Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

Dzień dobry!

W tym wątku udostępniam zmodyfikowane oprogramowanie do tunera Signal T2 - przystosowany został pilot od dekodera Wiwa (w mojej ocenie dużo poręczniejszy dla starszych osób). Oprogramowanie można wgrać do Signala T2, lub po odpowiedniej przeróbce również do Wiwy.

Zmiany są następujące:
  • Przystosowanie STB do obsługi pilota od Wiwy (testowane na MC-006, ale powinny zadziałać też starsze piloty, nawet od STB pierwszej generacji sprzed kilku lat). *w wersji v5 zmieniłem mapowanie klawiszy wg testów @2Tom i resztę niepasujących wg własnego uznania
  • Wydłużenie czasu potrzebnego do aktywacji resetu urządzenia (przycisk INFO) oraz zapisu/odczytu kanałów do/z USB (przyciski 1 i 2)
Co zyskujemy w przypadku wgrania do Wiwy:
  • Oprogramowanie od Signala ma świetnie działający HDMI-CEC (Wiwa nawet nie podpina własnego handlera tych komunikatów) - np. telewizor Samsung z Anynet+ obsługiwany jest jednym pilotem bez konieczności "uczenia". *niestety wygląda na to, że nie zadziała w "starych" Wiwach
  • Ładniejsze logo startowe Signala
Z czym musimy się pogodzić w obu przypadkach (DIPOL/WIWA):
  • Utrata gwarancji (tak)


Procedura wgrania:
  • Można wgrać plik na pendrive, podłączyć do STB i potem wybrać pozycję "Aktualizacja oprogramowania" z menu "System".
  • Cierpliwie poczekać ok. 2 minut.
LUB
  • Zmienić nazwę pliku na "ForceUpgradeApp.bin" i umieścić ją na pendrive w głównym katalogu
  • Włożyć pendrive do STB odłączonego od prądu i włożyć wtyczkę do gniazdka (to też metoda odzyskiwania gdyby coś poszło nie tak - w ten sposób można wgrać dowolny kompatybilny firmware)
  • Cierpliwie poczekać ok. 2 minut.
Po wgraniu zalecany jest reset do ustawień fabrycznych (trzeba przytrzymać przycisk INFO na pilocie przez ok. 5 sekund).



Wgrywanie do Wiwy:
  • W nowych Wiwach trzeba dopasować wersję HW - w zakładce "System" jest pozycja "Informacja" która wyświetli planszę z wersją oprogramowania i rewizją HW. Dla pewności zrób zdjęcie. Potem pobierz odpowiedni plik z listy poniżej (jeśli nie ma Twojej rewizji to napisz w tym wątku udostępniając zdjęcie - postaram się przygotować).
  • Stare Wiwy (bez "U" na końcu i ze złączem Ethernet) powinny przyjąć wersję dla Signala - upewnij się tylko że numer HW zaczyna się tak: HW2.1.RC20.4 (np. Wiwa MAXX HW3.1 jest niekompatyblina)


Poniżej linki z firmware:
Signal:
Stare Wiwy (ze złączem Ethernet/RJ45) powinny przyjąć firmware w wersji dla Signala.

Nowe Wiwy: Uwaga: Oprogramowanie udostępniam bez żadnej gwarancji działania, instalacja odbywa się na własne ryzyko.



Podziękowania:
  • Dla użytkownika gocom/goconn który na innym forum łopatologicznie wyjaśnił jak przystosować firmware do crossflasha i aktywnie testuje nowe wersje na swoim sprzęcie udostępniając logi UART
  • Dla użytkownika @GUTEK@ który udostępnia zmodyfikowane oprogramowanie do starych STB opartych na MStar - mogłem sobie podpatrzeć co dokładnie trzeba zmienić przy pakowaniu zmienionego firmware
  • Dla użytkownika 2Tom za pomoc w dopasowaniu mapowania pilotów
Ostatnio zmieniony 10 października 2022, o 18:52 przez ukaszu, łącznie zmieniany 12 razy.

adzik
Posty: 22
Rejestracja: 5 marca 2022, o 20:34
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: Signal T2-MINI
Instalacja antenowa: Yagi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: adzik »

Gratuluję i dziękuję. Z pewnością to przydatne modyfikacje !!! I czekam(y) na dalsze zmiany...

