WIWA HD-90

Słotki
Posty: 1
Rejestracja: 20 lutego 2014, o 18:38
Odbiornik: Wiwa HD90

Re: WIWA HD-90

Post autor: Słotki » 20 lutego 2014, o 18:45

Witam.
Po wprowadzeniu (w zeszłym tygodniu) dwóch dodatkowych programów, nie mogę ułożyć własnej listy programów. Próbowałem wszystkich zaleceń z tego forum. Po wyłączeniu urządzenia lista znowu jest porozrzucana. Oprogramowanie udało mi się zaktualizować do 120313 (inne dostępne na stronie Gutka odmawiają posłuszeństwa - error).
Proszę o sugestie.

thompson
Posty: 65
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 20:28
Odbiornik: Wiwa HD-90,
Wand TV USB,
jakaś taniocha z marketu
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + SWA-1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice, PKiN

Re: WIWA HD-90

Post autor: thompson » 21 lutego 2014, o 11:19

Witam, wczoraj podłączyłem HD-90 po kilku miesiącach przerwy, wyszukałem kanały i okazało się, że po wyłączeniu rozjeżdża się lista - zamiast sortować po ONID, sortuje mi chyba po nazwie, mam FW 130418

niuteq
Posty: 23
Rejestracja: 24 maja 2012, o 17:50
Odbiornik: WIWA HD90
Instalacja antenowa: zew. antena telewizyjna szerokopasmowa ZAT-18/19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: WIWA HD-90

Post autor: niuteq » 4 marca 2014, o 11:50

Witam chciałbym zapytać jakie są przyczyny że moja wiwa hd-90 nie chce włączyć opcji włączania zasilnia anteny?
antena szerokopasmowa podłączona do rozdzielacza na 3 tv, 1 i 2 wyjście wolne (na razie) do 3 wyjścia tv z wiwą.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-90

Post autor: @GUTEK@ » 4 marca 2014, o 12:11

Bo wykrywa zwarcie.

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: WIWA HD-90

Post autor: KoRaB » 5 marca 2014, o 12:27

Słotki pisze:Witam.
Po wprowadzeniu (w zeszłym tygodniu) dwóch dodatkowych programów, nie mogę ułożyć własnej listy programów. Próbowałem wszystkich zaleceń z tego forum. Po wyłączeniu urządzenia lista znowu jest porozrzucana. Oprogramowanie udało mi się zaktualizować do 120313 (inne dostępne na stronie Gutka odmawiają posłuszeństwa - error).
Proszę o sugestie.
Miałem ten sam problem, co prawda z innej marki dekoderem, ale myślę że i w tym przypadku rada będzie ta sama. Należy zresetować dekoder do ustawień fabrycznych. W menu dekodera powinna być taka opcja. Następnie przeprowadzamy proces instalacji, tak jak byśmy to po raz pierwszy robili (wybór kraju, języka, itp.) Następnie najlepiej uruchomić ręczne wyszukiwanie programów o ile znasz nr kanałów na MUX-ie, a jeśli nie to automatyczne skanowanie pasma. Dopiero jak Ci załaduje wszystkie programy (pewnie będą tam i kodowane), ręcznie pousuwaj te, które są zbędne a na samym końcu posortuj kolejność pozostałych, wg własnego upodobania. Powinno zadziałać !

ptcom
Posty: 33
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 16:26
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW

Re: WIWA HD-90

Post autor: ptcom » 18 marca 2014, o 09:43

Witam.
Już jakiś czas temu zauważyłem, że moja Wiwa źle lub w ogóle nie odbiera niektórych kanałów z oferty telewizji naziemnej. Uznałem, że najwyraźniej jest to wina mojej instalacji antenowej. Jednak ostatnio kupiłem TV Samsung z wbudowanym tunerem DVB-T. Po podłączeniu kablem wspomnianego telewizora z wyjściem(przelotką) antenowym Wiwy wszystko na Samsungu bez żadnych problemów chodzi. I teraz nie wiem, czy TV ma dużo bardziej czułą głowicę od Wiwy i dlatego gra, czy też Wiwa na coś "choruje"? Antena zwykła siatkowa, podłączony regulowany zasilacz i to wszystko wpięte do Wiwy. Przecież wydawać by się mogło, że TV przez przelotkę dostaje gorszy sygnał a mimo to wszystko ładnie odbiera...
MOże jakieś sugestie? Zmiana softu tu raczej nic nie pomoże ...?
Pozdrawiam

