Kabel HDMI

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
markel
Posty: 17
Rejestracja: 21 października 2012, o 21:48
Odbiornik: LCD 42LG3000
LG LED 37LS5600
Samsung LED UE40EH5000

Kabel HDMI

Post autor: markel »

Dzisiaj w sklepie sprzedawca powiedział mi, żebym kupił najtańszy kabel hdmi, bo to i tak jest sygnał zero-jedynkowy i nie ma znaczenia ile ma ekranów, a to tylko marketing i ekran może być równie dobrze zrobiony z gumy z używanej opony... Prawda to jest?

W sumie to przy kablach DVI ma chyba znaczenie, ale powiedział mi, że to kable analogowo-cyfrowe. Pamiętam, że raz miałem problem z kablem DVI - jakieś czerwone punkciki-piksele mi się w niektórych przypadkach pozywały.

W sumie w Tesco widziałem nawet kabel hdmi za 5zł marki Tesco trochę bałem się taki kupić, chociaż zawsze może posłużyć jako sznurek. W końcu kupiłem taki hama za 25zł:
Obrazek
Źródło:http://antyhaczyk.blogspot.com/

ale pytam tak z ciekawości, bo chciałem sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2014, o 17:54 przez markel, łącznie zmieniany 6 razy.

DVBManiak

Re: Odp: Czy jakość kabla hdmi ma znaczenie?

Post autor: DVBManiak »

Są różnice, ale dla normalnego widza właściwie niezauważalne. Kiedyś czytałem takie porównanie kabli za parę złotych nawet z takimi za 500 albo i więcej. Były na screenach pewne różnice w ostrości kolorów itp. Ale wg mnie nie warto przepłacać.
http://www.rms.pl/test-kabli-hdmi.html

Szymon_Zy
Posty: 302
Rejestracja: 16 listopada 2010, o 12:30
Odbiornik: AF9015,IT9135,hd507,hd527,Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Dipol-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: Klepaczka/Błeszno

Re: Czy jakość kabla hdmi ma znaczenie?

Post autor: Szymon_Zy »

Nie ma znaczenia. Jesli kabel spelania specyfikacje nie ma roznic. Jak ktos twierdzi, ze je widzi to znaczy, ze dziala autosugestia - co drozsze to lepsze. To jest transmisja cyfrowa, wiec opowiesci rodem z analogowej krypty mozna sobie darowac.

Swego czasu Denon sprzedawal kawalek UTP5e za 1000$ :D Caly swiat IT od tego czasu wie, ze Denona nalezy omijac szerokim lukiem :D

Edit: Ten test mnie rozwalil.... zdjecia aparatem na statywie. Mega l0l. Co oni chcieli porowanac?! Zamiast zrzucic obraz i porownac pixel2pixel uzyli aparatu.

edit/ Polskie znaki !!!

quartz
Posty: 121
Rejestracja: 31 stycznia 2012, o 18:39
Odbiornik: HD-50
Instalacja antenowa: Siatka ale będzie kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn Pieczewo

Re: Czy jakość kabla hdmi ma znaczenie?

Post autor: quartz »

Jeżeli dany "kabel" jest wykonany na odpowiednim poziomie to jest zgodny. Te oploty to se można między buty wsadzić. Złocone wtyki - po co, skoro same przewody są z miedzi. To tak jakby posypać zwykły makaron odrobiną trufli i udawać, że to rarytas teraz będzie. Inna sprawa, jest sporo kabli które nie nadają się do niczego, z wielu powodów. Ja mam jeden z Lidl'a, drugi z Biedrony. Oba dobre, wszystko działa. Za ten z Lidl'a przepłaciłem z 10 złotych.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: Kabel HDMI

Post autor: momus »

Do 2m nawet tani kabel będzie wyświetlał obraz jak najdroższy. Oczywiście jest warunek, musi spełniać specyfikacje. Jeśli kupisz chińskie noname, to taki kabelek może mieć gdzieś specyfikacje i będzie problem z sygnałem (zła miedź i za dużo zakłóceń, tłumienie części częstotliwości) nawet na kablu 0.5m.

Powyżej 2m, lepiej już zainwestować w droższy kabel (ciut lepszy). Tutaj już na transmisję mogą mieć wpływ czynniki zewnętrzne i lepsza miedź, końcówki, dodatkowy oplot/osłona mogą zwyczajnie poprawić sygnał. Dlatego jeśli chcesz np. kupić 15m by podłączyć projektor, no to już trzeba uważać co się kupuje.

