Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
damians1
Posty: 145
Rejestracja: 7 sierpnia 2010, o 19:08
Odbiornik: LG M227WDP
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław/Ślęża

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: damians1 »

jak najbardziej ja mam podłączony dźwięk z monitora do tv a dalej już na w miarę dobry zestaw 2.1, wbudowane w monitor głośniki jak w kazdym innym monitorze są i tle. podłączyć można jak nie ma się żadnego zestawu głośników, ale chyba każdy kto ma komputer posiada również zestaw głośników, oczywiście mam na myśli komputer domowy bo w biurze to nie ma sensu.

pio

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: pio »

Wlasnie obawiam się dzwięku. W tej chwili mam stary ale jary zestaw samsunga 2+1 do komputera, który jest jak dla mnie całkiem wystarczający. Monitor którym jestem zainteresowany:
http://www.lg.com/pl/sprzet-komputerowy ... 0DF-PZ.jsp

Ma 2x5W i subwoofer 7W ale się zastanawiam czy ten subwoofer to czasem nie tylko trick i nic nie da. Taki sam model bez subwoofera ma 2x5W, widze że twój maj tylko 2x3W.

Ogolnie wiadomo, że każdy ma głośniki do kompa, ale chciałem się pozbyć kolejnego "pożeracza" prądu i zrobić trochę miejsca na biurku.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2176
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: Puma »

Ogolnie wiadomo, że każdy ma głośniki do kompa, ale chciałem się pozbyć kolejnego "pożeracza" prądu i zrobić trochę miejsca na biurku.
Dokładnie, ja już moje głośniki dałem bratankowi.

Spróbuje jeszcze podrasować dźwięk jakimiś opcjami w komputerze... w ostateczności kupię jakiś zestaw głośników.

Awatar użytkownika
damians1
Posty: 145
Rejestracja: 7 sierpnia 2010, o 19:08
Odbiornik: LG M227WDP
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław/Ślęża

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: damians1 »

Jeśli ktoś przedkłada oszczędność energii i mniej kabli na znacznie gorszą jakość to wybór świetny, pozostałym odradzam. żaden nawet najlepszy monitor nie będzie miał tak dobrych głośników jak przeciętny zestaw 2.1.
Gdzie w cienkim monitorze można upchnąć dobre głośniki? nawet przeciętny komputerowy subwoofer trochę wazy a i mały nie jest.

pio

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: pio »

No coż. Nie mowie że mi nie zależy ale już wyrosłem z pewnych rzeczy.

Awatar użytkownika
jas
Posty: 10
Rejestracja: 27 października 2010, o 09:02

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: jas »

Monitory z tunerem firmy LG to dobra alternatywa , szczególnie teraz , gdy startuje DVB-T.Przy zakupie należy jednak zwrócic uwagę ,szczególnie na wbudowany Tuner.Koniecznie MPG-4.
Rok temu kupiłem Flatron M237WD-PZ.W instrukcji inf.tuner analogowy i tuner cyfrowy.Dopiero teraz okazało się , że tuner cyfrowy ale MPG-2.Zwracajcie na ten szczegół , a zaoszczędzicie trochę kasy i nerwów.Podobnie jest z innymi markami monitorów z tunerami.W internecie nadal widze egzemplarze (w opisie: tuner analogowy i tuner cyfrowy-bez sprecyzowania czy to MPG-2 czy MPG-4.
Pozdrawiam

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: mc-fit »

M237WD-PZ ma tesz mpeg4 a nie mpeg2

kraj czeba zmienic na schwecja albo finlandia

jenzyk moze byc polski

Awatar użytkownika
jas
Posty: 10
Rejestracja: 27 października 2010, o 09:02

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: jas »

To jest odpowiedż z LG.
29/10/2010



Dziękujemy za skontaktowanie się z LG Electronics

Witamy,

Dziękujemy za kontakt z Działem Obsługi Klienta firmy LG Electronics. Zapewniamy, że dołożymy wszelkich starań, aby czas oczekiwania na odpowiedź z naszej strony był jak najkrótszy.

