VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
dvbtowiec
Posty: 1233
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: dvbtowiec »

I kolejny wątek o VVC. :lol:
Ty jesteś chyba jakimś "lobbystą", bo jak inaczej wytłumaczyć tyle wątków z VVC ile utworzyłeś :)

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 235
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: sirdaniel »

No nic. Czekamy aż uda mu się uruchomić VVC na jego super chipie ze sprzętowym dekodowaniem hevc :P

some83
Posty: 206
Rejestracja: 20 maja 2018, o 23:35
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: wGniazdko220V ethernetWiFi
chciałbymTaki Dab+
SW/MW/LW DRM+
Instalacja antenowa: wannabe:220V w gniazdko na ethernet/WiFi
over IP na wszystko

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: some83 »

A to nie wiesz, że na TV Boxach Android też jest dekodowanie SoftWare'owe:?: ?
Inna sprawa, uważacie, że tego forum, nikt a nikt nie czyta,
oraz nikt a nikt nie przeczyta, co potrafi sobie skompilować videoLan :?: ?
(może jest prawdą, ale ja bym bezczelnie z zawadiackim śmiechem tego nie obstawiał)
To po co wy w ogóle odpowiadacie na moje wypowiedzi?


Poza tym,
Nawet nie wszyscy i nie zawsze mają włączone sprzętowe.
A video oglądają na TV Boxach Android.
A niski bitRate, rzędu: 512kb/s, 1Mb/s lub 2Mb/s w Max nie powinien być problemem.
Jak taki TV Box Android, potrafi zdekodować software'owo strumienie HEVC, o dużo większym bitRate.
Oczywiście dekodowanie sprzętowe żre baterie w Telefonie.
Ale to nie dotyczy TV Box Android bo to jest podłączone bez baterii pod 220V (lub pod zasilacz).

Tak fajniej mieć dekodowanie sprzętowe.
Ale software'owe też może działać.


Ja skompilowałem VVC.
Potrzebuję tylko skompilować VideoLan pod Linuxa i pod Androida (na parę architektur) wraz z obsługą tego kodeka.
Wystarczy, tylko jakaś porada, co gdzie wrzucić te pliki vlcreader, oraz vlcwritter.
Oraz komenda, lub parę komend startu kompilatora.
I będę miał to co potrzebuję.

Odpowiedź, porada, która by mi się przydała, jest zapewnie, krótsza od tego postu.
Zabawne, nie?, Ci co wiedzą, nie powiedzą.
Za to bardzo chętni są do wypowiadania specjaliści od NieDaSię.
i to normalnie ze spamerskim zapałem.
JA wiem, że w sumie, jedynie co bym potrzebował, to porada,
albo plik z komendami Bourne Again Shell, krótszy, niż ten post.
JA wiem, że to jest możliwe, nie wiem tylko do końca jak.
Może się dowiem tutaj, może się dowiem nie tutaj.


Ale niektórzy KONIECZNIE będą mówić o sprzętowym dekodowaniu?
Po co mi na desktopie, albo na TV Boxie koniecznie sprzętowe dekodowanie :?: ?
JA wiem, przydatne,
ale nie jest ono NIEZBĘDNE :!: !

dvbtowiec
Posty: 1233
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: dvbtowiec »

O tym VVC czytam w dziesiątkach wątków pod Twoim nickiem.
Sam tylko ten wątek został wydzielony z innego, gdyż dzięki Twoim wrzutkom odbiegał od tematu.

Odpowiem Ci któtko.
To nie jest kwestia NieDaSię.,
tylko PoCoNamTo.

Czy to wystarczająco przekonujące? :)

Skoro w jednym wątku nikt nie podejmuje tematu o tym Twoim idealnym VVC po co tworzysz kolejne?

Jeśli potrzebujesz porady w kwiestiach programistycznych, to pomyliłeś fora. To forum telewizyjne, może dlatego nie masz odpowiedzi.

some83
Posty: 206
Rejestracja: 20 maja 2018, o 23:35
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: wGniazdko220V ethernetWiFi
chciałbymTaki Dab+
SW/MW/LW DRM+
Instalacja antenowa: wannabe:220V w gniazdko na ethernet/WiFi
over IP na wszystko

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: some83 »

Pierwsza sensowna odpowiedź kolegi w tym temacie.

JA NAPRAWDĘ rozumiem, że ktoś może uważać:
Po Co Nam to!