Za swój 3m kabel HDMI 1.4 z ethernetem i kanałem zwrotnym audio zapłaciłem 25zł. Obraz jest taki sam jak na kablu 0.5m za 150zł z turbozłotem na końcówkach i ultra oplotem na całym kablu, który to kupił znajomy i się chwalił jaki to on ma super obraz.

P.S. te 2m to mniej więcej przyjęta odległość

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Kabel HDMI

Post autor: Anduraki »

Ja mam komputer podłączony kablem Gembird 1.3(dla moich potrzeb wystarczający) o długości 7,5 metra z pozłacanymi końcówkami i nie ma żadnych strat sygnału - nie mogę dopatrzeć się żadnych niedoskonałości w obrazie z kompa zarówno statycznym jak i dynamicznym, nie widać ani "iskier" ani drgań pikseli, ani różnych zakłóceń na ekranie. Obraz jest jednym słowem - idealny.

W rzeczywistości przyjęty maksymalny zasięg na pasywnych kablach to 5 - 15 metra (różnie podają), powyżej mogą być już straty i błędy i sygnał trzeba wzmacniać repeaterem

quartz
Posty: 121
Rejestracja: 31 stycznia 2012, o 18:39
Odbiornik: HD-50
Instalacja antenowa: Siatka ale będzie kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn Pieczewo

Re: Kabel HDMI

Post autor: quartz »

Już to raz napisałem. Złocone styki dają tylko trochę do szpanu i dużo, do poprawienia swojego ego. Nie wiemy jakie to złoto tam zastosowano. Zaraz ktoś powie - złocone styki to lepsze. Ale kiedy skoro złoto się "wyciera" jak miedź. Nawet może i szybciej, łatwiej - o ile jest czyste. To tylko chwyt marketingowy, nic więcej. Bo jaki jest sens robienia powiedzmy kabla 1,5 metra z przewodzików co dosłownie same pękają pod ciężarem kabla żeby "złocić" końcówki. Niestety domeną Chińczyków są bardzo grube kable, w dziwnych oplotach, ze złotymi końcówkami. Tylko, że to złoto to nie złoto, grube są bo izolacji nie żałowali. Zarobienie to lepsze robi wujek Wiechu, u siebie w garażu. Miedź w żyłach tak cienka, że może się rozerwać od byle kichnięcia. Gdyby nie cudowne zalanie tworzywem.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Kabel HDMI

Post autor: Anduraki »

Już to raz napisałem. Złocone styki dają tylko trochę do szpanu i dużo, do poprawienia swojego ego. Nie wiemy jakie to złoto tam zastosowano. Zaraz ktoś powie - złocone styki to lepsze.
mają lepsze parametry przewodzenia, złoto jest metalem szlachetnym i nie zachodzą żadne reakcje chemiczne, wiemy jakie złoto zastosowane - producent podaje przykładowo - 24 karatowe
Bo jaki jest sens robienia powiedzmy kabla 1,5 metra z przewodzików co dosłownie same pękają pod ciężarem kabla żeby "złocić" końcówki.
przewód=kabel
Co tu ci niby pęka - izolacja kabla czy to koncentryka, czy też innego jest nadaje przewodnikowi właściwości elastyczne, nie ukruszysz miedzi wewnątrz izolacji, chyba, że byś złamał przewód kilka razy w tym samym miejscu, ale na to nie pozwoli ci gruba izolacja.
Niestety domeną Chińczyków są bardzo grube kable, w dziwnych oplotach, ze złotymi końcówkami. Tylko, że to złoto to nie złoto, grube są bo izolacji nie żałowali. Zarobienie to lepsze robi wujek Wiechu, u siebie w garażu. Miedź w żyłach tak cienka, że może się rozerwać od byle kichnięcia. Gdyby nie cudowne zalanie tworzywem.
Lol to działa bo jest wewnątrz izolacji, a Ty dalej narzekasz.
Miedź była i jest najlepszym przewodnikiem do wykonywania kabli - fizyki nie oszukasz.

