DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

an10ka-dx
Posty: 295
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Miejscowość: opolskie
Odbiornik: LG, PHILIPS oraz inne urządzenia do testów :)
Instalacja antenowa: yagi-19elem+LNA-101
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.93km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: an10ka-dx »

"Królują TV Thompson :) - Zmiana regionu na Czechy, Niemcy Austria itp czasami pomaga.
Hasło to same zera lub cyfry po kolei 123456 itp."


Jak nie można wejść przez przez powyższe hasła to stosujemy hasło narzędziowe 0423.
Miałem wczoraj taki przypadek. Oczywiście zmiana regionu musiała być zastosowana.

Dobrycel
Posty: 606
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel »

Czy było oprogramowanie nowe dostępne?

Ps na YT znalazłem jeszcze to dla Thompson
Opcje-ustawienia-obraz-tryb obrazu zmieniamy na standard, potem w trybie obraz przechodzimy na ustawienia zaawansowane.
W ustawieniach zaawansowanych obrazu ustawiamy sie na opcji kontrast. Nie na kontrast dynamiczny ale na zwykly kontrast. Jak jesteśmy ustawieniach na opcji kontrast to na pilocie wpisujemy kod 6425.
Czekamy 2 sekundy i pokazuje sie okno main. Tam w opcjach Dvb-t2 i wybór kraju zmieniamy na włącz. Wychodzimy przyciskiem exit. Wyłączamy telewizor i włączamy ponownie. Robimy skanowanie i mamy kanaly hevc.

Awex23
Posty: 77
Rejestracja: 22 października 2011, o 08:44
Miejscowość: Pyskowice
Odbiornik: LG OLED
Instalacja antenowa: Televes V Zenit (max 58k)
Televes VHF
Televes FM
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy/Łysa Góra (CZ)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Awex23 »

Po zmianach odbiór w Pyskowicach wygląda tak:
MUX1 k.43 98/100
MUX2 k.23 100/100
MUX3 k.41 100/98-100
MUX4 k.21 100/100
MUX8 k.6 92/100
MUX-TVT k.47 58/100
MUX-TVS k.30 100/100
MUX6 (MUX5-TVP) k. 24 97-98/100

Dodatkowo z CZ:
MUX21 k.26 91-92/100
MUX22 k.28 91/100
MUX23 k.31 92/100
MUX24 k.45 42/60

nomadeus
Posty: 33
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus »

Coś się stało od wczoraj z MUX-3 na 634 MHz.... jakość spadła do max 42-57%
Zawsze było 100/100. Siła bez zmian.
Inne MUX-y działają w porządku. Brak Polsat HD na 546 MHz....
Wiecie coś o tej awarii, też tak macie ze spadkiem jakości?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3517
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 »

nomadeus pisze: 6 lipca 2022, o 17:18 Brak Polsat HD na 546 MHz....
Zapewne nie tylko Polsat-u, ale wszystkich innych kanałów z tego mux-a.
Mux-TVS został wyłączony pod koniec czerwca.

nomadeus
Posty: 33
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus »

Problemy z odbiorem skończyły się. Wywaliłem dekoder WIWA H.265 MAXX. W ustawieniach telewizora Thompson, lokalizację podałem jako: Czechy :D
Wszystkie kanały chodzą. Nic nie koliduje. Gdybym oczywiście podał lokalizację jako: Polska, widziałbym tylko MUX TVP :lol:
Wniosek: dekoder zewnętrzny jest zbędny, WIWA zaczęła głupieć, gdy część programów jest nadawana w starym formacie. Warto być "Czechem" :D

Awatar użytkownika
K63
Posty: 3517
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Miejscowość: KGR
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 »

W Thomsonach można odblokować T2 dla Polski w menu serwisowym - viewtopic.php?p=252918#p252918

pikaczu
Posty: 1605
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

Czemu nie ma mux 8, a reszta jest? wiem, że jest do 16 września, konserwacja

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 307
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid »

W czasie prac emisja jest przełączana na anteny rezerwowe które są zawieszone niżej i nadają z mniejszą mocą. Nie masz dedykowanej anteny dla vhf i o ile radzi sobie podczas emisji z anteny głównej to z rezerwowej już nie.

pikaczu
Posty: 1605
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

Aha, szkoda.

