DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

poxipol
Posty: 1959
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: mux 2

Post autor: poxipol »

Z tego co wyczytalem w postach problem jest ogólnopolski i nie wiadomo co z tym zrobic

Witam.
Problem na pewno nie jest ogólnopolski.
Pomału zaczynają się mścic zle dobrane anteny,kiepska ich jakośc, nieodpowiednio dobrane elementy instalacji antenowej lub wadliwa ich instalacja,gdzie po prostu zaczyna się coś sypac ,co w pierwszej kolejności objawia się zanikaniem słabszego Mux-a.

Kolega wspomniał o antenie Pająk.Jest to popularna mała dookólna antena do CB radia,o dośc prymitywnej konstrukcji,składająca się z krótkich ogrodzeń sztywnego drutu przylutowanych do każdego rogu.posiada gniazdo typu N do zasilania przewodem 50 omowym.
Wzmacniacze w telewizorach to raczej mają odbiorniki turystyczne z wbudowaną anteną.
Kolega chyba pomylił- z możliwością zasilania wzmacniacza.

PS

W razie zaniku Mux-a najprościej jest dowiedziec się u sąsiada czy u niego występuje również ten sam problem.

Antenix
Posty: 44
Rejestracja: 5 maja 2013, o 13:15
Miejscowość: Gniezno
Instalacja antenowa: biquad/siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gniezno/Dębówiec

Re: DVB-T z RTCN KALISZ MIKSTAT

Post autor: Antenix »

Wieczorami udaje mi się odbierać na siatce z LNA 177 wszystkie muxy na parterze. W dzień jednak sygnał jest za słaby. Czy jest szansa uzyskać sygnał 24 h, bo inne nadajniki zasłaniają bloki.

macko4
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2022, o 23:09
Miejscowość: Ostrów Wielkopolski
Odbiornik: Canal+ box 4k
Instalacja antenowa: Antena Vayox VA0024
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kalisz/Mikstat

Brak MUX 2 z Mikstatu

Post autor: macko4 »

Mieszkam w Ostrowie Wielkopolskim do nadajnika w Mikstacie według strony Emitel mam 17 km. Antena dookolna na 4 piętrze bloku, dotychczas bezproblemów odbierałem MUX 1,2,3. Dziś po przeskanowaniu kanałów zniknął mi całkowicie MUX 2. Sprawdzałem na stronie to dla tego Muxa zmniejszyli moc nadajnika z 100 kW na 45 kW. Czy to tylko chwilowe czy tak będzie na stałe? Wystarczy mi ta antena i tylko muszę ją trochę przestawić czy czeka mnie wymiana anteny? Pozdrawiam

Na poniższych zdjęciach widnieje moje położenie, a także nadajnik. Czerwonymi kreskami jest zaznaczone miejsce w którym jest umieszczona antena dokolna. Niestety tylko po stronie rozchodzenia się czerwonych kresek mogę mieć umieszczoną antena co sprawia, że fizycznie nie jest skierowana na nadajnik tylko "tyłem do niego" i pewnie łapie sygnał odbity od bloku na przeciwko. Czy się mylę?

https://ibb.co/9Z9rscc
https://ibb.co/MMsy0nQ

ODPOWIEDZ