DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
susfol

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: susfol »

SIGNAL -Tuner jak w opisie :). Po ponownym wyszukaniu tunerek nie znalazł kanału 62-Skrzyczne( ustawiłem w recznym wyszukiwaniu). K Katowice K-51 odnalazł bezproblemowo. Lecz wcześniej w automacie znajdywał oba te kanały Z zawartoscią MUX 3.
,,N'' Brak kilku programów -po ponownym wyszukaniu jest ok:)

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: p-b »

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 22:59 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wozio
Posty: 114
Rejestracja: 24 listopada 2011, o 17:14
Odbiornik: wiwa hd-90
Instalacja antenowa: zwykła 20letnia kierunkowa ATX 91 (wzmacniacz swa-9) 55km od nadajnika.
Nadajnik - obiekt nadawczy: iława kisielice

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: wozio »

wiwa hd-90 najnowszy soft.
Tak dziś wszystko się pomieszało, ale poszukałem na nowo kanały poustawiałem po swojemu i jest ok.
pierwszym kanałem był rano tvp historia lub kultura.

giaur500
Posty: 1394
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: giaur500 »

A co nadawcy/pracownicy Emitela mają mówić? Czym prędzej naprawili gdy wszyscy zaczęli krzyczeć no i tyle.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3104
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: qwerty »

Co z tego, że naprawili? Nie mogli od razu ustawić poprawnych parametrów SID i LCN? Ciągle są jakieś problemy...

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: darpajdp »

LCN to odgórne przypisanie kolejności kanałów i mało kto z tego korzysta. Ja i tak sortuje kanały po swojemu. Ciekawe jest, że niektóre kanały wylądowały powyżej nr 24:
ServiceID=25 TV6
ServiceID=26 Polsat Sport News
co by znaczyło, że przewidziano miejsce na więcej niż trzy mux-y?!

Awatar użytkownika
Gracy72
Posty: 7
Rejestracja: 11 sierpnia 2011, o 15:49
Odbiornik: Chińczyk SD H.264 z Allegro + CRT,
Samsung PS51D530A5W
Instalacja antenowa: DIGITactiva + DIGITmax P25 +
WWK-861
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęza, RTON Żórawina

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Gracy72 »

Może to tylko u mnie występuje ten przypadek ale we Wrocławiu po automatycznym szukaniu z włączonym LCN pokazuje że TV Puls (zamiast Kultury) jest nadawany w mux3 (570MHz) a po doczytaniu mux2 (770MHz) jest już prawidłowy TV Puls ale za to znika gdzieś TVP Kultura ??

giaur500
Posty: 1394
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: giaur500 »

qwerty pisze:Co z tego, że naprawili? Nie mogli od razu ustawić poprawnych parametrów SID i LCN? Ciągle są jakieś problemy...
No i z tym się zgadzam. Pisałem już o tym, jak dla mnie obciach, coś takiego nie powinno się zdarzać.

W zasadzie, po wdrożeniu komercyjnym w ogóle nie powinno się wprowadzać takiego zamieszania, tym bardziej że ktoś kto nie czyta tego forum na 90% nie wiedział o zmianach i ludzie byli zdziwieni że im nagle tv przestał odbierać. A jeśli już, to powinno być więcej informacji niż przez 5 min pasek na dole ekranu w tvn (mi nie dane było na niego trafić, ale podobno raz czy 2 razy się pojawił).

fotografiks

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: fotografiks »

giaur500 pisze:
qwerty pisze:Co z tego, że naprawili? Nie mogli od razu ustawić poprawnych parametrów SID i LCN? Ciągle są jakieś problemy...
No i z tym się zgadzam. Pisałem już o tym, jak dla mnie obciach, coś takiego nie powinno się zdarzać.

W zasadzie, po wdrożeniu komercyjnym w ogóle nie powinno się wprowadzać takiego zamieszania, tym bardziej że ktoś kto nie czyta tego forum na 90% nie wiedział o zmianach i ludzie byli zdziwieni że im nagle tv przestał odbierać. A jeśli już, to powinno być więcej informacji niż przez 5 min pasek na dole ekranu w tvn (mi nie dane było na niego trafić, ale podobno raz czy 2 razy się pojawił).
Pewnie duzo z tych ludzi polecialo oddac tunery do sklepów, z powodu szalenstwa softu ;)


A u mnie:
Arriva 120 Combo:

Wczoraj totalny mix, a po przeszukaniu ponownym ok 20 wieczorem, EPG nie dzialalo na wszystkich kanalach...Po podmianie na kanal, na ktorym dzialalo po chwili znowu nie dzialalo...

