Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Zygzuś »

Przyciski odtwarzania też są inne w signala sofcie, nie dam głowy, ale w wiwie było 1 lub 2 od full screen i ten folder w górę epg.
Pliki mp4 to loteria, chyba brakuje coś w kodekach i jedne odpala, a inne odmawia współpracy.
Jeszcze jedna dziwna sprawa to audiodeskrypcja, kto to ustawił tak, że jest podwójne audio przy aktywnej AD?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5558
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: @GUTEK@ »

ukaszu pisze: 26 września 2022, o 12:26 Dzień dobry!

W tym wątku udostępniam zmodyfikowane oprogramowanie do tunera Signal T2 - przystosowany został pilot od dekodera Wiwa (w mojej ocenie dużo poręczniejszy dla starszych osób). Oprogramowanie można wgrać do Signala T2, lub po odpowiedniej przeróbce również do Wiwy.
Bardzo fajnie, że ktoś podjął temat. Życzę powodzenia i chęci do przeróbek, mnie już jej brakuje.

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

@GUTEK@ pisze: 8 października 2022, o 21:00 Bardzo fajnie, że ktoś podjął temat. Życzę powodzenia i chęci do przeróbek, mnie już jej brakuje.
Dziękuję za dotychczasowe prace i udostępnienie przeróbek, pomogły mi zrobić pierwsze kroki.

Wrzuciłem w pierwszym wątku linki do wersji v4 - powinny działać już stare Wiwy (ze złączem Ethernet). Dzięki @gocom za logi! W starych Wiwach chyba nie działa HDMI-CEC, jeśli ktoś taką ma to proszę o jakiś test.
Mapowanie przycisków pilota zmieniłem na takie 1:1 jak w oryginalnych Wiwach, więc jeśli ktoś uważał że przyciski wywołują złe funkcje to może sprawdzić jak to działa teraz.

Jeszcze wytłumaczenie czemu stare Wiwy nie działały:
Aktualne wersje oprogramowania (Wiwa/Dipol/Ferguson) posiadają zabezpieczenie w postaci klucza/hasza w sekcji OTP pamięci flash. Do UID pamięci dodawany jest stały ciąg, potem jest to haszowane SHA256 i porównywane z ciągiem zapisanym w sekcji OTP. Stare Wiwy nie miały uzupełnionej tej sekcji pamięci i firmware przechodził w specjalny tryb który bardzo utrudniał normalne działanie.

Mam też wersję dla Ferguson Ariva, ale chyba przygotuję oddzielny wątek.

MaxEvans
Posty: 836
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: MaxEvans »

Kolego 👍🍻 działa na mojej litce.

Hdmi cec nie dziala.
Nie pokazuje siły sygnału.

Na plus mux 3 działa lepiej niż na orginalnym oprogramowaniu. Będę testował.
Nagrywanie audycji.
Wyszukiwanie kanałów.
Stabilność działania.
Pilot działa.

popej
Posty: 5
Rejestracja: 18 sierpnia 2022, o 19:50
Miejscowość: Gdańsk

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: popej »

Czy ten firmware obsługuje dźwięk wielokanałowy? W opisach tunera pełno odniesień do AC3, ale czy faktycznie można wybrać ścieżkę głosową Dolby Digital, czy wszystko jest miksowane do stereo?

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: 2Tom »

