DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: eXte77 » 6 grudnia 2011, o 17:13

W Cabletech URZ0083 kanały z MUX2 zostały zdublowane z dwóch nadajników (RTON Wisła/Skrzyczne i RTCN Katowice/Kosztowy). Po ręcznym usunięciu zdublowanych kanałów mam problem z EPG dla MUX2. Jak znajdę czas to postaram się ręcznie zaprogramować kanały korzystając jedynie z MUX 2 z RTON Wisła/Skrzyczne.


Po zainstalowaniu najnoweszej wersji oprogramowania http://www.lechpol.eu/model/urz0083 zdublowane kanały MUX2 umieścił na końcu listy :)
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 19:26 przez eXte77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzysiu111
Posty: 35
Rejestracja: 26 listopada 2011, o 18:03
Odbiornik: Opticum HD T80 plus
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa as4b
Nadajnik - obiekt nadawczy: TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: krzysiu111 » 6 grudnia 2011, o 17:28

Na Opticum HD T80 rano był problem z EPG. Pokazywało nie te programy dla stacji. Po ponownym przeskanowaniu miałem duble niektórych programów. Wreszcie po usunięciu wszystkiego i ponownym skanowaniu wszystko działa jak należy.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: darpajdp » 6 grudnia 2011, o 17:51

Ogólnie problem z EPG na mux2, powtórne skanowanie, programowanie i sortowanie usunęło problem. Jak uruchomią mux1 znów będzie skanowanie, sortowanie i tak do ...

Ikey
Posty: 138
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Ikey » 6 grudnia 2011, o 18:11

Zostawiłem mojego T-105 włączonego na noc i rano nie reagował na pilota, chociaż program leciał. Po wyłączeniu/włączeniu kanały się pomieszały, był 2 razy PULS2, 2 razy Polsat sport a nie było TVNu i Polsatu (odbieram tylko MUX2 z Jemiołowa). EPG też było pomieszane. Wystarczyło jednak włączyć ręczne wyszukiwanie kanałów i wszystko wróciło do normy.

Romeczek

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Romeczek » 6 grudnia 2011, o 18:36

Wiwa HD-90 porozjeżdżały się kanały, przywróciłem do wartości fabrycznych i ponowne skanowanie i wszystko gra - znalazł mi kanały z Chrzelic i MUX2 chyba ze Ślęży, przy czym duble ze Ślęży jako słabsze wykasował...LCN wyłączyłem bo i tak mi Polsat ustawiał jako pierwszy...

EDIT: własnie zauważyłem, że EPG nawet po ponownym skanowaniu dla TVN (z TV Puls), Polsatu (z TV4) i TV4 (nie wiem z jakiego) jest pozamieniane...

TV LG 37LK450 też rozjazd kanałów, ponowne skanowanie załatwiło problem... 8-)
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 19:13 przez Romeczek, łącznie zmieniany 1 raz.

MartineS80
Posty: 8
Rejestracja: 6 grudnia 2011, o 18:39
Odbiornik: Samsung D6500
Nadajnik - obiekt nadawczy: PeKiN

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: MartineS80 » 6 grudnia 2011, o 18:47

Witam,

U mnie probelm z EPG dla:
TVN - program TV4
TV4 - jest TVN siedem)
POLSAT - program z TV4
Ogólnie bajzel :)

Poza tym po automatycznym ponownym programowaniu to samo zero poprawy
Ponadto kanały nie są programowane po kolei. Od 1 do 12 ok, później numer 16 i 17 i dopiero na 30 tvp info Łódź.