Ale po co w takim razie się wypowiadać :?: ?
Albo Po Co w ogóle czytać :?: ?

Jak ktoś jest nie zainteresowany, naprawdę może milczeć.
A nie strugać z innych wariata...

Z resztą mnie to teraz konsternuje:
bo normalnie mam wrażenie, że większość wypowiedzi w temacie 4k UHD na tym forum,
jest totalnie bez sensu, w świetle strategii: PoCoNamTo.
Normalnie niczym czarno białe świecidełka.
Ale jak ktoś tam mawia:
Jak dużo rzeczy musi się zmienić, by w istocie nic się nie zmieniło.
Więc normalnie można dać setki wypowiedzi, w rozmaitych tematach, które nic nie zmienią.

( Akurat uważałbym, że rozmowy o Mpeg5 part2 = LC EVC oraz VVC, a także 2xMiMo, mogłyby być pomocne, a wręcz KLUCZOWE w dyskusji o urzeczywistnieniu 4k UHD w kraju.
Jeśli tylko chcielibyśmy, by 4k Uhd taniej i rychlej pojawiło się w tym kraju.
(JA rozumiem, 4k Uhd: Po Co Nam To.) )


Dziękuję, koledze :arrow: dvbtowcowi za wyjaśnienie podejścia.


(Choć jak dla mnie wypowiedzi AntyFanów: PoCoNamTo, to spam.
JA rozumiem, że AntyFan będzie uważał moje wypowiedzi za spamujące, [Jak widać jest wzajemność między nami]
ale od tego jest chyba szufladkowanie tematów na forum w odpowiednie kategorie,
by człowiek mógł czytać, i wypowiadać się w tematach, które go interesują,
a nie tych, które go nie interesują.)



PS dla kolegi :arrow: dvbtowiec:
Moim zdaniem właśnie podejrzewałbym, że komuś płacą za czytanie i wypowiadanie się,
jeśli czyta, rzeczy, które go nie interesują.
Więc potwierdziło się, ale inaczej:
kolega robi to za darmo z brakiem zainteresowania, co właśnie mnie totalnie dziwi.
Jak widać nawet już wyczuwałem nosem: PoCoNamTo.
Ale do tej pory nie mogę za grosz zrozumieć Logiki (wyboru).
Po co wypowiadać się w kwestiach, które kogoś nie interesują :?: ?
Ten PS mam nadzieję, wyjaśni koledze :arrow: dvbtowcowi,
że nie miałem w istocie motywacji by przeginać koledze z oszczerstwami.



PS
Tak a teraz, Wątek 4k UHD w Polsce odbiegnie od rzeczywistego wdrożenia w kraju,
być może na długie dekady....

W jakimś sensie Beton będzie uważał PoCoNamTo,
Ale kwestia wyboru, jest inna niż kwestia możliwości technicznej.
Normalnie, jak poruszyć jakąkolwiek technologię, to Beton AntyFanów PoCoNamTo obruszony.
Trochę podobnie jak można Sprzedawać nie bardzo działające Suplementy Diety bez kontroli, pod warunkiem, że one niczego kłopotliwego nie leczą:
Tak w owym temacie można poruszać temat zdarzeń, i technologii w taki sposób, które niczego w tym kraju nie zmienią.

Tutaj prosiłbym się nie obrażać, tak Beton to pejoratywne określenie na AntyFanów PoCoNamTo,
ale kwestia wyboru i aplauzu emocjonalnego, trochę jak gustów raczej nie koniecznie powinna być dyskutowana.
ale tylko Proszę zrozumieć moje zdziwienie, że na darmowym forum dyskusyjnym ma miejsce Czytanie i Wypowiadanie z brakiem zainteresowania.
Doprawdy, gdyby pod każdą moją wypowiedzią w temacie, by ktoś odpowiadał: PoCoNamTo.
Byłbym trochę zdziwiony, ale przynajmniej przekaz byłby dla mnie KLAROWNY i NIE PRODUKOWAŁBYM się tyle.....

