Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

krosxc325
Posty: 56
Rejestracja: 13 czerwca 2022, o 19:34
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: TV Panasonic 4K TX-43HX580E, Ustym 4k Pro
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, segmentowa na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: krosxc325 »

VAHANARA pisze: 25 września 2022, o 14:36
krosxc325 pisze: 24 września 2022, o 01:23 Na serwerowni mam router Wifi i jakiś stary stwitch. Jako AP może działać zatem ten router, bo switch to raczej nie?
Tak. Prawie każdy router można ustawić w tryb AP (wyłączenie NAT/DHCP). Switch nie ma nic wspólnego z wifi.
I właśnie w tym jest problem, że ja nie wiem czy ten router na serwerowni pracuje w trybie routera czy w trybie AP a z adminem wolałbym się nie kontaktować jeśli nie muszę.
VAHANARA pisze: 25 września 2022, o 14:36
krosxc325 pisze: 24 września 2022, o 01:23 Tak jest w naszej części domu.
Jakoś nie ogarniam z twoich opisów co się tam u Was dzieje, ale, że jest tam jakiś administrator systemu, to spokojnie przy jego pomocy ogarniesz.
Admin jest ale nie specjalnie mam ochotę prosić go o pomoc, chyba, że pojawią się jakieś problemy z netem po moim podłączeniu, to wtedy będę musiał. Admin nawet nie wie, że kupiłem router i że będę się podłączał i lepiej by tak zostało.
VAHANARA pisze: 25 września 2022, o 14:36
krosxc325 pisze: 24 września 2022, o 01:23 A sytuacja jest taka, że sieci 5Ghz jest z pewnością mniej albo nie ma wcale a sieci 2.4Ghz jest za dużo i stąd te zakłócenia o których mówił admin.
A odpal sobie analizator wifi i zobacz, ile masz sieci na kanałach 36...48, bo tam zwykle routery i AP lokują w automatach swoje kanały...
Pomoże mi to w konfiguracji routera?
VAHANARA pisze: 25 września 2022, o 14:36
krosxc325 pisze: 24 września 2022, o 01:23 1. Czy będę potrzebował informacji o konfiguracji głównego routera Wifi lub trzeba będzie w nim coś zmieniać w ustawieniach?
To pytanie do administratora waszej sieci dostępowej.
A ja myślałem, że do kogoś kto zna się na tym co trzeba ustawić w moim routerze i jak funkcjonuje sieć domowa.
Np. z tego co czytałem muszę wiedzieć jaki adres IP ma główny router by ustawić u siebie inny, by nie było konfliktu. Ale czy coś więcej? Adres IP tego routera, czyli bramy sprawdziłem wpisując u siebie na kompie w "uruchom">cmd poleceniem ipconfig. Natomiast powiedzmy, że ten router Wifi na serwerowni działa jako AP, to będzie jakiś problem jeśli podepnę się z kolejnym routerem Wifi działającym jako AP?
VAHANARA pisze: 25 września 2022, o 14:36
krosxc325 pisze: 24 września 2022, o 01:23 2. Czy jedyna bezpieczna opcja, to ustawienie tego routera jako Access Point (czyli min. pominięcie złącza WAN)?
Jak pisałem - samodzielne AP jest zawsze bez NAT/DHCP, AP robione z routera zasadniczo jest zawsze ustawiane bez NAT/DHCP. To jest najbezpieczniejsze.
No ok, tylko trochę szkoda mi tych wyjść LAN, będą wszystkie zajęte. Ale skoro to jedyna opcja.
VAHANARA pisze: 25 września 2022, o 14:36 Z portami WAN/LAN zaś bywa różnie dla routerów, z których robi się AP. Zwykle wchodzi się w nie właśnie na port WAN i wyłącza ręcznie NAT/DHCP albo przełącza się tryb pracy w menu routera na Access Point - o ile jest taka możliwość. W tym twoim TP-Linku pewnie wchodzi się na WAN i przełącza tryb na AP w menu. Instrukcja obsługi wszystko na pewno tłumaczy.
Tłumaczy, jak najbardziej, tyle, że chodzi o moją przemyślaną i sensowną decyzję jaki tryb pracy ustawić.
VAHANARA pisze: 25 września 2022, o 14:36
krosxc325 pisze: 24 września 2022, o 01:23 3. Porty LAN w nowym routerze w przypadku pominięcia portu WAN będą przesyłać internet po kablu do komputera jak to ma miejsce teraz po switchu?
Czytałem poradniki ale nie wszystko dobrze zrozumiałem jak również nie wszystko jest wyjaśnione.
Porty LAN będą działać zawsze, bo to po prostu switch zintegrowany z routerem. Inaczej mówiąc - po przełączeniu się w tryb AP i podłączeniu sygnału z routera głównego pod port WAN, na portach LAN będzie internet ze świata i komunikacja pomiędzy urządzeniami w twojej sieci.
Tyle, że ja i inni użytkownicy mamy obecnie internet w komputerach podłączając się do portów LAN (a nie WAN jak piszesz) w routerze głównym (chyba, że to nie jest główny router, tylko router działający jako AP). Więc jak już parę razy pisałem: kabel który szedł do mojego komputera wpiąłem w port WAN w starym switchu i ten switch puścił mi net na komputer i TV, natomiast jak podepnę pod LAN (czyli LAN do LAN) to net będzie? Na logikę nie powinno być. Port WAN w routerze Wifi w serwerowni jest zajęty. Podpięty jest do niego switch.
Nawet kiedyś admin mi mówił, że mogę popsuć urządzenie wpinając kabel sieciowy do LAN zamiast do WAN lub odwrotnie.
VAHANARA pisze: 25 września 2022, o 14:36 W razie czego masz tego admina.
Admin nie jest zbyt pomocny i zgłaszam się do niego jedynie wtedy gdy są jakieś poważne problemy z siecią.