Pozniej porzucilem sprzet bo mialem inne sprawy, dzisiaj obadam wieczorem i mam nadzieje ze juz wszycho jest ok.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: janek 77 »

Co ta za nadawanie komercyjne skoro nie zaplanowano wcześniej LCN a teraz takie zmiany :lol:

Sąsiad przyszedł że padł mu telewizor czy mogę zobaczyć co jest nie tak.
Patrzę a tam ciemność nic. Facet w strachu że padł Tv a tu trzeba skanować WIWA HD100

W sumie to jedyne szczęście, że jeszcze nie wyłaczyli analogu i tak naprawdę niewiele osób ogląda cyfrę bo Emitel by dostał za to parę...... telefonów :lol:

painlust
Posty: 94
Rejestracja: 28 października 2011, o 20:49
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: painlust »

Ja w swoim URZ0083 musiałem wykasować listę, ponownie przeskanować i poukładać. Co dziwne mam teraz TVN HD czego nie widział wcześniej. Co prawda rwie go ale przynajmniej go znalazł.

Scripter1
Posty: 66
Rejestracja: 25 października 2010, o 14:44

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Scripter1 »

Na moim Samsungu P2770HD był lekki kipisz z programami (duble; źle opisane itp) ale ponowne wyszukanie rozwiązało problem.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2122
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Krosnoludek »

SAT Kurier pisze:Zmiany w DVB-T - zamieszanie u widzów
W nocy z 5 na 6 grudnia dokonano zmian w parametrach technicznych kanałów nadawanych w ramach polskiego DVB-T, zarówno w MUX 2, jak i w MUX 3, ze wszystkich nadajników, z jakich prowadzony jest przekaz. Po ilości korespondencji kierowanych do redakcji wynika, że duża ilość odbiorników po zmianach pomieszała serwisy. Przypominamy, że konieczne jest ponowne wyszukiwanie kanałów, kasując poprzednie.

Bez ponownego przeszukania pod nazwami będą pojawiać się inne kanały i będą pomieszane informacje elektronicznego przewodnika programowego EPG.

Poniżej prezentujemy szczegóły techniczne opisujące wprowadzone zmiany na bazie MUX 2 i MUX 3 nadawanych z RTCN Kraków/Chorągwica.

MUX 2

ID: Polsat
PID V: 102
PID A: 103 (pol)
PID PCR: 102
SID: 3 (był SID 1)
PID TXT: 105
PID SUB: 106
PID PMT: 101
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: TVN
PID V: 202
PID A: 203 (pol), 204 (mul, AC3)
PID PCR: 202
SID: 4 (był SID 2)
PID TXT: 205
PID SUB: 206
PID PMT: 201
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: TV4
PID V: 302
PID A: 303 (pol)
PID PCR: 302
SID: 5 (był SID 3)
PID TXT: 305
PID PMT: 301
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: TV Puls
PID V: 402
PID A: 403 (pol)
PID PCR: 402
SID: 6 (był SID 4)
PID PMT: 401
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: TVN Siedem
PID V: 502
PID A: 503 (pol), 504 (mul, AC3)
PID PCR: 502
SID: 23 (był SID 5)
PID TXT: 505
PID SUB: 506
PID PMT: 501
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: PULS 2
PID V: 602
PID A: 603 (pol)
PID PCR: 602
SID: 24 (był SID 6)
PID PMT: 601
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: TV6
PID V: 702
PID A: 703 (pol)
PID PCR: 702
SID: 25 (był SID 7)
PID PMT: 701
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: Polsat Sport News
PID V: 802
PID A: 803 (pol)
PID PCR: 802
SID: 26 (był SID 8)
PID PMT: 801
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

MUX 3

ID: TVP1
PID V: 102
PID A: 104 (pol), 103 (mul, AC3), 108 (qaa, E-AC3)
PID PCR: 102
SID: 1 (był SID 31)
PID TXT: 105
PID PMT: 101
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: TVP2
PID V: 202
PID A: 204 (pol), 203 (qaa, AC3)
PID PCR: 202
SID: 2 (był SID 32)
PID TXT: 205
PID SUB: 205
PID PMT: 201
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: TVP INFO Katowice
PID V: 1102
PID A: 1104 (pol)
PID PCR: 1102
SID: 11 (bez zmian)
PID TXT: 1105
PID PMT: 1101
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: TVP INFO Krakow
PID V: 1302
PID A: 1304 (pol)
PID PCR: 1302
SID: 13 (bez zmian)
PID TXT: 1305
PID PMT: 1301
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: TVP Kultura
PID V: 402
PID A: 404 (pol), 403 (pol, AC3)
PID PCR: 402
SID: 31 (był SID 23)
PID TXT: 405
PID SUB: 405
PID PMT: 3101
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

