DAB+ Katowice

dyskusje o odbiorze radia cyfrowego w rożnych miejscach kraju
Awatar użytkownika
Cyfrowy_janusz
Posty: 73
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 21:45
Odbiornik: Manta DVB-T 011, Hyundai, NotOnlyTV DVB-T/DAB+
Instalacja antenowa: Anteny siatkowe z symetryzatorami połączone zwrotnicą, kabel sat.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrava, Skrzyczne, Krak.

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowy_janusz »

akomor1 pisze:Spróbuj otworzyć w Audacity
Error :(

Trochę tutaj pokręciłem, bo wychodzi na to że program "radio player dab" automatycznie ustawia sobie kodek nie ffdshow z pakietu K-lite codec pack ale używa kodeka dołączonego do programu D.radio czyli kodeka "ARCsoft audio decoder" i obydwa programy tylko z tego kodeka poprawnie odtwarzają DAB+ na żywo, na innych kodekach cisza lub błędy, natomiast zapisują ścieżkę do pliku AAC (MediaInfo podaje wszystkie oryginalne parametry polskiego radia, czyli wychodzi na to że to nie rekompresja programu ale orginalny strumień z NOT USB, czyli wygląda że pliki powstają prawidłowo, tak jak ściągnięty stream z internetu) można je odtworzyć pakietem K-lite codec pack > ffdshow audio (w ustawieniach libavcodec) i odtwarza to poprawnie wbudowanym w pakiet Media playerem natomiast inne odtwarzacze sobie nie radzą, nie radząsobie również inne sprzęty w tym odtwarzacz manta czy komórka, tak jakby wygenerowany plik był uszkodzony lub miał nieznany kodek. Tak więc sprawa conajmniej dziwna :?:

Jeśli chodzi o możliwości Not Only TV, a teraz mam pytanie, w jaki sposób odczytać DAB EPG, itp. sprawy na PC? Czy są jakieś konkretne programy oprócz tych trzech: "Not Only TV", "D.Radio" "Radio player DAB" przyznam że szukałem już od dawna ale nic nie znalazłem pod PC nawet na zagranicznych stronach. :oops:

pikaczu
Posty: 1396
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096
sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: pikaczu »

otwórzcie w aimpie. ja otwarłem

Awatar użytkownika
Rudzianin
Posty: 40
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 10:08
Odbiornik: tv Panasonic TX-L42E30E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ASP-8 (DIPOL)-wzmacniacz swa-9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Jesenik-Praded,

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Rudzianin »

Cyfrowy_janusz pisze:
2013-10-01_09-38-12_RADIO KATOWICE.aac
http://www.sendspace.pl/file/afd959fbb6febba1ee32384
Ja natomiast żeby odtworzyć powyższy plik przekonwertowałem go programem "Free audio converter" do formatu flac zachowując parametry pliku oryginalnego. :)

2013-10-01_09-38-12_radio_katowice.flac
http://www.sendspace.pl/file/00a56350fc13a05ed600d00

DVBManiak

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: DVBManiak »

Te próbki z Radiopolski bez problemu odtwarza VLC, foobar2000 ma jakiś problem z próbką nr 1, nr 2 działa. Natomiast plik nagrany przez Cyfrowy_janusz VLC mi nie odtwarza, ale foobar bez problemu. Radio Rytm brzmi po prostu koszmarnie na słuchawkach za 30-40 zł, PR24 trochę lepiej, ale też marnie.

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Benedykt »

Posłuchałem. Ma...sa...kra!!!
Lepiej na krótkich falach słychać. Tylko, że tam już nie wiele - jakas egzotyka.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Maciejek »

Ciekaw jestem raportów z odbioru. Dokąd dolatuje sygnał.
@Cyfrowy_janusz jak z poziomem sygnału w Bielsku?

Awatar użytkownika
Cyfrowy_janusz
Posty: 73
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 21:45
Odbiornik: Manta DVB-T 011, Hyundai, NotOnlyTV DVB-T/DAB+
Instalacja antenowa: Anteny siatkowe z symetryzatorami połączone zwrotnicą, kabel sat.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrava, Skrzyczne, Krak.

