DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 1 czerwca 2020, o 10:13

Może będą w dvb-t2, w 2022.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1046
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: blockbuster » 1 czerwca 2020, o 10:18

Szkoda. Patrząc na przykłady innych "testów" które ciągną się latami, po cichu liczyłem, że i te potrwają trochę dłużej. Ciekawe czy w grę wchodziło brak wolnego innego kanału czy to decyzja Polsatu o zakończeniu emisji.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1834
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 1 czerwca 2020, o 10:37

Na chwilę obecną także Tele5 jest niekodowany, tylko że nie zapisuje się na liście kanałów, ale po ręcznym wpisaniu numeru kanału na pilocie działa.

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 1 czerwca 2020, o 10:53

Na jakim nr kanale?

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1834
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 1 czerwca 2020, o 11:13

U mnie na 69, tak się sam zapisał, choć jest niewidoczny, ale na innych odbiornikach może być inaczej, bo ja mam listę kanałów ustawioną nie zgodnie z LCN.
Układam sobie na komputerze za pomocą programu a potem wczytuję do odbiornika.

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 1 czerwca 2020, o 11:16

Mi chodzi o kanał mux

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1834
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 1 czerwca 2020, o 11:22

Z Kosztowych 24.

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 1 czerwca 2020, o 11:24

Potem sprawdzę

dvbtowiec
Posty: 953
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 1 czerwca 2020, o 11:47

Nie musisz, już ponownie Tele5 zakodowany :)

Dobrycel
Posty: 270
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 1 czerwca 2020, o 12:00

Na wszelki wypadek bądźmy czujni w środę :) Jakby zgasły muxy to:
Mux 1 kanał 21
Mux 2 kanał 40
Mux 3 kanał 41
Mux 4 kanał 24

PS Warto przeskanować kanał 22 (Kraków). Może sie uda coś złapać :)
Ja osobiście lubie kronikę z Krakowa :)

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1834
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 1 czerwca 2020, o 12:45

Ale to ma być 29/30 czerwca.

Awatar użytkownika
seba950
Posty: 125
Rejestracja: 21 października 2018, o 20:43
Miejscowość: Mikołów
Odbiornik: Tv Philips 32PFL3088h/12
Instalacja antenowa: Antena Telewizyjna Televes Zenit Mix i antena radiowa dookólna dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy, Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: seba950 » 1 czerwca 2020, o 12:48

ObywatelDVB-T pisze:Ale to ma być 29/30 czerwca.
A ja właśnie słyszałem ze w środę, dużo ludzi to mówiło

dvbtowiec
Posty: 953
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: dvbtowiec » 1 czerwca 2020, o 12:57

viewtopic.php?f=2&t=8050&start=60#p236122
Lista zmian w najbliższą środę.
Katowic na nich nie ma.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2722
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: K63 » 1 czerwca 2020, o 13:08

seba950 pisze:
1 czerwca 2020, o 12:48
A ja właśnie słyszałem ze w środę, dużo ludzi to mówiło
Bo wiele portali powieliło błędny komunikat TVP, w którym podany jest tylko termin 2/3 czerwca br. i kolejny etap marzec - czerwiec 2022.
https://centruminformacji.tvp.pl/482293 ... -tvp-w-ntc
Niestety dużo w tym winy Emitel-a, który do tej pory nie wydał w tej sprawie żadnego oficjalnego komunikatu. Trochę dziwne, że kilkanaście godzin przed zmianami na kilkudziesięciu nadajnikach, operator milczy. Może jednak jutrzejszy termin zostanie przesunięty, skoro TV Puls w swoich informacjach o zmianach używa określeń "może" "być może". :?:
https://centruminformacji.tvp.pl/482293 ... -tvp-w-ntc
Póki co bazujemy na datach z materiałów opublikowanych przez UKE.

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: pikaczu » 1 czerwca 2020, o 13:11

dvbtowiec pisze:
1 czerwca 2020, o 11:47
Nie musisz, już ponownie Tele5 zakodowany :)
Dzięki

Dobrycel
Posty: 270
Rejestracja: 28 marca 2016, o 22:54

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: Dobrycel » 1 czerwca 2020, o 14:57

Napisałem tak aby dmuchac na zimne.
Co bedzie, zobaczymy w srode.
Informacje z Emitela i reszty sa gorsze jak z koła gospodyn wiejskich, ale to zasługa durnego prawa ...
Powinna byc strona, gdzie powinny byc informacje na temat zmian, wyłączeń oraz nowości.
Powinna byc opcja zglaszania awarii tj miejscowość, jakie kanały itp. Powinno to gdzies leciec i technik powinien widziec, ze cos jest nie tak, jak jest kilkadziesiat zgloszen z roznych lokalizacji. Obecnie mozesz zgłaszac scianie w pokoju.
Wszelkie informacje, kanały, parametry itp powinny byc na specjalnej stronie podawane. Uzytkownicy mogliby sie dzielic informacjami działa jest ok, z podaniem miejsca zamieszkania, rodzaju anteny itp. Wybieram lokalizacje, patrze jakich anten jest najwiecej jakie ludzie parametry uzyskuja i wiem co w danym regionie sie sprawdza.

Generalnie chodzi mi o strone, gdzie natychmiastowo itp. podawane sa niezbędne informacje dla monterów oraz innych ludzi, które pozwolą ustawic prawidłowe parametry odbioru. Np wyłączenie kanałów, czas trwania pozwolenia. Ja wiem, ze to na stronach UKE jest ale szukaj tego co chwile w plikach Excela .... Chodzi o jedno miejsce z kazda zmiana. Subskrypcja wiadomosci i nowosci na email. Kazdy monter, technik itp miałby na bieżąco informacje co się dzieje, lub co się będzie działo.

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 1 czerwca 2020, o 19:35

Też wolę dmuchać na zimne i lepiej być poinformowanym jak w środę zaskoczonym.
I takie pytanie jak u was z odbiorem k55? Bo u mnie zaczął coś wariować, być może antena wyłapuje strzępki sygnału ze Skrzycznego? Bo pozostałe muxy bez zastrzeżeń.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1834
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: ObywatelDVB-T » 1 czerwca 2020, o 21:19

U mnie na tą chwilę 55 bez problemów.
Za to 24 coś zanikł. Może tropo :?:

piotrowicki
Posty: 64
Rejestracja: 26 grudnia 2013, o 20:12
Odbiornik: TV Sony
Instalacja antenowa: Mikołów Televes DAT75,Optima, czeskie sito z APL 109 w pionie,Yagi kanaly 40-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żilina,Trzyniec,Radhost,Ostrawa,Pradziad

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: piotrowicki » 1 czerwca 2020, o 23:27



W Mikołowie kanał 24 działa bez zarzutu , za to nie wiedząc o zmianach na kanale 40 robiłem rożne eksperymenty abu go odebrać

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 853
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Miejscowość: Moskorzew/Szczekociny
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: DVB-T z RTCN KATOWICE KOSZTOWY

Post autor: TLW/SZA » 2 czerwca 2020, o 09:39

Być może jakieś lokalne zakłócenia, bo dzisiaj wszystko w porządku, wskaźniki siły i jakości po 90%.

Odpowiedz