ID: TVP Historia
PID V: 502
PID A: 504 (pol), 503 (aux, AC3)
PID PCR: 502
SID: 32 (był SID 24)
PID TXT: 505
PID SUB: 505
PID PMT: 3201
Provider: EmiTel
Kodowanie: brak

Numeracja LCN

Wraz ze zmianami wprowadzono numerację kanałów LCN (Logical Channel Number). Aktywacja funkcji LCN w odbiorniku powinna zaowocować poukładaniem serwisów z MUX 2 i MUX 3 w następującej kolejności:

1. TVP1
2. TVP2
3. TVP Info Kraków (w innych lokalizacjach - główna wersja TVP Info)
4. Polsat
5. TVN
6. TV4
7. TV Puls
8. TVN Siedem
9. PULS 2 (plansza testowa)
10. TV6
11. Polsat Sport News
16. TVP Kultura
17. TVP Historia
30. TVP Info Katowice (w innych lokalizacjach - dodatkowa wersja TVP Info)

Zmiany były konieczne, aby przygotować sieć nadawczą pod start emisji MUX 1 z kanałami TVP1, TVP2, TVP Info, Eska TV, Polo TV, ATM Rozrywka (nie wystartuje wraz z rozpoczęciem emisji MUX 1) oraz TTV (start - 2 stycznia 2012). Nie dokonano żadnych zmian PID-ów Video/Audio kanałów, ale ponieważ większość odbiorników rozpoznaje kanały na bazie wartości SID, to pozamieniały się i bez ponownego wyszukania nie obejdzie się.

Wg. naszych informacji wolny zakres 12-15 zostanie przeznaczony na cztery prywatne stacje z MUX1, a TVP1, TVP2 i TVP Info zostaną podmienione na wersje z MUX1 na pozycjach 1-3.

Z korespondencji czytelników pojawia się wniosek, iż tak poważne zmiany są wprowadzane zbyt późno (faza testów DVB-T się skończyła i to jest już regularny przekaz) i są poprzedzone za małą kampanią informacyjną. Osoby starsze, czy też mniej zorientowane technicznie mogą czuć się zaskoczone utratą dostępu do części stacji, pozamienianymi nazwami i informacjami EPG.

Jedynym ratunkiem w przypadku wystąpienia jakichkolwiek problemów w odbiorze kanałów DVB-T od 6 grudnia jest usunięcie kanałów i ich ponowne wyszukanie. Dodatkowo można testować funkcję LCN na posiadanym sprzęcie - czy radzi sobie poprawnie z ułożeniem serwisów. Kolejność powinna być zgodna z podaną wyżej.
źródło: http://satkurier.pl/news/70864/zmiany-w ... idzow.html

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1914
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN: Opinie i Uwagi

Post autor: Poland »

Mam opinie do panów z Emitela a mianowicie moim zdaniem powinno się poprawić parę parametrów by bardziej były uporządkowane i tak:
SID:
TVP1 i TVP2 i TVP Info mają dobre SID'y
Polsat był SID 1 jest 3 i taki mógłby zostać
TV4 był SID 3 jest 5 a powinien być 4
TVN był SID 2 jest 4 a powinien być 5
TV6 był SID 7 jest 25 powinien być 6
TVN7 był SID 5 jest 27 powinien być 7
TV Puls był SID 4 jest 6 a powinien być 8
Puls 2 był SID 6 jest 24 a powinien być 45 (docelowo 9)
TVP Info:
Białystok - 10
Bydgoszcz - 11
Gdańsk - 12
Gorzów Wlkp. - 13
Katowice - 14
Kielce - 15
Kraków - 16
Lublin - 17
Łódź - 18
Olsztyn - 19
Opole - 20
Poznań - 21
Rzeszów - 22
Szczecin - 23
Warszawa - 24
Wrocław - 25

TVP Kultura był SID 23 jest 31 a powinien być z powrotem 28
TVP Historia był SID 24 jest 32 a powinien być z powrotem 29
Polsat Sport News był SID 8 jest 26 a powinien być 40
Eska TV - jest 27 a powinno być 35
Polo TV - jest 29 a powinno być 36
TTV - jest 28 a powinno być 39
ATM Rozrywka - jest 30 a powinien być 44 (docelowo 31)

Do tego można by poprawić parametry LCN by wyglądały tak:
LCN:
1. TVP1
2. TVP2
3. Główne TVP Info
4. Polsat
5. TVN
6. TVN7 (jest 8 ) a więc zamiana z TV4
7. TV4 (jest 6 ) a więc zamiana z TV Puls
8. TV6 (jest 10 ) - a więc zamiana z TVN7
9. TV Puls (jest 7 ) - a więc zamiana z Puls 2