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowy_janusz »

Maciejek pisze:@Cyfrowy_janusz jak z poziomem sygnału w Bielsku?
Nie wiem jak jest w całym Bielsku, ale w północnej części jak już mówiłem próbowałem odbierać na kabelku wetkniętym do gniazda odbionika i działało, mniej więcej tak samo jak silne analogowe stacje FM z tego samego obiektu ;) na oprogramowaniu DABPlayer_20100114_SDK.exe pokazuje mi 100% ale co to oznacza? kto to może wiedzieć :roll:

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Maciejek »

Ok. na kawałku kabelka powiadasz, to myślę, że dedykowana kilkuelementowa antena na pasmo VHF (Dipol 7/6-12) spokojnie sobie u mnie poradzi. W tej chwili, z czystej ciekawości, będę budował instalację do DAB`u. Na jaki tuner padnie zobaczymy...wybór w sprzęcie Hi-Fi trochę marnawy (wiem, wiem jak z jakością naszego DAB`u :roll: ale tuner także,a przede wszystkim będzie u mnie do FM`u) póki co zainteresował mnie ONKYO T4030.

Awatar użytkownika
Cyfrowy_janusz
Posty: 73
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 21:45
Odbiornik: Manta DVB-T 011, Hyundai, NotOnlyTV DVB-T/DAB+
Instalacja antenowa: Anteny siatkowe z symetryzatorami połączone zwrotnicą, kabel sat.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrava, Skrzyczne, Krak.

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Cyfrowy_janusz »

Maciejek pisze:Ok. na kawałku kabelka powiadasz.
No myślę że śmiało można porównać to do przykładu że jak ktoś obecnie odbiera analogowe stacje z Katowic-Kosztowy które nadają po 60kw czyli m.in. 97,9 FM, 99,7 FM, 93 FM w stereo na kabelku to równie łatwo odbierze DAB przy mocy 10 kw.

Ja sygnał odbieram na antenie zerwnętrznej: siatce pasywnej na dipolu prostym również działa, nie słyszałem żadnych błędów w przekazie, przy wetkniętym i nieruchomym kabelku także działa ale przy poruszaniu nim w rózne strony zaczyna się radyjko zacinać. To tyle. ;)

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: qrzy »

Ja odbieram Kosztowy, czysto w stereo na tzw. kabelku, a z DAB+ już nie jest tak dobrze.

akomor1
Posty: 23
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 14:50
Odbiornik: AEG DAB 4124
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: akomor1 »

No nie wiem czy porównywanie 60kW FM i 10kW DAB+ ma sens.

Awatar użytkownika
Max van Org
Posty: 1167
Rejestracja: 29 listopada 2010, o 17:54

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: Max van Org »

To zależy czy nadajniki działają w sieci jednoczęstotliwościowej czy każdy na innej częstotliwości. Oprócz testów w Wrocławiu nie przypominam sobie większych sieci SFN dla radia cyfrowego w Polsce. Tam gdzie są one uważane widać że moce nadajników są znacznie mniejsze w porównaniu do UKF-u. Proszę nie zapominać, że na UKF-ie mamy 6 x 100 kW a w DAB tylko 1 x 10 kW!

Tutaj mały przykład z niemieckiej sieci DAB działającej w całym kraju na jednej częstotliwości:
http://i44.tinypic.com/2v97jhh.jpg

Na terenie górzystym widzimy zagęszczenie nadajników. Na terenie płaskim Dortmund – Osnabrueck zaoszczędzili pośrodku jeden nadajnik a odbiór mobilny jest możliwy.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: belzebiusz »

Był jeszcze SFN w Warszawie w czasie testów INFO - Marriott (3,5 kW) i Kawęczyn (10 kW):
http://www.radiopolska.pl/aktual.php?su ... 1357774770

