Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Vincitore
Posty: 9
Rejestracja: 20 sierpnia 2021, o 22:15
Miejscowość: Uzbekistan
Instalacja antenowa: Własna autorska konstrukcja!

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: Vincitore »

Ustawień w TV nie zmieniałem bo mam pewność, że z nim wszystko OK w końcu wyświetlał z innych urządzeń poprawnie.
Tuner DVB-T2 ustawiony tak jak wcześniej 1080p. Winne jest tylko i wyłącznie oprogramowanie a dokładniej media player więc zamiast testować plik w formacie *.jpg na pc zrobiłem z tego obrazu krótki filmik w 1920 x 1080 i jak widać jest diametralna różnica.

eter
Posty: 951
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: eter »

Czyli wychodziłoby na to, że tuner ma ustawienie sygnału z odtwarzacza w przeglądarce zdjęć inne niż w przeglądarce plików wideo.
Ciekawe jak ma ustawione wyjście sygnału z TV na żywo.
No, ale trudno raczej trafić na emisję jakiegoś obrazu kontrolnego z transmisji DVB-T.
Kiedyś kanał ABC nocą nadawał fajną planszę, gdzie można było od razu zauważyć przester bieli (nie było widać prawidłowego zarysu chmur).
No, ale teraz ją zmienili.
Możliwe wobec tego, że twój tuner podaje również prawidłowy obraz TV na żywo.
U mnie jednak plik wideo ma też przester, czyli cały tor jest źle ustawiony.

Vincitore
Posty: 9
Rejestracja: 20 sierpnia 2021, o 22:15
Miejscowość: Uzbekistan
Instalacja antenowa: Własna autorska konstrukcja!

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: Vincitore »

Masz rację ale to tylko wina oprogramowania. Oglądając obraz na żywo nie zauważyłem nic niepokojącego a nawet mam wrażenie, że wygląda lepiej niż na samsungu albo philips gdzie antena jest bezpośrednio podłączona do TV. Ten obraz kontrolny sprawdziłem jeszcze zanim wyszukałem kanały ale podczas testów obrazu na żywo czy nawet z yotuba nie mogłem się do niczego przyczepić szczególnie oglądając COSTA RICA IN 4K 60fps HDR (ULTRA HD) (jest tam czarno biały wąż na którym było by widać braki kolorów) więc postanowiłem przetestować obraz kontrolny jako film.
To nie wina "ustawienia sygnału z odtwarzacza", oprogramowanie kastruje jakość/rozdzielczość zdjęć tak jak youtuba ogranicza tylko do 720p. Jeśli by zmieniał coś w przesyłanym sygnale od razu w moim TV jest info o zmianie rozdzielczości albo standardu a jest na sztywno 1080p a obraz w *.jpg wyświetlony jest z tymi grubymi pasami.

eter
Posty: 951
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: eter »

Sprawdziłem jeszcze raz na nagranym obrazie testowym jako wideo i faktycznie i u mnie po wielu korektach i TV w trybie PC, uzyskuję dosyć optymalny obraz, bez tego mocnego przesteru jaki jest z odtwarzacza na zdjęciach.
Więc możliwe, że i obraz z TV nie będzie już tak "raził" bielą.
WIWA i inne urządzenia podają sygnał z odtwarzacza zdjęć poprawny, to mnie też zwiodło co do obrazu z TV, gdzie nie ma jak dokładnie sprawdzić (brak nadawanego obrazu kontrolnego).

Vincitore
Posty: 9
Rejestracja: 20 sierpnia 2021, o 22:15
Miejscowość: Uzbekistan
Instalacja antenowa: Własna autorska konstrukcja!

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: Vincitore »

eter szczerze wątpiłem, ze Ci się uda ale skoro tak to testuj podczas oglądania TV na żywo czy wszystko OK i będziemy czekać na jakąś tablicę/obraz kontrolny na żywo wtedy będziemy mieli pewność, że tunery są OK. Myślę, że warto zostawić informację dla innych poszukujących rozwiązania w konkretnym wątku gdzie poruszyłeś temat i tam też będę sprawdzał jak u Ciebie z tym skymasterem dalej się potoczyło.

eter
Posty: 951
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: eter »