Także Wielce Szanowni AntyFani, możecie zająć się innymi tematami.
Lub innymi słowy:
fajnie by było, jakbyśmy sobie w drogę nie wchodzili, ani nawet na głowę.
BO PRZECIEŻ MAMY PRAWO DO RÓŻNYCH WYBORÓW.

dvbtowiec
Posty: 1233
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: dvbtowiec »

1. Nie ma planów przejścia na VVC w najbliższej perspektywie.
2. Nie ma sprzętu do VVC.
3. Nikt nie planuje nigdzie nadawać kanału linearnego w VVC.
4. 4K prawdopodobnie się pojawi ale w HEVC - standardów nadawania nie przyjmuje się w biegu. To się planuje latami. Nie potrafisz tego zrozumieć?

Zatem tak odpowiadam PoCoMiTo? :)

Nie jest problemem że o tych rzeczach chcesz rozmawiać, problemem jest to że wciskasz ten temat co rusz w innym wątku i mało tego wypowiadasz się w innych już utworzonych wątkach nie w temacie.

Ja jako czytelnik i użytkownik sprzętu oczekuję tu i teraz tego co mnie dotyczy a więc HEVC, a nie Sci-Fi które wejdzie do użytku za 10 lat być może.

Amen.

some83
Posty: 206
Rejestracja: 20 maja 2018, o 23:35
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: wGniazdko220V ethernetWiFi
chciałbymTaki Dab+
SW/MW/LW DRM+
Instalacja antenowa: wannabe:220V w gniazdko na ethernet/WiFi
over IP na wszystko

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: some83 »

Jeśli sam przyznałeś, że jest możliwe,
żeby na sofcie zdekodować VVC na Android Tv Boxie,
a Android Tv Boxy fizycznie istnieją, to sprzęt w jakimś sensie istnieje :!: !
Tym bardziej, że Telewizory z Androidami istnieją :!: !
A obecnie są odbiorniki zarówno Sat>ip jak i dvbT2 > ip.
Więc wystarczy odpalić soft na stacjonarnym Androidzie.
i można oglądać, i z poziomu telewizora za pomocą 1 pilota łączyć się przez sieć ze swoim odbiornikiem dvbT2>ip.
Moim zdaniem niski bitRate VVC=H266=MPEGi jest bardziej do przełknięcia dla wielu sprzętów dla iptv, dvbT2>ip, Sat>ip.
Ale już HbbTV w VVC=H266=MPEGi by na większości sprzętu się cięło niemiłosiernie.


Ale oczywiście może Cię i Was to nie interesować.
Zresztą to widać, po odpowiedziach, że większość odpowiedzi (nie tylko kolegi, ale kolega się najintensywniej udziela) jest bez sensu.



Poza tym jest pierwsza sytuacja w kodekach cyfrowych od lat, że Mpeg5 Part2 = LC EVC
ma techniczną kompatybilność wstecz.
No i myślę, że standardy z kompatybilnością wsteczną można przyjmować W BIEGU i W LOCIE.
Tak było w przypadku Telewizji Analogowej, że kolejne standardy, a wszystkie kompatybilne wstecznie przyjmowało się W BIEGU.
Fonia Stereo była kompatybilna wstecznie z odbiornikami mono.
Teletekst, był kompatybilny wstecznie z odbiornikami bez teletekstu.
A nawet były standardy telewizji kolorowej z czarnobiałymi odbiornikami.
:arrow: W cyfrowej erze, dopiero Mpeg5 Part2 = LC EVC, ma taką właściwość.
i To jest 1.sza Szansa na REWOLUCJĘ W BIEGU i W LOCIE :idea: .

Jakby to połączyć z muksowaniem przestrzennym oby2u polaryzacji 2xMiMo, to dałoby się nadawać na 1 polaryzacji:
HEVC w HD kompatybilnej ze starymi odbiornikami i instalacjami naziemnymi, a w ortogonalnej (prostopadłej) polaryzacji warstwę Mpeg5 Part2 = LC EVC ulepszającym sygnał do 4k UHD każdy 1 kanał naziemnej dvbT2.
Moim zdaniem, jakby to szybko wdrożyć, to póki co 4k UHD byłoby wystarczającym argumentem do zmiany instalacji antenowych i standardu odbiorników, nie tylko na HEVC dvbT2, ale i na VVC.
Ale za parę Lat jak odbiorniki i kontent 8K, oraz dostawcy VOD się spopularyzują, to już nawet 4k Uhd w naziemnej nie będzie taką atrakcją dla Ludzi.