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

Proszę bardzo, mam nadzieję że komuś się przyda. Odnośnie dalszych zmian to swoje modyfikacje już w sumie skończyłem, chciałem mieć połączenie HDMI-CEC i poręczniejszego pilota i jakoś udało się to namierzyć i zmodyfikować. Zwiększenie czasu potrzebnego na aktywację resetu to tylko tak profilaktycznie - wg mnie te standardowe 2.5 sekundy to trochę za krótko jak na tak brzemienną w skutkach funkcję (np. w TV Samsunga potrzeba 12 sekund).

Jedyne czego nie udało się rozgryźć, to włączenie dekodera po włączeniu TV, ale jestem przekonany że to wina TV. Korzystając z dekodera wszystko ładnie się włącza i wyłącza. Po włączeniu oczywiście pilot od TV steruje STB (chociażby zmiana kanałów, ale może nawet wywołać menu STB pilotem od TV), wyłączenie też działa ok, tylko włączenia brakuje - wtedy oryginalny pilot od Signala by nie przeszkadzał, bo nie byłby potrzebny.

Dobrycel
Posty: 613
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Dobrycel »

@ukaszu Czy jestes w stanie inne oprogramowania pozmieniać? Np włączyć pewne klawisze na pilocie?
Jesli chodzi o dostosowanie do osób starszych to powinno byc tak, że klawisze funkcyjne takie jak zmiana rozdzielczosci, przelaczanie radio tv oraz kilka innych powinny byc wyłączone na pilocie. robią wiecej szody niz pozytku. Ustawiam u kogos telewizor z dekoderem i wszystko działa. Kolejna kwestia to timery. Czy potrafisz w dekoder wrzucic funkcje, ze naciskam cyfre 0 i pojawia sie timer? interwały 30 sekund. Powinno byc w kazym urzadzeniu jak w Skymaster 9to rozwiazanie mieli super). Ustawiasz timer w dekoderze powiedzmy godzine lub dwie. Oprucz tego jak przed snem uruchamiasz, to naciskasz na pilocie 0 i ustawiasz 30 lub 60 minut. Po tym czasie wszystko sie wyłączy samo. Kazda zmiana kanału itp powoduje wydłużenie czasu.
Wiele wiele przydatnych funkcji by mozna było w dekodery wprowadzić, ale producenci kładą na to lache. Przede wszystkim piloty są za małe oraz za delikatne. Fajnego pilota ma Ferguson Ariva T650. Dla mnie ergonomiczny i takie piloty bym chciał miec wszedzie. Klawisze pochłaniają swiatło i swieca w nocy :) Wiem, to stary dekoder, podaje jako przykład.
Czy uruchamianie przez HDMI telewizora zalezy od telewizora czy dekodera? Mam telewizor Manta i przydała by sie taka funkcja.

Ps Zdjęcia z softów mile widziane.

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

@Dobrycel - na dokładanie rzeczy do firmware jestem za cienki. Cały firmware to z grubsza pojedynczy plik wykonywalny ze wszystkim potrzebnym do działania zaszytym wewnątrz, żeby dodać funkcję musiałbym znaleźć jakieś wolne miejsce (a tak naprawdę zajęte ale niepotrzebne, bo wszystko jest zoptymalizowane na maxa) i jakoś się tam wpiąć z nowym kodem, dużo zamieszania (+jeszcze brak doświadczenia z assemblerem MIPS).

