DVB-T2 pisze: ↑17 maja 2022, o 03:09
Nikt nie będzie robił urządzeń tylko pod FTA, a tym bardziej tylko pod polski rynek, bo to nieopłacalne. Liczą się tylko rozwiązania globalne i bez DRM dziś urządzenia są w ogólnym rozrachunku bezwartościowe.
odbiorniki DvbT1 i Mpeg4 zostały zrobione…
odbiorniki DvbT2 i HEVC są
to i odbiorniki DvbT2 i VVC, a już Zwłaszcza HEVC + LCEVC zrobią,
tym bardziej, że Polska nie będzie 1 jedynym rynkiem.
Choć mamy Szansę być 1 z pierwszych…
Proszę finalny, zatwierdzony dokument wskazujący jak sygnalizować LCEVC w MPEG-TS.
(nie męcz się, nie ma, to oznacza, że technicznie nie można tego aktualnie nadawać, bo żaden sprzęt tego nie zrozumie, aktualny status wdrożenia to "Under development", więc w 2020 i 2021 nie było co i czym i stan na dziś - nadal nie ma, co udowadnia, że nie rozumiesz złożoności ekosystemu standardów i zależności między nimi).
LCEVC to warstwa ulepszająca kodek bazowy dekodowany sprzętowo, np HEVC.
Gwarantuje to kompatybilność wsteczną.
To znaczy, zrozumie to każdy sprzęt z HEVC,
a tylko sprzęt z firmware zaktualizowanym do LCEVC zdekoduje…
wydaje mi się, że oni to upychają w bitStream,
mnie samemu podobałoby się upychanie w wyższe warstwy,
dzięki temu można by było wybrać parę alternatywnych LCEVC.
Mamy KRRiTV czy UKE i możemy własną sygnalizację wymyśli.
Chyba tam jakiś HEX 0xE9 czy coś możemy wymyślić.
Mało tego, można to zmienić w firmware na globalny standard, jak tamci ustalą.
Pod warunkiem, że pliki z firmware są bez kompresji.
Wystarczy zmienić ten jeden bajt.
Gorzej, jeśli trzeba byłoby by zmienić bajt, na 2 bajty.
ale To raczej do VVC = H266 byłoby potrzebe niż do HEVC + LC EVC…
Przyjdę w grudniu, wynik będzie ten sam, premiery TV na ten rok już były.
Tutaj się obawiam, że do Grudnia może uderzyć nas hiperinflacja, czy inne rzeczy.
Elon Musk też przewiduje gwałtowną Recesję.
jak to Wtedy pisałem, to Pandemii nie było.
zresztą do Grudnia to może się wreszcie pojawić ten sprzęt TV ze wsparciem MediaTeka,
a RK3588 też wydaje mi się do celów FTA wystarczająco mocny…
no, a co mi powiesz, jeśli do Grudnia TVP w 4K nie wystartuje?
wciąż będą mogli startować w VVC,
bo czasem Sam przyznasz, że sprzęt jest, a TVP 4K wciąż brak…
a Moim zdaniem mogłoby być odwrotnie…
i też byłoby dobrze w sensie wystarczającym…
Kup, zagraj i udowodnij nam, że się mylimy

Ty wychodzisz z takimi rewelacjami, na Tobie spoczywa ciężar dowodu.
Ja wiem, że nie zagrasz, bo nie wystarczy mocy. Wystawię ci taki materiał, który bez sprzętowego wsparcia będzie ciął i nic nie zrobisz, choćbyś breakdance na uszach zatańczył

Mam boxa Androida, mogę od ręki zainstalować i pokazać ci materiał, który tnie

I tu zaczyna się oszustwo marketingowe ulotek, które czytasz (bo nie czytasz naprawdę żadnych poważnych analiz, tylko ulotki i reklamy firm, które próbują wciskać różne rozwiązania, zarobić lub opłacają tzw. lobbing, trzeba pamiętać, że trwa wojna między "starym porządkiem", a Google). Są dwa światy - niskiego bitrate z zachowaniem jakości, ale wtedy kosztownego pod względem mocy obliczeniowej, albo niskiego bitrate nie wymagającego też dużej mocy obliczeniowej, ale wtedy zamiecione pod dywan jest, że wynik jakościowy jest tragiczny, znacznie gorszy niż przy najlepszych profilach. I te światy nigdy się nie spotykają. Oprócz świata marketingowców obiecujących gruszki na wierzbie, a następnie znikających, gdy na enkoderze rozjeżdża się obraz od dźwięku i nikt nie wie dlaczego
Poza tym programowe granie nie nadaje się do regularnego użytku z uwagi na obciążenie, zajedzie sprzęt, nie pozwoli korzystać z innych funkcji urządzenia. Zagraj HEVC na komputerze bez wsparcia HEVC w GPU i CPU, tylko na czystych obliczeniach CPU - na wyższej złożoności enkodowania umrze, będzie cięło, na niższej zje cały CPU, wykluczając jakiekolwiek inne funkcje, a nie daj boże coś akurat musi się uruchomić w tle. Matematyki się nie oszuka. Do tego potrzebna jest wiedza, doświadczenie, a nie czytanie sobie marketingowych bełkotów

