WIWA H.265

MaxEvans
Posty: 491
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa RTCN Zygry

Re: WIWA H.265

Post autor: MaxEvans »

Ok

katoda_ltd
Posty: 2
Rejestracja: 2 stycznia 2022, o 17:49
Miejscowość: Gaworzyce
Odbiornik: Wiwa H.265 NEW
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Śnieżne Kotły

Re: WIWA H.265

Post autor: katoda_ltd »

MaxEvans pisze: 29 grudnia 2021, o 14:56 Nie wrócą. A możesz podać wersję oprogramowania.
To ja się wetnę, bo parę tygodni temu nabyłem drogą kupna ;) ten dekoder, również w wersji "NEW", czyli bez portu Ethernet, pudełko z niebieskimi akcentami.
Model: WIWA H265
Wersja SW: V5.1.0.93 Jul 8 2021
Wersja HW: 2.1.RC20.4.1UU

MaxEvans
Posty: 491
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa RTCN Zygry

Re: WIWA H.265

Post autor: MaxEvans »

Ta wersja jest inna.

mathey
Posty: 96
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 21:07
Miejscowość: Lower Silesia
Odbiornik: JVC LED LT58VA8000,
ArivaT760i/MantaDVBT06@LG42LC42
Instalacja antenowa: Siatka no-name z symetryzatorem + rozgałęźnik na 2 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Żórawina, Sky Tower, Černá hora

Re: WIWA H.265

Post autor: mathey »

katoda_ltd pisze: 2 stycznia 2022, o 21:59
MaxEvans pisze: 29 grudnia 2021, o 14:56 Nie wrócą. A możesz podać wersję oprogramowania.
To ja się wetnę, bo parę tygodni temu nabyłem drogą kupna ;) ten dekoder, również w wersji "NEW", czyli bez portu Ethernet, pudełko z niebieskimi akcentami.
Model: WIWA H265
Wersja SW: V5.1.0.93 Jul 8 2021
Wersja HW: 2.1.RC20.4.1UU
W tym "moim" jest to samo, jakby co.

MaxEvans
Posty: 491
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa RTCN Zygry

Re: WIWA H.265

Post autor: MaxEvans »

Masz wersję NEW bez Eth

katoda_ltd
Posty: 2
Rejestracja: 2 stycznia 2022, o 17:49
Miejscowość: Gaworzyce
Odbiornik: Wiwa H.265 NEW
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Śnieżne Kotły

Re: WIWA H.265

Post autor: katoda_ltd »

Oczywiście, i ja, i @mathey wspomnieliśmy, że mamy nową wersję dekodera, bez portu Ethernet.

MaxEvans
Posty: 491
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa RTCN Zygry

Re: WIWA H.265

Post autor: MaxEvans »

Czy działa Wam aplikacja Youtube.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1321
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: bogdanzieba »

Chyba znam powód dlaczego aplikacja YouTube nie działa na tunerach WIWA H.265

Obrazek

Ramirez
Posty: 220
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: Amiko V30+ LG 43v635uj
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA H.265

Post autor: Ramirez »

To tak nie do końca prawda. O takim rozporządzaniu była mowa już kilka miesięcy temu. I mowa była że taki tuner jeśli ma dostęp do internetu to powinien posiadać również Hbb. Nagle się obudzili :lol: Może ktoś zapłacił jakoś kare lub coś.

MaxEvans
Posty: 491
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa RTCN Zygry

Re: WIWA H.265

Post autor: MaxEvans »

Dokładnie. Dziś sprawdziłem aktualizacje iptv i yt. Działa.

mathey
Posty: 96
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 21:07
Miejscowość: Lower Silesia
Odbiornik: JVC LED LT58VA8000,
ArivaT760i/MantaDVBT06@LG42LC42
Instalacja antenowa: Siatka no-name z symetryzatorem + rozgałęźnik na 2 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Żórawina, Sky Tower, Černá hora

Re: WIWA H.265

Post autor: mathey »