Blokować przyciski pilota oczywiście można (i gocom na tym forum to robił), ale sprawdź najpierw jak się zachowuje tryb hotelowy (Signal go ma) - tam powinno być absolutne minimum do oglądania. Sprawdziłbym sam, ale nie ma już tego sprzętu (zainstalowany w miejscu docelowym).

Jeszcze w kwestii pilotów - Wiwa ma dużo różnych, np. MC-002 ma przyciski świecące w ciemności, można sobie wybrać, zwłaszcza że nawet nowe dużo nie kosztują, a można też użyć tych z poprzedniej generacji STB jeśli komuś taki się został po ostatniej zmianie na DVB-T2.

Włączanie przez HDMI faktycznie zależy od obu tych urządzeń (TV i STB). Wiwa tego nie robiła, ale Signal już tak (chociaż sprzętowo to są bliźniacze urządzenia). Signal i stary TV od Samsunga działa bardzo fajnie (bo np. pilotem od TV mogę też przełączać kanały), tylko te nieszczęsne włączanie tylko pilotem od TV nie chce działać. Pilotem od STB natomiast wszystko się "samo" włącza/wyłącza, HDMI-CEC to świetna technologia. Z tego co słyszałem to poziom integracji zależy od producenta TV, ale to trzeba samemu sprawdzić. Włączanie/wyłączanie i automatyczny wybór źródła sygnału wspiera kilku producentów i w sumie to takie minimum które mi np. spokojnie wystarczy.

secam7
Posty: 59
Rejestracja: 5 września 2011, o 19:21

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: secam7 »

Do takiej wiwy mogę prosić: HW wersja:2.1.RC20.4.1
To "stara" z gniazdkiem ethernet.

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

@secam7 wrzuciłem link do pierwszego postu. Czy mógłbyś dla dokumentacji wrzucić też tu na forum zdjęcie ekranu z nazwą modelu i wersją SW/HW?

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Zygzuś »

Super mody, przetestowałbym na maxx NEW HW ver:2.1.RC20.4.7UU

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

@Zygzuś wrzuciłem link do pierwszego postu.

Zygzuś
Posty: 123
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: Zygzuś »

ukaszu pisze: 28 września 2022, o 12:11 @Zygzuś wrzuciłem link do pierwszego postu.
Dzięki, jutro flashuje i poćwiczymy soft signala.
Przychylam się do sugestii, aby np. przyciski format, tv/radio i kolorowe wzbudzać z opóźnieniem lub wyłączyć, bo pod menu signala jest tryb hotelowy, chyba to opcje menu na hasło.

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

@Zygzuś ok, to zaopatrzę się w jakąś Wiwę i sprawdzę co jest nie tak z trybem hotelowym. Muszę też przemyśleć to jak dystrybuować różne opcje zmodyfikowanego firmware, bo z uwagi na ilość różnych wersji Wiwy zrobi się bałagan (Wiwa Lite bez zablokowanych przycisków, Wiwa Lite z zablokowanymi przyciskami, Wiwa Lite New bez zablokowanych... itd.).

gocom
Posty: 94
Rejestracja: 6 lutego 2022, o 17:24
Miejscowość: RU
Odbiornik: WIWA H265 MAXX, Vmade K5, Vmade K6 AV.

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: gocom »

ukaszu pisze: 26 września 2022, o 12:26 Zmiany są następujące:
- Przystosowanie STB do obsługi pilota od Wiwy (testowane na MC-006, ale powinny zadziałać też starsze piloty, nawet od STB pierwszej generacji sprzed kilku lat)
Na tej platformie (keres_series_new - MSA7T00/7T10) po raz pierwszy udało Ci się podłączyć pilota do urządzeń. Gratulacje. Dobra robota.
Odnośnie starej wersji wersji WIWA (z LAN) - nie ma potrzeby edytowania tytułu - nie sprawdzają sprzętu.
Dla nich możesz użyć pliku DIPOL Signal T2

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: 2Tom »

Jak możecie to zróbcie jeszcze do starszych wiw takich jak:

Wiwa H265 LITE - HW wersja 2.1.RC20.4.2

Wiwa H265 Pro - HW wersja 2.1.RC20.4.3

a największy problem pewnie będzie ze starą Wiwą :

Wiwa H265 MAXX - HW wersja 3.1.RC20.4.1

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

gocom pisze: 29 września 2022, o 07:55Na tej platformie (keres_series_new - MSA7T00/7T10) po raz pierwszy udało Ci się podłączyć pilota do urządzeń. Gratulacje. Dobra robota.
Odnośnie starej wersji wersji WIWA (z LAN) - nie ma potrzeby edytowania tytułu - nie sprawdzają sprzętu.
Dla nich możesz użyć pliku DIPOL Signal T2
Dzięki, dziękuję też za pomoc w robieniu pierwszych kroków :) Tak podejrzewałem że stare Wiwy nie mają zabezpieczenia, bo w starszych plikach aktualizacji nie ma rewizji HW w nagłówku firmware, ale nie miałem jak tego potwierdzić, także dzięki za tę uwagę, zmienię instrukcję w pierwszym poście.
2Tom pisze: 29 września 2022, o 08:18 Jak możecie to zróbcie jeszcze do starszych wiw takich jak:

Wiwa H265 LITE - HW wersja 2.1.RC20.4.2

Wiwa H265 Pro - HW wersja 2.1.RC20.4.3

a największy problem pewnie będzie ze starą Wiwą :

Wiwa H265 MAXX - HW wersja 3.1.RC20.4.1
Wygląda na to, że wszystko bez "U" lub "UU" na końcu powinno spokojnie przyjąć firmware bez crossflasha (czyli wersja dla Signala), natomiast Wiwa MAXX w rewizji 3.1 raczej będzie niekompatybilna bo tam jest inny CPU/SoC.

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: 2Tom »

ukaszu pisze: 29 września 2022, o 08:48
gocom pisze: 29 września 2022, o 07:55Na tej platformie (keres_series_new - MSA7T00/7T10) po raz pierwszy udało Ci się podłączyć pilota do urządzeń. Gratulacje. Dobra robota.
Odnośnie starej wersji wersji WIWA (z LAN) - nie ma potrzeby edytowania tytułu - nie sprawdzają sprzętu.
Dla nich możesz użyć pliku DIPOL Signal T2
Dzięki, dziękuję też za pomoc w robieniu pierwszych kroków :) Tak podejrzewałem że stare Wiwy nie mają zabezpieczenia, bo w starszych plikach aktualizacji nie ma rewizji HW w nagłówku firmware, ale nie miałem jak tego potwierdzić, także dzięki za tę uwagę, zmienię instrukcję w pierwszym poście.
2Tom pisze: 29 września 2022, o 08:18 Jak możecie to zróbcie jeszcze do starszych wiw takich jak:

Wiwa H265 LITE - HW wersja 2.1.RC20.4.2

Wiwa H265 Pro - HW wersja 2.1.RC20.4.3

a największy problem pewnie będzie ze starą Wiwą :

Wiwa H265 MAXX - HW wersja 3.1.RC20.4.1
Wygląda na to, że wszystko bez "U" lub "UU" na końcu powinno spokojnie przyjąć firmware bez crossflasha (czyli wersja dla Signala), natomiast Wiwa MAXX w rewizji 3.1 raczej będzie niekompatybilna bo tam jest inny CPU/SoC.
Czyli jak wgram to firmware Signala do WIW bez "U" lub "UU", to ploty od Wiw będą wtedy działać ?

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

2Tom pisze: 29 września 2022, o 10:15Czyli jak wgram to firmware Signala do WIW bez "U" lub "UU", to ploty od Wiw będą wtedy działać ?
Jeśli wgrasz zmodyfikowaną wersję z tego wątku to tak, powinny wtedy działać piloty od Wiwy - u mnie zadziałało. Stare Wiwy (bez U/UU) powinny przyjąć dowolny firmware, więc można wgrać plik przeznaczony dla Signala. Nowe Wiwy sprawdzają rewizję HW, więc trzeba pobrać firmware przygotowany konkretnie pod tę rewizję.