VAHANARA
Posty: 548
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: VAHANARA »

@krosxc325:

ja dalej nie ogarniam z twoich opisów, jak u was w bloku w szczegółach zrealizowany jest dostęp do internetu i co masz w mieszkaniu. A to podstawa, żeby móc coś konkretnego powiedzieć.

Może inaczej - na początek opisz, jak najkrócej, jak to wszystko teraz dokładnie wygląda - gdzie jest jaki sprzęt (routery) i co do czego jest podłączone.
Np. " router w serwerowni (typ, twój czy admina)) - kabel (skrętka) --> router w mieszkaniu (typ) --> kablami podłączone TV i dekoder. "

Albo zrób odręczny szkic. To w kwestii sieci.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1168
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: DanielK »

Ja tu widzę 2 strony wątku o zagadnieniach sieciowych, a w zasadzie nie wiem w czym problem :lol:

1. Kupujesz tuner.
2. Podłączasz do sieci (działa albo nie działa).
3. To byłoby na tyle :D ;)

krosxc325
Posty: 56
Rejestracja: 13 czerwca 2022, o 19:34
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: TV Panasonic 4K TX-43HX580E, Ustym 4k Pro
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, segmentowa na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: krosxc325 »

DanielK pisze: 26 września 2022, o 15:33 Ja tu widzę 2 strony wątku o zagadnieniach sieciowych, a w zasadzie nie wiem w czym problem :lol:

1. Kupujesz tuner.
2. Podłączasz do sieci (działa albo nie działa).
3. To byłoby na tyle :D ;)
Co do jednej strony wątku czyli tunera, to się zgadza, sprawa banalna i prosta, podłączam tuner kabelkiem do nowego routera do LAN i działa, druga strona wątku to sposób podłączenia, konfiguracja nowego routera i nowej sieci Wifi i tu nie mogę się dogadać z kolegą. Teraz rozumiesz w czym problem?
Jeszcze może podsumowanie w punktach:
1. Kupiłem router Wifi AX10 AX1500 TP-Link w celu wymiany pracującego obecnie switcha w moim pokoju, by mieć szybsze transfery na złączach LAN z tunera na komputer, nadal mieć net po kablu na PC oraz by mieć swoją niezależną sieć Wifi 5Ghz.
2. Wydawało mi się, że router podłączyć należy tak samo jak switch do złącza WAN
ale kolega VAHANARA raz pisze, że do LAN a potem, że do WAN i mam teraz dylemat.
VAHANARA pisze: 26 września 2022, o 14:09 @krosxc325:
ja dalej nie ogarniam z twoich opisów, jak u was w bloku w szczegółach zrealizowany jest dostęp do internetu i co masz w mieszkaniu. A to podstawa, żeby móc coś konkretnego powiedzieć.

