DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2779
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 12 sierpnia 2020, o 16:10

niejakijaki pisze:
12 sierpnia 2020, o 14:50
Antenę siatkową mam na strychu
Skierowana w ścianę szczytową czy w powierzchnię dachu?
Strych to bardzo niekorzystna lokalizacja dla anteny. Skoro śledzisz forum, to powinieneś wiedzieć że uzyskanie jednakowych parametrów odbioru dla wszystkich mux-ów na strychu może być bardzo trudne.
niejakijaki pisze:
12 sierpnia 2020, o 14:50
dach z dachówki
Jakiej - cementowej czy ceramicznej?
niejakijaki pisze:
12 sierpnia 2020, o 14:50
Mieszkam w Andrychowie,niestety w najniższym miejscu na Szewskiej
Teoretycznie (na zewnątrz) bez większych problemów powinieneś odebrać sygnał pasywny. Masz jakieś wysokie przeszkody przed anteną (oprócz pokrycia własnego dachu)?
Aby coś wywnioskować musisz podać parametry sygnału poszczególnych mux-ó przy użyciu anteny pasywnej i dla porównania przy użyciu wzmacniacza. Nie ma większego sensu stosować LNA-188, bo nie o siłę, lecz o jakość sygnału tutaj chodzi. A wzmacniaczem jakości nie poprawisz.

niejakijaki
Posty: 3
Rejestracja: 6 sierpnia 2020, o 11:21
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: TV Sony i TV LG
Instalacja antenowa: antena siatkowa i antena logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: niejakijaki » 12 sierpnia 2020, o 16:52

Antena na strychu skierowana w dach,dachówka cementowa.Niestety nie mam uziemienia ani odgromienia dlatego strych.Druga antena na maszcie budynku gospodarczego .Jak zrobić jakieś odgromienie lub uziemienie?Czytałem forum ale z przerwami,a zarejestrowałem się wczoraj bo zawsze jakoś sobie radziłem ale teraz nie daję rady.Jak pisałem na symetryzatorze siatkowa brak sygnału,logarytmiczna bardzo słaby.Naprawęe odbiór był jeszcze zimą dobry,ogólnie przez ostatnie lata nie było problemów a miałem w siatce swa 9701,który wymieniłem bo wszystko szatkowało i przerywało.Podsumowując kabel lepszy,wzmacniacz słabszy bo lna 166 z filtrem lte,a sygnał się gubi.Przez ponad 10 lat działało dobrze a teraz nie.Niedawno sąsiad się wybudował i wystaje mu coś białego przy daszku,może antena lte i czy to może być przyczyną?Do tego nisko u mnie koło rzeczki,chyba najniżej w Andrychowie.No i regionalnego muxa zero nie mówiąc o Czechach z Pradziada których też odbierałem kiedyś mając nawet antenę skierowaną na Katowice.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2779
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 12 sierpnia 2020, o 17:22

Wymieniałeś wzmacniacze, ... a zasilacz?
niejakijaki pisze:
12 sierpnia 2020, o 16:52
wystaje mu coś białego przy daszku,może antena lte i czy to może być przyczyną?
Nie można wykluczyć. Ponadto w okolicy masz nadajniki LTE na kościołach (Starowiejska, Rynek) i przy ul. Krakowskiej.

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 12 sierpnia 2020, o 21:19

Kiedyś ... Kiedy ostatnio działała telewizja? Ciągle sie coś zmienia. Antena moze nie stroić na określonych częstotliwościach. Trzeba szukac kombinować i dobrać antene do warunków. Ponadtto wyłącz urządzenia w domu i sprawdź, czy tobie coś nie zakłóca. Moga to robić kamery, routery itp. Czasem taniej instalatora wezwać. Sygnał w Wisle miał być zwiększony (Moc). Sprawdź odbiór. Czy sygnał jest rozdzielony czy bezpośrednio do tv (kabel). Czy coś obok TV nie stoi lub do TV nie jest podłączone itp. Wszystko to może robić problemy. To jest najtańsza bo darmowa weryfikacja. Rzadko bo rzadko zdarza się, żę coś robi problemy. Nawet żarówki ledowe. Zawsze mozesz zdjecia porobić i wrzucic tutaj. Fachowcy zerkną i doradzą :) Są tutaj też instalatorzy. Znają się na rzeczy :D Ja amator jestem. Duzo się tutaj i na innym forum dowiedziałem. solidne podstawy. Ale jakbym mial z LTE zakłócenia, czy wzmocnić słaby sygnał to bym wymiekł bo to wyższa szkołą jazdy dla zawodowca :)