-----------Reply to Customer Enquiry------------
Szanowny Panie,


dziekujemy za kontakt z naszym dzialem.


Informujemy, ze model M237WD-PZ posiada tuner DVB-T MPEG 2.


W przypadku dodatkowych pytan, prosimy o ponowny kontakt.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2176
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: Puma »

Tutaj jest napisane że ten monitor ma MPEG4
http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=52562

Hm... mam nadzieje że mój faktycznie ma MPEG4 :)

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: mc-fit »

na polske jest wylonczony mpeg4

czeba go aktywować

kraj czeba zmienic na schwecja albo finlandia

jenzyk moze byc polski

Awatar użytkownika
jas
Posty: 10
Rejestracja: 27 października 2010, o 09:02

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: jas »

Chciałbym potwierdzić , że metoda uaktywnienia MPG-4 w Monitorach LG M237WD-PZ , podana przez mc-fit działa i to SUPER.Przy okazji serdeczne dzieki za pomoc i szybką odpowiedż.Widze , że forum nabiera rozpędu.Tak trzymać.
Pozdrawiam

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: mc-fit »

jas pisze:Chciałbym potwierdzić , że metoda uaktywnienia MPG-4 w Monitorach LG M237WD-PZ , podana przez mc-fit działa i to SUPER.Przy okazji serdeczne dzieki za pomoc i szybką odpowiedż.Widze , że forum nabiera rozpędu.Tak trzymać.
Pozdrawiam
można włączyć każdym LG mpeg4
:idea: ;) ;) ;)

Awatar użytkownika
jas
Posty: 10
Rejestracja: 27 października 2010, o 09:02

Re: Monitor z tunerem TV, jaki kupić?

Post autor: jas »

Informacja dla Pumy.Znalazłem bardzo ciekawy i tani uchwyt do monitora LCD.
http://sklep.satserwis.pl/uchwyt-lcd-023-czarny.html. Sprawuje się znakomicie.Niestety przygode z telewizją naziemną cyfrową , musiałem zawiesić z powodu braku sygnału(wysoki blok 4 piętrowy)i to zarówno na kierunku Śrem , jak i Rusinowo.Może po zwiększeniu mocy będzie lepiej.
Pozdrawiam

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Monitor komputerowy jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: darpajdp »

Witam. Może zainteresuje kogoś informacja, że jak ma zbędny monitor komputerowy z wejściem DVI, to można podłączyć go kablem HDMI-DVI do tunera DVB-T. Do tego trzeba podłączyć jeszcze głośniki i mamy tanim kosztem telewizor do kuchni czy sypialni.

DVBManiak

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: DVBManiak »

To wiadomo. Sam o tym myślałem, ale nie wiem czy monitor, który może niedługo dostanę będzie obsługiwał tryby, o których pisał @GUTEK@, czyli 576i/p itd. Mowa o tym.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

Myśle że powinien dać radę, gorzej że jest to monitor o proporcjach 16:10 a nie 16:9. Będziesz miał rozciągnięte mordy ;)

DVBManiak

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: DVBManiak »

No niestety, ale wolę już to niż mój 17'' 4:3. ;)

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: darpajdp »

Ja testowałem właśnie na 17" 4:3. Moja 17-stka (samsung) działała poprawnie w 576p i 720p, dla 576i obraz drżał i monitor wyświetlił komunikat o przekroczeniu zakresu. Przy 1080i się wyłączył.

giaur500
Posty: 1394
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: giaur500 »

Jeśli tuner sam nie usuwa przeplotu (a raczej nie usuwa), to czarno to widzę, nawet jeśli będzie obraz. No chyba, że monitor usuwa przeplot ale też wątpię.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

darpajdp - monitory nie obsługują trybów interlaced (z przeplotem) 576i, 1080i, więc nic dziwnego że Ci nie działał.

giaur500 - w trybach progressive tuner podaje obraz bez przeplotu więc to on musi go usuwać, tak samo jak skaluje go do odpowiedniej rozdzielczości. Sam podłączałem tuner do mojego monitora i żadnych problemów z obrazem wynikających z przeplotu nie było.

Odpowiedz