Swoją drogą Ciekawe, czy warstwa ulepszająca byłaby w stanie zmienić kodek, w ten sposób, że ulepszenia, trzeba by dekodować w VVC.
Może dodadzą to kolejnej wersji Mpeg5 Part2 = LC EVC.

Więc jest szansa na REWOLUCJĘ i to W LOCIE i W BIEGU właśnie.
Dodatkowo, myślę, że odbiorniki sprzedawane jako nowe z fabrycznym wsparciem Mpeg5 Part1+2, będą tylko o rok w sprzedaży wyprzedzać te ze wsparciem VVC=H266=MPEGi.
Więc poziom adopcji kompatybilnego wstecznie Mpeg5 Part2 = LC EVC, może być bardzo skorelowany z obecnością sprzętu VVC=H266=MPEGi wśród konsumentów.
A Mpeg5 Part2 = LC EVC może być właśnie adoptowany W BIEGU i W LOCIE,
otwierając REWOLUCYJNIE rynek na szybszą adopcję także i dla VVC=H266=MPEGi.
Tym bardziej, że dzięki Mpeg5 Part2 = LC EVC można rozbić strumień VVC=H266=MPEGi na warstwy wymagające znacznie mniejszej mocy obliczeniowej.


To, że do tej pory, to trzeba było robić wolniej, a i moim zdaniem i tak robione było to dużo za wolno to inna sprawa.
Takie niedziele handlowe, i to nawet jedna niedziela handlowa, to była np sprawa większej wagi finansowej,
niż rozdanie wszystkim abonentom TVP najtańszych przystawek HEVC dvbT2 FTA.
(Adresy zarejestrowanych odbiorników TVP są przecież znane).



Więc podsumowując:
Cytat z kolegi dvbtowiec:
1. Nie ma planów przejścia na VVC w najbliższej perspektywie.
Wydawałoby się, że o ile ktoś nie jest sekciarzem i niemiecko posłuszny KRRiTV, UKE oraz ministerswom 8-) ,
to dział planów, strategii jest po to byśmy my użytkownicy forum mieli wpływ na plany i strategie,
by to urzędy nas słuchały, a nie my urzędów.

Cytat z kolegi dvbtowiec:
2. Nie ma sprzętu do VVC.
Skoro możliwe jest zdekodowanie VVC na sprzęcie Android TV Box, to w jakimś sensie sprzęt istnieje.
A trzeba tylko soft doinstalować.

Cytat z kolegi dvbtowiec:
3. Nikt nie planuje nigdzie nadawać kanału linearnego w VVC.
Jeśli będą plany by wdrożyć to naziemnie,
jeśli jako ludność byśmy przekonali się do zalet VVC to nie musimy się pytać o to stacji Telewizyjnych,
wystarczy, że powiemy im, że przełączają się do VVC, albo wylatują z dvbT2.

Cytat z kolegi dvbtowiec:
4. 4K prawdopodobnie się pojawi ale w HEVC
Właśnie, to byłby idealny kandydat do przełączenia w 1.szej kolejności na VVC,
nie trzeba tak szarżować z pozostałymi kanałami.
Można by zrobić kanał TVP 1 UHD 4k w HEVC i Mpeg5 Part2 = LC EVC
oraz TVP 2 UHD 4k w VVC. (Który także dla kompatybilności wstecznej z małą mocą obliczeniową były podzielony za pomocą Mpeg5 Part2 = LC EVC).



Cytat z kolegi dvbtowiec:
Standardów nadawania nie przyjmuje się w biegu. To się planuje latami. Nie potrafisz tego zrozumieć?
Dotyczy to tylko standardów nie kompatybilnych wstecznie :!: !
Standardy kompatybilne wstecznie przyjmowało się odwiecznie W BIEGU i W LOCIE i to od czasów Tv Analogowej.
i to od czasów biednego PRL, czy 30letniej PR .
Teraz fabryki sprzętu elektronicznego mają większą wydolność i przepustowość niż kiedykolwiek wstecznej.
Więc nad czym tu się zastanawiać?
A UE, niby mówi, że jest od promocji, i ciągnięcia standardów w górę.
Więc doprawdy Nie potrafię zrozumieć, czemu adopcja standardu przynosząca oszczędności, obniżająca koszty wejścia na rynek, (na czym by mi zależało), miałaby się wlec całą dekadę :?: ?