Dzięki za firmware to testujemy..
Na starej wiwie H265 Pro już firmware się instaluję i działa :)
HDMI-CEC nie mam jak sprawdzić..
Mam 3 piloty od WIW MC-006 (lite), MC-004 (pro), MC-002 (max)..
Pierwsze problemy jakie zobaczyłem :)
Siła sygnału działa na programach z dobrym odbiorem, na szczątkowym sygnale faktycznie nie pokazuję siły, tylko jakość sygnału..
1 - klawisz zatrzymujący odtwarzanie filmów zmienia rozdzielczość tunera 1080i, 720p itd..
2 - nie można zatrzymać nagrywania klawiszem stopu-kwadrat ,trzeba użyć sąsiedniego przycisku pauzy..
3 - Korzystając z oryginalnego pilota od wiwy h265 pro MC-004 w menu pvr nie można przełączyć filmu do trybu pełnoekranowego nie działa czerwony klawisz , działa natomiast ta funkcja jeśli użyję pilota od wiwy lite MC-006.. (aby przełączyć do trybu pełnoekranowego korzystając z pilota od wiwy pro trzeba użyć klawisza pauzy)
4 - kasowanie nagrań poprzez (zaznacz do usunięcia) zaznacza tylko 1 pozycję ,nie można zaznaczyć kilku plików do usunięcia jak jest na oryginalnym firmware wiwy..
5 - jeśli ktoś używa pilota MC-002 nie działają klawisze USB ani PLAN (klawisz >> działa jako PLAN)
6 - pilot MC-002 , nie działa przycisk format (ta funkcja przypisana jest do przycisku <<)
7 - pilot MC-004 w czasie odtwarzania nagrań pvr przycisk >> działa jako GOTO (oryginalnie wiwa ma to pod przyciskiem FAV)
Trochę z ciekawszych rzeczy co działa a wiwa nie miała :)
Działa przezroczystość w menu
Działa regulacja jasności wyświetlacza
Daję fotkę pilotów, może będzie pomocna, niektóre funkcje mają osobne przyciski jak USB czy PLAN
Obrazek

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Zygzuś »

popej pisze: 9 października 2022, o 14:37 Czy ten firmware obsługuje dźwięk wielokanałowy? W opisach tunera pełno odniesień do AC3, ale czy faktycznie można wybrać ścieżkę głosową Dolby Digital, czy wszystko jest miksowane do stereo?
Opcja wyjście cyfrowe dźwięku Raw HDMI wł. u mnie daje sygnał audio z opisem dolby digital w tv.
Niestety dźwięk czasem się nie załącza i trzeszczy, niezależnie od jakości kabla.

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

2Tom pisze: 9 października 2022, o 15:21 5 - jeśli ktoś używa pilota MC-002 nie działają klawisze USB ani PLAN (klawisz >> działa jako PLAN)
6 - pilot MC-002 , nie działa przycisk format (ta funkcja przypisana jest do przycisku <<)
7 - pilot MC-004 w czasie odtwarzania nagrań pvr przycisk >> działa jako GOTO (oryginalnie wiwa ma to pod przyciskiem FAV)
Czy na MC-006 funkcje PLAN i FORMAT też gdzieś się znajdują? (może kolorowe przyciski?) Zastanowiłem się jak to mogłoby wyglądać w kodzie źródłowym i wygląda na to, że numery funkcji nie są stałe między różnymi firmware, a zależą od ilości zaimplementowanych funkcji (im bardziej pod koniec tabeli tym większa szansa na to że są przesunięte o jedną/kilka pozycji).

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: 2Tom »

ukaszu pisze: 9 października 2022, o 19:04
2Tom pisze: 9 października 2022, o 15:21 5 - jeśli ktoś używa pilota MC-002 nie działają klawisze USB ani PLAN (klawisz >> działa jako PLAN)
6 - pilot MC-002 , nie działa przycisk format (ta funkcja przypisana jest do przycisku <<)
7 - pilot MC-004 w czasie odtwarzania nagrań pvr przycisk >> działa jako GOTO (oryginalnie wiwa ma to pod przyciskiem FAV)
Czy na MC-006 funkcje PLAN i FORMAT też gdzieś się znajdują? (może kolorowe przyciski?) Zastanowiłem się jak to mogłoby wyglądać w kodzie źródłowym i wygląda na to, że numery funkcji nie są stałe między różnymi firmware, a zależą od ilości zaimplementowanych funkcji (im bardziej pod koniec tabeli tym większa szansa na to że są przesunięte o jedną/kilka pozycji).
MC-006 pierwszy z mojej fotki po lewej PLAN i FORMAT ma dedykowane przyciski do tych funkcji co widać na fotce. Kolorowe przyciski działają w nim wraz z funkcją Time SHIFT , edycji programu i innych funkcji np w zdjęciach..

