Kompresja, parametry transmisji, jakość obrazu

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: adac »

Z tego co gdzieś wyczytałem eurpoejskie tv stosują 720p/50, a amerykańskie 720p/60.
Standard 720p/25 prawdopodobnie nie istnieje. Ale pewny nie jestem
nkp123 pisze: Nie jestem tego pewny - kodek H.264 lepiej sobie radzi z kompresowaniem całych obrazów, niż półobrazów
mnie się wydaje, że jest mu wszystko jedno

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: sdolas »

Wczoraj w TVP2 HD była powtórka Kabretowej nocy listopadowej ( coś ze statkiem w nazwie )
Wcześniej widziałem to w SD.
Materiał ma już na pewno kilka miesięcy ale pierwszy raz puszczony w HD :)
Z właściwości nagrania wynika ze materiał miał niecałe 9000 kb/s :)
Czyli jak widać nawet i "stare" materiały TVP nagrywało w HD.
A wiadomości ciągle papka :(
Natomiast Euro :) :) studio i mecze ogląda się z przyjemnością :)

PS. Uwaga na wypowiedzi, bo mimo że ponownie wypowiedzi są związane z tematem to za chwilę kolejny wątek może być zamknięty :(, taki to już podejście do tego forum.

PS2. Proszę mi nie wstawiać kolejnego ostrzeżenia :roll: za wypowiedź w temacie

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 235
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: sirdaniel »

nkp123 pisze:Nie jestem tego pewny - kodek H.264 lepiej sobie radzi z kompresowaniem całych obrazów, niż półobrazów.

Racją jest że kodeki ogólnie lepiej radzą sobie z kompresją obrazów progresywnych (bez przeplotu). Wszystko na kompie to progresywny obraz.
Poza tym chyba jest techniczna możliwość nadawania 720/25p [czyli sumarycznie 2 razy mniej danych od 1080/50i ] ;) .
adac
1920×1080i: 1,036,800 pixels (approximately 1.0 megapixel) per field , or 2 073 600 pixels (approximately 2.1 megapixels) per frame,
1280×720p: 921 600 pixels (approximately 0.9 megapixels) per frame
(sorry, ściągam z orginału)

inaczej mówiąc: w transmisji z przeplotem wysyłasz 50 pól (fields) po 1 Mpix każde,
a w progressiv 50 pełnych obrazów po 0,9 Mpix każdy.
Oszczędność dla 720p/50 wynosi 10 procent.
Rozszerzę:
Kompresja 1080@50i - 1920*540=0,989Mp
720@50p - 1280*720=0,879Mp
Biorąc jeszcze pod uwagę minimalnie gorszą kompresowalnosć źródeł z przeplotem, faktycznie nie wychodzo aż tak źle. Z drugiej strony złożenie obrazu z przeplotem też nie jest łatwe i często daje złą jakośc wynikową. A TVP ma się czym pochwalić że ma się Full HD :mrgreen: Tak naprawdę zależy wszystko od źródła czyli nagrania kamery i kodeka jakiego używa TVP/Emitel.
Zależy w jakim formacie jest nagrywane oryginalnie z kamery TVP. Im mniej jest obraz przerabiany tym lepiej dla jego jakości. Jeśli TVP nagrywa w 1080i to nie widzę sensu zmiany tegoż stanu u Emitela.

_chris_

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: _chris_ »

Standard studyjny to SDI, obecnie SDI HD. W przypadku TVP to sięga, o ile mi wiadomo, około 60Mbit/s. Więc całe pogorszenie jakości występuje najpierw na enkoderze, a potem na multiplekserze. Cudów nie ma, każde pasmo w eterze jest ograniczone, czy to SAT, czy DVB-T.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: Jarosław Bałuka »

Studyjny standard dla video HD to HD-SDI 1.5Gbps i tyle otrzymujemy na nasze kodery. W koderach następuje kompresja do ostatecznej wartości z uwzględnieniem statmuxa. W multiplekserach nie występują już żadne zmiany bitrate.
W transmisji satelitarnej zasada działania jest identyczna, pozostaje pytanie o dostęp do czystego sygnału źródłowego HD-SDI.

