MUX-6 (TVP)

informacje techniczne związane z wdrażaniem szóstego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 3511
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: Philips 65PUS8807
Philips 43PUS8506
Opticum AX Lion NS
Instalacja antenowa: Anteny VHF (6-12) i UHF (21-60) z symetryzatorem + zwr. antenowa AMS ZA-104MS
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rzeszów (Krosno) /Sucha Góra

Re: MUX-6 (TVP)

Post autor: Krosnoludek »

Usunięto duble i wróciły stare kanały Alfa TVP, TVP Polonia i Belsat.

j@n
Posty: 129
Rejestracja: 16 kwietnia 2021, o 22:59
Miejscowość: Warszawa

Re: MUX-6 (TVP)

Post autor: j@n »

Potwierdzam.

Również podczas tej zmiany usunięto usterkę związaną z przesuniętym obrazem. Dopiero teraz. Po 3 tygodniach od zgłoszenia...

EDIT:

Za wcześnie się cieszyłem. Później zmodyfikowano jeszcze wszystkie 7 kanałów (modyfikowano tablice PMT) i problem powrócił! Obecnie TVP Nauka znowu ma trochę przesunięty obraz.

Ja rozumiem, że czasy nie są łatwe. Ale jednak profesjonalnym firmom nadawczym aż nie przystoi. Najpierw kłopot z wyszukiwaniem TVP1 w MUX-3. Ciągłe kłopoty z przesuwaniem obrazu w MUX-6 (teraz już trzeci raz).

No i ciągle obecne od zmiany standardu w strumieniu MUX-3 (przynajmniej warszawskim) drobne błędy. Pisałem o nich w wątku MUX-3. Ja jestem prawie pewny, że odpowiada za nie nadawca. Bo to nie są uszkodzone pakiety zgłaszane przez odbiornik (z flagą transport_error_indicator). One są uszkodzone logicznie: DVB Inspector zgłasza continuity errors, to znaczy taki specjalny licznik (osobny dla każdego PID) ma błędy. Otóż jest tak, że TVP od wielu lat nie potrafiła w 100% poprawnie nadawać ścieżek z napisami. To na takich ścieżkach zdarzały się tego rodzaju błędy. Podczas emisji napisów: czasami zero, czasami kilka na godzinę. Nie zgłaszałem, bo napisy są dla mnie nieistotne. Ale teraz tego typu błędy zdarzają się na wszystkich PIDach w MUX-3. Także audio i video. W MUX-6 są tylko na PIDach napisów.

Ech. Naprawdę słabo...

EDIT2:

Teraz przesunięcie obrazu TVP Nauka jest naprawione.

Kamilx
Posty: 1061
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: MUX-6 (TVP)

Post autor: Kamilx »

Ścieżki z napisami na TVP Polonia i Alfa TVP zostały błędnie nazwane jako "eng" (język angielski).

Majk87
Posty: 11
Rejestracja: 13 stycznia 2024, o 19:08
Miejscowość: Wieluń

Re: MUX-6 (TVP)

Post autor: Majk87 »

Brak Telegazety na TVP Polonia.

wiertolot
Posty: 470
Rejestracja: 29 maja 2014, o 12:10
Miejscowość: Koterka, Tokary
Odbiornik: Tuner w TV Panasonic.
Radio DAB+ w wieża Panasonic.
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa aktywna 45 dB, H+V BLOW plus antena VHF MUX8 20 dB TELMOR.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁOSICE, SLR Makarki(Siemiatycze)

Re: MUX-6 (TVP)

Post autor: wiertolot »

@Majk87,
A po co ci telegazeta na TVP Polonia, na TVP1 ci nie starczy?

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 2080
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: MUX-6 (TVP)

Post autor: Poland »

W moim odczuciu telegazeta na wszystkich kanałach ją posiadających powinna być standardem co oznacza że ta na kanale TVP Polonia powinna być aktywna. Może Emitel po powrocie stacji do MUX6 zapomniał włączyć tą usługę? To w sumie byłoby jeszcze jakimś sensownym wyjaśnieniem sytuacji.

Kamilx
Posty: 1061
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: MUX-6 (TVP)

Post autor: Kamilx »

Ja nie widziałem, aby telegazeta była dostępna kiedykolwiek przy tym kanale od czasu emisji w MUX6/test. Telegazeta była dostępna, ale tylko za czasów emisji w MUX3.

Zablokowany