Może inaczej - na początek opisz, jak najkrócej, jak to wszystko teraz dokładnie wygląda - gdzie jest jaki sprzęt (routery) i co do czego jest podłączone.
Np. " router w serwerowni (typ, twój czy admina)) - kabel (skrętka) --> router w mieszkaniu (typ) --> kablami podłączone TV i dekoder. "

Albo zrób odręczny szkic. To w kwestii sieci.
Jak patrzę na tę plątaninę kabli na serwerowni, to też nie ogarniam jak to wszystko działa. Zrobić szkic całej sieci to nie takie proste. Mogę co najwyżej zrobić szkic jej części, jak to wygląda od naszej strony. Nie będę na pewno chodził po pokojach 2 pozostałych rodzin i oglądał połączeń kablowych i jakie mają sprzęty. Mamy na działce dwa budynki. Mieszkalny i biurowy pustostan. W mieszkalnym w naszej części mam na serwerowni router i switch a modem jest w biurowcu, tam dochodzi linia telefoniczna na której jest net. Czyli jest tak: Modem --> puszczony kabel do domu mieszkalnego --> port WAN switcha, drugi port WAN w switchu --> do portu WAN w routerze (model TP-Link wireless AP/Client Router TL-WR543G). A do tego routera do portów LAN podłączeni są użytkownicy (w tym ja). Jeszcze jakiś kabel z powyższego switcha z portu LAN idzie pod dachem w kierunku biurowca ale nie wiem dokąd. Być może do drugiej części domu czyli do tych dwóch rodzin. Generalnie jeśli chodzi o szkic, to mogę go wykonać jeśli powyższe nie wystarczy. Wiedzy jak to jest w całości połączone nie mam, podałem to co zaobserwowałem. Dostępu do menu tych sprzętów oczywiście też nie mam i nikt nie ma poza adminem. Nie wiem jaki model modemu jest w biurowcu ale to mogę sprawdzić.

dvbtowiec
Posty: 2355
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: dvbtowiec »

W dużym uproszczeniu:
WAN - to jest to co otrzymujesz od operatora, czyli łącze internetowe.
LAN - to Twoja sieć lokalna WiFi, kablowa za ruterem.

Nowy ruter jeśli chcesz mieć w podsieci wepnij do portu WAN kablem ze złącza LAN pierwszego rutera. I jest to najprostsze rozwiązanie.
Wtedy drugi ruter ustawiasz na adresy IP pierwszego rutera.

Aby sprawdzić adres IP bramy rutera pierwszego, z menu Start lub lupie (w zależności od Windows) wpisz "Uruchom" i w nowym oknie wpisz słowo "cmd: bez pazurków, naciskając enter.
Otworzy się okno DOS. Wpisz w nim komendę:
ipconfig/all

IP rutera, czyli bramki będzie w wierszu "Default Gateway"
Ten adres trzeba ustawić jako adres IP dostępowy do internetu, wybierając "Stały adres IP" dostępu do internetu. Możesz też wybrać dynamiczny, powinno Ci przydzielić samodzielnie adres IP pierwszego rutera.

Jeśli chcesz to zrobić bezprzewodowo, to tylko trybem AC - czyli Access Point. Ale tu warunek - nowy ruter musi mieć tą funkcjonalność, a nie każdy ma.
Wtedy powinieneś na liście widzieć Twoją sieć bezprzewodową z pierwszego rutera. Trzeba ją wybrać i przypisać do nowego rutera, tak jak to robisz na komputerze.

orin
Posty: 603
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: KDL50W809C,UE40H6700,UE48J6200
Instalacja antenowa: Antena Fracarro LP345F LTE ~20 m n.p.z. / kabel Triset 113 PE 10 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: orin »

Panowie czy przypadkiem nie można skończyć tego bicia piany? To nie jest forum IT.

VAHANARA
Posty: 548
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: VAHANARA »

@krosxc325:

no, coś się wyjaśniło. głównie to, dlaczego admin nie daje wam dostępu do routera. Tak admin zrobił, żeby nikt nie popsuł sieci nieodpowiedzialnym grzebaniem. Albo jeszcze coś gorszego. Natomiast tylko on wie, co on tam porobił.

