trochę uruchamia
Nie wiem czy jest wybór trybu stand-by, nie natknąłem się na to.

dvbtowiec
Posty: 2606
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: dvbtowiec »

Taką funkcję widziałem w TCL. To chyba nie jest powszechnie stosowane.
Jak włączyłem głębokie uśpienie, TCL uruchamiał się jak po wyjęciu wtyczki z kontaktu, a więc było przez dłuższy czas animowane logo Androida.
Dla płytkiego uśpienia, od razu wskakiwał obraz i dźwięk z tunera.
VAHANARA pisze: 19 lutego 2024, o 10:20 Kup sobie najprostszy miernik mocy wtykany do gniazdka (koszt to kilkadziesiąt zł) albo jakiś "sprytny" z wifi i monitoringiem (niewiele droższe), a będziesz miał pełną jasność w sprawie poboru na stand-by.
To się może nie udać. Te najprostsze zaczynają wskazywać energię powyżej pewnego progu i tak niski pobór energii jak w trybie czuwania zignorują.

VAHANARA
Posty: 680
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: VAHANARA »

dvbtowiec pisze: 19 lutego 2024, o 13:28 To się może nie udać. Te najprostsze zaczynają wskazywać energię powyżej pewnego progu i tak niski pobór energii jak w trybie czuwania zignorują.
Możliwe, że jakieś mogą mieć takie problemy. Ja akurat sprawdzałem jakimś najprostszym z Juli, pokazującym od 1W. Pamiętam, że inne jakie miałem w rękach też pokazywały od 1W. Oczywiście, należy je traktować jako wskaźniki (zwłaszcza przy odbiornikach indykcyjnych), ale dają spokojnie pogląd na temat.

Sprawdzałem też dekodery i się w ogólności zgadzało.

Co ciekawe, ten Samsung po wyłączeniu do stand-by potrafi przez kilka minut coś robić i pobierać do kilkunastu watów. Potem spada mu już normalnie poniżej 1W. Czyli warto sprawdzać pobór na stand-by po jakimś czasie od wyłączenia.

dvbtowiec
Posty: 2606
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: dvbtowiec »

Tą ostatnią uwagę potwierdzam także na swoim Sony.
Po włączeniu do uśpienia przez kilka minut pracuje jeszcze trochę więcej rzeczy.
Na pewno pracuje podłączony dysk USB, świeci jego zasilanie. Odłącza się dopiero po kilku jak nie kilkunastu minutach.
Czyli gniazda USB dostają zasilanie przez jakiś czas. Mógłbym się nawet pokusić o teorię że w pierwszych minutach pracuje większość systemu, wygaszany jest na pewno ekran ;)

VAHANARA
Posty: 680
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: VAHANARA »

No, coś te telewizory ewidentnie robią - pewnie jakieś konfiguracje albo co innego, a może czyszczą sobie systemy... Ten Samsung potrafi tak rzeźbić nawet bez dostępu do netu, co ciekawe. A najciekawsze, że nigdy nie wiadomo, kiedy tak się dzieje - najczęściej wyłącza się od razu poniżej 1W. Ot, taka ciekawostka. Na szczęście, nie wpływa to na spokojne oglądanie... ;)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3510
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: Philips 65PUS8807
Philips 43PUS8506
Opticum AX Lion NS
Instalacja antenowa: Anteny VHF (6-12) i UHF (21-60) z symetryzatorem + zwr. antenowa AMS ZA-104MS
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rzeszów (Krosno) /Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: Krosnoludek »

Teraz Wam napiszę, dlaczego pytałem się o to czy telewizor przechodzi w stand-by.
W tym nowym oprogramowaniu z końcówką 250 nie wyrzuca już od czasu aktualizacji oprogramowania z listy kanałów ulubionych naziemno-satelitarnej na trzech telewizorach Philipsa, ale i po włączeniu telewizora ze stand-by nie wyskakuje komunikat zaktualizowano listę kanałów.

Moja teoria, że może telewiozr nie wyłączą się i przez to nie wyrzuca z listy ulubionej ale i nie zaktualizuje listy kanałów sat według operatora Canal+ jak i naziemnej bo telewiozr cały czas pracuje a wyłącza się tylko matryca i dźwięk. Co o tym myślicie?

Czy zaktualizuje się lista kanałów naziemnych trzeba poczekać do startu nowego kanału Red Carpet, a z satelity aż operator Canal+ dokona jakiejś korekty na swojej liście kanałów.

dvbtowiec
Posty: 2606
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: dvbtowiec »

Ciężko powiedzieć, bo tak naprawdę poza producentem i serwisami autoryzowanymi nikt podejrzewam nie ma wiedzy co jest usypiane po wyłączeniu telewizorów, a co pracuje nadal w tle.