MC-004 środkowy z mojej fotki od WIWY H265 Pro, nie ma tych przycisków, a funkcje ich pełni dla funkcji "Plan" niebieski przycisk D. Dla funkcji "Format" zielony przycisk B. Te kolorowe przyciski mają przypisane po kilka funkcji , pewnie tak jak piszesz zależne od firmware gdyż nimi porusza się z tego co pamiętam w edycji programu, przesuwanie, kasowanie . W zdjęciach niebieski klawisz pokazuję "siatkę" i być może jeszcze coś robią, nie mogę teraz tego znaleźć..
Opisuję zachowanie na oryginalnym firmware Wiwy bo te Dipola to pomieszane wszystko jest..
Ostatnio zmieniony 9 października 2022, o 20:16 przez 2Tom, łącznie zmieniany 1 raz.

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

2Tom pisze: 9 października 2022, o 20:05 MC-006 pierwszy z mojej fotki po lewej PLAN i FORMAT ma dedykowane przyciski do tych funkcji co widać na fotce. Kolorowe przyciski działają w nim wraz z funkcją Time SHIFT , edycji programu i innych funkcji np w zdjęciach..

MC-004 środkowy z mojej fotki od WIWY H265 Pro, nie ma tych przycisków, a funkcje ich pełni dla funkcji "Plan" niebieski przycisk D. Dla funkcji "Format" zielony przycisk B. Te kolorowe przyciski mają przypisane po kilka funkcji , pewnie tak jak piszesz zależne od firmware gdyż nimi porusza się z tego co pamiętam w edycji programu, przesuwanie, kasowanie . W zdjęciach niebieski klawisz pokazuję "siatkę" i być może jeszcze coś robią, nie mogę teraz tego znaleźć..
Pewnie źle się wyraziłem. Napisałeś że w MC-004 znalazłeś np. PLAN pod przyciskiem >> (który nie powinien tam się znajdować). Czy na MC-006 znalazłeś PLAN pod którymś z przycisków (który nie powinien tak działać, ale jednak tak działa)?

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: 2Tom »

ukaszu pisze: 9 października 2022, o 20:16
2Tom pisze: 9 października 2022, o 20:05 MC-006 pierwszy z mojej fotki po lewej PLAN i FORMAT ma dedykowane przyciski do tych funkcji co widać na fotce. Kolorowe przyciski działają w nim wraz z funkcją Time SHIFT , edycji programu i innych funkcji np w zdjęciach..

MC-004 środkowy z mojej fotki od WIWY H265 Pro, nie ma tych przycisków, a funkcje ich pełni dla funkcji "Plan" niebieski przycisk D. Dla funkcji "Format" zielony przycisk B. Te kolorowe przyciski mają przypisane po kilka funkcji , pewnie tak jak piszesz zależne od firmware gdyż nimi porusza się z tego co pamiętam w edycji programu, przesuwanie, kasowanie . W zdjęciach niebieski klawisz pokazuję "siatkę" i być może jeszcze coś robią, nie mogę teraz tego znaleźć..
Pewnie źle się wyraziłem. Napisałeś że w MC-004 znalazłeś np. PLAN pod przyciskiem >> (który nie powinien tam się znajdować). Czy na MC-006 znalazłeś PLAN pod którymś z przycisków (który nie powinien tak działać, ale jednak tak działa)?
Musiałbym posprawdzać ale Wiwa jest teraz w użyciu przez rodzinkę . Wiele przycisków nawet z MC-006 jest pomieszanych wraz z firmware Dipola na Wiwie.. Większość będzie używać Wiwe h265 pro w raz z oryginalnym pilotem do tego modelu , czyli MC-004 a w takiej konfiguracji firmware Dipola ma pomieszane bardzo przyciski..