YT w tego typu boxach pada co jakiś czas, bo po prostu duża firma "na G" zmienia co jakiś czas API i tym samym blokuje dostęp tego typu urządzeniom - na zasadzie takiej, że kod odpowiadający za "dobicie" się do linku do czystego video, który jest w dekoderze staje się za stary i nie działa. Jaki jest jeden z powodów, dlaczego włodarze firmy nie za bardzo chcą, aby takie dekodery pozwalały na dostęp do serwisu? Reklamy. Widzieliście kiedyś, żeby taki dekoder wyświetlił reklamę przed/po/w trakcie filmu? Serwis - przynajmniej w teorii - na tym traci. Gdyby producent boxa reagował natychmiast i aktualizował kod na bieżąco - przerwy w działaniu byłyby znikome (przynajmniej, dopóki dostęp do video byłby na zasadach takich, jakie są obecnie). Jak jednak jest - wiemy - są to dodatkowe koszta dla producenta, niejednokrotnie konieczność ścignięcia "programistów" w kraju niewoli i powstaje problem dla nieświadomego klienta, bo na pudełku jest napisane, że jest YT a nie działa. Niestety - chcesz działajace YT to musisz kupić coś na Androidzie i pogodzić się z reklamami. W takich tanich boxach to w zasadzie tylko chwyt marketingowy i działa jak wiatr zawieje.

A odpowiedź Pani z supportu - można powiedzieć - typowa. Co mają powiedzieć biednym, nieświadomym klientom, prawdę? Podciągnięcie tego pod przepisy, to świetna wymówka, tylko, że chyba prawo nie działa wstecz i jeśli jakiś dekoder wyszedł z taką funkcją x lat temu (x czasu PRZED wydaniem rozporządzenia), to czy producent musi wtedy na siłę to usuwać? Już widzę, jak producenci palą się do wypuszczania aktualizacji odbierającej wszystkie funkcje internetowe, które były nierzadko kluczem w reklamie boxa.
A może będzie jeździł po domach Pan z kombinerkami i wyrywał gniazdo RJ-45 na siłę :D

DVB-T2
Posty: 108
Rejestracja: 14 listopada 2020, o 07:52
Miejscowość: Kielce
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce/Święty Krzyż

Re: WIWA H.265

Post autor: DVB-T2 »

Tyle, że uzupełniając - firma na "G" celowo nie oferuje swojego API i nie podpisuje umów z producentami STB. Teraz jest aplikacja YouTube na konkretne, autoryzowane urządzenia, z reklamami. Także legalność tego rozwiązania w ogóle jest dyskusyjna. Tyle, że nikt się nie czepia. Choć Google walczyło z tego typu dostępem, np. ścigając deweloperów youtube-dl.
Działania na takich STB nikt nie gwarantuje, umowy z Google na to nie mają (a jeśli mają, to niech pokażą :) ) i jeśli YT nawywija coś poważniejszego, to będzie na tyle z YouTube na takich STB, także się nie przyzwyczajajcie :)

mathey
Posty: 96
Rejestracja: 6 kwietnia 2013, o 21:07
Miejscowość: Lower Silesia
Odbiornik: JVC LED LT58VA8000,
ArivaT760i/MantaDVBT06@LG42LC42
Instalacja antenowa: Siatka no-name z symetryzatorem + rozgałęźnik na 2 TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża, Żórawina, Sky Tower, Černá hora

Re: WIWA H.265

Post autor: mathey »

Legalność takiego rozwiązania nawet jeśli jest to i tak podejrzewam, że narusza to warunki korzystania z serwisu.

Od prawie dekady, czyli od czasów pierwszej Arivy miałem/mam w STB taką niby funkcję ale i tak z tego nie korzystam, no bo nawet jeśli już to działa to wygoda takiego rozwiązania jest taka, że jej po prostu nie ma :) (może to także wpływa na brak oficjalnego udostępniania API dla STB nie na Androidzie). Już lepiej odpalić sobie YT na kompie/telefonie/smarttv i tyle, teraz AndroidTV już jest bardziej popularne niż jeszcze dekadę temu. Ale mimo wszystko staram się rozumieć tych, którzy się dziwią i oburzają, ze funkcja nie działa.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2736
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Kto nie musi, niech się wstrzyma z zakupem nowego tunera, w marcu ma być z HbbTV, od TVP ma się pojawić, też z Polsatem w marcu się wyjaśni, prawdopodobnie powstanie nowy tuner może z HbbTV. TVNowski obecny Player Box również nie ma DVB-T2 i HEVC, więc może coś nowego zaoferują, a HbbTV mają tworzyć wspólnie z Samsungiem, więc może i tuner też od Samsunga?