Odbieram z Pekinu Warszawa Samsung D6500

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3099
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: qwerty » 6 grudnia 2011, o 18:48

Co jak co, ale EPG zwalili. Nie mam poprawnego na tv4, polsat i tvn. Znowu emitel się popisał. :|

belliash
Posty: 668
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: belliash » 6 grudnia 2011, o 18:49

Ktos cos chyba zepsul... Wyszukalem programy ok 14:20 i bylo ok... jeszcze patrzylem z ze na Polsacie znowu Kevin... A teraz wlaczam EPG a tu na prawie wszystkich programach w MUX-2 mam EPG z jakiegos kanalu, ale nie wiem jakiego... Detektyw Monk i spolka na TVN7, TV4, TV6... Na Polsacie Galileo Extra? To chyba z TV4... Chyba zadny kanal nie ma poprawnego EPG... TXT dziala za to bez zarzutu...


Skanowalem przed chwila 2x... i nie rozwiazuje to problemu... Wszyscy to maja czy tylko ze Sleza taki problem?

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: arik92 » 6 grudnia 2011, o 18:51

Potwierdzam problemy z EPG, na Polsacie jest EPG z TV4, na TV4 z TVN7, a na TVN z TV Puls.
belliash pisze:Wszyscy to maja czy tylko ze Sleza taki problem?
W przypadku MUX 2 multiplekser jest w Warszawie i takie ustawienia jakie tam są wprowadzone będą ze wszystkich obiektów w Polsce nadających MUX 2. Jeśli się mylę to niech Pan Jarosław mnie poprawi.
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 18:55 przez arik92, łącznie zmieniany 1 raz.

DVBManiak

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVBManiak » 6 grudnia 2011, o 18:52

No więc tak korzystam z tunera Not Only LV6TMPVR4. Wczoraj wieczorem zresetowałem go (ustawienia fabryczne) żeby nic nie zostało w pamięci i jakieś 20 minut temu wyszukałem na nowo kanały. Żadnych zmian jeśli chodzi o listę kanałów. LCN włączony od zawsze.

Potwierdzam to co napisał @arik92 i inni, EPG jest pomieszane na maxa.

Bartosz Czach

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Bartosz Czach » 6 grudnia 2011, o 18:56

Jarosław Bałuka pisze:SHD85
To tuner Orange, Panie Jarku.

Widzę, że wiele odbiorników dostało świra z EPG. Czy w laboratorium było podobnie przed skanowaniem?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5417
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: @GUTEK@ » 6 grudnia 2011, o 18:57

Potwierdzam u mnie też obecnie EPG jest rozsypane na kanałach z MUX2, zarówno z Katowic jak i z Wisły. Na wszystkich tunerach.

Awatar użytkownika
darko_n
Posty: 30
Rejestracja: 23 grudnia 2010, o 19:11
Odbiornik: Samsung UE32F5300,
LG DM2352,
WIWA HD90 jako nagrywarka
Instalacja antenowa: 2 zestawy "siatek" ze wzmacniaczami
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Bytków, Frýdek

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: darko_n » 6 grudnia 2011, o 19:00

arik92 pisze:Potwierdzam problemy z EPG, na Polsacie jest EPG z TV4, na TV4 z TVN7, a na TVN z TV Puls.
Na moim Signal HD-507 (wer.oprog. z 30-08-2011) podobnie, dla MUX TVP OK, ale na MUX2 EPG wymieszane.
Ponadto sortowanie po LCN nadal nie działa poprawnie
Oczywiście wykonano ponowne skanowanie kanałów.

____
pzdr
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 19:05 przez darko_n, łącznie zmieniany 1 raz.

dario9678
Posty: 142
Rejestracja: 12 października 2010, o 16:02
Odbiornik: Samsung UE32D6500
Instalacja antenowa: Tri Digit 44/21-69 LNA-177+DIPOL-4/5-12 symetryzator + zwrotnica ant. ZA-104Ms
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kielce Święty Krzyż

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: dario9678 » 6 grudnia 2011, o 19:04

Ze Św. Krzyża też jest błędne EPG w MUX-2.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: arik92 » 6 grudnia 2011, o 19:04

darko_n pisze:Ponadto sortowanie po LCN nadal nie działa poprawnie
Jeśli założymy, że LCN po stronie nadawczej jest dobrze ustawione, to problem leży w oprogramowaniu tunera.
Ostatnio zmieniony 6 grudnia 2011, o 19:05 przez arik92, łącznie zmieniany 1 raz.