PS
Nie twierdzę, że Mpeg5 Part2 = LC EVC daje gwarancję na REWOLUCJĘ W BIEGU i LOCIE, ale spora szansa na REWOLUCJĘ W BIEGU i LOCIE istnieje po raz pierwszy w erze cyfrowych kodeków. 8-)

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 235
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: sirdaniel »

To napisz jaki masz model tego TV Box Android?

Poza tym serio, referencyjną implementacją chcesz dekodować na ARMie? Jeśli cpu w boxie jest to ARM.

Nie neguję Twoich zapędów, bo może coś odkryjesz co się innym przyda. Tylko po prostu wydaje mi się, że że zbyt entuzjastycznie i optymistycznie podchodzisz do tematu dekodowania.

EDIT:
Zagladaj częściej na doom9. Tam znalazłem linka z grudnia do testów VVC https://www.streamingmedia.com/Articles ... 44235.aspx

Dekodowanie na końcu artykułu, a dla niecierpliwych załączam wnioski:
Figure 4 shows the results. During decoding, the VVenC-encoded file was about 3.7 times the complexity of HEVC, which relegates it into the "hardware-decode" category. By this, I mean that unless these decoding requirements get a lot lower, most producers likely won't distribute
VVC-encoded video until hardware-decoding support is available, since decode will either require too much CPU, consume too much battery life, or both. Of course, this is what we assumed about VVC from the start

Dekodowanie odbywało sie w taki sposób, że plik YUV był wczytywany do ramu i dekodowwany dekoderem VVenC.

Nie dla maluczkich jeszcze teraz komendy jak skompilowac z VLC. Najpierw firmy musza się obłowic, potem kiedys samemu będzie można poroobować.
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2020, o 15:26 przez sirdaniel, łącznie zmieniany 2 razy.

dvbtowiec
Posty: 1233
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: dvbtowiec »

Udzielam się, gdyż ja osobiście mam serdecznie dość tematu VVC w Twoim wykonaniu. Gdzie nie otworze forum, to bitrate i VVC.
W wątku ze strategiami pytasz o liczbę odbiorników z HEVC, a chwilę potem znów epopeja o VVC. Serio? Ile można o tym czytać?

some83 pisze: 14 grudnia 2020, o 13:56 Więc podsumowując:
1. Nie ma planów przejścia na VVC w najbliższej perspektywie.
Wydawałoby się, że o ile ktoś nie jest sekciarzem i niemiecko posłuszny KRRiTV, UKE oraz ministerswom 8-) ,
to dział planów, strategii jest po to byśmy my użytkownicy forum mieli wpływ na plany i strategie,
by to urzędy nas słuchały, a nie my urzędów.
Poważnie tak będziemy rozmawiać?
Jeśli chcesz mieć wpływ na to co jest uchwalane w urzędach, to idź do polityki. Innej drogi nie ma !
some83 pisze: 14 grudnia 2020, o 13:56 2. Nie ma sprzętu do VVC.
Skoro możliwe jest zdekodowanie VVC na sprzęcie Android TV Box, to w jakimś sensie sprzęt istnieje.
A trzeba tylko soft doinstalować.
Ale tego softu nie ma. Nikt go nie napisał. To że napiszesz go Ty, nie oznacza że wdrożą go producenci sprzętu, bo nie mają w tym żadnego interesu.


Co do reszty Twojej optymistycznej wizji świata:
Już to raz pisałem. Pierwotnie obowiązującą normą dla HbbTV wpisaną przez urzędników była najnowsza wersja 2.0.2 i miała obowiązywać już w tym roku.
To lobby producentów telewizorów wymusiło jej obniżenie do 2.0.1 mimo sprzeciwu internautów na tym forum i przesunięcie wdrożenia też niższej wersji na 2021 rok. Argumentowali to tym że w ciągu tych dwóch lat od momentu przedstawienia projektu rozporządzenia, nie zdążą wdrożyć już istniejącej i zatwierdzonej wersji 2.0.2
Czujesz?
A Ty chcesz VVC wymusić do 2023 roku :) Które jak pokazuje Ci kolega wyżej zużywa bardzo dużo mocy obliczeniowej procesorów i to może być jedną z wielu poważnych przeszkód do jego masowego wdrożenia.
VVC przeszło dopiero testy laboratoryjne. Do jego komercyjnego wdrożenia jeszcze dłuuuuga droga.