Samo się nie pojawi?

A mux 8 przejddzie na mux 5?

dvbtowiec
Posty: 2304
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec »

Zamontuj sobie odpowiednią antenę na pasmo VHF, bo nikt nie zna odpowiedzi na Twoje pytanie. Może przejdzie, a może nie.
A jeśli przejdzie, to może za 5 a może 8 lat.

pikaczu
Posty: 1605
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

Aha, dobra

mgab
Posty: 3
Rejestracja: 24 lipca 2022, o 19:02
Miejscowość: Kraków

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: mgab »

Acid pisze: 2 sierpnia 2022, o 15:15 W czasie prac emisja jest przełączana na anteny rezerwowe które są zawieszone niżej i nadają z mniejszą mocą. Nie masz dedykowanej anteny dla vhf i o ile radzi sobie podczas emisji z anteny głównej to z rezerwowej już nie.
Ciekawa sprawa bo w Krakowie w godzinach prac jest silniejszy sygnał na mux 3 a testowy TV Silesia poza tymi godzinami konserwacji wogole nie idzie złapać.

nomadeus
Posty: 33
Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:34
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: nomadeus »

Nadawcy z nieszczęsnego MUX8, powinni wystąpić do Emitela o grube odszkodowanie. Nie dość, że na co dzień ledwo ledwo ten MUX łapał, to teraz już kompletnie ludzie są odcięci.

dvbtowiec
Posty: 2304
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec »

Jeśli korzystasz z nieodpowiedniej anteny na to pasmo, to sam sobie możesz odszkodowanie wypłacić :)
Nie wiem skąd te wnioski, używam właściwej anteny od początku istnienia MUX8 i mam odbiór doskonały.
To samo wyżej kolegę odcięło, bo na antenie UHF, chce złapać pasmo VHF.
Równie dobrze widły za okno można wystawić, uzyska się ten sam efekt.

pikaczu
Posty: 1605
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

U mnie całe szczęście, mój tv, sam dodaje już mux 8, po konserwacji.

lumca_2
Posty: 253
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: lumca_2 »

Czy ktoś wie, jakie prace konserwacyjne trwają do 15 września na nadajniku Katowice – Kosztowy? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 307
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Acid »

mgab pisze: 12 sierpnia 2022, o 23:37
Acid pisze: 2 sierpnia 2022, o 15:15 W czasie prac emisja jest przełączana na anteny rezerwowe które są zawieszone niżej i nadają z mniejszą mocą. Nie masz dedykowanej anteny dla vhf i o ile radzi sobie podczas emisji z anteny głównej to z rezerwowej już nie.
Ciekawa sprawa bo w Krakowie w godzinach prac jest silniejszy sygnał na mux 3 a testowy TV Silesia poza tymi godzinami konserwacji wogole nie idzie złapać.
Antena rezerwowa ma charakterystyke dookólną, regularna emisja prowadzona jest z kierunkowej która ma tłumienie w kierunku wschodnim stąd ta anomalia.
lumca_2 pisze: 14 sierpnia 2022, o 09:48 Czy ktoś wie, jakie prace konserwacyjne trwają do 15 września na nadajniku Katowice – Kosztowy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Prawdopodobnie malowanie masztu.

pikaczu
Posty: 1605
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096, tcl 43p615
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

dalej jest konserwacja, bo od kilku dni nie ma mux 6?

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2649
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: hadam »

U mnie jest z Kosztowych. Sprawdzałem przed chwilą.

ODPOWIEDZ