Ale w sumie masz rację kabel za 150 zł będzie działał tak samo jak ten za 25 zł.

quartz
Posty: 121
Rejestracja: 31 stycznia 2012, o 18:39
Odbiornik: HD-50
Instalacja antenowa: Siatka ale będzie kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn Pieczewo

Re: Kabel HDMI

Post autor: quartz »

Ja na nic nie narzekam. Tylko swoje spostrzeżenia napisałem. Chyba nie do końca jasno. Chodzi o to, że nie pomoże złoto i oplot o grubości kciuka gdy w środku kicha. :D Żyły tak cienkie, że można je palcami rwać, miedź tak czysta, że sama się utlenia. Lutowanie na zasadzie postawienia "gluta" ze spoiwa.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3109
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Czy jakość kabla hdmi ma znaczenie?

Post autor: qwerty »

Szymon_Zy pisze:Nie ma znaczenia. Jesli kabel spelania specyfikacje nie ma roznic. Jak ktos twierdzi, ze je widzi to znaczy, ze dziala autosugestia - co drozsze to lepsze. To jest transmisja cyfrowa, wiec opowiesci rodem z analogowej krypty mozna sobie darowac.
Ale "nośnik" jest analogowy...

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Kabel HDMI

Post autor: Anduraki »

jak narzekasz na cienkie żyły, to kup sobie 10x YDY 2x6 i zrób sobie swój własny wymarzony kabel HDMI ^^, a tak na serio znajdź mi kabel wykonany z aluminium z grubszymi żyłkami niż te o których piszesz
Ale "nośnik" jest analogowy...
pozostawiam do przemyślenia czy aby na pewno

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3109
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Kabel HDMI

Post autor: qwerty »

Na pewno - żyły zawsze będą analogowe.

quartz
Posty: 121
Rejestracja: 31 stycznia 2012, o 18:39
Odbiornik: HD-50
Instalacja antenowa: Siatka ale będzie kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn Pieczewo

Re: Kabel HDMI

Post autor: quartz »

Anduraki pisze:jak narzekasz na cienkie żyły, to kup sobie 10x YDY 2x6 i zrób sobie swój własny wymarzony kabel HDMI ^^, a tak na serio znajdź mi kabel wykonany z aluminium z grubszymi żyłkami niż te o których piszesz
Ale "nośnik" jest analogowy...
pozostawiam do przemyślenia czy aby na pewno
Widziałeś cyfrową miedź albo cyfrowe wtyczki HDMI? Pozostawiam Ci to do przemyślenia. Co Ty z tym aluminium wyskoczyłeś? Co to ma do rzeczy? Gdzie ja narzekam? Ja piszę o tym, że nie można się sugerować wyglądem zewnętrznym czy grubością i ilością oplotów. Ty mi wyskakujesz z YDY? Większość przewodów HDMI zewnętrznie wygląda identycznie. Tylko o to mi chodziło, można kupić za 10 złotych coś całkiem dobrego jak i zapłacić 50 czy 100 za zdecydowanie gorszy. W sensie wykonania "wewnątrz". A tak już konkretnie, gdybym miał robić samemu to ze skrętek. Wierz mi, nie był by gorszy niż niektóre rarytasy za olbrzymią kasę.

giaur500
Posty: 1396
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Kabel HDMI

Post autor: giaur500 »

@qwerty:
No i co w związku z tym? Jeśli kabel nie ma 10m to jakość materiału, z którego jest wykonany nie ma większego znaczenia. A jeśli kabel działa, to tak samo działa ten za 5 zł jak i tenza 150 zł. Jakość obrazu/dźwięku nie będzie się różnić - albo działa albo nie działa.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Kabel HDMI

Post autor: Anduraki »

Widziałeś cyfrową miedź albo cyfrowe wtyczki HDMI? Pozostawiam Ci to do przemyślenia. Co Ty z tym aluminium wyskoczyłeś? Co to ma do rzeczy? Gdzie ja narzekam?
Po pierwsze pokaż mi definicję nośnika cyfrowego lub nośnika analogowego. Dalej tokiem twojego rozumowania skoro nie ma cyfrowej miedzi to jest analogowa miedź - lol - nie ma czegoś takiego jak określenie surowca z którego wykonany jest nośnik jako cyfrowe albo analogowe. Są tylko mniej lub bardziej podatne na zakłócenia - światłowody gdyby nie izolacja to byłyby równie podatne na zakłócenia co miedź czy aluminium.