some83
Posty: 206
Rejestracja: 20 maja 2018, o 23:35
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: wGniazdko220V ethernetWiFi
chciałbymTaki Dab+
SW/MW/LW DRM+
Instalacja antenowa: wannabe:220V w gniazdko na ethernet/WiFi
over IP na wszystko

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: some83 »

Do merytorycznego kolegi: sirdaniel,
któremu dziękuję za wypowiedzi,
To nie muszę już dekodować na referencyjnym sofcie,
bo już publikują zwykły:
https://github.com/fraunhoferhhi/vvdec

https://github.com/fraunhoferhhi/vvenc


Tak prawdę mówiąc, to bardziej, niż to, że to się nie uda, obawiam się, że jak się to uda publicznym wysiłkiem zrobić, to przestaną ten soft darmowo upubliczniać.
(A jak rozmawiałem z tymi co VVC pisali, to oni mają bezpośrednie polskie znajomości.
Tak rozmawiałem, ale nie będę się ich pytał, jak kompilator odpalić, bo jeszcze zdanie, co do upubliczniania tego kodu za darmo zmodyfikują)

Ale nie mam potrzeby tego robić, dopóki nie będzie emitowany choć 1 kanał w VVC na satelicie.

i nie musi być to kanał z Polski, tylko chciałbym mieć nadzieję na kanał 4k UHD z Niemiec, np WDR Uhd, co brało udział w rozwijaniu VVC, więc chyba będą rozważać jego używanie.
Możliwe, że z zagranicy może lecieć więcej kanałów FTA 4k UHD w VVC niż z Polski.


Nie ważne jakiego mam Androida, a jakiego powinienem mieć.
Trzeba mieć co najmniej 64bitowy Android.
Moim zdaniem najlepiej kompilować tam po średniku (czy czymś innym) na parę architektur od razu.
Tym bardziej, że po co mam sprawdzać dokładnie jakie architektury mają wszystkie 8rdzeniowe komórki w mojej rodzinie,
android boxy itp itd
Przecież tego nie trzeba na androidzie kompilować, tylko można normalnie kroskompilować od razu pod różne architektury na desktopie.
(sam dekoder kompilował się dość krótko, nie wiem, jak kompilacja całego VideoLan)

No i mam wrażenie, że skompilowanie samego tego dekodera nie jest takie trudne,
Tym bardziej, że ten referencyjny to już z sukcesem skompilowałem.

Tylko tam trzeba ten VideoLan skompilować.
(tak mi się wydaje)
I ten plik VLCReader.cpp oraz VLCReader.h gdzieś wrzucić pewnie w drzewo VideoLan.
Pewnie można to nawet połączyć z enkoderem oraz plikami encodera:
VLCWriter.cpp i VLCWriter.h

Bo gołą wersję VideoLan skompilowaną to już przecie publikują.
A ponieważ słyszałem, że to trzeba zmodyfikować VideoLan, to wydaje się, że to te pliki, a może i cały dekoder trzeba wrzucić i pewnie jakoś dopisać do drzewka VideoLan,
a to dużo bardziej skomplikowana sprawa niż odpalenie kompilatora pod soft.

Ale oczywiście nie jest to pisanie softu od 0.
To jest pewnie parę linijek.
Może 2 miejsca, w którym trzeba by dopisać dekoder,
1 miejsce w którym by trzeba wkleić pliki,
oraz linijka konfigu kompilatora pod odpowiednią architekturę, lub architektur parę,
oraz wiersz poleceń by kompilator wystartować.

To pewnie mniej niż 15minut pracy dla kogoś kto wie co robi....
I to, że da się to zrobić, to nie mam wątpliwości,
gorzej, jeśli uda się to zrobić, to obawiam się, że kod dekodera może przestać być publicznie dostępny...
Ten dekoder mimo, że Open Source, to nie twierdzi, że jest darmowy.
(choć pewnie będzie darmowy do emisji FTA, a to przecież oszczędność 100'000€uro na każdym 1dnym Mb/s dla tego samego PSNR)

Niemiecka wiki informuje, że już w Czerwcu będą mieć napisane przyśpieszenie sprzętowe...
Więc do tego czasu wersja softu może się podnieść z v0.2.1 na nawet 1.0
(Chciałbym mieć nadzieję, że nie przestaną tego softu upubliczniać).