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Zygzuś »

ukaszu pisze: 9 października 2022, o 12:08 Mam też wersję dla Ferguson Ariva, ale chyba przygotuję oddzielny wątek.
Czekam z niecierpliwością, soft T30 wydaje się kopią tego signala, ale w jakiejś recenzji widziałem wskaźniki sygnału są ustawione jak w wiwie, a odtwarzacz powinien lepiej obsługiwać pliki. Pilot zbliżony do signala, ale nie ma bloku memo, więc cec musi być w opcjach, bez trybu hotel.
Co do mapowania pilotów wiwy, przez cec na pilocie tv nie ma tego zjawiska, wszystko zgadza się, nawet odtwarzacz, więc te różnice fizyczne, zastanawiam się, czy nie dokupić pilota signala lub arivy. :D

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

Zygzuś pisze: 9 października 2022, o 21:03 Czekam z niecierpliwością, soft T30 wydaje się kopią tego signala, ale w jakiejś recenzji widziałem wskaźniki sygnału są ustawione jak w wiwie, a odtwarzacz powinien lepiej obsługiwać pliki. Pilot zbliżony do signala, ale nie ma bloku memo, więc cec musi być w opcjach, bez trybu hotel.
Co do mapowania pilotów wiwy, przez cec na pilocie tv nie ma tego zjawiska, wszystko zgadza się, nawet odtwarzacz, więc te różnice fizyczne, zastanawiam się, czy nie dokupić pilota signala lub arivy. :D
O tutaj oddzielny wątek dla Arivy T30.

Edit:
Dostępna wersja v5 ze zmienionym mapowaniem pilotów wg testów @2Tom i reszty niepasujących przycisków wg własnego uznania.

gocom
Posty: 94
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: gocom »

ukaszu
Twój unlock działa również dla WIWA MAXX LAN (HW3.1.RC20.4.1)
To było:

Kod: Zaznacz cały

BOOTSPI
BIST0_OK
_OK!decomp
_done
done
[AT][MB][start ub][0]

U-Boot 2011.06 (Dec 26 2019 - 20:02:40)  MBOT-1106.0.10.936a0fd.201806111716


DRAM:  256 MiB

Hello U-Boot
Stack Pointer at: 8723B340
mem initial, start 0x867EE180, len 0x402000
SPI:  Flash is detected (0x09A1, 0x5E, 0x40, 0x17)
uboot held at [8F000000~90000000]
Now running in RAM - U-Boot at: 86BF0180
In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
IIC port == 1
MDrv_IIC_Init  PORT  1
MDrv_IIC_InitPort0: OK

Changelist:     00112233
============= set bootargs ===============
WDT is not Enable !!!setenv WDT_ENABLE 1 to enable it.
Hit any key to stop autoboot:  0
enable dont overwrite function
Boot Check: Reboot by WDT --------
AC on
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase
Check USB port[0]:
[USB] usb_lowlevel_init++
[USB] USB EHCI LIB VER: 2017.08.11-k5ap
[USB] Port 0 is Enabled
[USB] TV_usb_init (UTMI Init) ++
[USB] UTMI Base BF207500
[USB] UHC Base BF204800
[USB] USBC Base BF200E00
[USB] BC Base BF226E00
[USB] init squelch level 0x2
[USB] TV_usb_init--
[USB] Usb_host_Init++
[USB] No USB is connecting
[USB] USB init failed
[USB] usb_lowlevel_init--
Error, couldn't init Lowlevel part
Check USB port[1]:
[USB] usb_lowlevel_init++
[USB] USB EHCI LIB VER: 2017.08.11-k5ap
[USB] Port 1 is Enabled
[USB] TV_usb_init (UTMI Init) ++
[USB] UTMI Base BF207400
[USB] UHC Base BF201A00
[USB] USBC Base BF200F00
[USB] BC Base BF226E80
[USB] init squelch level 0x2
[USB] TV_usb_init--
[USB] Usb_host_Init++
[USB] Async base addr: 0x7218500
[USB] Reg 0x28: 0x8500 0x721
[USB] disable run
[USB] Host Speed:2
[USB] enable aynch
[USB] Usb_host_Init--
[USB] usb_lowlevel_init--
scanning bus for devices... [USB] control1 max:40