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: 2Tom »

ukaszu pisze: 29 września 2022, o 10:38
2Tom pisze: 29 września 2022, o 10:15Czyli jak wgram to firmware Signala do WIW bez "U" lub "UU", to ploty od Wiw będą wtedy działać ?
Jeśli wgrasz zmodyfikowaną wersję z tego wątku to tak, powinny wtedy działać piloty od Wiwy - u mnie zadziałało. Stare Wiwy (bez U/UU) powinny przyjąć dowolny firmware, więc można wgrać plik przeznaczony dla Signala. Nowe Wiwy sprawdzają rewizję HW, więc trzeba pobrać firmware przygotowany konkretnie pod tę rewizję.
Już wgrałem i już pisze jak to wygląda na Wiwie H265 Pro - HW wersja 2.1.RC20.4.3 ..

Firmware się wgrywa pilot działa , ale nic więcej nie można zrobić. Wyszukiwanie kanałów powoduje reset tunera .. Wejście do menu
powoduje kod błędu 4444 i reset po naciśnięciu klawisza "ok".

Czyli taki sam problem jaki ma stara wiwa Maxx przy próbie wgrania firmware od nowszej rewizji , możesz poczytać o tym problemie w tamtym wątku na forum.. Wróciłem do starego firmware poprzez wgranie jego po zmianie nazwy na ForceUpgradeApp.bin

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

2Tom pisze: 29 września 2022, o 10:52Już wgrałem i już pisze jak to wygląda na Wiwie H265 Pro - HW wersja 2.1.RC20.4.3 ..

Firmware się wgrywa pilot działa , ale nic więcej nie można zrobić. Wyszukiwanie kanałów powoduje reset tunera .. Wejście do menu
powoduje kod błędu 4444 i reset po naciśnięciu klawisza "ok".

Czyli taki sam problem jaki ma stara wiwa Maxx przy próbie wgrania firmware od nowszej rewizji , możesz poczytać o tym problemie w tamtym wątku na forum.. Wróciłem do starego firmware poprzez wgranie jego po zmianie nazwy na ForceUpgradeApp.bin
Tamta Wiwa Maxx jest niekompatybilna sprzętowo (inny prefix rewizji), ale ten Pro jest zastanawiający. Czy zrobiłeś reset do ustawień fabrycznych po wgraniu (przycisk INFO przez ok. 5 sekund)? Jeśli tak, to dopiszę w głównym wątku informację o Twojej próbie i potencjalnej niekompatybilności.

2Tom
Posty: 186
Rejestracja: 23 sierpnia 2020, o 08:26
Miejscowość: Wrocław

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: 2Tom »

Wszystko zrobione , reset robiony na planszy ( przewodnik instalacji)..

Obrazek

Obrazek

wejście do menu

Obrazek

Następuję reset ..

Nic więcej nie da się zrobić. Tak to wygląda..

ukaszu
Posty: 37
Rejestracja: 15 września 2022, o 10:55
Miejscowość: Zalesie

Re: Modyfikacja firmware STB DIPOL SIGNAL T2 - przystosowanie pilota WIWA - crossflash STB WIWA

Post autor: ukaszu »

2Tom pisze: 29 września 2022, o 11:27 Wszystko zrobione , reset robiony na planszy ( przewodnik instalacji)..

Następuję reset ..

Nic więcej nie da się zrobić. Tak to wygląda..
Ok, dopisuję to do głównego wątku. Czy możesz wysłać mi w prywatnej wiadomości linka do firmware który u Ciebie działa? I jeśli to możliwe to też zdjęcie z tabliczki znamionowej tunera (z nazwą modelu). Z góry dzięki!

ODPOWIEDZ