VAHANARA
Posty: 239
Rejestracja: 22 sierpnia 2019, o 11:01
Miejscowość: Warszawa

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: VAHANARA » 13 sierpnia 2020, o 08:49

niejakijaki pisze:
12 sierpnia 2020, o 16:52
Jak pisałem na symetryzatorze siatkowa brak sygnału,
Na strychu bywa nieprzewidywalnie, ale z reguły potrzeba wzmacniacza i to nie rzadko bardzo silnego. Zwłaszcza, jeśli masz odbiór przez dach, a nie szczyt czy świetlik / okno. Mało tego, odbiór może się w każdej chwili zmienić, in plus albo in minus, na wszystkich, albo tylko niektórych mux-ach - nie ma reguł. Trzeba się cieszyć, jeśli odbiór jest.
niejakijaki pisze:
12 sierpnia 2020, o 16:52
logarytmiczna bardzo słaby
Znaczy się, z jakiegoś powodu masz takie sobie warunki odbiorcze. Możliwe, że to kiepski profil terenu lub inna duża przeszkoda, albo odbierasz z jakiegoś odbicia. W sumie w zasadzie bez znaczenia, bo odbiór tak czy inaczej wypada trzeba zrobić lub przywrócić.
niejakijaki pisze:
12 sierpnia 2020, o 16:52
Podsumowując kabel lepszy,wzmacniacz słabszy bo lna 166 z filtrem lte,a sygnał się gubi.Przez ponad 10 lat działało dobrze a teraz nie.
Tak bywa, DVB-T "żyje" sobie własnym życiem. Kosztowy miały reframing, możliwe, że to też wpłynęło, ale nie powinno do tego stopnia.

OK. - na początek poprosimy o nr kanałów, poziomy i jakości dla WSZYSTKICH mux-ów z obu anten.
niejakijaki pisze:
12 sierpnia 2020, o 16:52
Jak zrobić jakieś odgromienie lub uziemienie?
I jedno, i drugie zagadnienie nie jest wcale proste, trzeba uważać i mieć PEŁNĄ świadomość, co się robi, bo można sobie zrobić "kuku", i to duże.

Co do uziemienia, w zasadzie powinieneś je mieć w swojej instalacji elektrycznej, przy licznikach i zabezpieczeniach. Ogólnie - ODPOWIEDNI uziom wbity ODPOWIEDNIO w ziemię + do tego bednarka lub drut o odpowiednim przekroju do miejsca docelowego. To tak w zarysie.

Co do odgromówki - dobra instalacja, dająca JAKĄŚ tam realną ochronę to ciężkie pieniądze i robota dla profesjonalistów. Najlepszy chyba maszt odgromowy chroniący w kącie 45 stopni plus do tego zabezpieczenia samej instalacji antenowej. Dla samej instalacji antenowej - moim zdaniem gra "nie warta świeczki". Inna kwestia, gdyby była to ochrona całego budynku + instalacja. Tu można by jeszcze myśleć, ale to i tak spora kasa.

A i tak nie ma ŻADNEJ gwarancji, że odgromówka ochroni w 100% - ona tylko może dać TYLKO dużą szansę na ochronę.

Alternatywą jest JAKAŚ instalacja odgromowa + ubezpieczenie.

niejakijaki
Posty: 3
Rejestracja: 6 sierpnia 2020, o 11:21
Miejscowość: Andrychów
Odbiornik: TV Sony i TV LG
Instalacja antenowa: antena siatkowa i antena logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: niejakijaki » 14 sierpnia 2020, o 00:26

Dzięki za pomoc i uwagę.Antena siatkowa na teraz czwartek 23.30.Mux3 kanał 34 jakość wysoka,poziom wysoki Pre viterbi skacze od 0.00e do 7.32e-04 Post viterbi 0.00 COFDM AGC 1160.Mux2 kanał 40 jakość średnia-wysoka,poziom wysoki Pre viterbi od1.10e-03 do 4.39e-03 Post viterbi 0.00e do 4.98e-06 COFDM 1206.Mux1 kanał 21 jakość wysoka,poziom wysoki Pre viterbi 0.00e do 2.44e-04 Post viterbi 0.00e COFDM 1441.Mux8 kanał 6 jakość wysoka,poziom niski Pre viterbi 0.00e do 9.77e-04 Post viterbi 0.00e COFDM 893.Mux4 Polsat News kanał 24 jakość niski-średni,poziom średni Pre viterbi 1.12e-01 do 8.93e-03 Post Viterbi 0.00e do 5.39e-06 COFDM 1048.Te muxy działają teraz stabilnie ale w wtorek o tej porze mux3 nie działał jakość sygnału znikała,a z mux2 też nieraz zanika chwilowo.Mux TVS nie działa teraz jakość brak poziom niski,a mux3 na kanale 41 brak sygnału.Takie informacje mogę odczytać na tv Sony.Na logarytmiczno -periodycznej na krótko mux3 kanał 34 jakość brak sygnału,poziom średni i brak odbioru.Mux2 kanał 40 jakość brak-wysoki skacze,poziom wysoki odbiór jest nieraz szatkowanie.Mux1 kanał 21 jakość wysoka,poziom wysoki odbiór super.Mux8 kanał 6 jakość wysoka ,poziom wysoki odbiór super.Mux4 jakość niska,poziom średni odbiór jest niedoskonały,czasami szatkowanie.Mux TVS brak odbioru i mux3 na kanale 41 brak odbioru przy czym jakość brak,poziom średni.Nie wiem co jeszcze mogę napisać tak jest dzisiaj,ale to też się zmienia i tak jak już pisałem najgorzej jest z mux3 a potem z mux2.Niestety mux TVS brak odbioru,przed zmianą kanału szedł super.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 17 sierpnia 2020, o 14:59