12. Eska TV
13. Polo TV (jest 14)
16. TTV (jest 13) - w miejsce obecnego teraz tam Polo TV

18. TVP Kultura
19. TVP Historia
25. Polsat Sport News
29. Dodatkowy TVP Info
30. Puls 2 (docelowo po starcie 10) (jest 9 ) a więc docelowo zamiana z TV6
31. ATM Rozrywka (docelowo po starcie 11) (jest 15)

Podobnie można by zrobić z parametrami NID które moim zdaniem powinny wyglądać tak:
NID:
0x3401 Cały Kraj
0x3410 Dolnośląskie
0x3411 Kujawsko-Pomorskie
0x3412 Lubelskie (dotychczas 0x3413)
0x3413 Lubuskie (dotychczas 0x3414)
0x3414 Łódzkie (dotychczas 0x3412)
0x3415 Małopolskie
0x3416 Mazowieckie
0x3417 Opolskie
0x3418 Podkarpackie
0x3419 Podlaskie
0x3420 Pomorskie (dotychczas 0x341A)
0x3421 Śląskie (dotychczas 0x341B)
0x3422 Świętokrzyskie (dotychczas 0x341C)
0x3423 Warmińsko-Mazurskie (dotychczas 0x341D)
0x3424 Wielkopolskie (dotychczas 0x341E)
0x3425 Zachodnio-Pomorskie (dotychczas 0x341F)
Dzięki takim zmianom moim zdaniem lepiej to by wszystko wyglądało. A wy co sądzicie o wprowadzonych zmianach.
Ostatnio zmieniony 8 grudnia 2011, o 17:59 przez Poland, łącznie zmieniany 14 razy.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2515
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN: Opinie i Uwagi

Post autor: JaroslawMroczkowski »

chyba zły adresat:

"Stanowisko Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji z 21 października 2010 roku w sprawie nadania programom i usługom w strumieniu DVB-T obowiązujących w Polsce numerów identyfikacyjnych ONID, NID, TSID, SID i LCN"

http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_pub ... _nrdvb.pdf

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1914
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN: Opinie i Uwagi

Post autor: Poland »

Moim zdaniem to oświadczenie jest chyba nie ważne bo pisane jeszcze w czasach gdy nie wiadomo było jakie kanały będą w MUX2 a tym bardziej MUX3.
Ostatnio zmieniony 7 grudnia 2011, o 17:33 przez Poland, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaciekS
Posty: 71
Rejestracja: 5 sierpnia 2010, o 22:31

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN: Opinie i Uwagi

Post autor: MaciekS »

A może już dosyć eksperymentów :oops: Ile tych sprzętów można kupić tylko po to aby po miesiącu usłyszeć że są niezgodne z wymogami kogoś tam i czegoś tam :mrgreen:

Awatar użytkownika
Yaper
Posty: 46
Rejestracja: 4 października 2010, o 18:35
Odbiornik: AverMedia ExpressCard Hybrid Express (A577); WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Wewnętrzna mała teleskopowa od laptopowego tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / PKiN

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Yaper »

Ja chciałbym zgłosić że testowy Polsat HD z PKiN w Warszawie zgłasza mi się z LCN = 1 (powinien miec chyba 4). Natomiast testowy TVN HD z LCN = 10 (powinien mieć 5).

lpm11
Posty: 109
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE37B650 (DVB-T)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa (+ symetryzator) na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków/Chorągwica

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN: Opinie i Uwagi

Post autor: lpm11 »

JaroslawMroczkowski pisze:chyba zły adresat:

"Stanowisko Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji z 21 października 2010 roku w sprawie nadania programom i usługom w strumieniu DVB-T obowiązujących w Polsce numerów identyfikacyjnych ONID, NID, TSID, SID i LCN"

http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_pub ... _nrdvb.pdf
TV 5, TV 6, TV 7, TV 8 - fantastycznie aktualne

@up to są emisje testowe i nie podlegają takim regulacjom.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2515
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: JaroslawMroczkowski »

Jak najbardziej aktualne. Pod tabelką jest wyjaśnienie:

"Kolejne programy/usługi definiowane będą przez kolejne identyfikatory SID i LCN w porządku wynikającym z kolejności uzyskiwania prawa do umieszczania ich w multipleksach cyfrowych."

Nie ma więc potrzeby wydawania kolejnych wersji tego dokumentu. Wszystko zostało jasno określone.

Odpowiedz