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: sdolas »

Czy poziom bitrate jest ściśle określony w umowie ?
Bo jeśli nie, to ( gdybam ) można by obniżyć go na niektórych kanałach, zapewne i tak ich jakość by się nie pogorszyła, a za to można by podnieść trochę na kanałach HD :)
Czy to jest możliwe do zrealizowania ?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: Jarosław Bałuka »

Przed uruchomieniem programów HD wszystko zostało precyzyjnie wyznaczone wraz z TVP tak, aby uzyskać optymalne wartości zarówno dla kanałów HD jak i pozostałych SD obecnych w multipleksie, mając do dyspozycji przepływność ograniczoną warunkami multipleksu. Parametry nie będą już podlegać zmianom.

bilek1
Posty: 40
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 17:53
Odbiornik: SAMSUNG LE40A756
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, jedna gałąź na Pabianice, druga na TON na Sienkiewicza
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON(OTVP Łódź)

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: bilek1 »

czy zauważyliście, szczególnie jak lecą mecze to widać, że na TVP 1 HD zdarzają się drobniutkie klatkowania obrazu na ułamki sekundę lub krócej nieraz. NA TVP2 HD czegoś takiego nie ma. Czy to może być wina skaczącej siły sygnału (wahania 77 - 83) ? Raczej chyba nie, bo na innych też mam wahania i czegoś takiego nie ma. Jak jest u Was ?

Awatar użytkownika
nol
Posty: 126
Rejestracja: 20 czerwca 2009, o 23:20
Odbiornik: AverMedia Hybrid Speedy
Instalacja antenowa: wewnętrzna\
Dipol16 + Symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań / Śrem

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: nol »

Zostało tak precyzyjnie wyznaczone, że na kanałach w MUXie1 notorycznie pojawia się czarna pikseloza obrazu, mimo jakości odbioru 100 na 100.
MUX3 i MUX2 działają prawidłowo, więc jednak można zrobić to tak żeby działało !
Więc co jest zmienione w porównaniu z pozostałymi MUXami że jest kicha?

Zmieniliście ustawienia kodeka obrazu po waszej stronie ?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: Jarosław Bałuka »

Żadnej czarnej pikselozy nie ma, monitoruję TVP1 HD na bieżąco - obraz bez jakichkolwiek zacięć.

Canuck2009
Posty: 13
Rejestracja: 17 maja 2012, o 05:58
Odbiornik: PANASONIC-TX42G10,Technisat CE-T
Instalacja antenowa: TELEVES V-HD

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: Canuck2009 »

Tak co jakis czas pojawiaja sie roznego typu znieksztacenia obrazu w czasie transmisji LIVE ale chyba nie zwiazane sa z sila sygnalu .Znalazlem tutaj analize ( po angielsku) mozliwych artifacts jezeli to kogos interesuje
http://www.highdefinitionblog.com/?page_id=101

edit/ Polskie litery !!!

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T w Łodzi

Post autor: micial »

To był owad przed kamerą :D

Awatar użytkownika
nol
Posty: 126
Rejestracja: 20 czerwca 2009, o 23:20
Odbiornik: AverMedia Hybrid Speedy
Instalacja antenowa: wewnętrzna\
Dipol16 + Symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań / Śrem

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: nol »

Jarosław Bałuka pisze:Żadnej czarnej pikselozy nie ma, monitoruję TVP1 HD na bieżąco - obraz bez jakichkolwiek zacięć.
To nie jest zakłócenie np. od skutera problem występuje na wszystkich programach w MUXie1 od uruchomienia multiplexu "na części obrazu w pewnej chwili pojawiają się czarne kwadraciki trwa to ok. 1-3 sekund i obraz wraca do normy aż do następnego wystąpienia,
Poniżej link do zrzutu ekranu
http://imageshack.us/photo/my-images/86 ... vp1hd.jpg/

edit 1i2: zmieniłem linka do pliku.
Ostatnio zmieniony 13 czerwca 2012, o 00:04 przez nol, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: Jarosław Bałuka »

No więc proszę szukać przyczyny, może na początek w oprogramowaniu, później w możliwych lokalnych zakłóceniach. Oglądaliśmy ten sam kanał, ja beż choćby najmniejszego zakłócenia, więc to nie jest wina po stronie nadawczej.

Awatar użytkownika
nol
Posty: 126
Rejestracja: 20 czerwca 2009, o 23:20
Odbiornik: AverMedia Hybrid Speedy
Instalacja antenowa: wewnętrzna\
Dipol16 + Symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań / Śrem

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: nol »

Opisany problem występuje w AVerTV 3D, w windowsowym MCE nie ma tego problemu.
Czym różni się w ustawieniach kodowania obrazu MUX1 od pozostałych MUXów ?
Problem dotyczy jedynie obrazu .

bilek1
Posty: 40
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 17:53
Odbiornik: SAMSUNG LE40A756
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, jedna gałąź na Pabianice, druga na TON na Sienkiewicza
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON(OTVP Łódź)