Oj... coś to forum kiedyś tak żywe ... a teraz umarło???
Przeprowadziłem kilka testów. Okazuje się, że moja Wiwa MUX1 i MUX2 odbiera z sygnałem 100% a MUX3 zupełnie nie chce(około 12-20%). Wszystkie MUX-y są nadawane z tego samego nadajnika(około 45 km) więc chyba antena ustawiona OK?. Pierwsze 2 MUX-y mają moc 100 kW a ten felerny 3 = 80 kW. Czy to aż tak znacząca różnica aby tak wpływała na odbiór?

eter
Posty: 621
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-90

Post autor: eter » 20 marca 2014, o 19:48

Wiwa jest czuła i pewnie masz za mocny sygnał na tym MUXIE. U mnie podobnie, telewizor po przelotce chodził OK. Wiwa pokazywała na jednym MUXIE 20-60% sygnału i nie odbierała. Po zmniejszeniu sygnału wszystko powróciło do normy. Wiwki najstabilniej dzialają jak sygnał mają MOC tak na 99% przy 100% potrafią mieć przesterowanie i sygnał spada do 20-60% i brak albo rwanie. 45 km od nadajnika i wzmacniacz? Wywal go a wszystko bedzie OK. Ewentualnie zmniejsz wzmocnienie jak masz regulowany tak aby było na wiwce 95% mocy sygnalu i wszystko bedzie cacy. Telewizory nie reagują tak na za silny sygnal jak WIWKI stąd dobry odbiór.

ptcom
Posty: 33
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 16:26
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW

Re: WIWA HD-90

Post autor: ptcom » 20 marca 2014, o 22:40

Dzięki za zainteresowanie.
Jak mam wywalić ten wzmacniacz? Wyjąć płytkę tę przy antenie(mam utrudnione obecnie dojście do anteny!) i odpiąć ten regulowany zasilacz? Co wtedy zastosować zamiast wzmacniacza przy antenie? Regulacja na zasilaczu niestety nic nie daje. Jak zmniejszę na zasilaczu do prawie 0 obraz całkowicie ginie. Jak kręcę zwiekszając moc zasilacza siła w granicach 70-90 % ale jakość od 18 do góra 40 %(skacze!) i w rezultacie obraz sie przycina strasznie i występuje koszmarna pikseloza. Nie da się tego ani słuchać ani oglądać :x

eter
Posty: 621
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-90

Post autor: eter » 21 marca 2014, o 20:02

Jesli przy zmniejszonym wzmocnieniu i sile sygnału 90% są nadal kłopoty, to sytuacja nie jest do końca jasna. Możliwe, że sygnał jest nadal zaszumiony przez wzmacniacz. Trudno to określić. Wywalenie wzmacniacza polega na wyjęciu płytki wzmacniacza z anteny i zastapieniu jej płytką symetryzatora oraz poprowadzeniu sygnału kablem zakończonym we wtyk antenowy ( tamten stary usuwamy wraz z dopiętym do niego zasilaczem). Skoro masz jednak utrudniony dostęp do anteny to wstrzymałbym sie na razie z tym wywalaniem i próbował jednak coś z powolnym ustawianiem tego wzmocnienia ( działa to jednak z powolnym opóźnieniem - należy trochę odczekać przy każdej próbie ustawienia wzmocnienia).
Jeśli ten MUX jest nadawany na najwyższej czestotliwości, to możliwe, że masz dodatkowe tłumienie tego kanału przez wzmacniacz. Z daleka trudno jest jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyną tego, że Wiwa nie odtwarza a TV tak.
Pozdrawiam i no niestety, musisz sam dojść co jest nie tak. Może lekkie przestawienie kierunku anteny by pomogło. Zmniejszenie tego wzmocnienia - na zasilaczu próbuj tylko lekko zmniejszyć i poczekać chwilę na reakcję.

ptcom
Posty: 33
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 16:26
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW

Re: WIWA HD-90

Post autor: ptcom » 22 marca 2014, o 12:30

Zmniejszanie na zasilaczu nie przyniosły żadnych efektów.
Znalazłem kolegę i zamieniliśmy się tunerami. Jego WIWA 100 u mnie ma jakość(w tym modelu jest tylko 1 pasek) oscyluje w granicach 77-82% i każdy program jest odbierany bez problemu. Z kolei moja WIWA 90 New u kolegi też(jak twierdzi) chodzi bez zarzutu....
To wyklucza więc jej niedomaganie i ewentualnie reklamacja.
I nie wiem co teraz powinienem zrobić bo ewidentnie moja instalacja nie pasuje Wiwie 90.
Zrobić coś tak aby nie majstrować przy antenie a wszystko było OK :(
Pozostaje jeszcze zamienić się z kumplem tunerami :lol: ale nie za bardzo pasuje mi ta wymiana bo jego Wiwa 100 jeśli chodzi o odtwarzanie różnych plików filmowych jest daleko w tyle za moim tunerem :x

dertyh
Posty: 2
Rejestracja: 22 kwietnia 2012, o 22:20

Re: WIWA HD-90

Post autor: dertyh » 22 marca 2014, o 20:11

Czy ktoś z Państwa spotkał się z problemem dużej awaryjności tego modelu? Po rozważeniu wielu opinii, również z tego forum zakupiłem 4 sztuki na początku 2013r. Do tej pory 3 z nich już były serwisie z tym samym objawem - nie włącza się, ewentualnie zatrzymuje się na logo startowym i wisi. Aż strach pomyśleć co będzie za rok, kiedy gwarancja upłynie. Czyżby zakup 4 nowych dekoderów?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2393
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: WIWA HD-90

Post autor: JaroslawMroczkowski » 22 marca 2014, o 20:57

Problem był opisywany wielokrotnie na tym forum. Dotyczy jednej serii produkcyjnej, która trafiła na rynek na początku zeszłego roku. W odbiornikach tej serii uszkodzeniu ulegają wadliwe pamięci flash.
Użytkownicy piszą, że serwis usuwa problem szybko i skutecznie. Po naprawie problem nie powinien już nigdy powrócić.

eter
Posty: 621
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-90

Post autor: eter » 23 marca 2014, o 00:06

Na twoim miejscu ptcom, zapytałbym się jakie dokładnie ma wskazania sygnału, czyli mocy i jakości na tym nie działającym u ciebie MUXIE u niego podczas prawidłowego odbioru. Coś jakąś dziwną masz sytuację.
Napisz dokładnie każdą częstotliwość każdego MUXA jaki odbierasz i wskazania sygnałów (moc i jakość), bo dziwna sprawa jest. Oczywiście na twoim tunerze.
Czyli jak już będziesz miał go w domu to napisz na przykład MUX1 kanał 49 (moc 100 jakość 90) dobry odbiór i tak z pozostałymi MUXami. Możesz dodać jeszcze wskazania na TV.
Musi byc jakaś przyczyna przecież.

ptcom
Posty: 33
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 16:26
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW

Re: WIWA HD-90

Post autor: ptcom » 25 marca 2014, o 19:42

Mój tuner i moja instalacja:
MUX1- kanał 35 (586 MHz) - siła:100 jakość:100 - odbiór extra
MUX2 -kanał 39 (618 MHz) - siła:100 jakość:100 - odbiór extra
MUZ3 - kanał 41 (634 MHz) - siła: około 70-80 jakość: 18-25 - odbiór prawie niemożliwy

Mój tuner u kolegi(te same kanały i częstotliwości):
MUX1 i MUX2 tak samo jak u mnie a MUX3 - siła 98 jakość: 90-98 - odbiór bez zastrzeżeń.

Tuner kolegi ( WIWA 100) u mnie (jak juz pisałem w tym tunerze jest tylko jedno wskazanie) wszystkie MUX-y w granicach 77-82 i odbiór bez żadnych problemów.

