Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Kamilx
Posty: 1000
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Miejscowość: Topiło
Odbiornik: Skymaster STB M265
Technisat Viola 2
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z wzmacniaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Kamilx »

Dostępna jest kolejna aktualizacja v. 1.1.4 datowana na 14 czerwca -> http://update.skymaster.de

Naprawione błędy:
- działa już żółty przycisk podczas przeglądania teletekstu

Nowy błąd - nie odtwarza mi dwóch plików w formacie .ts z kodekiem HEVC poprzez media player (Twoje filmy) - w poprzednich wersjach normalnie działalo

Co do zmiany rozdzielczości i odtwarzania napisów nie mam możliwości sprawdzenia.
Ostatnio zmieniony 1 lipca 2022, o 19:33 przez Kamilx, łącznie zmieniany 1 raz.

pa2w
Posty: 6
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 15:42
Miejscowość: Rzeszów

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: pa2w »

A link do R265 Lite coś chyba nie działa :lol:
Ale ok wgrane i dalej standardowo się ustawia 576i :evil: , tak samo ma problem by odczytać hdmi edid i ustawić rozdzielczość z tv po wybraniu opcji w menu.

Mistral59
Posty: 6
Rejestracja: 30 czerwca 2022, o 11:24
Miejscowość: Szczecin
Odbiornik: skymaster stb m265
Instalacja antenowa: ant. pokojowa Vivanco

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Mistral59 »

Dzień dobry,
Jestem nowy, więc witam się z Państwem serdecznie.
Mam prośbę o ewentualną poradę lub rozwiązanie problemu.

Telewizor: plazma Panasonic 42G10
Dekoder: Skymaster STB M265
Antena: pokojowa Vivanco
Nadajnik: Kołowo k. Szczecina
Odbiór: ul. Kadłubka, Szczecin

Gdy jest ustawiona na dekoderze rozdzielczość 576i, to wszystko jest w zasadzie ok.
Jednak gdy przestawię na 1080_50, 60, 25, to odbiera w zasadzie tylko programy TVP, czasem eska. Reszta milczy.
Na podglądzie przy 1080 siła/sygnał dla TVP, to 90/100, dla pozostałych 80/30 i natychmiast zanika do 0/0.
Czy można coś z tym zrobić ?
Czytałem w internetach, że wiele osób ma problem z odbiorem TVN, Polsatem, etc., mając nawet nowe telewizory. Nikt jednak nie pisał o rozdzielczościach. Może mają ustawione HD i nie zaważyli tego, co ja, bo jak pisano wcześniej, dekoder sam zmienia na niższą.
Pozdrawiam.

pa2w
Posty: 6
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 15:42
Miejscowość: Rzeszów

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: pa2w »

@Mistral59
To tak z ciekawości, masz wgrany najnowszy soft i czy przywracałeś ustawienia fabryczne?

Mistral59
Posty: 6
Rejestracja: 30 czerwca 2022, o 11:24
Miejscowość: Szczecin
Odbiornik: skymaster stb m265
Instalacja antenowa: ant. pokojowa Vivanco

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Mistral59 »

Zaraz po kupnie jakiś miesiąc temu wgrałem mu nowy soft z kwietnia chyba. Ustawień fabrycznych nie przywracałem.
Wiem, że jest najnowszy z czerwca, ale wgram dopiero jutro, bo tv jest u córki.

eter
Posty: 1105
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Gdzieś wcześniej któryś z kolegów pisał już o dziwnej sytuacji, że głowica zmienia swoją czułość w zależności od wybranej rozdzielczości na tunerze.
Tak to niestety jest z tymi dekoderkami.
Na przykład mój Skymaster M265 odbiera bardzo dobrze (jest bardzo czuły) a kupiony przez kolegę ten sam model na moim sygnale z anteny nie odbierał prawie nic.
Więc to zupełna loteria jak widać nawet w obszarze tych samych modeli.
Ja spróbowałbym jeszcze wgrać do niego dużo starsze firmware, ponieważ na samym początku ten tuner kolegi jak go przyniósł ze sklepu to odbierał jako tako.
Po aktualizacji do najnowszej wersji, stracił "impet".
Ale to może jedynie przypadek.
Natomiast u niego na innej instalacji "zaskoczył" i działa dosyć dobrze.
Więc trudno ogarnąć do końca, co te dekoderki męczy.
Jakby co, to mam starsze firmware do niego jeszcze z sierpnia zeszłego roku.
Jednak nie chce mi się wierzyć, żeby samo firmware miało wpływ na czułość głowicy, ale kto to wie.
U ciebie chyba jednak na tę sytuację ma wpływ "antena pokojowa"...pewnie na zewnętrznej byłoby dobrze.