Nie ma co dalej deliberować, tylko spróbować. Podłączasz ax1500 pod komputer, wchodzisz w jego menu i ustawiasz go w tryb AP. Następnie podłączasz go zamiast switcha, czyli do portu WAN kabel z routera, do portów LAN kable z PC i dekodera. Jeśli zdziała internet to masz po problemie. Jak to "nie zaskoczy", zaczną się schody, co po części miałeś wyżej opisane.

Alternatywnie możesz podmienić switch na taki z portami 1G i to zrobisz bez problemu. Zostałbyś tylko na niskim wifi.

Co do wifi - teraz masz słabe transfery, bo:
  • ten router to tylko standard 'g' i MIMO1x1, czyli max prędkości, którą można z niego wycisnąć po wifi to jakieś 40Mbps, przy idealnych sygnałach wifi, przy realnych zakłóceniach i nie za wysokich poziomach sygnałów (ściany, sieci sąsiedzkie) to jakieś 20...26Mbps. Tu nowy AP ze standardem 'ax' w twoim mieszkaniu ma szansę pomóc zwiększyć transfer po wifi.
  • jest niski transfer ze świata, czyli owe 70Mbps z DSL-a. na Dl i zapewne około kilka Mbps na UL. Jak sobie podzielisz te 70Mbps na iluś użytkowników korzystających jednocześnie z netu (zarówno kablowi, jak i wifi) to te twoje 7Mbps po wifi wydaje się być całkiem zrozumiałym.
Biorąc pod uwagę te dwie sprawy. to zmiana AP na nowoczesny z ax wcale nie musi znacząco podnieść transferu po wifi.

krosxc325
Posty: 56
Rejestracja: 13 czerwca 2022, o 19:34
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: TV Panasonic 4K TX-43HX580E, Ustym 4k Pro
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, segmentowa na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: krosxc325 »

dvbtowiec pisze: 27 września 2022, o 15:51 W dużym uproszczeniu:
WAN - to jest to co otrzymujesz od operatora, czyli łącze internetowe.
LAN - to Twoja sieć lokalna WiFi, kablowa za ruterem.
Wiem o tym ale nie wiem czemu była mowa wcześniej o tym bym wpinał do LAN zamiast do WAN w nowym routerze, co zresztą jest też opisane w poradnikach z linków kolegi VAHANARA, ale tam jest mowa o podpinaniu routera w trybie Access Point.
dvbtowiec pisze: 27 września 2022, o 15:51 Nowy ruter jeśli chcesz mieć w podsieci wepnij do portu WAN kablem ze złącza LAN pierwszego rutera. I jest to najprostsze rozwiązanie.
Wtedy drugi ruter ustawiasz na adresy IP pierwszego rutera.
A co z DHCP, ma być włączone czy nie? Router ma wg. Twojej porady pracować jako drugi router czy jako AP?
dvbtowiec pisze: 27 września 2022, o 15:51 Aby sprawdzić adres IP bramy rutera pierwszego, z menu Start lub lupie....
Już to sprawdzałem i pisałem o tym wcześniej. Adres bramy więc już znam.
dvbtowiec pisze: 27 września 2022, o 15:51 Ten adres trzeba ustawić jako adres IP dostępowy do internetu, wybierając "Stały adres IP" dostępu do internetu. Możesz też wybrać dynamiczny, powinno Ci przydzielić samodzielnie adres IP pierwszego rutera.
Czyli potrzebny jest mi tylko adres bramy z routera pierwszego, który wpisuję do mojego routera w odpowiednie pole a resztę konfiguruję wg. instrukcji routera?
dvbtowiec pisze: 27 września 2022, o 15:51 Jeśli chcesz to zrobić bezprzewodowo, to tylko trybem AC - czyli Access Point. Ale tu warunek - nowy ruter musi mieć tą funkcjonalność, a nie każdy ma.
Wtedy powinieneś na liście widzieć Twoją sieć bezprzewodową z pierwszego rutera. Trzeba ją wybrać i przypisać do nowego rutera, tak jak to robisz na komputerze.
Czemu miałbym to robić bezprzewodowo, skoro mam pociągnięty kabel? Oczywiście, że po kablu.
Rozumiem, że to co opisałeś pozwoli mi na zrealizowanie moich założeń wymienionych np. w punkcie nr 1 w poprzednim poście? Czyli są dwie drogi to tego samego celu? Bo kolega VAHANARA pisze o podłączaniu routera w trybie AP wg. poradników.
VAHANARA pisze: 27 września 2022, o 22:11 @krosxc325:
no, coś się wyjaśniło. głównie to, dlaczego admin nie daje wam dostępu do routera. Tak admin zrobił, żeby nikt nie popsuł sieci nieodpowiedzialnym grzebaniem. Albo jeszcze coś gorszego. Natomiast tylko on wie, co on tam porobił.
Jak by tego nie podłączył, to dostępu nie poda do sprzętu, bo to on tym zarządza. Nie może być dwóch adminów.
Pozostali nie mają zresztą wiedzy do tego.
VAHANARA pisze: 27 września 2022, o 22:11 Nie ma co dalej deliberować, tylko spróbować. Podłączasz ax1500 pod komputer, wchodzisz w jego menu i ustawiasz go w tryb AP. Następnie podłączasz go zamiast switcha, czyli do portu WAN kabel z routera, do portów LAN kable z PC i dekodera. Jeśli zdziała internet to masz po problemie. Jak to "nie zaskoczy", zaczną się schody, co po części miałeś wyżej opisane.
No i właśnie - Ty piszesz o trybie AP a kolega dvbtowiec chyba o trybie routera. Nie chciałbym namieszać w sieci, bo potem admin zrobi awanturę. Muszę mieć jasność jaki tryb mam ustawić w nowym routerze.
Póki co widzę że przynajmniej podłączenie kablowe się pokrywa u Was.
VAHANARA pisze: 27 września 2022, o 22:11 Alternatywnie możesz podmienić switch na taki z portami 1G i to zrobisz bez problemu. Zostałbyś tylko na niskim wifi.
Jeśli w ciągu 14 dni (zostało 8) sytuacja się wyklaruje a jeśli później to zostanę z routerem pracującym jako switch (wyłączę Wifi)
VAHANARA pisze: 27 września 2022, o 22:11
Biorąc pod uwagę te dwie sprawy. to zmiana AP na nowoczesny z ax wcale nie musi znacząco podnieść transferu po wifi.

