Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

eter
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Dobrycel pisze: 3 sierpnia 2022, o 09:32 Eter a Ty widziałeś jaką masz siłe sygnału u siebie? Zrób porzadną instalacje antenową najpierw :)
To jest lokalny MUX z Jeleniej Góry i odbiera mi dobrze nawet na takim sygnale a tak w ogóle to mi na nim nie zależy.
Na "normalnych" Muxach ze Śnieżnych Kotłów mam 100/55 i jest OK.
Dzisiaj była konserwacja nadajnika ze Śnieżnych Kotłów i na Muxie 3 miałem normalny odbiór, chociaż sygnał oczywiście spadł, ale to oznacza, że mam dosyć silny sygnał ze Ślęży i SFN tutaj działa dobrze.
Natomiast na Muxie 4, chociaż jest w SFN to nie odbierał mi w ogóle - co oznacza, że chyba to nie przez SFN Wydarzenia 24, mają co jakiś czas czkawkę.
Wracając do Skymastera to dziwne są te liczby pokazywane w najnowszej wersji firmware.
@pgrzes
Jak zainstalujesz starsze firmware niż masz obecnie, to dobrze jest po wgraniu jeszcze dla pewności zrobić przywrócenie dekodera do ustawień fabrycznych tak dla pewności.
Ja tego nie robiłem a tuner działa u kumpla dobrze.

pa2w
Posty: 7
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 15:42
Miejscowość: Rzeszów

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: pa2w »

No i jest nowe firmware 1.1.5 2022-08-01

Tak na szybko, dalej u mnie problem z 576i :lol: :evil:

Kamilx
Posty: 1011
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Kamilx »

Zaktualizowałem. Na razie zauważyłem, że przywrócono możliwość odtworzenia pliku .ts przez "twoje filmy", ale nadal nie można wybrać ścieżki dźwiękowej, a próba włączenia napisów kończy się zawieszeniem. Zaprogramowałem kilkanaście nagrań przez EPG i na razie ani razu nie zawiesił się dekoder.

MaxEvans
Posty: 836
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MaxEvans »

Czy ten tuner ma možliwość zasilenia anteny wykorsystując tuner. Jest taka opcja w Wiwie.

Kamilx
Posty: 1011
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Kamilx »

Tak. Podczas wstępnej konfiguracji można włączyć zasilenie anteny 5V, jak i poprzez menu (ustawienia skanowania).

MaxEvans
Posty: 836
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MaxEvans »

Dziękuję.

MaxEvans
Posty: 836
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MaxEvans »

Posiadam ten tuner od dzis. Na plus mux testowy tvp i wydarzenia 24 na minus mux 3 pikseloza na wiwie smiga mogę oglądać.

Plusy grafika u mnie nie ma problemow ze zrodlem jak ustawie to sie nie zmienia.

Szybkość działania nagrywanie audycji.

Grafika ekranowa. Pilot ok. Na codzień używam pilota uniwersalnego. Wyszukałem kod.

Mam pytanko jak ustawić gdy przeszukam mux aby kanały byly jak w wiwie (dodawaly sie na koncu)
Ostatnio zmieniony 3 września 2022, o 08:46 przez MaxEvans, łącznie zmieniany 1 raz.

Kamilx
Posty: 1011
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Kamilx »

Chodzi o to, aby kanały, które później wyszukasz były na końcu listy? Jeżeli tak, to w ustawieniach nie da się w sumie tego zrobić, ale znam inny sposób. Wystarczy przejść z trybu TV na Radio, a następnie ręcznie przeskanować multipleks i z powrotem wrócić na TV - nowododane kanały będą na końcu listy.

MaxEvans
Posty: 836
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MaxEvans »

Ok bardzo Ci dziękuję powalczę z moim skyem ;)

Kamilx
Posty: 1011
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: 23.62E 52.62N
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Kamilx »

Te cyferki z kB w informacja o kanale, to prawdopodobnie informacje o wolnej i dostępnej pamięci. Pierwsza linijka dotyczy raczej EPG, bo dopóki ładuje się EPG, to zmniejsza się liczba kB.

Odkąd dodano kanał TVP Polonia, to włączenie multipleksu testowego na co najmniej ok. 30 minut powoduje, że pamięć dekodera przeznaczona na EPG jest całkowicie zajęta (w informacjach o kanale jest: 0/3618 [0]). Przełączenie na jakikolwiek inny multipleks powoduje to, że EPG się nie ładuje (brak informacji). Pomaga wyłączenie i włączenie dekodera.

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

Ten tuner ma totalnie skopany soft i nadaje się tylko jako podstawka pod kwiatki.

eter
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Dodali już opcję czytania napisów w filmach z pendriva?
W jakimkolwiek formacie?

MaxEvans
Posty: 836
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MaxEvans »

Nie dodali.

eter
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Chyba dla polskich programistów softu "jak napisano w instrukcji" ;) jest to nie do przeskoczenia.

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

Czego się spodziewacie? Ten tuner bazuje na sofcie z przed 10 lat z Globo HD N2. Lekko dostosowany do HEVC i innego procka, ale powiela te same błędy i do tego dochodzą kolejne. Support ma użytkowników w głębokim poważaniu, olewa, nie odpisuje (zazwyczaj) i nie poprawia bugów więc nie liczył bym na poprawę bo ciężko o nie było przez ostatnich 10 lat więc teraz tym bardziej. Nazwa firmy się tylko zmieniła a struktura i podejście niestety nic ...

Ostatnio zmieniony 5 października 2022, o 13:13 przez dr146, łącznie zmieniany 1 raz.

MaxEvans
Posty: 836
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite + SKYMASTER STB 265
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 11 + Wzmacniacz SWA 955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus 5 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa (22 km) RTCN Zygry (43 km)

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: MaxEvans »

Ostatni soft jest z sierpnia br. Moźe się naradzają 😁 te pudełka za 100 zł tak mają hehe

eter
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

dr146 pisze: 5 października 2022, o 13:13 Ten tuner bazuje na sofcie z przed 10 lat z Globo HD N2.
Podejrzewam, że wówczas czytał już napisy do filmów...
Dziwne, bo wszystkie tunerki za 100 zł tę opcję mają.

dr146
Posty: 133
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »


eter pisze: Podejrzewam, że wówczas czytał już napisy do filmów...
Dziwne, bo wszystkie tunerki za 100 zł tę opcję mają.
Chyba czytał jak dobrze pamiętam choć ja nie korzystałem - nie oglądałem filmów na nim. Generalnie zasada (z Globo /Skymaster) jest taka że jeśli poprawią coś to zepsują dwie inne rzeczy,więc można tak w kółko..., dlatego ja sobie odpuściłem tą markę po 10 latach bujania się z supportem i wadliwyymi firmware'ami ich sprzętu


ODPOWIEDZ