WIWA H.265 MAXX

Maniek99
Posty: 617
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Miejscowość: ---
Odbiornik: WIWA Mini/Maxx

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Maniek99 »

Można spróbować, choć nie zdziwiłbym się gdyby na innym egzemplarzu było podobnie.

Ja mam na Wiwie 4,8V na pinie 8 (między blachą wokół a pinem), czyli dość blisko trybu włączonego 16/9.
Co ciekawe napięcie to zmienia się zależnie od proporcji ekranu (żółty przycisk), dla połowy trybów jest 4,8V, dla drugiej koło 3V.
Kiedy tuner jest włączony te napięcia są dwa razy wyższe.
Można spróbować czy na trybie, na którym jest niższe napięcie też będzie głupiał TV, kiedy WIWA będzie w standby.

Kazimierz72
Posty: 7
Rejestracja: 20 lipca 2022, o 17:48
Miejscowość: Lublin

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kazimierz72 »

Korzystam od niedawna z Wiwa H.265 MAXX NEW. Zależy mi na nagrywaniu programów, by w wolnej chwili sobie obejrzeć. Mam z tyłu obudowy podłączonego pendrive 32GB. Niestety, po kilku dniach, jak chcę obejrzeć nagrane programy to dzieje się coś takiego, że niektóre da się obejrzeć aż trafi się na pliki MTS, które nie chcą się odtwarzać nawet na komputerze. Mimo, że te pliki są. Dziś wgrałem najnowszy soft i zobaczę, co to dało. W razie czego, jak będzie to samo spróbuję podłączyć pendrive do gniazda USB z przodu obudowy.
Ktoś miał podobny problem? Jeżeli tak, to co pomogło?

zyggi
Posty: 68
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zyggi »

sprawdz typ plikow, wg moich obserwacji wiwa radzi sobie lepiej z fat32, majac ntfs mialem podobne cuda

Kazimierz72
Posty: 7
Rejestracja: 20 lipca 2022, o 17:48
Miejscowość: Lublin

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kazimierz72 »

OK, dzięki za info. Sprawdzę i dam znać, czy zadziałało.

Kamil Inspektor
Posty: 3
Rejestracja: 12 lipca 2022, o 10:57
Miejscowość: Zamość

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kamil Inspektor »

Pisaliście, że ten dekoder dzieli nagrane pliki co 4 GB. A może to wina tego, że macie pendrive'y w FAT32? Czy w NTFS również występuje to zjawisko? Wiekowe modele Wiwy nie dzieliły plików przy NTFS.

zerberzur
Posty: 3
Rejestracja: 2 czerwca 2022, o 17:45
Miejscowość: Dęblin
Odbiornik: Wiwa Maxx
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ryki. Lubleskie

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zerberzur »

Niestety w NTFS też dzieli co 4GB. Starsze modele były bardziej bezproblemowe, dobrze że w nowym standardzie całe to nagrywanie działa. Wcale bym się nie zdziwił jakby nie można było "wynieść" nagrań poza dekoder jak jest w dedykowanych dekoderach płatnej TV.

Kazimierz72
Posty: 7
Rejestracja: 20 lipca 2022, o 17:48
Miejscowość: Lublin

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kazimierz72 »

Temat nr. 1
Niestety przy próbie odtwarzania na Wiwa H.265 MAXX NEW zaprogramowanych programów raz trafił się plik, który nie chciał się włączyć, tylko przez niego całe urządzenie zawiesiło się. Dopiero pomogło wyjęcie wtyczki z sieci. Codziennie nagrywa mi się minimum po 2 programy. Po kilku dniach, gdy chcę coś obejrzeć już nagranego, niestety jeszcze trafią się pliki, które nie chcą się odtwarzać. Wtedy są one podświetlone na żółto i z automatu odtwarza się kolejny (dobry) plik, który podświetlony jest na zielono.
Takie mam ustawienia:
W USTAWIENIACH PVR - URZĄDZENIE NAGRYWAJĄCE jest system plików NTFS
A w USTAWIENIACH PVR - FORMAT system plików jest FAT32. Ciekawe dlaczego jest taka rozbieżność? Robiłem formatowanie zewnętrznego pendrive 32GB na NTFS.