No dobrze, wszystko by się zgadzało z transferami poza jednym - ja mam na kablu z tego routera stabilne DL 70Mb/s i UP 7Mb/s i takie prędkości mam u siebie na PC. Zatem nowy router będzie miał do dyspozycji takie same, stabilne prędkości, bo to ten sam kabel który wepnę w port WAN. I ten kablowy net będzie przekształcony na Wifi. Tak, czy nie? Więc co ma druga sieć Wifi z wolnego routera do mojej sieci?
orin pisze: 27 września 2022, o 18:40 Panowie czy przypadkiem nie można skończyć tego bicia piany? To nie jest forum IT.
Nie można, bo jak ktoś mi proponuje pomoc, to z niej korzystam, szczególnie, że mam mało czasu na szukanie jej gdzie indziej (mam obecnie 8 dni na ew. zwrot routera)

krosxc325
Posty: 56
Rejestracja: 13 czerwca 2022, o 19:34
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: TV Panasonic 4K TX-43HX580E, Ustym 4k Pro
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, segmentowa na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: krosxc325 »

DanielK pisze: 26 września 2022, o 15:33 Ja tu widzę 2 strony wątku o zagadnieniach sieciowych, a w zasadzie nie wiem w czym problem :lol:

1. Kupujesz tuner.
2. Podłączasz do sieci (działa albo nie działa).
3. To byłoby na tyle :D ;)
Działać, działa, w sensie połączenie z netem po kablu jest. Tyle, że problem w tym iż pobieranie z netu jest tragicznie wolne, więc to nie takie zero jedynkowe jak próbowałeś tu wykazać. Z konfiguracją routera sobie poradziłem. Zarówno wifi z nowego routera działa bardzo dobrze jak i internet na kompie. Net szybszy nawet na kompie po kablu o ok 15Mb/s nie wspominając o wifi na tablecie. Problem jednak jest z tunerem Ustym 4k Pro. Nie bardzo mam pomysł dlaczego na tunerze pobieranie z youtuba wynosi max 200kb/s a na kompie pobieram ten sam materiał z transferem 32Mb/s. Nie muszę chyba mówić co to oznacza jeśli chodzi o oglądanie jakiegokolwiek materiału online na tunerze?
A kabel internetowy wpinałem też bezpośrednio do tunera, pomijając nowy router i jest dokładnie tak samo, więc nie jest to wina ustawień routera.
Problem zatem jest tam gdzie wydawałoby się, że problemu nie będzie.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 1168
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: DanielK »