Ale to raczej tylko ja poruszyłem ten temat przesteru.
Inni dopiero jak sprawdzili na obrazie kontrolnym - to zauważyli, że u niektórych też nie jest do końca dobrze.
Jednak możliwe, że te tunery odtwarzają tylko źle z odtwarzaczy zdjęcia.
Inny kolega wspominał, że chyba niektórzy producenci dają za bardzo "rozszerzony poziom" obrazu chrominancji, luminancji, RGB, YUV, czy jeszcze inny parametr i zwykłe TV nie potrafią dobrze odtworzyć takiego sygnału...tyle, że nie wiadomo do końca jaki sygnał dają z samego tunera TV.
W programach studyjnych, kiedy nadawani są komentatorzy w białych koszulach, lub kobiety w jaskrawych strojach...to widać, że na koszulach jest jedna biała plama, bez zarysów szwów i tak dalej...
W studio TVP INFO nie widać na stole dwóch różnych okręgów, tylko jeden biały placek.
Tak więc do końca nie wiem już, czy jest prawidłowy ten sygnał, czy też nie.
Porównując zapis programu na laptopie, obraz na laptopie jest wyraźnie lepszy, bez jakichkolwiek przesterów, więc wygląda na to, że sam sygnał tuner odbiera dobrze, dopiero w końcowej fazie obróbki trochę go przesterowuje.

Vincitore
Posty: 9
Rejestracja: 20 sierpnia 2021, o 22:15
Miejscowość: Uzbekistan
Instalacja antenowa: Własna autorska konstrukcja!

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: Vincitore »

Nagrywa poprawnie a obraz na laptopie jest OK? to i proc/chipset dekoduje sygnał poprawnie i jest wstanie oddać sygnał 1:1, może to rzeczywiście jakaś "cudowna" opcja (rozszerzenie poziomu) dodana przez producenta ale to już oprogramowanie. Tylko po co dodawać coś co nie każdy TV jest w stanie poprawnie odtworzyć skoro te urządzenia docelowo są robione do podłączenia TV? Z ciekawości chciałem sprawdzić co to za cudo ten skymaster i trafiłem na Twój wpis z 2017 roku i zgadzam się z nim w 100% a w szczególności z ostatnim zdaniem ;)
Jakieś aktualizacje są zapowiedziane czy koniec wsparcia?
Jeśli rzeczywiście jest tam jakieś "rozszerzenie obrazu" to chyba tylko i wyłącznie podłączenie pod typowy monitor do PC , kablem HDMI >DVI (bez przejściówek) powinno dać odpowiedź czy ten skymaster jest w stanie wysłać prawidłowo obraz. Jeśli też nie, to można uznać, że producent nie popisał się ze swoim oprogramowaniem. Jeśli jednak będzie ok no cóż... rundka po znajomych sprawdzenie jak inni producenci TV reagują na taki sygnał.

eter
Posty: 951
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: eter »

Ten tuner ma wiele zalet, ale też wad.
Jakoś go w miarę teraz ustawiłem i oglądając w trybie PC na TV nie widzę już tego przesteru, aż tak bardzo.
Ma kiepski player (niektóre filmy odtwarza jakby były nagrane z jakąś ilością klatek 15p/s, chociaż jest w 30p/s i nie wiem od czego to zależy, ale częściej źle odtwarza, te lepszej jakości, czyli 720/1080p - gorszej idą dobrze).
W TV i na starej WIWIE HD 50 odtwarzają wszystkie OK.
Telegazeta działa kiedy chce i jak chce (brzydka czcionka).
Ma za to czułą głowicę i to dla mnie duży plus, bo nie mam zbyt mocnego sygnału a przy tym, który mam - to TV słabo mi odbiera, a Skymaster odbiera bardzo dobrze.
Ma fajną dużą wszędzie czcionkę, najlepszą jaką widziałem na tunerkach.
Tak więc tyłka nie urywa, ale na razie zostaję przy nim.

BiTCity
Posty: 500
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: BiTCity »

-greg- pisze: 30 czerwca 2021, o 21:39 Mój wybór padł na ten:
https://koqit.com/2021/06/01/t10/
Używam do oglądania programów, nagrywania i odtwarzania. Działa zgodnie z moimi oczekiwaniami: szybko i bezproblemowo.
Mam pytanie czy w tym tunerze w trybie standby (czuwania) na gnieździe antenowym przelotowym jest napięcie ? bo chcę wymienić u rodziny go z Ferguson Ariva T60 a on taką opcje ma.

-greg-
Posty: 20
Rejestracja: 31 października 2013, o 02:01
Miejscowość: Hucina
Odbiornik: SONY KDL-32W706B
KOQIT T10 H.265
TELE System UP T2 4K
Instalacja antenowa: OPTICUM AX-1000 z AX-W11
TRISET 113 PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów - Góra Św. Marcina

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: -greg- »

Tak, gniazdo przelotowe działa w trybie standby.

BiTCity
Posty: 500
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: BiTCity »

Dziękuję za odpowiedź. To go biorę. Będzie na prezent. Pozdrawiam

BiTCity
Posty: 500
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: BiTCity »

-greg- pisze: 7 listopada 2021, o 03:35 Tak, gniazdo przelotowe działa w trybie standby.
Tuner dotarł, ale czy trzeba coś ustawić by to gniazdo RF OUT działało bo sygnał aktualnie jest o 30-50% słabszy na jakości i siłę i przy 50 km od nadajnika poprawnie odbiera tylko Mux3, a na RF sygnał jest poprawny na wszystkich Muxach. Poprzedni dekoder Ariva T60 dawała nawet więcej na RF OUT niż na RF In.