Nie wiem o jakie wskazania mam dodać na TV? Czyżby chodziło o wskazania z wbudowanego tunera w moim TV? Jeśli tak to albo on tego nie pokazuje albo ja nie umiem tego znależć :oops:
Pozdrawiam ;)

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: WIWA HD-90

Post autor: adac » 25 marca 2014, o 19:52

lokalizacja

eter
Posty: 621
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-90

Post autor: eter » 26 marca 2014, o 20:36

Masz jakąś bardzo dziwną sytuację. Może napisz faktycznie, gdzie dokładnie mieszkasz i z jakich nadajników, czy też nadajnika odbierasz te MUXY.
Coś musi być z tym kanałem 41, że twoja wiwa akurat u ciebie go nie widzi a kolegi wiwka daje radę i jeszcze twój tunerek śmiga u niego.
Dziwna sytuacja.....ale najwyraźniej mi to wygląda na za mocny sygnał. Tylko dlaczego osłabienie go nic nie daje. To by wyjaśnialo sytuację, że twój tuner chodzi dobrze u kolegi, natomiast jego może mieć słabszą czułość czy inaczej reagować na silny sygnał.
Ale zagadką jest nadal, dlaczego jak zmniejszasz wzmocnienie nic się nie poprawia.
Może koledzy coś poradzą bo ja przyznam się, że nie rozumiem takiej sytuacji jaką masz.

oltom71
Posty: 13
Rejestracja: 30 marca 2011, o 13:09
Odbiornik: LV6T MPVR4,WIWA HD 50
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: WIWA HD-90

Post autor: oltom71 » 26 marca 2014, o 21:29

ptcom pisze:Mój tuner i moja instalacja:
MUX1- kanał 35 (586 MHz) - siła:100 jakość:100 - odbiór extra
MUX2 -kanał 39 (618 MHz) - siła:100 jakość:100 - odbiór extra
MUZ3 - kanał 41 (634 MHz) - siła: około 70-80 jakość: 18-25 - odbiór prawie niemożliwy

Mój tuner u kolegi(te same kanały i częstotliwości):
MUX1 i MUX2 tak samo jak u mnie a MUX3 - siła 98 jakość: 90-98 - odbiór bez zastrzeżeń.


Problem masz ze zbyt sinym sygnałem na 41 k. Łapiesz sygnał z Katowic i Częstochowy i może z Wisły ( wszystkie mux 3 na41 k.



Problem masz

Z tego co piszesz wynika że masz problem ze zbyt mocnym sygnałem na k.41 , zbierasz sygnały z Częstochowy ,Katowic i być może z Wisły ( wszystkie Mux 3 na k.41) Wiwa100 pokazuje tylko jakość.
Zacznij od sprawdzenia kierunku na w/w nadajniki.

Tuner kolegi ( WIWA 100) u mnie (jak juz pisałem w tym tunerze jest tylko jedno wskazanie) wszystkie MUX-y w granicach 77-82 i odbiór bez żadnych problemów.

Nie wiem o jakie wskazania mam dodać na TV? Czyżby chodziło o wskazania z wbudowanego tunera w moim TV? Jeśli tak to albo on tego nie pokazuje albo ja nie umiem tego znależć :oops:
Pozdrawiam ;)

/od Admina: Popraw post (polecenie "edytuj"), żeby można było zrozumieć, co chcesz dodać do dyskusji. Nie cytuj niepotrzebnych fragmentów poprzednich postów.

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA HD-90

Post autor: Ceberebek » 26 marca 2014, o 21:37

oltom71 pisze:
ptcom pisze:
eter pisze:Na twoim miejscu ptcom, zapytałbym się jakie dokładnie ma wskazania sygnału, czyli mocy i jakości na tym nie działającym u ciebie MUXIE u niego podczas prawidłowego odbioru. Coś jakąś dziwną masz sytuację.
Napisz dokładnie każdą częstotliwość każdego MUXA jaki odbierasz i wskazania sygnałów (moc i jakość), bo dziwna sprawa jest. Oczywiście na twoim tunerze.
Czyli jak już będziesz miał go w domu to napisz na przykład MUX1 kanał 49 (moc 100 jakość 90) dobry odbiór i tak z pozostałymi MUXami. Możesz dodać jeszcze wskazania na TV.
Musi byc jakaś przyczyna przecież.
Mój tuner i moja instalacja:
MUX1- kanał 35 (586 MHz) - siła:100 jakość:100 - odbiór extra
MUX2 -kanał 39 (618 MHz) - siła:100 jakość:100 - odbiór extra
MUZ3 - kanał 41 (634 MHz) - siła: około 70-80 jakość: 18-25 - odbiór prawie niemożliwy

Mój tuner u kolegi(te same kanały i częstotliwości):
MUX1 i MUX2 tak samo jak u mnie a MUX3 - siła 98 jakość: 90-98 - odbiór bez zastrzeżeń.