MaxEvans
Posty: 491
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa RTCN Zygry

Re: WIWA H.265

Post autor: MaxEvans »

Jestem pewny ;) że połączą to z dekoderem +

bubabuba1
Posty: 68
Rejestracja: 12 czerwca 2012, o 06:36
Miejscowość: Trójmiasto
Odbiornik: Wiwa PRO, Wiwa MINI, Opticum Nytro NS
Instalacja antenowa: antena zbiorcza

Re: WIWA H.265

Post autor: bubabuba1 »

Krosnoludek pisze: 26 stycznia 2022, o 23:53 Kto nie musi, niech się wstrzyma z zakupem nowego tunera, w marcu ma być z HbbTV, od TVP ma się pojawić, też z Polsatem w marcu się wyjaśni, prawdopodobnie powstanie nowy tuner może z HbbTV. TVNowski obecny Player Box również nie ma DVB-T2 i HEVC, więc może coś nowego zaoferują, a HbbTV mają tworzyć wspólnie z Samsungiem, więc może i tuner też od Samsunga?
Niewiele z tego co jest w TVP to prawda, większość propaganda. Są problemy z chipami i to jest fakt i nie ma żadnej pewności czy cokolwiek będzie. Milion samochodów elektrycznych jest już w Polsce?

Natomiast zapowiadali tez dopłatę 100 zł do dekodera (na gospodarstwo domowe) i na to dlatego bym poczekał z kupnem dekodera (oczywiście jak ktoś płaci abonament RTV, bo inaczej zapłaci ale karę).

MaxEvans
Posty: 491
Rejestracja: 13 listopada 2016, o 09:49
Miejscowość: Tuszyn
Odbiornik: Monitor LG Flatron M237WDP-PZ + WIWA H265 Lite
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pokojowa + Wzmacniacz SWA955-5EX + Kabel Televes T-100 Plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: SLR Dąbrowa RTCN Zygry

Re: WIWA H.265

Post autor: MaxEvans »

😊 tak będzie suweren się zdziwi :D Mati od Tuska ich wysteruje jakjego pryncypał, któremu doradzał.

Ramirez
Posty: 220
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Miejscowość: Wrocław
Odbiornik: Amiko V30+ LG 43v635uj
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA H.265

Post autor: Ramirez »

Bym się nie spodziewał wiele po tunerach od nadawców TV. Jestem przekonany że na 99% taki tuner będzie szyfrował nagrania. Moze części osób to zwisa, ale nie wszystkim. Miałem już taki tuner z Hbb - Skymaster TNT5 i było szyfrowanie. Kwestia licencji, zabezpieczenia itd. Takie duże podmioty nie pozwolą sobie zamówić półlegalnego chińczyka. Jakiś powód jest że każdy telewizor na rynku w Europie ma szyfrowanie nagrań.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2736
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Philips 43PUS8506/12 z HbbTV 2.0.2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA H.265

Post autor: Krosnoludek »

Te od nadawców będą mieć pewnie nagrania szyfrowane, ale ten z HbbTV od AXTechnology to raczej nie, jak pozostałe chińczyki całej masy pod różnymi nazwami. Kto nie musi nich się wstrzyma z zakupem.

Awatar użytkownika
Qbic
Posty: 44
Rejestracja: 19 października 2011, o 14:37
Miejscowość: __
Odbiornik: WIWA H.265
Instalacja antenowa: ATX-91
12 elementowa VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - komin EC4, Zygry, Wzgórze Radary

Re: WIWA H.265

Post autor: Qbic »

A jak u was wygląda sortowanie wg LCN? U mnie sortuje:
1
11
12
2
22
zamiast:
1
2
11
12
22
itd

Wydaje mi się że dekodery wiwy były bardzie dopracowane przy przechodzeniu na dvb-t
Teraz przy dvb-t2 soft jest bardziej niedopracowany i bardziej ubogi.

ODPOWIEDZ