Temat nr 2
Ciekawe dlaczego Wiwa H.265 MAXX NEW, kiedy zawsze zostawiam włączoną (dioda zielona) sama z siebie czasami się wyłącza...
Czyżby Wiwa automatycznie się wyłączała (dioda czerwona) po nagraniu zaprogramowanego przeze mnie programu? Przed wgraniem najnowszego softu (teraz mam ten V5.2.1.47), czyli na starszym tego nie zauważyłem. Po kupnie bardzo krótko był soft ten starszy. Czy to z tym coś może być związane?
W ustawieniach mam ustawione AUTO CZUWANIE - WYŁĄCZONY
Wiwa musi być włączona (dioda zielona) cały czas, gdy mam ustawione zaprogramowane nagrania. Przy wyłączonej nic się nie nagra. Dobrze myślę?

zyggi
Posty: 68
Rejestracja: 27 maja 2021, o 08:12
Miejscowość: Toruń
Odbiornik: WIWA H265.MAXX
Instalacja antenowa: Emme Esse 560HVD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin "Żółwieniec"

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: zyggi »

masz pendrive sformatowany w NTFS dlatego pisze co pisze a w opcji format proponuje formatowanie w FAT32, gdy klikniesz strzalka w bok powinno sie zmienic na NTFS wiec pewnie dlatego masz problemy z nagraniami czyli nie stosujesz sie do rad :D

co do drugiego watku to moze jakis blad systemowy, ja mam starego maxa i na zadanym autoczuwaniu sie wylacza a zeby sie cos nagralo nie trzeba zostawiac wlaczonego tunera, no chyba ze ulepszyli
zaplanuj nagranie na "za kilka minut", wylacz tuner i sprawdz czy sie nagra

EEQ
Posty: 178
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 23:47
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: SONY KDL-40CX520
WIWA H.265 MAXX New
WIWA HD-90 NEW!
Instalacja antenowa: Antena "Televes Mix Combo" na dachu budynku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Śnieżne Kotły

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: EEQ »

Ja miałem problemy z zawieszaniem dekodera, jak podłączałem dyski USB i pamięci flash niesformatowane w WIWA'ie. Również pomagało tylko wyjęcie wtyczki z gniazdka. Dlatego sformatowałem dyski USB z poziomu dekodera i problem już nie wystąpił nigdy więcej. A pamięci flash nie używam, bo miały zbyt wolną prędkość zapisu i też nie wszystko się potem odtwarzało lub była pikseloza... ;)

Zygzuś
Posty: 101
Rejestracja: 22 maja 2022, o 13:25
Miejscowość: Tarnów
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON G.Św.Marcina

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Zygzuś »

Kazimierz72 pisze: 30 lipca 2022, o 18:54 Temat nr 2
Ciekawe dlaczego Wiwa H.265 MAXX NEW, kiedy zawsze zostawiam włączoną (dioda zielona) sama z siebie czasami się wyłącza...
Wiwa musi być włączona (dioda zielona) cały czas, gdy mam ustawione zaprogramowane nagrania. Przy wyłączonej nic się nie nagra. Dobrze myślę?
Dlaczego włączona?
Jeśli plan ma ustawioną pozycję start end to wiwa włącza się sama na minutę przed końcem odliczania do zmiany kanału, bo takowe musi się odpalić, tak działa timer.
Autoczuwanie też się kończy odliczaniem jak nie wciśniesz exit do wyłączenia.
Nie wiem czy te problemy nie są związane z nagrywaniem określonego mux, może warto zostawić na kanale z planowanego muxa, bo nie przełącza właściwie lub po prostu dysk się źle montuje po wybudzeniu z czuwania.

Kazimierz72
Posty: 7
Rejestracja: 20 lipca 2022, o 17:48
Miejscowość: Lublin

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kazimierz72 »

Już sprawdziłem. Nie muszę zostawiać włączonego urządzenia (zielona dioda) by nagrywały się zaprogramowane programy. Sam sprzęt się włącza. W czasie nagrywania jest zielona dioda i po skończonym nagraniu przechodzi na czuwanie - czerwona dioda. Dlaczego zostawiałem zawsze włączony? Ponieważ po zakupie w instrukcji tak doczytałem. Chyba, że wtedy coś źle zrozumiałem...
Nagrywam z różnych mux-ów codziennie z TVN i Polsat po jednym programie i raz na tydzień z TVP1 dwa programy.