[USB] interface[0] conf:1 value 9:
Wait for hub reset....
checking hub ports...
[USB] control1 max:40

[USB] interface[0] conf:1 value 8:
2 USB Device(s) found
       scanning bus for storage devices... [USB] no_of_ep: 2
[USB] find bulk ep: 0
[USB] find bulk ep2: 1

[USB] bulk max packet size: ep(out) 0x200, ep2(in) 0x200
[USB] bulk0 is out
max lun:0
1 Storage Device(s) found
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

1 bytes read
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading /SbootUpgrade.bin

** Unable to read "/SbootUpgrade.bin" from usb 0:1 **
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading /MbootUpgrade.bin

** Unable to read "/MbootUpgrade.bin" from usb 0:1 **
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading /UrsaUpgrade.bin

** Unable to read "/UrsaUpgrade.bin" from usb 0:1 **
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading /ForceUpgradeApp.bin

** Unable to read "/ForceUpgradeApp.bin" from usb 0:1 **
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase
Current state ->[0x8]
zkc  do_ustar.............
MDrv_FrontPnl_showupgrade.................
[AT][MB][panel_pre_init][0]
msHdmitx_Disp_Init
shift -8 pixels in PAL mode
[ERROR] raw_read:551: len is zero
[ERROR] Read_FlashDataToAddr:2096: ERROR: Read_FlashDataToAddr fail...>>>
[do_create_osdlayer] GOP Boot Logo Index 0
[ERROR] raw_read:551: len is zero
[ERROR] Read_FlashDataToAddr:2096: ERROR: Read_FlashDataToAddr fail...>>>
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

1 bytes read
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

16384 bytes read
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

4960636 bytes read
storage is empty
Saving Environment to SPI Flash...
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase

>> fatload usb 0 80000000 $(ForceUpgradePath)
--24 %
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

4960636 bytes read

>> spi_wrc 80004000 0 4b7164
--28 %
offset 0x0, size 0x4B7164
Flash is detected (0x09A1, 0x5E, 0x40, 0x17)
initialization done!
Erasing...
Writing...
Verifying...

>> setenv usb_complete 1
--32 %

>> setenv usb_upgrade 0
--36 %

>> setenv OAD_NEED_UPGRADE 0
--41 %

>> setenv OAD_TRIGGER_TYPE 0
--45 %

>> setenv bootcmd ' spi_rdc 0x80b00000 0x7e028 0x3a62f4; LzmaDec 0x80b00000 0x3a62f4 0x80000180 0x81000000; go 0x80000224;
--49 %

>> setenv upgrade_mode null
--53 %

>> setenv MstarUpgrade_complete 1
--57 %

>> setenv bl_jpd_read_addr 0x051ec800
--62 %

>> setenv bl_jpd_read_size 0x00100000
--66 %

>> setenv bl_jpd_write_addr 0x052ec800
--70 %

>> setenv bl_jpd_write_size 0x003fc000
--74 %

>> setenv bl_jpd_inter_addr 0x056e8800
--78 %

>> setenv bl_jpd_inter_size 0x00630000
--83 %

>> setenv bl_dfb_framebuffer_addr 0x04df8000
--87 %

>> setenv ve_buffer_addr 0x05d18800
--91 %

>> saveenv
--95 %
Saving Environment to SPI Flash...
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase

>> reset
--99 %
Reset command is skipped

>> HW3.1.RC20.4.1U
--104 %
Unknown command 'HW3.1.RC20.4.1U' - try 'help'
[ERROR] do_ustar:737: Error> cmd: HW3.1.RC20.4.1U Fail !!
[ERROR] do_custar:759: Upgrade Application error!
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase
AP upgrade OK!~
resetting ...
Stało się:

Kod: Zaznacz cały

BOOTSPI
BIST0_OK
_OK!decomp
_done
done
[AT][MB][start ub][0]

U-Boot 2011.06 (Dec 26 2019 - 20:02:40)  MBOT-1106.0.10.936a0fd.201806111716


DRAM:  256 MiB

Hello U-Boot
Stack Pointer at: 8723B340
mem initial, start 0x867EE180, len 0x402000
SPI:  Flash is detected (0x09A1, 0x5E, 0x40, 0x17)
uboot held at [8F000000~90000000]
Now running in RAM - U-Boot at: 86BF0180
In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
IIC port == 1
MDrv_IIC_Init  PORT  1
MDrv_IIC_InitPort0: OK

Changelist:     00112233
============= set bootargs ===============
WDT is not Enable !!!setenv WDT_ENABLE 1 to enable it.
Hit any key to stop autoboot:  0
enable dont overwrite function
Boot Check: Reboot by WDT --------
AC on
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase
Check USB port[0]:
[USB] usb_lowlevel_init++
[USB] USB EHCI LIB VER: 2017.08.11-k5ap
[USB] Port 0 is Enabled
[USB] TV_usb_init (UTMI Init) ++
[USB] UTMI Base BF207500
[USB] UHC Base BF204800
[USB] USBC Base BF200E00
[USB] BC Base BF226E00
[USB] init squelch level 0x2
[USB] TV_usb_init--
[USB] Usb_host_Init++
[USB] No USB is connecting
[USB] USB init failed
[USB] usb_lowlevel_init--
Error, couldn't init Lowlevel part
Check USB port[1]:
[USB] usb_lowlevel_init++
[USB] USB EHCI LIB VER: 2017.08.11-k5ap
[USB] Port 1 is Enabled
[USB] TV_usb_init (UTMI Init) ++
[USB] UTMI Base BF207400
[USB] UHC Base BF201A00
[USB] USBC Base BF200F00
[USB] BC Base BF226E80
[USB] init squelch level 0x2
[USB] TV_usb_init--
[USB] Usb_host_Init++
[USB] Async base addr: 0x7218500
[USB] Reg 0x28: 0x8500 0x721
[USB] disable run
[USB] Host Speed:2
[USB] enable aynch
[USB] Usb_host_Init--
[USB] usb_lowlevel_init--
scanning bus for devices... [USB] control1 max:40

[USB] interface[0] conf:1 value 9:
Wait for hub reset....
checking hub ports...
[USB] control1 max:40

[USB] interface[0] conf:1 value 8:
2 USB Device(s) found
       scanning bus for storage devices... [USB] no_of_ep: 2
[USB] find bulk ep: 0
[USB] find bulk ep2: 1

[USB] bulk max packet size: ep(out) 0x200, ep2(in) 0x200
[USB] bulk0 is out
max lun:0
1 Storage Device(s) found
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

1 bytes read
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading /SbootUpgrade.bin

** Unable to read "/SbootUpgrade.bin" from usb 0:1 **
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading /MbootUpgrade.bin

** Unable to read "/MbootUpgrade.bin" from usb 0:1 **
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading /UrsaUpgrade.bin

** Unable to read "/UrsaUpgrade.bin" from usb 0:1 **
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading /ForceUpgradeApp.bin

** Unable to read "/ForceUpgradeApp.bin" from usb 0:1 **
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase
Current state ->[0x8]
zkc  do_ustar.............
MDrv_FrontPnl_showupgrade.................
[AT][MB][panel_pre_init][0]
msHdmitx_Disp_Init
shift -8 pixels in PAL mode
[ERROR] raw_read:551: len is zero
[ERROR] Read_FlashDataToAddr:2096: ERROR: Read_FlashDataToAddr fail...>>>
[do_create_osdlayer] GOP Boot Logo Index 0
[ERROR] raw_read:551: len is zero
[ERROR] Read_FlashDataToAddr:2096: ERROR: Read_FlashDataToAddr fail...>>>
USB device specified [0]
USB partition specified [1]
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

