DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

bodziokrakow
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 22:37
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: bodziokrakow »

K63 pisze: 24 czerwca 2022, o 16:37
bodziokrakow pisze: 24 czerwca 2022, o 13:05 Telewizor nowy - Panasonic JZ1000 z najnowszym oprogramowaniem
Wersja 3.124 :?:
https://av.jpn.support.panasonic.com/su ... is_02.html
Tak, dokładnie tak - 3.124, znam tę stronę, odwiedzam dosyć często, albo sprawdzam w samym TV, czy jest nowszy soft.

bodziokrakow
Posty: 7
Rejestracja: 25 maja 2022, o 22:37
Miejscowość: Kraków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: bodziokrakow »

Korzystając z weekendu postanowiłem jednak wykonać jeszcze jakieś testy.
Nie mogę zmienić kraju na Niemcy, bo nie ma go na liście, ale faktycznie jak pamiętam, to na ich rynek są dedykowane TV, inaczej oznaczone. Wybrałem kraj "Inne". Okazało się, że zostały znalezione wszystkie dostępne w Krakowie MUX-y. Czasami na kanale 7 (MUX-8, VHF) są zakłócenia, bardzo skacze jakość sygnału (od 0 do 70, czasem do 100%), siła bardziej stabilna, ale max to ok. 90%, ale mimo to kanały zostały jednak znalezione.
Idąc za ciosem ponownie przywróciłem ustawienia fabryczne, tym razem ustawiłem kraj ... Polska. No i zaskoczenie, po którymś z kolei mieszaniu z krajami, nagle się okazało, że i z tym ustawieniem TV wyszukał wszystkie MUX-y! Absolutnie nie do wiary, dobrze, że moje problemy widział ktoś z zewnątrz (z UKE), sam próbował wyszukiwania, bo chyba by mi już teraz nikt nie uwierzył, że kiedyś nie działało, a walczyłem z tym od końca maja...
Nie wiem, czy to jakiś zbieg okoliczności, czy może Emitel coś jednak zmienił w nadawaniu i jak długo to będzie działać...Tak czy inaczej uważam, że coś jest nie tak z oprogramowaniem TV, skoro trzeba się było uciekać do przywracania ustawień fabrycznych i to kilkukrotnie, żeby uzyskać odbiór.

VAHANARA
Posty: 466
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: VAHANARA »

bodziokrakow pisze: 26 czerwca 2022, o 18:56 Tak czy inaczej uważam, że coś jest nie tak z oprogramowaniem TV, skoro trzeba się było uciekać do przywracania ustawień fabrycznych i to kilkukrotnie, żeby uzyskać odbiór.
Niekoniecznie, w części odbiorników trzeba własnie zresetować do fabrycznych przed przejściem na T2.

Petersen
Posty: 9
Rejestracja: 3 marca 2021, o 18:32
Miejscowość: Pod Krakowem
Odbiornik: TCL 40S615
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu, bez dipola, 10 km do Chorągwicy, dobry widok.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Petersen »

Czy coś się w ostatnich dniach zmieniło w nadawaniu dźwięku? (w lipcu? na początku sierpnia? zauważyłem to 3 sierpnia, ale mogło być wcześniej, bo rzadko oglądałem tv) Na moim telewizorze nagle zrobiło się tak (przedtem działało):
- Kanały TVP - dźwięk działa
- Kanały Polsat, TVN, TV 6, TVN 7, TV Puls i wiele innych - nie ma dźwięku, coś tam czasem jakby "pyknie", ale poza tym cisza.
Na TVN 7 przestawiłam na inny język, dźwięk działa np w filmie po angielsku. Działa dość dobrze, ale czasem jakby trochę "rwie", minimalnie ale słyszalnie i często.
- Kanały VHF (wp, nowa, zoom) - dźwięk działa
- Kanały TVP HEVC - dzwięk nie działa, na TVP KULTURA HEVC pomogło przestawienie na inny język (po polsku jest) ale rwie tak jak na TVN 7 po angielsku
Ostatnio zmieniony 9 sierpnia 2022, o 13:01 przez Petersen, łącznie zmieniany 1 raz.

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

W nowym standardzie od początku kanały nadawane są z dźwiękiem w formacie AC3+.
W starym standardzie jest format MPEG dla ścieżki audio.

Zatem sprawdź czy odbierasz ścieżkę AC3+.
Jesteś pewien że począwszy od zmiany standardu dla małopolski z końcem maja, miałeś dźwięk na kanałach które przeszły na DVB-T2 HEVC?

Z Twojego opisu wynika że masz problem wyłącznie ze ścieżką AC3+.
Sprawdź czy masz dźwięk na Wydarzenia 24. Nadaje w nieco starszym formacie AC3, bez plusa na końcu.
Choć już to w zasadzie sprawdziłeś na TVN7.

Skoro ścieżka oryginalna Ci działa, to ona jest nadawana w starszym bracie AC3 właśnie bez plusika.
Skontaktuj się z serwisem TCL, być może Twój telewizor nie obsługuje poprawnie formatu AC3+, czyli inaczej "Dolby Digital Plus".
Aczkolwiek w sieci widzę że powinien.

Petersen
Posty: 9
Rejestracja: 3 marca 2021, o 18:32
Miejscowość: Pod Krakowem
Odbiornik: TCL 40S615
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu, bez dipola, 10 km do Chorągwicy, dobry widok.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Petersen »

Dziękuję :)

W czerwcu to działało, ustawiłem sobie nowe kanały po zmianie i dźwięk był.

Chociaż z TVP kultura HEVC to miałem zawsze problem, jeszcze przed zmianą w maju, musialem zmienić ścieżkę dźwiękową bo nie było nic słychać.

Wydarzenia 24 - dźwięk faktycznie działa.

Według stron sprzedawców Dolby Digital Plus powinien działać:
https://www.oleole.pl/telewizory-led-lc ... roid.bhtml
https://www.morele.net/telewizor-tcl-40 ... d-7755696/

dvbtowiec
Posty: 2311
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: dvbtowiec »

No to serwis TCL.
Zwłaszcza jeśli telewizor jest na gwarancji.

Sprawdź jeszcze czy w swoim TCL w ustawieniach audio nie masz jakiś ustawień typu "AC3 downminx", lub podobnie brzmiących.

Petersen
Posty: 9
Rejestracja: 3 marca 2021, o 18:32
Miejscowość: Pod Krakowem
Odbiornik: TCL 40S615
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu, bez dipola, 10 km do Chorągwicy, dobry widok.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KRAKÓW CHORĄGWICA

Post autor: Petersen »

W sprawie dźwięku - pojechałem na wakacje, wróciłem po 2 tygodniach i dźwięk magicznie działa. Albo telewizor sam się naprawił, albo coś zmienili w nadawaniu.

ODPOWIEDZ