A teraz zgaduję, że pierwsza będzie odpowiedź totalnie nie merytoryczna.
Kolegom od PoCoMiTo
Powiem, że o ile VVC nie będzie w Polsce wprowadzony na naziemnej lub satelitarnej,
to najprawdopodobniej ZUPEŁNIE do NICZEGO.
A użytkownicy z rozkładu Gausa: retarderzy, to powinni jako ostatni w sprzęt HEVC lub VVC wyposażyć, i najlepiej dopiero po tym jak im poprzedni standard wyłączą i nie będą mogli odebrać ani 1 innego kanału.
A im później się sprzęt HEVC, Mpeg5 lub VVC kupi, tym tańszy lub lepszy on ma szansę być.
(nie uwzględniam, co może się zdarzyć, że Polska lub UE jako kraj splajtują...)
A jak koniecznie, ktoś chce dać emocjonalną wypowiedź to:
zawsze można zostawić, krótką a treściwą ŁAPKĘ w DÓŁ, jakiś obrazek dislajkujący wstawić:
:evil: :twisted: :!: :| :? :cry: :x
itp itd.

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 235
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: sirdaniel »

Hej, dzięki za info.

Wygląda, że ten dekoder i enkoder są standalone, czyli mogą działać samodzielnie. Natomiast sugerujesz że to ma być niby na androida. Ja widziałem że napisali, że to jest kod na zwykły CPU x86. Na ARM może dopiero kod napiszą... aczkolwiek głupi może się wydawać pomysł, to na architekturę Apple ARM M1 już nie taki głupi.

Ogólnie kompilowanie nie jest trudne, skoro kompiluje się jedną komendą.. ;) trudniej przygotować system pod kompilację.

Soft jest na licencji BSD. I o ile wiem, to można używać tego kodu w projektach komercyjnych. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Czyli możesz się spodziewać np. implementacji hardwarerowej zamkniętej i płatnej. Ale to tylko zależy od twórcy kodu. Obecnego kodu już wydanego nie zamkną wydawać publicznie. Po prostu mogą nowe funkcjonalności wydawać na licencji komercyjnej. Myślę, że ten dekoder zostanie do końca darmowy, zwłaszcza że pewnie nadal nie ma zbyt wielu optymalizacji.
Kod referencyjny kodeków zawsze był udostępniany wcześniej tylko nie na githubie i nie z takimi ładnymi instrukcjami, wiec nie wiem skąd obawy o zaprzestanie publikacji...

some83
Posty: 206
Rejestracja: 20 maja 2018, o 23:35
Miejscowość: Poznań
Odbiornik: wGniazdko220V ethernetWiFi
chciałbymTaki Dab+
SW/MW/LW DRM+
Instalacja antenowa: wannabe:220V w gniazdko na ethernet/WiFi
over IP na wszystko

Re: VVC zużywa tą samą moc obliczeniową co HEvc?

Post autor: some83 »

Nie wydaje mi się, że Niemcy są świadomi do czego zdolni są Polacy.
Ani internet jako całość.
(rozwiązania jak odbierać dvbH na tunerach dvbT też były popularne w Polsce)
Kod jest niby darmowy, ale Patenty płatne...
(Nie wiem czy taki darmowy, bo Open Source to nie jest darmowość).

A jak ludzie masowo sami by sobie to instalowali na chińskich Telewizorach,
które akceptowałyby ten kod niczym plugin,
(na Linuxach było dużo aplikacji i softu, które można było używać,
ale wymagał on instalowania zewnętrznego softu,
ale to wszystko samo automatycznie się instalowało...
I na telewizorach też tak by mogłobyć, że się wkleja...)

Poza tym jest obecnie znacznie większa konkurencyjność na rynku,
jak nie zaimplementują tego rozwiązania Chińczycy, to zrobią to Turcy, Indonezja, Korea, Japonia czy jeszcze inni...

Jest też kod w RUST do MPEG-5 udostępniony na github.
(Ale tylko wersja darmowa, bez płatnych patentów o nie większej efektywności jak Mpeg-4,
Wersja płatna EVC = MPEG-5 part 1 jest efektywniejsza od HEVC, ale mniej efektywna od VVC)

Poza tym można odpalać Linuxa na Telewizorach rozmaitych,
ipody, iRiver i inne otrzymały alternatywny firmware,
więc na Androida wydaje mi się to możliwe bardziej,
a pewnie im bardziej procek się przegrzeje tym na krócej starczy

Odpowiedz