1 bytes read
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

16384 bytes read
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

4980760 bytes read
storage is empty
[ERROR] get_script_next_line:845: Error: the max size of one line is 1024!!!
Saving Environment to SPI Flash...
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase

>> fatload usb 0 80000000 $(ForceUpgradePath)
--24 %
reading upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin

4980760 bytes read

>> spi_wrc 80004000 0 4bc000
--28 %
offset 0x0, size 0x4BC000
Flash is detected (0x09A1, 0x5E, 0x40, 0x17)
initialization done!
Erasing...
Writing...
Verifying...

>> setenv usb_complete 1
--32 %

>> setenv usb_upgrade 0
--36 %

>> setenv OAD_NEED_UPGRADE 0
--41 %

>> setenv OAD_TRIGGER_TYPE 0
--45 %

>> setenv bootcmd ' spi_rdc 0x80b00000 0x7e028 0x3ab18c; LzmaDec 0x80b00000 0x3ab18c 0x80000180 0x81000000; go 0x80000224;
--49 %

>> setenv upgrade_mode null
--53 %

>> setenv MstarUpgrade_complete 1
--57 %

>> setenv bl_jpd_read_addr 0x051ec800
--62 %

>> setenv bl_jpd_read_size 0x00100000
--66 %

>> setenv bl_jpd_write_addr 0x052ec800
--70 %

>> setenv bl_jpd_write_size 0x003fc000
--74 %

>> setenv bl_jpd_inter_addr 0x056e8800
--78 %

>> setenv bl_jpd_inter_size 0x00630000
--83 %

>> setenv bl_dfb_framebuffer_addr 0x04df8000
--87 %

>> setenv ve_buffer_addr 0x05d18800
--91 %

>> saveenv
--95 %
Saving Environment to SPI Flash...
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase

>> reset
--99 %
Reset command is skipped
[ERROR] get_script_next_line:845: Error: the max size of one line is 1024!!!
AP upgrade OK!~
All Upgrade File Had Finished !!
Write addr=0x007FE000, size=0x00001000
sector erase
Write addr=0x007FF000, size=0x00001000
sector erase
resetting ...

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: 2Tom »

To może tym sposobem udało by się wgrać do starej WIWY MAXX LAN (HW3.1.RC20.4.1) oryginalne oprogramowanie od nowszej rewizji tego tunera ?
Ostatnio jak próbowałem to były takie same problemy jak te z Dipola na początku przed dodaniem klucza/hasza..

upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin - https://drive.google.com/file/d/1CqOfHx ... B7VvI/view
To chyba jest najnowsze oprogramowanie?
Jak ktoś może dodać tylko ten klucz / hasz do tego firmware było by wspaniale :)

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

@gocom ok, ciekawe info. W logach nie widzę samego bootowania na nowym firmware, ale domyślam się że wcześniej program przechodził w specjalny tryb tak jak w innych starych Wiwach?
2Tom pisze: 10 października 2022, o 22:44 To może tym sposobem udało by się wgrać do starej WIWY MAXX LAN (HW3.1.RC20.4.1) oryginalne oprogramowanie od nowszej rewizji tego tunera ?
Ostatnio jak próbowałem to były takie same problemy jak te z Dipola na początku przed dodaniem klucza/hasza..

upgrade_7T31E_WIWA_MAXX_V5.2.1.47.bin - https://drive.google.com/file/d/1CqOfHx ... B7VvI/view
To chyba jest najnowsze oprogramowanie?
Jak ktoś może dodać tylko ten klucz / hasz do tego firmware było by wspaniale :)
Tutaj patch dla tego fragmentu kodu który działa w firmware Signal T2/Ariva T30:

Kod: Zaznacz cały

PATCH check_uid_entryption:
Old bytes: 20 6e 1c b0 0d 22
New bytes: 20 6e 1c b0 0d 10
(tak, w kodzie nazwali to "entryption" zamiast "encryption")
Jeśli ktoś chce się bawić w rozpakowywanie, patchowanie i ponowne pakowanie to śmiało.

gocom
Posty: 94
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: gocom »

2Tom
Tak, to jest najnowsze oprogramowanie Maxx NEW.
ukaszu pisze: 11 października 2022, o 09:48 @gocom ok, ciekawe info. W logach nie widzę samego bootowania na nowym firmware, ale domyślam się że wcześniej program przechodził w specjalny tryb tak jak w innych starych Wiwach?
Tak podobne problemy

Polecenia pilota MC-002:

Kod: Zaznacz cały

TV CONTROL

TV/AV          = 0xF1
VOLUME-        = 0xF2
VOLUME+        = 0xF3
POWER          = 0xF4
SINCE SET      = 0xF5

DVB-T2

POWER DVB-T2   = 0x41
MUTE           = 0x40
FORMAT(YELLOW) = 0x0F
TV/RADIO       = 0x43
FAV            = 0x48
BACKWARD <<    = 0x52
PVR            = 0x11
FORWARD  >>    = 0x10          
STOP           = 0x19
PLAYPAUSE      = 0x18
REC            = 0x5A
MENU           = 0x55
UP             = 0x16
EXIT           = 0x54
Volume-        = 0x51
OK_LIST        = 0x13
VOLUME+        = 0x50
EPG            = 0x59
DOWN           = 0x1A
INFO           = 0x58
AUDIO          = 0x06
SUBT           = 0x44
TTX            = 0x0A
RED(USB)       = 0x4D
GREEN          = 0x0E
YELLOW(FORMAT) = 0x0F
BLUE(PLAN)     = 0x4C
1              = 0x4E
2              = 0x0D
3              = 0x0C
4              = 0x4A
5              = 0x09
6              = 0x08
7              = 0x46
8              = 0x05
9              = 0x04
USB(RED)       = 0x4D
0              = 0x01
PLAN(BLUE)     = 0x4C
Widzimy, że w rzeczywistości sekcja DVB-T ma 36 przycisków, ponieważ CZERWONY=USB, ŻÓŁTY=FORMAT, NIEBIESKI=PLAN.

Oprogramowanie posiada funkcje, dla których nie było wystarczającej liczby przycisków:

Return
Page+
Page-
Previous |<<
Next >>|
RANDOM
GOTO

Może warto skorzystać z sekcji Sterowanie TV (5 klawiszy) dla tych funkcji?
Po prostu zdecyduj o potrzebnych funkcjach i przypisz je do odpowiednich klawiszy.
Jeśli maestro ukaszu skompiluje taki firmware, to jestem gotowy przetestować go na moim dekoderze Maxx LAN

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

Tutaj jest podgląd mapowania z wersji v5 - odpowiednio piloty Wiwa MC-002, Dipol Signal T2, Wiwa MC-006:
Obrazek
(kliknij żeby zobaczyć powiększoną wersję)
Na pilotach od Wiwy są dwie pary liczb - pierwsza to kod przycisku, druga to kod funkcji. Na pilocie od Signala jest tylko kod funkcji (kod przycisku by wprowadzał niepotrzebne zamieszanie).

Przyciski od Memo mogę przypisać, ale na przykład ja mam je już nadpisane (bo kupiłem sobie do testów używany sprzęt w okazyjnej cenie), a nie wiem czy można je jakoś w pilocie zresetować? Powrót do poprzednio oglądanego kanału mógłby się na pewno przydać.

gocom
Posty: 94
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: gocom »

Funkcje sterowania telewizorem można przywrócić z emulatora oprogramowania pilota lub z innego pilota , w którym te przyciski są zaprogramowane fabrycznie.

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

Ok, czyli ja sobie to przywrócę, ale zwykły użytkownik będzie miał problem.

ODPOWIEDZ