A na pytanie gdzie narzekasz - to chyba wszędzie, albo masz specyfikę takiego konstruowania postów. W temacie z cabletech także to widać.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3109
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Kabel HDMI

Post autor: qwerty »

Światłowód też jest analogowy. Już chyba opisywałem dlaczego przewody są analogowe...

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Kabel HDMI

Post autor: Anduraki »

to jaki według ciebie nośnik jest cyfrowy?

edit
Nośnik danych – przedmiot fizyczny, na którym możliwe jest zapisanie informacji i z którego możliwe jest późniejsze odczytanie tej informacji. Pojęcie nośnika danych jest ściśle związane z informatyką i komputerami, choć definicja powyższa nie wyklucza uznania za nośnik danych np. kartki papieru.

Nośnik danych można też zdefiniować jako medium dla danych, w celu ich przechowywania, przetwarzania i transmisji.

Każdy nośnik danych charakteryzuje określona gęstość zapisu, wynikająca z jego właściwości fizycznych.
i pozamiatane - kabel nie jest nośnikiem danych więc nie można określić parametru analogowy/cyfrowy, to chyba wy stworzyliście bo przeszukałem Internet i na temat analogowości cyfrowości kabli nic nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony 28 października 2012, o 17:11 przez Anduraki, łącznie zmieniany 1 raz.

giaur500
Posty: 1396
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Kabel HDMI

Post autor: giaur500 »

Przecież nie ma nośników cyfrowych/analogowych w sensie materiału z jakiego są wykonane. "Nośnik cyfrowy" to tylko skrót myślowy - jeśli niesie (lub magazynuje) informację cyfrową to jest nośnikiem cyfrowym. Przynajmniej ja tak to rozumiem.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Kabel HDMI

Post autor: Anduraki »

no właśnie nie wiem co oni tworzą, każde medium może nosić zarówno cyfrowy jak i analogowy przekaz, nawet kartka papieru jak się uprzeć (jeśli zapiszesz informację w kodzie szesnastkowym do tego dasz sumy kontrolne czy kody nadmiarowe)

Wracając do tematu podsumuje moje stanowisko: kabel za 25 zł będzie działał tak samo jak ten za 150 zł pod warunkiem, że spełnione są warunki takie jak odpowiednia długość, jakość wykonania, czy zgodność z potrzebnymi standardami, każdemu kto ma zamiar zakupić kabel HDMI zalecam przeczytanie tego poradnika: http://www.swistak.pl/poradniki/44-Na-c ... ry-funkcje

najciekawszy fragment pozwolę sobie zacytować:
Czy tanie kable HDMI zapewnią tą samą jakość, co droższe odpowiedniki?

Generalnie tak. Bywa nawet, że tanie kable HDMI zapewniają lepszy odbiór sygnału cyfrowego, niż droższe, ponieważ są np. solidniej wykonane.
Czym tak naprawdę różnią się tanie od drogich kabli HDMI -> http://www.kinodomowe.idg.pl/news/36975 ... lacac.html

w HDMI mamy do czynienia ze strumieniem cyfrowym i objawia się to podobnie jak w przypadku DVB-T
W praktyce oznacza to, że jeżeli z kablem jest coś nie tak, to w ogóle nie wyświetli on obrazu. W każdym innym przypadku obraz będzie taki sam. Obraz po HDMI nie może mieć więcej szumów, mniejszej rozdzielczości, gorszych kolorów - piksele się nie zmieniają. Obraz jest albo go nie ma. Zasada zero-jedynkowa. Taka jest zaleta cyfrowego zapisu.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3109
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Kabel HDMI

Post autor: qwerty »

Co to jest sygnał cyfrowy? To 0 lub 1. Załóżmy, że 0 logiczne jest przy 0,4-0,7 V, a 1 przy 1,1-1,4 V. Jednak są także inne zakresy napięcia. Popatrz jak wygląda kwantyzacja. Z analogu da się zrobić cyfrowy - z cyfrowego analogowy nie (bo są błędy kwantyzacji). Co będzie przy kiepskim przewodzie, gdy odbiornik otrzyma 0,9 V? Przecież jest to za dużo na 0 logiczne, a zbyt mało na 1 logiczne. Dlatego nawet jeżeli mamy cyfrowy sygnał to i tak musimy użyć dobrego przewodu (a nie spinaczy).

Odpowiedz