Pobieranie z YT na tunerze masz na myśli to co Ci tuner wyświetla, że taka i taka prędkość? To nie jest prawdziwa prędkość i nie zwracaj na to uwagi.
Tunery potrafią pokazać prędkość "z głowy" a widać, że idzie ładne FullHD i z tą prędkością nie ma to nic wspólnego :)
Jak robisz aktualizację pobierania to szybko się pobiera? W zakładce Informacje/Sieć masz podane parametry połączenia i tym się kieruj.
Ja przez prawie 10 lat miałem łącze 15 Mb/s w domu i nie miałem problemów z oglądaniem strumieniowania w sieci.

Wkleję tutaj tą fajną opcję, o której przypomniałeś w tym wątku.
Ustawienia -> Obsługa & interfejs -> Ustawienia Wyboru Kanału -> Przełącz na tryb
krosxc325 pisze: 5 października 2022, o 22:58 Jest jedna super opcja, którą odkryłem. Można zamienić czarny ekran pojawiający się na moment przy przełączaniu kanałów na chwilowe zamrożenie przed przełączeniem. Zdecydowanie wolę zamrożenie. Wówczas jest wrażenie błyskawicznego przełączenia się na kolejny kanał. Wystarczy wejść w Ustawienia>Obsługa & interfejs> Przełącz na tryb: "trzymaj ekran". Ustawione było "czarny ekran"

krosxc325
Posty: 56
Rejestracja: 13 czerwca 2022, o 19:34
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: TV Panasonic 4K TX-43HX580E, Ustym 4k Pro
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, segmentowa na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: krosxc325 »

DanielK pisze: 9 października 2022, o 13:00 Pobieranie z YT na tunerze masz na myśli to co Ci tuner wyświetla, że taka i taka prędkość? To nie jest prawdziwa prędkość i nie zwracaj na to uwagi.
Tunery potrafią pokazać prędkość "z głowy" a widać, że idzie ładne FullHD i z tą prędkością nie ma to nic wspólnego :)
Jak robisz aktualizację pobierania to szybko się pobiera? W zakładce Informacje/Sieć masz podane parametry połączenia i tym się kieruj.
Ja przez prawie 10 lat miałem łącze 15 Mb/s w domu i nie miałem problemów z oglądaniem strumieniowania w sieci.
Ale by aż tak się mylić w tych obliczeniach???? No dobrze czyli co przy pobieraniu policzyć czas w jakim się pobiera plik?
Z ciekawości policzę ten czas na kompie i na tunerze.
A co do oglądania online, to mam co jakiś czas chwilowe zatrzymania obrazu na youtube (w E2iplayerze) nawet przy 720P co na kompie się nigdy nie zdarza przy fullhd/60fps. Może to kwestia ustawień bufora, po testuję.
A tak na marginesie: Jak w tym tunerze obsługiwać pilotem interfejs www we wtyczkach tj. Chromium Browser?
We wtyczce YoutubeTV z pakietu chromium2 też mam problemy np. ze spolszczeniem stronki youtube, nie działa przycisk spolszczenia i generalnie zmiany języka. Nie można też wyjść ze strony yt/z wtyczki, bo po wciśnięciu exit nic się nie dzieje poza zniknięciem okna wyboru. Wychodzę przyciskiem "power" na pilocie i o dziwo tuner powraca do odbioru TV :)
Nawiasem mówiąc trochę dziwne, że ta wtyczka ma ograniczenie do 720P. Korzystanie z niej na tunerze 4K to trochę jak profanacja ;)
Podejrzałem tam parametry dla odtwarzanego wideo ("stats for nerds") i połączenie waha się między 30 a 42Mb/s więc niby jest ok.
DanielK pisze: 9 października 2022, o 13:00 Wkleję tutaj tą fajną opcję, o której przypomniałeś w tym wątku.
Jednym przypomniałem, innych uświadomiłem.