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: bilek1 »

jest coś na rzeczy, ponieważ w czasie meczów gdy sytuacja zmienia się dośc szybko widać, że są drobne zacięcia obrazu. Na początku myślałem, że to wina kamer tvp. Jednak te same mecze na tvp2 hd - nic takiego nie ma. Są przycięcia obrazu. Drobniutkie czasem klatkowanie obrazu. Tylko na tvp 1 hd. Gdy obraz dośc długo ma ten sam kadr, nie zauważycie tego. Coś jest nie tak z mux I.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: adac »

@ bilek1:
Poczytaj ten wątek, co prawda zablokowany ale poczytać można. Zajrzyj do podsumowania które napisał @jajo9.
To "coś nie tak" wynika z mniejszej przepływności (bitrate) dla TVP1 HD w mux-1 w porównaniu z TVP2 HD w mux-3. Konieczność związana z obecnym układem multipleksów.

Nie sądzę żeby po stronie Emitela były błędy, tylko zastosowana jest silniejsza kompresja, z którą nie każdy odbiornik sobie poradzi. W tych które mają skuteczny procesor video i układy korekcji błędów widz nic nie zauważy.
Osobna sprawa to odbiór TV na PC-cie. Tu wiele zależy od doboru kodeków, oprogramowania i samego sprzętu. Wyniki nie będą powtarzalne.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: Jarosław Bałuka »

nol pisze:Opisany problem występuje w AVerTV 3D, w windowsowym MCE nie ma tego problemu.
Jeśli występują różnice na różnych odtwarzaczach to jak wspomniałem przyczyny należy szukać w zastosowanych kodekach. Widać wyraźnie, że jedne radzą sobie poprawnie z dekodowaniem HD, inne nie.

bilek1
Posty: 40
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 17:53
Odbiornik: SAMSUNG LE40A756
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa, jedna gałąź na Pabianice, druga na TON na Sienkiewicza
Nadajnik - obiekt nadawczy: TON(OTVP Łódź)

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: bilek1 »

Zobaczcie jak to u mnie wygląda. Te zacięcia widać.
Oglądasz mecz na tvp1 hd jest płynnie, i nagle chwilowe zacięcia obrazu. Na tvp2 hd tego nie ma. Co z tym zrobić? gdzie leży wina?
Filmik nagrywałem aparatem stąd widać linie na obrazie.

plik z krótkim filmem.
http://w633.wrzuta.pl/film/1T9uK6FwimG/mvi_0260

bmp
Posty: 339
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:20
Odbiornik: .
a) Samsung SyncMaster T260HD,
b) GM Unibox 9080 DVB-T/C
Instalacja antenowa: .
a) antenka pokojowa,
b) sygnał kablówki (DVB-T/C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Rusinowo

Re: Kompresja i parametry transmisji, a jakość obrazu

Post autor: bmp »

Sprawdź czy nie masz dekodera lub telewizora ustawionego na 1080i 60Hz. U mnie przełączenie z 50 na 60 daje własnie podobny efekt.
programista pisze:Realne rozwiązania to takie, aby tvp nadawało w hd, ale w 720p, na co dzień i tak więcej jak 7Mbps nie przydzielą.
Nie ma to najmniejszego sensu w sumie. Teoretycznie dynamika 720p będzie lepsza niż 1080i, ale w praktyce półobrazy są i tak sklejane. A po sklejeniu jednak LEPIEJ mieć 1920x1080 niż 1280x720 ze względu na lepszą pionową i poziomą rozdzielczość (nawet jeśli pionowa jest iluzoryczna). Jeśli chodzi o bitrate - takie głupie pytanie się ciśnie: a na co ci ten bitrate? Czy oglądając strasznie piracki film skompresowany do 720p/1080p narzekasz na brak bitrate? A przecież większość ma ~5 mbps, natomiast 1080p ~10 mbps.

Natomiast prędzej bym optował za wyłączeniem TVP 1/2 w wersjach SD i przeznaczenie zwolnionego bitratu na TVP 1/2 HD.
Nie wiem po co są te wersje SD, skoro i tak każdy normalny odbiornik dekodujący MPEG4/H264 i DVB-T jednocześnie dekoduje HD.
Więc sens jaki?

A w temacie jakości... Jestem bardzo zadowolony z jakości - także z tego:
Format profile : High@L4.0
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Yeah, High@4.0 + CABAC +Ref4 to bardzo duży krok w jakości kompresowania. Tak trzymać. Przy okazji - czemu nie 4.1 i Ref5?
Takie urządzenia czy wytyczne KRRiT?

Odpowiedz