własnie LCEVC jest tak pomyślany, że się nadaje, bo korzysta z dekodowania sprzętowego kodeka Bazowego.
ja Rozumiem, że na każdym sprzęcie to nie pójdzie, ale przecież są Android TV z 4 rdzeniami po parę GHz,
na chłopski rozum:
Mamy bitRate FTA na poziomie 4,5Mb/s na kanał.
z Tego 2,25Mb/s użyje dekodowania sprzętowego HEVC,
więc do zdekodowania LCEVC na sofcie wystarczy zaledwie by procek sobie poradził z 2,25 w LCEVC.
te LCEVC jest tak skonstruowane, że jest tam skalowanie w górę, ± aplikacja różnic przesłanych w strumieniu LCEVC…
(dziwne, że ktoś im dał na to patent).
Doprawdy więcej do FTA nie potrzeba niż takie 2,25Mb/s.
a Dekodowanie sprzętowe jest wykorzystywane.
a jak poczytasz specyfikacje, to Nie jest tak,
że sprzęt potrafi odczytać 100Mb/s na wszystkie Kodeki,
tylko na 1 Kodeki odczytuje wyższy bitRate,
na inne niższy.
no, to na H266 będzie jeszcze niższy…
przy tym to LCEVC dużo nie potrzebuje…
Mówili, że dekodowanie software'owe z AV1 się czasem czka na komórkach,
a AV1 + LCEVC przestaje się czkać.
Póki co Qualcomm nie chce robić chipów na komórki do AV1,
bo chce zarobić na H266 i Mpeg5.
Tam jest apka, ona już działa,
do wyboru jest HEVC + LCEVC.
można wybrać plik Lub strumień
Sprzętu Sat > ip czy DTT> ip, NTC >ip
ja NiE przetestuję,
bo (póki co) nie jestem nadawcą.
(rozumiem modulator DvbT2 mógłbym użyć)
ale Nie będę aż tak dowodził
Tym bardziej, jak pamiętam jak, ze tak powiem Ciupakabrę złapali w klatkę
(taki miks mini psa z mini kangurem)
pokazują naukowcowi, a on dalej nie wierzy,
i nie wie co to jest… (Do zobaczenia na YT)…
takie Betony są "Naukowcami".
some83 pisze: ↑16 maja 2022, o 16:55
Mało tego, czytałem Testy Adama Wieckowskiego, jak odpalali VVC =H266 w przeglądarce na komórkach!
Nie wiem o którym konkretnie teście mowa, ale większość takich testów, które widziałem, jest bezwartościowa dla zastosowania w naziemnej TV cyfrowej
Poza tym jednak wolałbym, aby taki ewentualny test robił ktoś niezależny - nie mam nic do Fraunhofera, to są super spece światowy top, ale zgrzyta mi, gdy VVC chwalą współautorzy software dla VVC - trudno się spodziewać czegokolwiek innego.
Przecież chyba rozumiesz, jeśli odpalili VVC na przeglądarce w WASM, i osiągnęli parametry Lepsze jak w NTC FTA…
to bez przeglądarki będzie znacznie Lepiej…
Zresztą tam były testy także bez przeglądarki…
ja
nawet Nie Marzę, że Takie wyniki
bitRate'u będą w
NTC i
FTA
A to co piszesz dowodzi, że nie rozumiesz kwestii enkodowania. Odpalenie pliku na smartfonie to nie to samo co enkodowanie real-time i później dekodowanie efektów tegoż. Zwłaszcza, że zaczynają wchodzić zależności jakości i mocy enkodera.
zawsze używając Lepszego Kodeka moglibyśmy mieć:
2x więcej kanałów w Multipleksie,
2x mniejszy bitRate kanałów i całego Multipleksu
Tutaj wspomnę, że w Takim układzie dosłownie zdekodowałoby się to na komórce
a To źle?
w Niemczech i Chinach NTC jest pomyślana z myślą o odbiorze mobilnym
wydaje się, że jeśli coś zdekoduje się na Smartphonie,
to tym bardziej zdekoduje się na Smart TV
ja faktycznie jak widziałem, że w RealTime jest enkodowane 8 kanałów na raz i to do VBR…
to, rzeczywiście może się NiE udać…
ale co szkodzi nam póki co walnąć CBR

