Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX
Re: Dekodery SIGNAL - T2-Mini i T2-BOX
Daniel jak przyklejasz taki dekoder do TV? Tak aby nie spadł i aby go szło w razie awarii odpiąć i do serwisu posłać 

-
- Odbiornik: samsung ue32eh 5000 wxxh
Odbiera wam MUX-3 na tym tunerze? Ja mam problem ze złapaniem tego MUX-a z Kraków Chorągwica (ok. 30km) - sprawdzałem na dwóch telewizorach. Zresztą wydaje mi się, że ten tuner nie jest taki czuły jak go zachwalają - w telewizorze kanały mi lepiej odbierały, a teraz zdarzają się ścinki (siła i moc sygnału nie jest wysoka). Może znacie coś ciekawszego z lepszym odbiorem?
-
- Miejscowość: Okolice Lublińca
- Odbiornik: Cryptobox 752 Combo + Panasonic , LG UF7787
- Instalacja antenowa: Dipol TriDigit 44/21-69 + Dipol 7/5-12 - pion + ams AWS-121m
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa - Klepaczka
No wreszcie ktoś dostrzega słabości "chwytu" marketingowego ..przemek89k pisze: ↑24 maja 2022, o 22:10 Zresztą wydaje mi się, że ten tuner nie jest taki czuły jak go zachwalają - w telewizorze kanały mi lepiej odbierały, a teraz zdarzają się ścinki . Może znacie coś ciekawszego z lepszym odbiorem?
Jednego udało mi się od kogoś odsprzedać dla innej osoby, co ma własną antenę.
No na szczęście nie rwało Mux 3, więc odkupili. wcześniej był stary tunerek i lepiej wypadał.
Teraz też planuje 2 zakupić i myślę o Opticumie Lion.
Wcześniej na tych azartowych instalacjach miałem Opticuma NytroBox NS i lepiej sobie radził niż ten BOX T2.
Ariva T20 też cieńka była, ale na szczęście ktoś ino na próbę mi pożyczył, by sprawdzić jak se radzi z sygnałem.
Rozważałem jeszcze Fubę , ale zaś kupić w ciemno..
Tu masz temat o czułości głowic:
viewtopic.php?t=8358
- K63
- Miejscowość: KGR
- Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
- Instalacja antenowa: LOG 2-69 (pol. H) + DIPOL 19/21-60 (pol. V), wzm.Telmor WWK-840
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)
A dlaczego miałby nie odbierać? Zamontowałem kilka i nie było problemów. Wszystko zależy od parametrów sygnału. Duża czułość nie ma dla mnie większego znaczenia, bo i tak staram się uzyskać sygnał o poziomie w zakresie 48-74 dBµV. Zresztą dekodery o wysokiej czułości lubią dostawać "zadyszki" w okolicach 60-70 dBµV.przemek89k pisze: ↑24 maja 2022, o 22:10 Odbiera wam MUX-3 na tym tunerze? Ja mam problem ze złapaniem tego MUX-a z Kraków Chorągwica (ok. 30km) - sprawdzałem na dwóch telewizorach. Zresztą wydaje mi się, że ten tuner nie jest taki czuły jak go zachwalają
Jeżeli nawet dekoder odbiera w miarę poprawnie poniżej 40 dBµV, to sygnał najczęściej nie jest dobrej jakości i niewiele trzeba do utraty odbioru.
-
- Odbiornik: samsung ue32eh 5000 wxxh
@Irdeto, a dlaczego planujesz zmianę tunera na Opticum Lion - czy chodzi o ten model Opticum AX LION NS ? Jak wygląda tam sprawa czułości głowicy, orientujesz się czy wypada lepiej od Signal T2 Mini?
-
- Miejscowość: Ro
- Odbiornik: Signal T-2 BOX
Ktoś ma problem z pilotem? Zawiesza się, trzeba wyjmować baterię, żeby działał.
-
- Instalacja antenowa: Dipol TriDigit 44/21-69 + Dipol 7/5-12 - pion + ams AWS-121m
Już Ci rozpisałem się na PW, bo pisałś. To był tuner od starszej osoby i mam mu zamówić inny.przemek89k pisze: ↑25 maja 2022, o 10:49 @Irdeto, a dlaczego planujesz zmianę tunera na Opticum Lion - czy chodzi o ten model Opticum AX LION NS ? Jak wygląda tam sprawa czułości głowicy, orientujesz się czy wypada lepiej od Signal T2 Mini?