pa2w
Posty: 6
Rejestracja: 28 kwietnia 2022, o 15:42
Miejscowość: Rzeszów

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: pa2w »

Pewnie jest jak mówisz, do tego te kanały co mu odbierają mogą pochodzić z nadajnika który jest bliżej jego lokalizacji, patrząc na mapę.

Ja np. po aktualizacjach i wyszukaniu ponownie kanałów nieraz miałem problemy z ich odbiorem a raczej ich brakiem - czarny ekran, albo napis brak sygnału. I dopiero ustawienia fabryczne i ponowne skonfigurowanie i wyszukanie kanałów to naprawiało.

A czytając tu posty na forum o problemach już mnie nic nie dziwi :lol:

Mistral59
Posty: 6
Rejestracja: 30 czerwca 2022, o 11:24
Miejscowość: Szczecin
Odbiornik: skymaster stb m265
Instalacja antenowa: ant. pokojowa Vivanco

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Mistral59 »

eter, pa2w,
Spróbuję zatem dzisiaj przywrócić dzisiaj ustawienia fabryczne plus nowy soft. Dodatkowo ponownie pokręcę anteną wokół, choć ustawiona jest na Kołowo, który nadaje wszystkie MUX-y i jest wskazany dla tej lokalizacji przez Emitel.
Jak nie zadziała, to poproszę o ten starszy firmware.

Jurand
Posty: 6
Rejestracja: 25 czerwca 2022, o 16:02
Miejscowość: Warmia

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Jurand »

Witam ponownie. Kupiłem dekoder tego Skymastera STB M265. Średnio jestem zadowolony. Jak wspominałem już wcześniej, pilot nie jest najlepszej jakości. Ale jednak nawet po najnowszej aktualizacji software (z czerwca tego roku), rozdzielczość sama się zmienia (po okresie włączenia i wyłączenia) z 1080p50 na 576i. Czy można jeszcze coś z tym zrobić?? Bo szczerze mówiąc mam już ochotę go zwrócić.

eter
Posty: 1105
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Jeśli najpierw wyłączysz tuner a potem TV i odwrotnie przy włączaniu - to nie będzie zmieniał rozdzielczości.
Nie naprawili tego i chyba nie naprawią.

Jurand
Posty: 6
Rejestracja: 25 czerwca 2022, o 16:02
Miejscowość: Warmia

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Jurand »

eter pisze: 7 lipca 2022, o 23:26 Jeśli najpierw wyłączysz tuner a potem TV i odwrotnie przy włączaniu - to nie będzie zmieniał rozdzielczości.
Nie naprawili tego i chyba nie naprawią.
Dzięki za info. Sprawdzę. Zamówiłem jeszcze sobie Wiwa H265 PRO i z tych dwóch coś ostatecznie wybiorę.

eter
Posty: 1105
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Skymaster ma główne wady jak właśnie to zmienianie rozdzielczości, kiepską czcionkę i w ogóle działanie telegazety, oraz jak na razie z tego co wiemy brak "czytania" napisów w filmach z pendriva w jakimkolwiek formacie.
Poza tym, jeśli komuś akurat tak bardzo na powyższych funkcjach nie zależy - to na plus to, że ma dosyć fajną i czytelną szatę graficzną.
Nieprzeładowaną i pokazywany pasek postępu zarówno przy przełączaniu programu jak i na liście programów.
To jest chyba największą zaletą tego tunerka.
Również ma dobrą czułość, jednak tutaj jak już pisałem można trafić na różne egzemplarze, różnie się zachowujące pod tym względem, więc loteria na jaki się trafi.
Ostatnio zmieniony 10 lipca 2022, o 15:37 przez eter, łącznie zmieniany 1 raz.

dr146
Posty: 124
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: dr146 »