AdamP 70
Posty: 42
Rejestracja: 29 września 2013, o 21:17
Odbiornik: Evolve Galaxy DVB-T
Sangean DDR-31plus dab+
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Opticum AX1000+ bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTNC Katowice-Kosztowy

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: AdamP 70 »

Jeszcze radyjka dab+ nie mam ale niebawem będzie zamówione jest przez internet ;)
Znalazłem na czeskim forum o zasięgu dab+ z Katowic dokąd sygnał dociera a także piszą na temat naszego dab+

http://forum.digizone.cz/index.php?topi ... icc=item-6

rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: rotalplus »

No właśnie - jaki jest zasięg tych multipleksów, bo nigdzie oficjalnych mapek nie ma
Strona Emitela nie zaktualizowana, na stronie Polskiego Radia brak

Ogólnie narazie to jeden wielki niewypał, co potwierdza choćby ten artykuł
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/70625 ... olsce.html

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: naziemna-ntrc »

Post o bardzo ciekawej treści. ;)
Ostatnio zmieniony 14 lipca 2014, o 16:21 przez naziemna-ntrc, łącznie zmieniany 1 raz.

AdamP 70
Posty: 42
Rejestracja: 29 września 2013, o 21:17
Odbiornik: Evolve Galaxy DVB-T
Sangean DDR-31plus dab+
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Opticum AX1000+ bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTNC Katowice-Kosztowy

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: AdamP 70 »

rotalplus pisze:No właśnie - jaki jest zasięg tych multipleksów, bo nigdzie oficjalnych mapek nie ma
Strona Emitela nie zaktualizowana, na stronie Polskiego Radia brak

Ogólnie narazie to jeden wielki niewypał, co potwierdza choćby ten artykuł
http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/70625 ... olsce.html


Tu są mapki zasięgu dab+ w Polsce

http://www.teleko.cz/images/PDF/Polish_DAB_project.pdf

niemieckie forum
http://forum.digitalfernsehen.de/forum/ ... polen.html

eter
Posty: 689
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: eter »

Witam.

Może ktoś powiedzieć, kto ma podłączony normalny sprzęt do odsłuchu czyli jakiś wzmacniacz i dobre kolumny lub słuchawki czy na przykład:
Polskie Radio PR III z tymi parametrami z satelity :

---> Polskie Radio Trójka
MPEG Audio Version 1, Layer 2 2 channels 48.0 KHz Constant 192 Kbps
wypada gorzej niż
--->Polskie Radio Trójka w DAB+ z tym parametrem :
Trójka Stereo 112 Kbps
Tak bez teoretyzowania, które kodeki lepsze i tak dalej, (niby z satelity większa predkość), ale wiadomo, że to inne kodeki - więc tak na słuch jest lepiej czy gorzej w DAB+(?), lub tak samo(?) - bo jeśli nie ma znacznej poprawy w DAB+ to jest on zupełnie mi nie potrzebny do słuchania normalnych stacji Polskiego Radia.
W internecie bezpłatna emisja jest tylko w jakości MP3 128 Kbps więc wiadomo, słabo.

Pozdrawiam.

AdamP 70
Posty: 42
Rejestracja: 29 września 2013, o 21:17
Odbiornik: Evolve Galaxy DVB-T
Sangean DDR-31plus dab+
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Opticum AX1000+ bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTNC Katowice-Kosztowy

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: AdamP 70 »

Radyjko które zamówiłem przez internet już jest w drodze,czekam na przesyłke.Będzie niezły test no i oczywiście napewno podłączone będzie do kina domowego mam nadzieje że będzie ok ;) będą testy i dam znać :P

akomor1
Posty: 23
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 14:50
Odbiornik: AEG DAB 4124
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy

Re: DAB+ z RTCN KATOWICE/KOSZTOWY

Post autor: akomor1 »

Obawiam się, że Twój entuzjazm trochę przygaśnie, jak posłuchasz cyfrowej "wysokiej" jakości ;)

Odpowiedz