Jak u was chodzi mux 8?

U mnie na każdej antenie telewizor pokazuje sygnał koło 7% i jest trochę błędów

Adis
Posty: 77
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 17 sierpnia 2020, o 16:54

100 /100 rybnik

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 20 sierpnia 2020, o 23:01


A jaką masz antenę ? Ja na wielu próbowałem i za przeproszeniem d*pa

Adis
Posty: 77
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Adis » 21 sierpnia 2020, o 11:36

Spektra lambda

Dobrycel
Posty: 290
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 21 sierpnia 2020, o 15:58

A testowałeś antenę Opticum Olympia BX 1000 Combo ?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 3 września 2020, o 20:12

Na kanale 27 z RTCN Kosztowy ruszył mux testowy TVP w T2. Odbiór na dekoderze wiwa h.265 T2.
Na pasku jakości cała szpula, ale procentowo ten dekoder nie pokazuje ile jest.

https://postimg.cc/vgrG25XT
https://postimg.cc/MXJ0FRzS
Ostatnio zmieniony 3 września 2020, o 20:16 przez TLW/SZA, łącznie zmieniany 1 raz.

pikaczu
Posty: 1365
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 3 września 2020, o 20:16

Po co polonia w dvb-t2 :(

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 864
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 3 września 2020, o 20:18

Nie wiem. W sumie lepiej gdyby dali TVP HD albo TVP seriale w HD.

Awatar użytkownika
modulator
Posty: 35
Rejestracja: 3 sierpnia 2020, o 10:41
Miejscowość: Kraków
Odbiornik: SF8008 (T/T2/S2)
SDRplay RSP1
tuner DAB+ (moduł Siena)
Instalacja antenowa: UHF 31el, VHF 4el obrót S/NW balkon
Dipol 28 k.Chorągwica dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Kosztowy, Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: modulator » 3 września 2020, o 21:31

TLW/SZA pisze:
3 września 2020, o 20:12
Na pasku jakości cała szpula, ale procentowo ten dekoder nie pokazuje ile jest.
W nowszych wersjach oprogramowania są 2 paski, siła i jakość, włącznie z procentami. Przynajmniej na H.265 MAXX.
Ja mam 5.1.0.32 (z 4 czerwca 2020).
k.27 odbieram i z Chorągwicy i z Kosztów 100/100 na obu.

Awatar użytkownika
Mozart
Posty: 12
Rejestracja: 7 lipca 2019, o 19:48
Miejscowość: Olkusz
Odbiornik: SAMSUNG UE40NU7192UXXH
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000+ LTE COMBO PROLINE VHF + UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Mozart » 4 września 2020, o 21:43

U mnie siła sygnału 90% a jakość sygnału 100% a tnie i przycina obraz.

Int
Posty: 10
Rejestracja: 4 września 2020, o 20:47
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Int » 4 września 2020, o 23:23

Śledzę na bieżąco, co się dzieje z Kosztowami. Mam tv, który jest przystosowany do DVB-T2. Natomiast w trakcie wyszukiwania pod wskazaną częstotliwością... kompletnie nie ma nic. O co chodzi? Tv nie widzi żadnych kanałów.

monter1981
Posty: 247
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 5 września 2020, o 00:38

Pierwsza rzecz do sprawdzenia: czy jest to telewizor obsługujący kodek HEVC (H.265)? W sprzedaży były dostępne odbiorniki DVB-T2 H.264... Druga sprawa: jaka antena i jak z odbiorem pozostałych MUX-ów z tej lokalizacji?

Int
Posty: 10
Rejestracja: 4 września 2020, o 20:47
Miejscowość: Myszków
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Int » 5 września 2020, o 00:41

@monter1981
Wszystkie MUX-y odbiera ok. Siatka. Jak był puszczany testowo Polsat Film, a on był w HEVC, to bez problemu emisja była.
Po prostu nie widzę nic na częstotliwości 522.

monter1981
Posty: 247
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: monter1981 » 5 września 2020, o 00:57

Jakie wskazania siły i jakości sygnału na kanale 40 i 21?

Odpowiedz