giaur500
Posty: 1392
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: giaur500 » 6 grudnia 2011, o 19:05

Tak jak myślałem. Wtopa totalna, wstyd i żenada. Epg w rozsypce:

Z VLC (mux2):
Obrazek

Z xbmc:
Obrazek

Jak widać, każdy program pokazuje co innego a winny jest oczywiście Emitel i strumień zawiera błędy. Oczywiście multipleksy dodane jeszcze raz (tvheadend/xbmc), a w vlc nie trzeba, go ręcznie podaje się częstotliwość muxa a epg jest pobierane na bieżąco bez żadnego cache.

Nie pojmuję jak można robić taki obciach na całą Polskę w skali globalnej - rozumiem testy i gdy w czasie testów nie działa to ma prawo nie działać, ale to już nie są testy tylko komercyjne wdrożenie :shock:

Tak na oko, błędy w strumieniu epg dla Polsatu, TVN i TV4 i przez to wszystko się sypie, epg w mux3 chyba jest ok.

belliash
Posty: 668
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: belliash » 6 grudnia 2011, o 19:10

giaur500 pisze:Tak jak myślałem. Wtopa totalna, wstyd i żenada. Epg w rozsypce:

Z VLC (mux2):
Obrazek

Z xbmc:
Obrazek

Jak widać, każdy program pokazuje co innego a winny jest oczywiście Emitel i strumień zawiera błędy. Oczywiście multipleksy dodane jeszcze raz (tvheadend/xbmc), a w vlc nie trzeba, go ręcznie podaje się częstotliwość muxa a epg jest pobierane na bieżąco bez żadnego cache.

Nie pojmuję jak można robić taki obciach na całą Polskę w skali globalnej - rozumiem testy i gdy w czasie testów nie działa to ma prawo nie działać, ale to już nie są testy tylko komercyjne wdrożenie :shock:

Tak na oko, błędy w strumieniu epg dla Polsatu, TVN i TV4 i przez to wszystko się sypie, epg w mux3 chyba jest ok.
Przeciez im sie nawet strona internetowa sypie ;) Sa takie momenty ze wcale sie nie laduje i tak przez caly wieczor, noc az do rana dnia nastepnego, az ktos w koncu ruszy tylek w pracy ;) Nie ma to jak szybki czas reakcji... Wiec czego sie spodziewaliscie po DVB-T?

DVBManiak

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: DVBManiak » 6 grudnia 2011, o 19:12

Coś z tym LCN jest zmienione, bo w Splash Lite przy liście kanałów mam tak:
Polsat 003
TVN 004
TV4 005
TV Puls 006
TVN Siedem 023
PULS 2 024
TV6 025
Polsat Sport News 026.
Wcześniej było to od 001 do 008. Jednak większość stacjonarnych tunerów nie reaguje na to. Również jestem ciekawy jakie panowie z Emitela STB testowali w swoim laboratorium.

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: micial » 6 grudnia 2011, o 19:13

TV Orion TV32FX500D
Po zmianie sam zamienił kolejność kanałów, EPG działa ok.
Mux-2 Wręczyca.

Ikey
Posty: 138
Rejestracja: 12 lutego 2009, o 13:07
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Jemiołów

Re: DVB-T - zmiana parametrów SID i LCN - problemy ???

Post autor: Ikey » 6 grudnia 2011, o 19:16

Trochę się pospieszyłem z tym "wszystko wróciło do normy". Teraz dopiero zauważyłem, że EPG jest pomieszane. Nie pomogło przywracanie ustawień fabrycznych tunera, na POLSACIE epg z TV4, na TVN epg z PULSu, na TV4 epg z TVN7, reszta OK. Tak jest na MUX2 Jemiołów, odbiornik T-105.

Odpowiedz