Brak mux2 Bielsko Biała

transhopi
Posty: 2
Rejestracja: 6 czerwca 2022, o 11:50
Miejscowość: Bielsko-Biała
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: transhopi »

Cześć.
Po zmianie na tvbt2 nie mam mux2. Pozostałe mux y sygnał jest bardzo silny. Nie pomaga ręczne wyszukiwanie, ani żadne inne działania. Ktoś się może orientuje, co może być przyczyną? Dodam , że Skrzyczne widzę bezpośrednio z okna.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2869
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Puma »

Jak masz antenę ze wzmacniaczem a masz blisko to właśnie wzmacniacz może być tego powodem. DVB-T2 potrzebuje trochę inych parametrów sygnału i czasami jest potrzebna zmiana w instalacji antenowej.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 307
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Acid »

W Czechowicach również obserwuje problemy na kanale 23. Wskaźniki w tv pokazują 98/100. Nieregularnie występują zaniki obrazu wówczas pokazywane parametry to 100/0 trwa to około 2-3s. Zastanawiam się czy problemem nie są Chrzelice, na kanale 43 nie zauważyłem żadnych problemów.

Adis
Posty: 104
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Miejscowość: Rybnik
Odbiornik: tv philips dekoder Viva
Instalacja antenowa: telmor 850 i Sparta lambda
10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Adis »

Przecież od chrzelic do Tarnowa wszyscy mają mux 2 na 23 skryguj ustawienia anteny

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 865
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Miejscowość: Skoczów
Odbiornik: Philips 7334, Sony A90K
Instalacja antenowa: YAGI-UDA Hirshmann, LOG_PER Emme Esse, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Maciejek »

Niestety potwierdzam jakieś dziwne problemy wyłącznie z MUX 2 na tym terenie. Sam posiadam instalację pasywną (od zawsze) bez żadnych wzmacniaczy, aktywnych rozgałęźników. Anteny kierunkowe firmy Hirschmann Fesa 815 N 21-48k. Zwrotnica Alcad MM307, Rozgałęźnik Telmor RM-2F.
Na wspomnianym MUXie kanał 23 co pewien czas (co kilka, kilkanaście sekund) występują zaniki sygnału czy wręcz klatkowanie, przy czym obserwując wskazania sygnału w TV parametru BER jest zupełnie czysty bez wskazań jakichś problemów 0x10-6, w ogóle nie drgnie. Jakość 100% moc, oczywiście mniejsza ok 70-80%. Problem dotyczy tylko tego muxa i jest bardzo dziwny. Przeglądnąłem instalację, połączenia wszystko ok. Zmieniałem anteny na Emme Esse 45UC, zysk 13,5dBi (5G LTE Free) 21-48k, XmuX 20Y 2148 LTE 5G Free, zysk 11-14dBi, HIRSCHMANN FESA 30 k. 21-53 14,5dBd 16,5dBi. Wpinałem się pomijając wszystkie pasywne elementy instalacji i przycinki występują .
Dziwne to. Prosze o interwencję może p. Jarosław sprawdzi bo ewidentnie coś nie tak na tym 23 kanale.

ps. wkrótce będę miał miernik i sprawdzę MER i C/N oraz siłę sygnału.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 307
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Acid »

Czy u Ciebie problem występuje zarówno przy ustawieniu anteny na Skrzyczne jak i Kosztowy ? Dostęp do anteny mam utrudniony dlatego zastanawiam się czy jest sens fatygować się i zmienić kierunek na Skrzyczne czy problem występuje po stronie nadawczej. U mnie objawy są identyczne jak u Ciebie ale wskaźniki w tv są wstanie to wychwycić, sygnał potrafi zniknąć kilka razy w Ciągu godziny po czym wszystko wraca do normy.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 865
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Miejscowość: Skoczów
Odbiornik: Philips 7334, Sony A90K
Instalacja antenowa: YAGI-UDA Hirshmann, LOG_PER Emme Esse, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Maciejek »