Czytałem tu jakiś czas temu, że z poziomu PC można sterować tym tunerem.
To sterowanie ma jakieś ograniczenia?
Ja obecnie wiem, że można przy pomocy Openwebif parę rzeczy zrobić ale np. dostępu do menu tunera nie mam by tam coś zmieniać. Dreamboxedit z tego co czytałem służy tylko do edycji listy programów co mi akurat nie jest potrzebne. Streaming po LAN to wiadomo jest i na VLC w kompie sobie oglądam TV i nagrywam jak potrzebuję.

Edit. Niestety ale nie idzie ładnie w Fullhd (jak to określiłeś) z youtuba. Testowałem 3 pluginy: E2iplayer, YoutubeTV, Chromium Browser. Można zapomnieć o płynności przy 720P a co dopiero przy 1080P. Liczbowo pokazują to ładnie "statystyki dla nerdów" w youtube. Ilość porzuconych klatek jest ogromna w stosunku do wyświetlonych. Szczególnie przy materiałach z 60fps. Owszem połączenie jest tam pokazywane jako szybkie ale może to grafika nie wyrabia, może kwestia kodeków?
Przeglądarka Chromium to działa jak na jakimś bardzo starym kompie, samo pokazanie się miniaturek wideo na stronie youtube trwa ze 30 sekund przy odświeżaniu strony. Najlepiej chyba wypada E2iplayer z w.w. ale tu znowu jak się bufor nie zdąży zapełnić to znika obraz a wahania transferu są dość duże.
Nie miałem jeszcze czasu sprawdzić tego czasu pobierania w E2iplayer.

"Jak robisz aktualizację pobierania to szybko się pobiera?"

Co tutaj miałeś na myśli? O jakiej aktualizacji piszesz?

krosxc325
Posty: 56
Rejestracja: 13 czerwca 2022, o 19:34
Miejscowość: Warszawa
Odbiornik: TV Panasonic 4K TX-43HX580E, Ustym 4k Pro
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, segmentowa na dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: krosxc325 »

Sprawdziłem czas pobierania we wtyczce E2iplayer pliku o wadze 227MB. Czas to 4m:02s a po chwili na kompie ten sam plik pobrałem w 2 min. Zapis w obu wypadkach na takim samym penie. Rachunek i wnioski są oczywiste: Nie opłaca się pobierać na tunerze i nie jest to tylko błędne pokazywanie transferu tylko faktycznie wolno się pobiera. Podczas oglądania wideo z netu bufor na E2iplayer opróżnia się czasami i są zacięcia obrazu, szczególnie przy 1080P, a na kompie nie ma takich sytuacji, bo spadki transferu na kompie mogą być do max 2Mb/s a na tunerze do 2Kb/s więc jest jak jest. Ale tunera nie kupiłem do tego by oglądać wideo z netu. Od tego jest komputer. Owszem dużo więcej prądu żre komputer ale i tak z niego korzystam całe dnie i noce więc to nie problem.
A na wtyczkach tj. Chromium Browser czy YoutubeTV to już jest tragedia na niektórych materiałach. Tam liczba porzuconych klatek wideo jest masakrycznie duża na 1080P co objawia się fps rzędu 15kl/s (tak na oko) oraz zatrzymywaniem obrazu co jakiś czas. Oto dowód, fotka ekranu TV z wtyczki YoutubeTV i materiału, który w oryginale miał 50fps potem został zdegradowany do 25fps przez osobę wrzucającą ten materiał a finalnie wyszło pewnie z 15fps. Ilość porzuconych klatek, to ok 1/3 w przypadku tunera. Drugi obrazek to zrzut ekranu z kompa z tego samego materiału, który chodzi w miarę płynnie czyli 25kl/s czyli tak jak z dysku. Porzucone klatki to zero.