-greg-
Posty: 20
Rejestracja: 31 października 2013, o 02:01
Miejscowość: Hucina
Odbiornik: SONY KDL-32W706B
KOQIT T10 H.265
TELE System UP T2 4K
Instalacja antenowa: OPTICUM AX-1000 z AX-W11
TRISET 113 PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów - Góra Św. Marcina

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: -greg- »

Nic nie trzeba ustawiać. Mój działa poprawnie na ustawieniach domyślnych.

BiTCity
Posty: 500
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: BiTCity »

Być może 10 metrów kabla to za dużo dla tego dekodera i gniazda RF OUT. Bo na wejściu jest poprawny sygnał. Napisałem na Ali do sprzedawcy ale co mi poradzą trzeba będzie założyć wzmacniacz regulowany liniowy, albo inaczej rozdzielić sygnał.

eter
Posty: 951
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: eter »

Ja nie trafiłem na tuner DVB-T/2, który podawałby przez przelotkę sygnał identyczny z tym na wejściu.
Zawsze wprowadzały duże zakłócenia BER i kiepski odbiór z przelotek.
Więc jest to chyba kolejna dosyć popularna wada pudełek DVB-T/2.
Pewnie przy bardzo dobrym sygnale, dają radę...przy nieco gorszym już jest kiepsko.
WIWA HD 50 na przykład, kiedy była włączona - to dawała na przelotce gorszy sygnał, niż kiedy była na czuwaniu.
Niektóre w ogóle na czuwaniu nie podają sygnału na przelotkę.

BiTCity
Posty: 500
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: BiTCity »

Ten stary Ferguson Ariva T60 dawał z tym radę. Ten Koqit T10 sam w sobie czułość ma dobrą na RF In niestety na RF Out jest losowo im wyzszy kanał tym wyższy spadek jakości i siły. Działa w trybie standby i zauważyłem, że jak jest włączony to sygnał na przelotce jest lepszy. Testuje go u rodziny 55 km od Trzeciewca i 30 km od Chojny.

-greg-
Posty: 20
Rejestracja: 31 października 2013, o 02:01
Miejscowość: Hucina
Odbiornik: SONY KDL-32W706B
KOQIT T10 H.265
TELE System UP T2 4K
Instalacja antenowa: OPTICUM AX-1000 z AX-W11
TRISET 113 PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów - Góra Św. Marcina

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: -greg- »

Jeśli wcześniej wszystko działało tak jak opisujesz to załóż trójnik F i rozdziel za jego pomocą sygnał przed tunerem. To najprostsza, najtańsza metoda. Jeśli antena aktywna to zasilacz zamontuj na kablu głównym, jeszcze przed rozdzieleniem.

BiTCity
Posty: 500
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: BiTCity »

Polecisz jakiś trójnik, bo różne opinie czytam. Ja będe u rodziny najwcześniej w następny weekend więc trochę czasu mam na zamówienie.

-greg-
Posty: 20
Rejestracja: 31 października 2013, o 02:01
Miejscowość: Hucina
Odbiornik: SONY KDL-32W706B
KOQIT T10 H.265
TELE System UP T2 4K
Instalacja antenowa: OPTICUM AX-1000 z AX-W11
TRISET 113 PE
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów - Góra Św. Marcina

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: -greg- »

No właśnie polecam "trójnik F" - taki rozgałęźnik za 1-2zł, nie rozdzielacz antenowy. Pewnie zaraz sprowokuję dyskusję na temat wyższości i prawidłowości użycia tych drugich, ale u mnie to rozwiązanie okazało się najlepszym. Splitter, podobno dobry, generował większe straty. Od dawna mam tak podłączony TV i tuner i mogą działać równocześnie (tuner wtedy służy za nagrywarkę).
Sam sprawdź czy takie rozwiązanie Cię zadowala. Zawsze w jego miejsce możesz zamontować dowolny rozdzielacz.

BiTCity
Posty: 500
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Tunery DVB-T2 z Aliexpress - przestroga oraz krótka recenzja

Post autor: BiTCity »

W domu osobiście też mam taki trójnik za kilka złotych, ale tu mam blisko do nadajnika 20 km, bo splitter się nie sprawdził tak jak u Ciebie.
Natomiast u rodziny to jednak ponad 50 km od nadajnika i tuner tak jak u Ciebie ma służyć również za nagrywarkę. Chyba trzeba będzie dołożyć wzmacniacz przy tej odległości przesterowanie nie grozi, albo tylko wzmacniacz linowy konkretnie w ten przewód do drugiego telewizora.

ODPOWIEDZ