?
i to CBR 2x mniejszy niż poprzedni VBR

?
przecie to i tak w 2x wydajniejszym kodeku…
niby NiE opytmalne,
ale widz, NiE musi nawet wiedzieć, że ten sprzęt po stronie nadawcy za 5lat będzie zoptymalizowany…
(ktoś z konkurencji zrobi to w miesiąc, a ktoś w parę Lat)
wydaje się, że i tak HEVC + LCEVC dałby obraz Nie gorszy…
poza tym VVC miał mieć 4 pule patentowe i to niezależnie wyłączalne…
Mpeg 5 część 1 = EVC ma z 21 patentów wyłączalnych
na początek można by wyłączyć z 20patentów,
i uzyskać tylko wynik nie gorszy od HEVC…
(nie mówię, że Serio tylko na 1 patencie wynik będzie Nie gorszy)
some83 pisze: ↑16 maja 2022, o 16:55
Ponadto możesz pytać się technikom
MX Player, jakim cudem 20% klientów ≈ 40mln Hindusów obsługują w H266.
To był marketingowy bełkot autorów aplikacji. Realnie żaden Hindus z tego nie korzysta. Nie padło tam żadne źródło tych danych, stwierdzenie w stylu mam 20 słoni w mieszkaniu i nie sprawdzisz tego, bo nie masz jak

MX Player to wielka firma, potrzebuje dobrej prasy, żyją z reklam, chcą się liczyć. Wcisną dowolny kit. Jak zweryfikowałeś te dane? Pokaż mi dowód, że enkodują wszystko do VVC inny niż przeklejony komunikat prasowy - strumień przepuszczony przez analizator, najlepiej z kilkunastu assetów, żeby pokazać, że to nie jest demo.
Może ich zapewnienia są trochę wyolbrzymione,
dam Ci zaraz cytat, to uwierzysz:
Otóż Hinduski MX Player enkoduje 25Minutowe wideo na 51.72MBajtach.
łącznie z dźwiękiem, co daje bitRate 282,46kb/s
Takie ot Hinduskie HD .
NF daje radę 4K na 2Mb/s i to w 2x gorszym kodeku. Co oznacza, że NF daje radę HD zrobić w AV1 na 512kb/s, a SD na 256kb/s

!
Więc Hindusi mają Lepszy bitRate na 1Pixel niż NF i to w 2× Lepszym Kodeku Video (co najmniej teoretycznie Lepszym…).
i
Teraz mi powiedz, że
282,46kb/s w H266 Nie zdekoduje się na procku…
a Mówili mi, że na tym bitRate to nawet SD nie możliwe…
a 282,46kb/s w H266 to odpowiednik Mpeg4 SDTV 1'129kb/s, które możesz dostrzec na Satelitarnym FTA…
Ponadto oni nie powiedzieli, że 20% klientów dekoduje to na Hinduskich komórkach,
wydaje się, że Android TV czy Android TV Box są bardziej prawdopodobne…
Ponadto mają 4° jakości,
a najmniejszy jest 2x mniejszy
Czemu Hindusów miałbyś nie poważać za osiągnięcia, skoro NF (zgaduję) pewnie poważasz za osiągnięcie 4K na 2Mb/s?
oni - Hindusi dekoder wzięli od Chińczyków - Tecent.
Na 1mld 400mln Hindusów 40mln klientów Mx Playera może sobie włączyć film w HD @ 282,5kb/s.
Ja w to jestem w stanie uwierzyć.
i Normalnie już oczyma wyobraźni widzę, jak MX Player wydaje $ Miliony czy Setki Tysięcy Dolarów,
by Zabezpieczyć przed Skopiowaniem 200MBajtów Filmu
przez populację skrajnie ubogich i skrajnie bogatych…
(skrajnie ubodzy sobie z tym nie poradzą, skrajnie bogaci nie będą zainteresowani,
a ile jest tych pomiędzy?)
Nawet VOD TVNu i Polsatu dość długo nie zabezpieczały wielce swoich materiałów…
Programowego rozwiązania do grania AV - nigdy żaden producent by nie wgrał do niczego jako default, bo żaden nie da gwarancji, że przy obciążeniu userlandu to nie zacznie ciąć. Na moc CPU nie ma wyłączności. Odrobinę pomyślunku... Idąc tym torem po co w ogóle wobec tego robić sprzętowe wsparcie grania AV czegokolwiek, jeśli można wszystko ogarnąć programowo... Żyjemy w bańce oszukiwani przez producentów HW

