DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
DVBManiak

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVBManiak »

micial pisze:TV Orion TV32FX500D
Po zmianie sam zamienił kolejność kanałów, EPG działa ok.
Mux-2 Wręczyca.
EPG ok? Może sprawdź jeszcze raz. Czyżby to też była wina odbiornika? Jak tak to chyba większość z nas musiałaby je wymieniać.

belliash
Posty: 668
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: belliash »

A mialy zmiany byc wprowadzone w nocy... Nawet na TVN pasek wczoraj byl u dolu ekranu z napisem informujacym o tym zeby sobie dzis wyszukac na nowo programy... Ktos za to placi a Emitel odwala fuszerke krotko mowiac ;)

Ciekawe ze u osob ktore rano wyszukaly na nowo programy wszystko dzialalo i nagle zepsulo sie EPG. Nic tylko czekac az ktos napisze ze nasze tunery sobie z czyms nie radza, bo i tego mozna sie przeciez spodziewac :lol:

DVBManiak

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVBManiak »

A nadawcy milczą jak grób. Pan Brodziak czy Berezowski mogliby zacząć brać udział w dyskusji.

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: kolec64 »

micial pisze:TV Orion TV32FX500D
Po zmianie sam zamienił kolejność kanałów, EPG działa ok.
Mux-2 Wręczyca.
Sprawdz Panie kolego dokladnie wszystkim padlo EPG a u Ciebie OK ?

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: micial »

DVBManiak pisze:
micial pisze:TV Orion TV32FX500D
Po zmianie sam zamienił kolejność kanałów, EPG działa ok.
Mux-2 Wręczyca.
EPG ok? Może sprawdź jeszcze raz. Czyżby to też była wina odbiornika? Jak tak to chyba większość z nas musiałaby je wymieniać.
Sorry, akurat na tych 3 stacjach na których patrzyłem było ok, ale reszta nie bardzo.

edit: Po ponownym wyszukaniu (nie aktualizacja) wszysko OK i tym razem w 100%
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 19:34 przez micial, łącznie zmieniany 1 raz.

ss80

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: ss80 »

belliash pisze:
giaur500 pisze:Tak jak myślałem. Wtopa totalna, wstyd i żenada. Epg w rozsypce:
Jak widać, każdy program pokazuje co innego a winny jest oczywiście Emitel
A może nie Emitel jest winny ale to że EPG się zabuforowało do pamięci odbiornika a zamiast starą listę kanałów skasować i wyszukać ponownie, tylko je zaktualizowaliście i stąd EPG jest jeszcze stare.

EPG jak się ładuje to przez tydzień albo dłużej się w pamięci zachowuje. Gdyby była wina firmy wszyscy w Polsce by mieli problemy z EPG. ;)

W moim przypadku EPG się ładuje raz na cały tydzień albo i więcej i jest dostępne nawet po wyjęciu wtyku antenowego więc ulokowało się w pamięci :!:

DVBManiak

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVBManiak »

W żadnej pamięci. Przecież robiłem skanowanie przed 19 (wcześniej tuner był zresetowany) a poza tym VLC pobiera wszystko na bieżąco wpisując częstotliwość.
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 19:32 przez DVBManiak, łącznie zmieniany 1 raz.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: KrzysztofD »

To nie bufor ani tym podobne, EPG jest w strumieniu pozamieniane.
W tablicach EIT przed zmianami było:

ServiceID=8 Polsat Sport News
ServiceID=1 Polsat
ServiceID=2 TVN
ServiceID=7 TV6
ServiceID=3 TV4
ServiceID=4 TV Puls
ServiceID=5 TVN Siedem

Po zmianach jest:

ServiceID=6 TV Puls
ServiceID=23 TVN Siedem
ServiceID=25 TV6
ServiceID=26 Polsat Sport News
ServiceID=3 Polsat
ServiceID=4 TVN
ServiceID=5 TV4

Porównanie 3 ostatnich linii w obu konfiguracjach mówi wszystko.
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 19:33 przez KrzysztofD, łącznie zmieniany 1 raz.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: arik92 »

W przypadku TV Sony (przynajmniej KDL-EX501) EPG kasuje się już po 5 minutach od wyłączenia telewizora do stanu czuwania. Po włączeniu TV EPG jest ponownie pobierane z danego multipleksu.

DVBManiak

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVBManiak »

Już ok :!: Właśnie w tej chwili poprawiono.
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 19:34 przez DVBManiak, łącznie zmieniany 1 raz.

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: kolec64 »

Wszystko wrocilo do normy!!!EPG naprawione :)

Ikey
Posty: 138
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Ikey »

Z Jemiołowa EPG już naprawione.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: arik92 »

Hehe :D, może przeczytali post kolegi @KrzysztofD i już wiedzieli co jest nie tak ;)

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: KrzysztofD »

Jak wysłałem, to już było dobrze, zatem czytali mi przez ramię ;)

belliash
Posty: 668
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: belliash »

Potwierdzam... Nic nie ruszalem, nie skanowalem ponownie, ... wlaczylem przed chwila EPG i jest wszystko ok juz

szod
Posty: 9
Rejestracja: 14 lipca 2011, o 19:17
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Dęblin / Ryki

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: szod »

Samsung UE32D5500 zgłupiał z kanałami. Było konieczne ponowne strojenie. Z początku w EPG programy z TV4 i TVN7 pokrywały się. Pisało to samo, ale to oryginalnie było z TVN7. Teraz patrzę i już jest inaczej na obydwu kanałach. Wydaje mi się że teraz ok.

Monitor Samsung P2270HD odbierał kanały poprawnie. W EPG w większości było "Brak informacji" co spowodowało konieczność ponownego strojenia.

EPG pokrywa się w obydwu Samsungach.

Romeczek

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Romeczek »

Potwierdzam, wróciło do normy...

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Maciey »

ss80 pisze:W moim przypadku EPG się ładuje raz na cały tydzień albo i więcej i jest dostępne nawet po wyjęciu wtyku antenowego więc ulokowało się w pamięci :!:
To teraz przez tydzień będziesz miał do bani EPG :lol:

ss80

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: ss80 »

DVBManiak pisze:W żadnej pamięci. Przecież robiłem skanowanie
Widocznie błąd pojawił się dziś po południu bo ja pobierałem EPG sprzed południa i było poprawne ;)

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: kolec64 »

No już starczy, wiemy,że już wróciło wszystko do normy.

Odpowiedz