Komputer:
https://www.mediafire.com/view/emj6lzve ... a.jpg/file
Tuner, wtyczka YoutubeTV:
https://www.mediafire.com/view/xxhobiul ... r.jpg/file

Pitasz
Posty: 2
Rejestracja: 15 maja 2022, o 11:39
Miejscowość: Gdańsk

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: Pitasz »

Dzień dobry. Mówił pan że Pana tuner Octagon pobiera tylko 5-6W podczas gdy w specyfikacji tunera pisze o max. poborze prądu 36W a podczas normalnej pracy 20W.Czy mógłby Pan dać jakieś rady wskazówki tak żeby mój dekoder też pobierał tylko tak do max.5-8W.Mój tuner to Uclan ustym 4K.Czy w każdym tunerze można tak zminimalizować pobór prądu, od czego to zależy. Pozdrawiam serdecznie. [/b]
terrade pisze: 22 kwietnia 2022, o 14:38 Kupiłem SF8008 - nowa wersja, sprzęt dobrej klasy, oprogramowanie marne.

Nieco uwag (nie podawanych), testy na większości Image:
1. nagrywanie działa z głębokiego czuwania (przechodzi do zwykłego), potrafi też obudzić mój HDD (auto-uśpiony po 10 min przy oglądaniu TV)
2. głowica DVB-T2 dobra choć gorsza niż w TV na tym samym słabym sygnale testu (18 dB w porządku, 16 dB już kiepsko)
3. kultura pracy dobra, nie grzeje się - ledwo ciepły (choć raportowana temp CPU to ok. 70 st, max 79, gdy poprzedni tuner T-102 jest mocno ciepły a działa ok. 11 lat)
4. pobór prądu zależny od Image: zwykle 5.x-6.x W, czuwanie 4.x-5.x, głębokie 0.x (miernik Voltcaft 4000f nie pro)
5. pilot nowy, lepszy niż w chińczykach po 100 zł, ale klawisze gorsze niż w pilotach TV
6. przewijanie nagrań działa fatalnie i świetnie. Zwykle klatkowanie 1fps lub x2 lecące x32. Świetnie na Define OS producenta, coś pięknego, pełna płynność od x2 do x64 (dużo lepiej niż na dużo mocniejszym PC), co absurdalne ten sam plik w odtwarzaczu już nie przewija (mimo, że to ten sam plik i odtwarzacz)
7. problemy z synchronizacją czasu DVB, głównie z winy testów Polsatu, na Define poważne ryzyko nie nagrania, Open ATV z małym, 8Eight tylko przez internet.

Oprogramowanie ma dużo błędów, za krótko testuję, oto niektóre:
-Define czasem zawiesza się po nagrywaniu na HDD lub pendrive (każda wersja 71,78,80)
-OpenATV nie umie usunąć zakończonych timerów (właśnie mi wisi 2 godziny), w wersji ze sklepu nawet były braki odpowiedzi na pilota
-KODI lepiej nie używać, za dużo zwiech, choć tylko przy wyjściu
-zwiechy to też zwykle powstanie błędów na HDD (mimo czekania 10 min aż HDD się uśpi), które Windows chce naprawiać
-poważny problem to brak możliwości ustawienia kolejności kanałów (jedynie Define to potrafi).
Zdecydowanie to tuner nie dla "babci", no może jedynie Define (ale bez podłączania USB).

dvbtowiec
Posty: 2355
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: dvbtowiec »

Może to wynika z mojej konkretnej konfiguracji tunera Octagon SF8008, może jakaś konkretna wtyczka sprawiła problem, ale na wszelki wypadek ostrzegam przed ostatnią aktualizacją softu OpenATV 6.4 na ten tuner, jeśli nie macie kopii zapasowych swoich ustawień wykonanych.
Po aktualizacji uruchamiał się i od razu wieszał przy odtwarzaniu kanału naziemnego.
Nie była możliwa praca z tunerem, nie reagował na żadne polecenia, prawdopodobnie zbyt duża alokacja pamięci w jakiejś funkcji która się zapętliła.
Musiałem zrobić hard reset, wgrać nowy obraz i zaktualizować swoimi ustawieniami.

dobell1000
Posty: 9
Rejestracja: 31 maja 2022, o 09:31
Miejscowość: Żyrardów
Odbiornik: wiwa max, sf8008
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa Raszyn

Re: Dekodery DVB-T2 z systemem Linux

Post autor: dobell1000 »

Potwierdzam, coś jest nie tak z ostatnimi aktualizacjami w sofcie OpenATV 6.4 w SF8008.

ODPOWIEDZ