Hmmm... Coś tu się nie spina. Jest jakaś przyczyna. Pomyśl, pomyśl.
AV1 jest dekodowane Software'owo
i Qualcomm nie zamierza robić chipów ze sprzętowym wsparciem pod AV1,
bo chce zarobić na sprzętowym wsparciu H266 = VVC i Mpeg5 ≈ EVC.
w tym Kontekście LC EVC rozwiązuje nawet problem AV1.
i Tak jest, w Radiu, czyli Głównie Audio już rezygnują ze sprzętowego dekodowania czy nawet demodulowania (z tym mogę się mylić, w sensie sam nie dowierzam w softwareowe demodulowanie, choć były karty co między S2 a T2 potrafiły przełączyć się, ale to im zajmowało trochę czasu… więc w jakimś sensie jest to prawdziwe)
i nie tyle było to pewnie oszukiwanie,
co przyzwyczajenia
Kojarzę, jak informatycy Lubią swoje Tryby, i nie chcą zrobić inaczej, bo to nie dość pięknie i nie dość rozwojowo, mimo, że chodzi…
wydaje się, że może przejdziemy z tym na poziom Wideo, ale na urządzeniach Wolumetrycznych.
Wystawię ci taki materiał, który bez sprzętowego wsparcia będzie ciął i nic nie zrobisz, choćbyś breakdance na uszach zatańczył

Mam boxa Androida, mogę od ręki zainstalować i pokazać ci materiał, który tnie
Niestety śmiem wątpić, uważam, że będzie Ci ciężko znaleźć materiał na 4×2GHz Lub 8×1GHz Android Boxie ze sprzętowym wsparciem HEVC,
który zdekoduje się na tym urządzeniu w HEVC,
a Nie zdekoduje HEVC + LC EVC o 2x mniejszym bitRate.
i mówię tu tylko o bitRate do 4,5Mb/s.
a Nawet trzeba to obniżyć.
Bo jeśli w FTA HEVC jest 4,5Mb/s na kanał.
to jeśli w HEVC + LCEVC jest 2x Lepsza jakość.
To wystarczy tylko sprawdzić bitRate'y do poziomu 2,25Mb/
czyli 1,125 HEVC się zdekoduje sprzętowo i całe pytanie brzmi
czy na procku zdekoduje się 1,125Mb/s.
I tu zaczyna się oszustwo marketingowe ulotek, które czytasz (bo nie czytasz naprawdę żadnych poważnych analiz, tylko ulotki i reklamy firm, które próbują wciskać różne rozwiązania, zarobić lub opłacają tzw. lobbing, trzeba pamiętać, że trwa wojna między "starym porządkiem", a Google). Są dwa światy -
niskiego bitrate z zachowaniem jakości, ale wtedy kosztownego pod względem mocy obliczeniowej, albo niskiego bitrate nie wymagającego też dużej mocy obliczeniowej, ale wtedy zamiecione pod dywan jest, że wynik jakościowy jest tragiczny, znacznie gorszy niż przy najlepszych profilach. I te światy nigdy się nie spotykają. Oprócz świata marketingowców obiecujących gruszki na wierzbie, a następnie znikających, gdy na enkoderze rozjeżdża się obraz od dźwięku i nikt nie wie dlaczego
Niech sobie Konkurują te 2 światy.
Co oznacza, że chyba na dzień dobry możemy mieć w NTC kanały z taką samom jakością co w HEVC, ale w HEVC + LCEVC,
czy H266,
oraz kanały wykorzystujące Lepszą jakość.
Wydaje się, że z czasem Konkurencja wymusi przejście w ten Lepszy świat.
Potrzebujemy tylko Zielonego Światła od urzędników,
a nawet Lekkiego przymusu:
H266 Lub HEVC + LCEVC,
resztę załatwi Wolny rynek z czasem.
i Będzie to Dużo Szybciej i Lepiej niż Przełączanie na H266 za dekadę…
Poza tym programowe granie nie nadaje się do regularnego użytku z uwagi na obciążenie, zajedzie sprzęt, nie pozwoli korzystać z innych funkcji urządzenia. Zagraj HEVC na komputerze bez wsparcia HEVC w GPU i CPU, tylko na czystych obliczeniach CPU - na wyższej złożoności enkodowania umrze, będzie cięło, na niższej zje cały CPU, wykluczając jakiekolwiek inne funkcje, a nie daj boże coś akurat musi się uruchomić w tle. Matematyki się nie oszuka. Do tego potrzebna jest wiedza, doświadczenie, a nie czytanie sobie marketingowych bełkotów

LCEVC dekoduje software'owo tylko połowę strumienia, czy jakie tam proporcje wprowadzisz.
a ponieważ Daje Lepszą jakość to wystarczy dekodować softwareowo tylko ćwierć ¼ strumienia.
LCEVC wykorzystuje dekodowanie sprzętowe Kodeka bazowego,
można, a nawet trzeba stosować dalej HEVC.
(oczywiście za bazę taniej być może w sensie Licencyjnym stosować AV1, czy EVC)
Tutaj Masz stronę Testową,
ale ta Aplikacja na Androida Lepsza.