Dopiero wczoraj zrobiłem Format na Wiwie na FAT32 (pendrive 32GB z cyfrą 10, czyli karta szybka), ponieważ chciałem wszystko obejrzeć, co się nagrało. Teraz trzeba czasu, czy nie będzie niespodzianek z plikami, które możliwe, że nie będą się odpalały. Na pewno dam znać, jak coś będzie nie tak.

Tak czy tak to metalowe pudełeczko nieźle się grzeje...

haxigi
Posty: 2
Rejestracja: 25 kwietnia 2022, o 22:53
Miejscowość: Chodzież
Odbiornik: WIWA MAXX NEW

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: haxigi »

Witam serdecznie. Mam problem z tym dekoderem. Pojawia się on tylko na kanale Polsat. Obraz jest jakby przesycony, ludzie są wręcz pomarańczowi, a cokolwiek co ma czerwone kolory jest wręcz aż neonowe. Na innych kanałach nie ma tego problemu. Do tego Wydarzenia24 od Polsatu wyświetlają obraz prawidłowo.
Ma ktoś jakiś pomysł jak temu zaradzić?

DVB-T2
Posty: 171
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: DVB-T2 »

Przeczytaj posty od tego miejsca: viewtopic.php?p=255950#p255950
Zmiana w nadawaniu kanałów, używane są kolory BT.2020, Twój TV najwyraźniej tego nie obsługuje, ale możesz poszukać w opcjach czegoś od HDR. Zależy jaki TV.

haxigi
Posty: 2
Rejestracja: 25 kwietnia 2022, o 22:53
Miejscowość: Chodzież
Odbiornik: WIWA MAXX NEW

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: haxigi »

DVB-T2 pisze: 19 sierpnia 2022, o 04:28 Przeczytaj posty od tego miejsca: viewtopic.php?p=255950#p255950
Zmiana w nadawaniu kanałów, używane są kolory BT.2020, Twój TV najwyraźniej tego nie obsługuje, ale możesz poszukać w opcjach czegoś od HDR. Zależy jaki TV.
TV to LG LM660, dzisiaj wyjątkowo, po 4 dniach, zaczął dobrze wyświetlać obraz. Chyba zauważył, że napisałem post i się naprawiło. Pytanie na jak długo.

Edit - przeczytałem temat, już wiem o co chodzi :) Całe szczęście, że nie tylko ja miałem taki problem hehe

Kazimierz72
Posty: 7
Rejestracja: 20 lipca 2022, o 17:48
Miejscowość: Lublin

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kazimierz72 »

Wiwa H.265 MAXX NEW ciąg dalszy...
Minęło już trochę czasu, więc nagrało mi się trochę programów na pendrive. Niestety, zaczęła się kaszana od któregoś nagranego pliku. Kiedy chciałem przewinąć reklamy obraz zrobił się czarny, tylko ikony w górnym prawym rogu się pojawiały (przewijania, play itd). Zastopowałem plik (jeszcze się dało) i wróciło na szczęście do wyboru nagranych plików. Niestety, żaden już nagrany plik (z tych najnowszych) nie dał się już przewijać, by ominąć reklamy, robił się czarny obraz. Potem Wiwa na tych plikach zawieszał się tak, że pomagało tylko wyciągnięcie kabla z sieci. Po odpaleniu Wiwa H.265 MAXX NEW nie dało się uruchomić nagranych już plików, mowa o tych najnowszych. Automatycznie uruchamiał się jakiś nie uszkodzony plik, czyli te które były nagrywane wcześniej a te najnowsze trzeba było usunąć. Nie dało się już ich uruchomić (z Polsatu 5 plików i z TVN 5 plików do kosza). Więc formatowanie do NTFS czy FAT 32, jak mi doradzaliście, nie dało mi żadnej pewności, że wszystko da się obejrzeć. Badziewie niezłe z tej viwy....
Zrobiłem więc kolejny raz format pendrive. Ręce z tym już opadają. Nie mogę mieć pewności, że nagrane pliki nie zaczną się znowu kaszanić.
Ciekawe, czy jest jakiś sprzęt, który by robił swoją robotę tak jak powinien...