Na Skrzyczne miałem ustawione na chwilę i raczej tego nie zaobserwowałem. Aczkolwiek nie wykluczam. Być może coś jest z tym SFN. Skrzyczne też widzę przez okno (22km) natomiast Katowice mam 48 km. Antena skierowana właśnie na Katowice ponieważ to atrakcyjniejszy kierunek; tam też jest TVS (na razie porzynajmniej). Zawsze odbiór z Katowic miałem perfekcyjny i to na niskozyskowych antenach więc teraz nie wiem co jest grane. Coś ten układ nie działa: odleglejsze Katowice z 100kW i znacznie bliższe Skrzyczne ale też z dużą mocą 50kW i może jakieś problemy w synchronizacji odbiorników z czulszą głowicą? Problem występuję na względnie nowym TV Philips. Ciekawe dlaczego problem nie dotyczy MUX 1, MUX 3 i MUX 4 ? Co do wskazań w TV być może odbiornik po prostu nie wychwyci tego zakłócenia zanim go procesor obrobi i stąd go nie pokazuje. Jak będę miał miernik to pobawie się trochę i będę mógł coś wiecej powiedzieć. Ale mam wrażenie, że coś nie tak po stronie nadawczej chociaż zawsze ostrożnie ferowałem takie sugestie.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 307
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Acid »

U mnie powód ustawienia na Katowice jest podobny mimo, że Skrzyczne mam bliżej. Warunki odbiorcze mam dobre i z dwóch tych kierunków sygnał zamyka wskazniki. Dodatkowo przy ustawieniu na Katowice do anteny dociera bardzo silny sygnał ze Skrzycznego co obserwuje podczas konserwacji i zapewne miernik pokazałby silne pre-echo jednak odbiorniki jakie mam/miałem nigdy nie miały z tym problemu. W tygodniu nie mam zbytnio czasu na tv ale wczoraj ogladałem mux2 w godzinach 22-1 w nocy i żadnych problemów z sygnałem nie zauważyłem a propagacja wyraznie wzrosła bo stabilnie działała Wręczyca więc wpływ z innych nadajników również był większy. Może to przypadek a może coś zmieniono w konfiguracji, narazie instalacji nie ruszam i obserwuje dalej.

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Dobrycel »

Macie mierniki i dowody, zgłosić problem do UKE.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 865
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Miejscowość: Skoczów
Odbiornik: Philips 7334, Sony A90K
Instalacja antenowa: YAGI-UDA Hirshmann, LOG_PER Emme Esse, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Maciejek »

Wczoraj nie oglądałem TV wiec nie wiem czy coś się zmieniło, może dzisiaj wieczorem. Jeżeli problem będzie zgłosze to do UKE. Niech badają.

transhopi
Posty: 2
Rejestracja: 6 czerwca 2022, o 11:50
Miejscowość: Bielsko-Biała
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: transhopi »

Dalej nic na kanale 23, mux 2. Siła mruga, jakość zawsze na zero. Inne muxy odbiór idealny. Zasilacz do anteny mam wyłączony bo jak włączę to programy znikają

Awatar użytkownika
hadam
Posty: 2654
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 + TechniSat Terrabox T3
Instalacja antenowa: Antena BX1000+ Olympia Combo (pasywna) + rozgałęźnik R-2.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: hadam »

Takie objawy mogą świadczyć o przesterowanym, zbyt mocnym sygnale.
Jeśli tylko wyjmiesz zasilacz z gniazdka, to antena nie działa bo wzmacniacz który jest w puszcze anteny blokuje sygnał, w takim przypadku odbierasz na samum kablu, a to właśnie świadczy o tym, że jesteś w zasięgu silnego sygnału.