Problem masz ze zbyt sinym sygnałem na 41 k. Łapiesz sygnał z Katowic i Częstochowy i może z Wisły ( wszystkie mux 3 na41 k.



Problem masz

Z tego co piszesz wynika że masz problem ze zbyt mocnym sygnałem na k.41 , zbierasz sygnały z Częstochowy ,Katowic i być może z Wisły ( wszystkie Mux 3 na k.41) Wiwa100 pokazuje tylko jakość.
Zacznij od sprawdzenia kierunku na w/w nadajniki.

Tuner kolegi ( WIWA 100) u mnie (jak juz pisałem w tym tunerze jest tylko jedno wskazanie) wszystkie MUX-y w granicach 77-82 i odbiór bez żadnych problemów.

Nie wiem o jakie wskazania mam dodać na TV? Czyżby chodziło o wskazania z wbudowanego tunera w moim TV? Jeśli tak to albo on tego nie pokazuje albo ja nie umiem tego znależć :oops:
Pozdrawiam ;)
Rozumiem,że to na niebiesko jest od Ciebie?

ptcom
Posty: 33
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 16:26
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW

Re: WIWA HD-90

Post autor: ptcom » 27 marca 2014, o 11:46

Coś w tym może być jak napisał kolega: oltom71
Poczytałem troszkę na temat nadajników we Wręczycy. MUX3 jest tam zamontowany najniżej(podobno 192 m a MUX1 i 2 na 315 m) i ma mniejszą moc. Do tego sygnał z Katowic/Kosztowy, również z Wisły może tłumić sygnał z Wręczycy(ten sam kanał-41). A mieszkam akurat w lini tych 3 nadajników. byc może pomogło by delikatne przesunięcie anteny ale jak pisałem jak na razie nie mam dostępu do anteny :x
Kolega u którego Wiwa 90 chodzi bez problemu ma troszkę wyżej zamontowaną antenę od mojej i pewno dlatego jest tam OK.
Tylko jak zrozumieć tę systuację. Czy moja WIwa HD90 ma czulszą głowicę od jego Wiwa 100 czy jest na odwrót. Z tego co wiem, kolega używa zwykłego, nieregulowanego zasilacza i u niego chdzą obydwa tunery a u mnie tylko jego Wiwa 100 :(
Sprawdzałem u mnie też już inny, sprawny, nowy zasilacz regulowany i nie było żadnych zmian :evil:

eter
Posty: 621
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-90

Post autor: eter » 27 marca 2014, o 21:42

Pewnie będzie to wszystko związane z tymi nałożonymi na siebie sygnałami docierającymi na tym 41 kanale do ciebie. Efekt, że jeden tuner odbiera (kolegi) oraz TV świadczy o tym, że akurat ten model Wiwy nie radzi sobie z taką konfiguracją tych sygnałów i się wywala.
Pewnie jednak zmiana kierunku anteny cię czeka, zmiana jej ustawienia pewnie pomoże. Nie ma innej rady, jako że przecież próbowałeś już chyba wszystkiego co możliwe.
Ja bym tak jeszcze na koniec dostarczył sygnał do tunera tylko "gorącym" przewodem, bez oplotu...możliwe, że wyeliminuje to któryś zakłócający sygnał. Jeśli nie pomoże to tylko ustaw anteny wchodzi w grę a jak i to nie pomoże to wywalenie wzmacniacza.
Stawiam na to, że twój tuner ma czulszą głowicę stąd jego przytkanie. Jeśli sygnały zakłócają się niekorzystnie to zmniejszenie ich poziomu zmniejsza ich wartość równomiernie wszystkich i ten stosunek zakłócenia chyba nadal pozostaje w sygnale i wiwa dalej nie rusza. To takie gdybanie, ale sytuacja jest skomplikowana.

Odpowiedz