Największą wadą tego modelu jest obsługa PVR oraz TMS. Tylko do samego oglądania przerzucania kanałów itp jest ok o ile ktoś jest w stanie zaakceptować fatalnego pilota

eter
Posty: 1105
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Dzisiaj zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszego i mam pytanie.
Co oznaczają te dwie pozycje w "Statusie" liczby pokazywane w kB i jakieś 7/7 i tym podobne?
Na każdym programie się zmieniają i są inne.
Na wcześniejszych wersjach firmware ich nie było.

strusmig
Posty: 3
Rejestracja: 9 lipca 2022, o 17:00
Miejscowość: Kielce

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: strusmig »

eter pisze: 15 lipca 2022, o 21:48 Dzisiaj zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszego i mam pytanie.
Co oznaczają te dwie pozycje w "Statusie" liczby pokazywane w kB i jakieś 7/7 i tym podobne?
Na każdym programie się zmieniają i są inne.
Na wcześniejszych wersjach firmware ich nie było.
Zapodaj zdjęcie to może dojdziemy co to jest. Może to częstotliwość i szerokość pasma (7 lub 8 MHz).

eter
Posty: 1105
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Obrazek

Ktoś to rozkminił?
Przepływność?
kB?

pgrzes
Posty: 148
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: pgrzes »

Przypomina przepływności wideo (min a może mean/max?) i w kolejnej linii audio. Tyle, że dla audio ~470 kbps w lokalnej stacji trochę dużo... To nie AC3 z arte lub jakiś inny przekaz wielokanałowy.
Wrzuć z trójki, tam wszystko const., a jeszcze lepiej podaj te dwie linie zwykłym tekstem dla kilku stacji ogólnopolskich.
PS: Czy próbowałeś wgrać na nowszy soft starszą wersję?

eter
Posty: 1105
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: eter »

Tyle, że to nie w kb a kB.
TVP 3 1300/3618 |7| zmienia się w czasie i spada
163/477 kB |7| |5| i spada |4| |3| zmienia się spada do 5
TV Dokument 2005/3618 |7|
123/477kB |7| |7|
nie zmienia się.
Dziwne więc wartości, więc to chyba nie przepływność, albo źle zrealizowana.
Na niektórych programach cały czas się zmieniają a na innych stoją w miejscu.

U kumpla wgrywałem różne softy, także z wyższego na niższy i było wszystko OK.

Dobrycel
Posty: 602
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: Dobrycel »

Eter a Ty widziałeś jaką masz siłe sygnału u siebie? Zrób porzadną instalacje antenową najpierw :)

pgrzes
Posty: 148
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrava

Re: Skymaster STB M265/2GEN/N2/R265 Lite

Post autor: pgrzes »

eter pisze: 3 sierpnia 2022, o 02:17 Tyle, że to nie w kb a kB.
TVP 3 1300/3618 |7| zmienia się w czasie i spada
163/477 kB |7| |5| i spada |4| |3| zmienia się spada do 5
TV Dokument 2005/3618 |7|
123/477kB |7| |7|
nie zmienia się.
Dziwne więc wartości, więc to chyba nie przepływność, albo źle zrealizowana.
Na niektórych programach cały czas się zmieniają a na innych stoją w miejscu.

U kumpla wgrywałem różne softy, także z wyższego na niższy i było wszystko OK.
Dzięki za info o sofcie. Może zdecyduję się zaktualizować, o ile znajdę też obecną wersję.

Pytanie o trójkę wynikało ze "stałości" bitrate i z tego, że mogę to jeszcze sprawdzić na swoim komputerze. Przepływności tvp3 dla PMT to około 3,1-3,2 kbps, hbb tak samo, txt to 188 kbps, wideo 2,07 Mbps, audio 132 kbps. Nie pasuje, nawet gdyby poprzeliczać kB na kb, czy też ramki. Dziwi też to samo 3618 i 477 dla obu przykładów.

Przy okazji, może ktoś od producenta softu czyta, prosiłoby się dać paski LQ w tym oknie, same % pisane tekstem to mało, a wolnego miejsca w tym oknie dużo. Skopiować z okna strojenia. Podobnie poprawka rozdzielczości po włączeniu, o czym tutaj wszyscy piszą.
Jakby ktoś nie wiedział, to w polu Transponder po L jest podany LCN.

ODPOWIEDZ