Zdemontuj zasilacz a w jego miejsce zamontuj zwykły wtyk antenowy i koniecznie w puszce antenowej zdemontuj również tą płytkę czyli wzmacniacz a w jego miejsce zamontuj inną płytkę czyli zwykły symetryzator koszt do 5 zł. + wtyk to razem do 8 zł.

poxipol
Posty: 1960
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: poxipol »

Kanał 23 - podobne objawy w Krakowie,pozostałe kanały OK
Jeszcze w południe chwilowe zaniki sygnału i kiepska jakość.
Teraz wszystko wróciło do normy w odniesieniu do pozostałych Mux-ów.
Wygląda na to że poprawiana jest synchronizacja nadajników na tym samym kanale.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 865
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Miejscowość: Skoczów
Odbiornik: Philips 7334, Sony A90K
Instalacja antenowa: YAGI-UDA Hirshmann, LOG_PER Emme Esse, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Maciejek »

Dodałem przed zwrotnicą za pomocą sumatora/rozgałęźnika Telmora RM-2F antenę na Skrzyczne. Sygnał znacząco wzrósł, co mnie nie dziwi. Nowe programowanie kanałów w TV. Zaniki na k.23 w dalszym ciągu. Reszta MUXów idealnie.
edit: Pomiary na prostym mierniku Signala 5150 na gniazdach końcowych: PWR: 58-65 dBuV, MER: 28-31dB, C/N: 30dB. Wszystkie muxy na tym samym poziomie. Po wpięciu miernika bezpośrednio w antenę parametry nieco wyższe. Poddaję się. :cry:
lokalizacja: Skoczów.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 307
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Acid »

U mnie wczoraj póznym wieczorem wszystko ok. Dziś od godziny 11:45 tnie niemiłośiernie. A co zaobserwowałem ? Problem ma tylko tv Philips, budżetowy Sharp nie ma problemów z sygnałem.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2869
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370 WebOS 4.5, HbbTV 2.0.1
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (63km)

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Puma »

Propagacja + czułość głowicy. Może też lepiej sobie radzi z kompresją DVB-T2 programowo.

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 307
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: Philips PUS8303 / Sharp HI3422E
Instalacja antenowa: Dipol-16/21-60 / Dipol-4/5-12
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Acid »

Po tygodniu zabawy z tłumikami, resetowaniem tv itd w sobotę udało się dostać na dach. Po żmudnych próbach udało się znaleźć optymalne ustawienie anteny. W moim przypadku problemem na kanale 23 był prawdopodobnie zbyt silny obity sygnał ze Skrzycznego przez co tv nie mógł się zdecydować który sygnał wybrać jako główny. Antena jest odchylona około 30 stopni od głównego kierunku przez co sygnały główne minimalnie osłabły ale skutecznie udało się osłabić sygnał odbity z innego nadajnika.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 865
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Miejscowość: Skoczów
Odbiornik: Philips 7334, Sony A90K
Instalacja antenowa: YAGI-UDA Hirshmann, LOG_PER Emme Esse, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Maciejek »

Dzisiaj oglądam Posat przez ponad godzinę na MUX2 i zero przycinek i zaników. Hmmm, zoptymalizowali coś z SFN?

Dobrycel
Posty: 607
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Dobrycel »

Zero przycinek przed zmiana jak i po zmianie u mnie.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 865
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Miejscowość: Skoczów
Odbiornik: Philips 7334, Sony A90K
Instalacja antenowa: YAGI-UDA Hirshmann, LOG_PER Emme Esse, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Brak mux2 Bielsko Biała

Post autor: Maciejek »

Przeprowadziłem kolejne pomiary, że tak powiem, w terenie na zupełnie osobnej antenie wpiętej 1 metrowym kablem bezpośrednio w miernik sygnału. Problem niestety występuje. MER spada co kilkadziesiąt sekund na ułamek sekundy na prawie 0dB. Problem zgłosiłem do UKE prosząc o pomiary jako, że nic w tej sprawie się nie dzieje ze strony operatora technicznego.
Jeszcze porównałem sygnały na mojej instalacji antenowej obserwując w tym samym czasie TV oraz miernik na osobnej niezależnej antenie i doskonale widać, że TYLKO na MUX 2 występują zakłócenia. Cos jest nie tak, coś powoduje zakłócenia, SFN?

ODPOWIEDZ