Maniek99
Posty: 617
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Miejscowość: ---
Odbiornik: WIWA Mini/Maxx

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Maniek99 »

Może pliki są dobre tylko indeksowanie się chrzani jak jest ich za dużo?
Możesz spróbować nagrany, niedziałający plik przekopiować do innego folderu i odtworzyć jak zwykły film.

Kazimierz72
Posty: 7
Rejestracja: 20 lipca 2022, o 17:48
Miejscowość: Lublin

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Kazimierz72 »

Próbowałem uruchomić te pliki na komputerze i to samo, nie da rady by ruszyły...

Wojak
Posty: 3
Rejestracja: 25 sierpnia 2022, o 22:18
Miejscowość: Częstochowa
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa / Wręczyca / 180 m (n.p.t.)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Wojak »

Witam wszystkich. Użytkuję od kilku tygodni Wiwę Maxx i pragnę podzielić się z Wami kilkoma spostrzeżeniami. Dodam, że zaktualizowałem soft do wersji: 5.2.1.47 (12 maja 2022). Są pewne zmiany na lepsze po aktualizacji, ale raczej kosmetyczne. N.p. w EPG pojawiły się kwadraciki informacyjne "lista w dół" oraz "lista w górę". Mam wrażenie, że poprawiła się praca głowicy, wskazania jakości sygnału w pasmie 7MHz mniej "pływa" i jest nieco lepsza ta jakość. Dodam, że używam anteny aktywnej "Telkom - Telkor". Przed aktualizacją musiałem wyłączać zasilanie, żeby odebrać 7 MHz (w Częstochowie niestety nie wiedzieć czemu, zastosowali polaryzację pionową...).
Natomiast zauważyłem problem z klawiszem PVR. Po krótkim naciśnięciu (50 % szans na ten efekt) Wiwa się restartuje (...). Można wejść do PVR na około, przez "MENU". I wtedy jest w porządku. Natomiast na skróty, przez PVR z pilota - to ruletka. Winiłem za to system plików pendriva, dysku ssd. Zmieniłem więc jak zalecają na FAT32. Formatu dokonałem z poziomu odtwarzacza. Niestety efekt restartu ma co kilka razy miejsce. Może ktoś z Was podpowie z czego to może wynikać?

BeiZik
Posty: 8
Rejestracja: 18 lutego 2020, o 16:20
Miejscowość: Stolica
Odbiornik: WIWA HD-95 MEMO
WIWA H.265 MAXX NEW

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: BeiZik »

Czy ktoś używa listy ulubionych programów? Przypisałem sobie 3 stacje i kiedy wybiorę jedną z nich przyciskiem FAV na pilocie to przyciski CH+ i CH- zaczynają przełączać kanały tylko w obrębie listy programów ulubionych - do innej stacji można przejść wciskając jej numer na klawiaturze numerycznej - wtedy następuje przełączenie do wybranego programu spoza listy ulubionych ale przyciski CH+ i CH- przestają działać - po ich naciśnięciu zawsze pojawia się oglądana obecnie stacja. Powrót do normalności następuje po wyłączeniu i włączeniu urządzenia z prądu - i trwa tylko do pierwszego użycia przycisku FAV. Czy to błąd oprogramowania czy może jego zaplanowana funkcjonalność?

Wojak
Posty: 3
Rejestracja: 25 sierpnia 2022, o 22:18
Miejscowość: Częstochowa
Odbiornik: Wiwa Maxx
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa / Wręczyca / 180 m (n.p.t.)

Re: WIWA H.265 MAXX

Post autor: Wojak »

U mnie jest tak samo... Nie wiem czemu od razu nie oddałem tego tunera, bo błąd goni błąd. Zobacz mój wpis powyżej. Na plus, szybka zmiana kanałów i prawidłowe skalowanie. Z tym ostatnim różnie bywa w innych tunerach. Ostatnio zaś zauważyłem, że jak się używa Time Shift i po "odmrożeniu" oglądam program, to za nic nie da się wyłączyć "exit" - paska postępu. Trzeba wejść w "info" i dopiero nacisnąć "exit". Wtedy zadziała. Natomiast restart tunera po naciśnięciu "PVR" to norma. Jakbym dorwał tego programistę, który tak zepsuł ten soft to (...). Czy jest gdzieś może jakaś nieoficjalna wersja softu, napisana przez kogoś kto zna się na rzeczy?

ODPOWIEDZ