VAHANARA
Posty: 680
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: VAHANARA »

Krosnoludek pisze: 19 lutego 2024, o 18:45 Moja teoria, że może telewiozr nie wyłączą się i przez to nie wyrzuca z listy ulubionej ale i nie zaktualizuje listy kanałów sat według operatora Canal+ jak i naziemnej bo telewiozr cały czas pracuje a wyłącza się tylko matryca i dźwięk. Co o tym myślicie?
Nie ma szans nic sensownego powiedzieć, bo nikt z nas nie siedzi w głowie tych, którzy tworzą algorytmy i piszą soft pod ten telewizor. Tylko oni wiedzą, jak to powinno się zachowywać, a jak działa w realu.

Myślę, tak patrząc ze swojego doświadczenia, że to nie jest kwestia tego, jak ten telewizor zachowuje się na stand-by (uśpienie, częściowe wyłączenie czy jeszcze jakoś inaczej), a raczej, kiedy programista nakazuje mu zrobić aktualizację listy. Bp aktualizację kanałów można sobie robić zarówno po włączeniu odbiornika, jak i po wyjściu ze stand-by.

Mnie to raczej wygląda, że po prostu wyłączyli automatyczną aktualizację kanałów po wyjściu ze stan-by, bo pewnie ludziom to nie odpowiadało.

A jak TV zachowuje się teraz po włączeniu go - aktualizuje listę czy nie?

Może dodali coś w menu na okoliczność automatycznej aktualizacji kanałów?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3510
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: Philips 65PUS8807
Philips 43PUS8506
Opticum AX Lion NS
Instalacja antenowa: Anteny VHF (6-12) i UHF (21-60) z symetryzatorem + zwr. antenowa AMS ZA-104MS
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rzeszów (Krosno) /Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: Krosnoludek »

W menu telewizora zarówno dla sat jak i naziemnej mam włączoną automatyczną aktualizację listy kanałów.
Przekonamy się dopiero jak dojdzie do jakiś zmian czy zaktualizuje listę.

cyber
Posty: 912
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Miejscowość: Goślina
Odbiornik: Philips 55PUS9206 ,TvLG+decoder zew.AX T. (ODIN SMT-01 ).
Instalacja antenowa: Maximum UHF14+Alcad CA-215/Filtr LTE-5G Terra TF005/10m.n.p.t./50/15km od RTCN.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem, Poz-Piątkowo,Poz-AE.

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: cyber »

Na sat. przecież ciągle się " coś dzieje " ostatnio Tv dodał tutaj jakieś nowe kanały ( Hot Bird) ...był oczywiscie komunikat o zaktualizowaniu i nowo dodane kanały tradycyjnie zostały oznaczone / * / do czasu pierwszego ich włączenia - dodam tylko ,że Tv z najnowszym softem -
Nie mam pojęcia ile mój Philips pobierał energii przed i po wgraniu najnowszego softu / w czuwaniu/
Jednak bez przesady współczesne Tv to praktycznie już komputery ... a w trybie /uśpienia/ mogą się tutaj dziać różne rzeczy -choć niewiele się tutaj pewnie dzieje ....
Jeśli jednak ktoś ma obawy eco. lub o zwiększone rachunki za prąd to bdb pomysł tutaj padł z zamontowaniem listwy zasilającej .
( u mnie już dawno praktykowany bardziej ze względu na zabezpieczenie warystorowe)

Jeden "pstryk " np. na noc i po problemie ;)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3510
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: Philips 65PUS8807
Philips 43PUS8506
Opticum AX Lion NS
Instalacja antenowa: Anteny VHF (6-12) i UHF (21-60) z symetryzatorem + zwr. antenowa AMS ZA-104MS
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rzeszów (Krosno) /Sucha Góra

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: Krosnoludek »

@cyber
Listę sat masz wyszukają według operatora Canal+/nc+ na kartę ?
U mnie komunikat na nowym oprogramowaniu z końcówką 250 się jeszcze ani raz nie pojawił. Wcześniej pojawiał się.

Obrazek

cyber
Posty: 912
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Miejscowość: Goślina
Odbiornik: Philips 55PUS9206 ,TvLG+decoder zew.AX T. (ODIN SMT-01 ).
Instalacja antenowa: Maximum UHF14+Alcad CA-215/Filtr LTE-5G Terra TF005/10m.n.p.t./50/15km od RTCN.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem, Poz-Piątkowo,Poz-AE.

Re: Philips 43PUS8506/12 i 65PUS8807/12

Post autor: cyber »

Ogólna / Nieposortowana jeśli tak to się nazywa ...bo nie pamiętam ...ale na pewno nie C+ /Polsat Box itp
Pzdr

Zablokowany