Prócz nowego TV , to jest tuner jako dodatkowy w drugim pokoju podpięty pod LG , bo żona ogląda trwam..
A LG odbierał Mux 8 , a ten nie daje se rady , dlatego zaryzykować cza i tego Opticuma.
To samo zauważyłem, najpierw myślałem że brzeg / blat zawadza , po chwili podczas dalszego ustawiania znowu to samo.kataryniarz pisze: ↑25 maja 2022, o 17:21 Ktoś ma problem z pilotem? Zawiesza się, trzeba wyjmować baterię, żeby działał.
Pomyślałem że może coś z bateriami, że tak choćby wypadły z siedzeń , poobracałem ino nimi i było ok.
Jak kiedyś tam znowu będę, to podpytam czy coś się dzieje z pilotem.
A będę na pewno, bo ona kupiła synowi Opticuma Premium, więc przytrzyma go by na tej samej instalacji/pionie porównać odbiór.
-
- Miejscowość: Laskowice
- Odbiornik: SIGNAL T2-MINI DVB-T2
- Instalacja antenowa: Antena Dipol 44/21-60 Tri Digit
- Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec
Baterie mają za duży luz i lekko wypadają. Umieść kawałek gąbki między klapką a bateriami tak żeby docisnąć baterie i pozbyć się luzu. Już w dwóch zestawach takie coś miałem, patent z gąbką sprawdził się w 100%.kataryniarz pisze: ↑25 maja 2022, o 17:21 Ktoś ma problem z pilotem? Zawiesza się, trzeba wyjmować baterię, żeby działał.
To mi wygląda na wadę konstrukcyjną pilota.
Gdzie kupiłeś z najnowszym oprogramowaniem ?Kpc21 pisze: ↑17 kwietnia 2022, o 14:56 Kupiłem T2 Box.
Pilot podobny jak w Opticum AX Lion NS (i w wielu innych tunerach), kształt identyczny, ale... guziki tak twardo i ciężko wchodzą, dużo gorzej, niż w Opticum. Nie wiem, dlaczego tak.
HDMI-CEC – w połączeniu z telewizorem Panasonic L37E5E, można włączać i wyłączać telewizor automatycznie pilotem od tunera. Ale – podobnie, jak przy innych tunerach, które testowałem – po włączeniu telewizora przez tuner funkcją CEC, nie zmienia się automatycznie źródło sygnału z bezpośredniego odbioru telewizji na wejście HDMI. Tzn. czasem to załapuje, ale najczęściej nie. Co ciekawe, przy braku korzystania z funkcji CEC, generalnie – gdy włączy się tuner już podczas pracy telewizora, ten problem nie występuje, telewizor zmienia źródło automatycznie.
Na szczęście pilot tunera ma też programowalne przyciski, i można pod jednym z nich zaprogramować funkcję wyboru źródła z pilota od TV.
Ostatecznie stwierdzam zatem, że to problem z telewizorem Panasonica. Jeszcze zastanawiam się, czy nie pomógłby update firmware'u telewizora...
Co do obsługi tunera przyciskami pilota od telewizora, to niestety na Panasonicu to nie działa.
No i mam jeszcze Panasonica AS520, na którym póki co niczego nie testowałem.
Jeszcze jeden problem z tym Signalem i pilotem stwierdzam (choć nie mam najnowszego firmware, dopiero muszę zrobić aktualizację). Nie zawsze działa – a w zasadzie zazwyczaj nie działa – zmiana kanałów klawiszami Channel+/Channel-, tymi obok przycisków od regulacji głośności. Natomiast zawsze działa zmiana kanałów za pomocą klawiszy kierunkowych góra/dół.
-
-
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Odbiornik: Signal T2-MINI
- Instalacja antenowa: Yagi
- Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec
Czy ktoś wie co nowego wnosi ten ostatni upgrade:
7T10E HW2.0.RC26.27.2D DIPOL V5.2.1.46
7T10E HW2.0.RC26.27.2D DIPOL V5.2.1.46
-