Jak połączyć urządzenia RTV ?

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3105
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: qwerty »

Pisałem wielokrotnie na forum czy i jak odblokować nagrywanie na tv samsunga.

Jan_

Podłączanie STB do TV -> Programy w analogu i cyfrowe

Post autor: Jan_ »

Witam, mam prośbę o pomoc w konfiguracji.
Mam TV LG z tunerem Ferguson T55 połączone ze sobą poprzez wejścia HDMI. Do tunera mam podpiętą antenę. W takiej konfiguracji mam tylko programy cyfrowe a nie mam analogowych(8 bo w moim regionie jest tylko uruchomiony jeden multipleks). Żeby móc oglądać programy nie objęte tym multipleksem to muszę wypięć antenę z tunera i podłączyć ją do telewizora - wtedy mam analogowe ale nie mam cyfrowych ... Jak mam prawidłowo to wszystko skonfigurować, żeby nie "latać" z anteną od TV do tunera.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3105
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Programy w analogu i cyfrowe

Post autor: qwerty »

Przeczytać instrukcję obsługi T55.

Awatar użytkownika
p.saw
Posty: 157
Rejestracja: 17 marca 2009, o 13:29
Odbiornik: Sony W5500, V4500, Ariva 120C, 200C, FK7000, Pace PVR HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Programy w analogu i cyfrowe

Post autor: p.saw »

Podłączyć antenę do wejścia ANT IN (w Arivie) oraz TV dodatkowym kablem antenowym z wyjsciem LOOP w Fergusonie. Ale tak jak pisał qwerty wszystko jak "byk" stoi w instrukcji. Rozumiem, że jako typowy Polak instrukcji nie czytasz. ;)
A i z tego co pamiętam to w trybie standby ustawić wyświetlacz na "zegar włączony" aby przelotka działała (choć nie jestem pewien).

Jan_

Re: Programy w analogu i cyfrowe

Post autor: Jan_ »

p.saw pisze: Ale tak jak pisał qwerty wszystko jak "byk" stoi w instrukcji. Rozumiem, że jako typowy Polak instrukcji nie czytasz. ;)
To teraz masz okazję wrzucić tu skan z instrukcji T55 na potwierdzenie swoich słów - inaczej wyjdziesz na typowego, złośliwego Polaka co tylko potrafi się mądrować. W instrukcji nie ma słowa na temat programów analogowych.

Na temat wyjścia LOOP jest napisane, że służy do podłączenia innych odbiorników (nie ma wzmianki, że dzięki niemu można odbierać programy analogowe, ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem i nie interesuję się elektroniką).
Nie mniej dziękuję Ci za poradę - zakupię takowy przewód i podłaczę tak jak sugerujesz.

Awatar użytkownika
p.saw
Posty: 157
Rejestracja: 17 marca 2009, o 13:29
Odbiornik: Sony W5500, V4500, Ariva 120C, 200C, FK7000, Pace PVR HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Programy w analogu i cyfrowe

Post autor: p.saw »

Jan_ pisze:
p.saw pisze: Ale tak jak pisał qwerty wszystko jak "byk" stoi w instrukcji. Rozumiem, że jako typowy Polak instrukcji nie czytasz. ;)
To teraz masz okazję wrzucić tu skan z instrukcji T55 na potwierdzenie swoich słów - inaczej wyjdziesz na typowego, złośliwego Polaka co tylko potrafi się mądrować. W instrukcji nie ma słowa na temat programów analogowych.

Na temat wyjścia LOOP jest napisane, że służy do podłączenia innych odbiorników (nie ma wzmianki, że dzięki niemu można odbierać programy analogowe, ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem i nie interesuję się elektroniką).
Nie mniej dziękuję Ci za poradę - zakupię takowy przewód i podłaczę tak jak sugerujesz.
"LOOP OUT: Wyjście sygnału (przelotka) dla innego odbiornika.
To nie jest modulator."

Instrukcja obsługi strona nr 9. Oczywiście nie dla wszystkich jest to zrozumiałe. Spokojnie możesz podłaczyć do tego wyjścia TV i bedziesz miał sygnał z anteny czyli kanały analogowe i cyfrowe (oczywiście jeśli sama antena takie sygnały odbiera).
Osobiście mam zastosowane takie połączenie na Arivie 200C. Proponuję jednak niezależnie połączenie T55 z TV przez HDMI a kabel antenowy z przelotki na potrzeby kanałów analogowych. Oczywiście jest to rozwiązanie tymczasowe (gdy wyłączą nadawanie analogowe nie bedzie już potrzebne).

miango

Jak podłączyć nagrywarkę DVD do tv z mpeg-4 ?

Post autor: miango »

Witam. Posiadam stacjonarną nagrywarkę DVD Philips DVDR3440H. Do tej pory nagrywałem analogowe programy tv i było OK. Niestety zakupiłem odbiornik tv Panasonic Viera TX-L32C2EA i teraz nagrywarka nie widzi programów cyfrowej tv naziemnej. Podłączam scartem oraz dwoma kablami antenowymi. Na stronie Philipsa twierdzą, iż pomimo tego, że nagrywarka nie ma tunera cyfrowego, powinna przechwycić sygnał z tunera w tv. Może należy jakoś inaczej połączyć, innymi kablami, aby to widziało .... Niestety jestem trochę zielony w tych sprawach, proszę o pomoc :)

Maniek99
Posty: 586
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Jak podłączyć nagrywarkę DVD do tv z mpeg-4 ?

Post autor: Maniek99 »

Nagrywarka musi mieć wbudowany tuner cyfrowy, lub podpięty zewnętrzny STB.
Telewizory nie mają wyjść video.

miango

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: miango »

Hm, czyli wystarczy, że kupię zewnętrzny STB ( mniej więcej 150 zł obecnie ) i moja nagrywarka nie będzie musiała iść do piwnicy na zesłanie ? ;) Dzięki, pocieszyłeś mnie :)

Maniek99
Posty: 586
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: Maniek99 »

@miango
Tak, o ile będziesz jeszcze chciał z niej korzystać.
Same STB przez port USB potrafią nagrywać w lepszej jakości (bezstratnej, nawet w HD jeżeli dany kanał jest tak nadawany).

Awatar użytkownika
HarrisonBergeron
Posty: 20
Rejestracja: 11 sierpnia 2010, o 14:29
Odbiornik: Ferguson Ariva T60
sw:v1.022
hw:A1.01.7828L
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 A1910
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice Kosztowy

Re: Jak podłączyć nagrywarkę DVD do tv z mpeg-4 ?

Post autor: HarrisonBergeron »

Maniek99 pisze:Telewizory nie mają wyjść video.
Wiele modeli telewizorów ma wyjście video.
Z Panasoniców to chyba wszystkie modele takie wyjście mają. Wspomniany model TX-L32C2EA ma.
miango pisze:Niestety zakupiłem odbiornik tv Panasonic Viera TX-L32C2EA i teraz nagrywarka nie widzi programów cyfrowej tv naziemnej.
A wcześniej to niby widziała? ;) Przecież ona nie ma tunera DVB-T.
miango pisze:Na stronie Philipsa twierdzą, iż pomimo tego, że nagrywarka nie ma tunera cyfrowego, powinna przechwycić sygnał z tunera w tv.
Ale telewizor też musi być do tego odpowiednio skonfigurowany.
W tym Panasonicu gniazdo AV1 jest dwukierunkowe. Jeśli wybierasz AV1 jako źródło sygnału gniazdo pracuje jako wejście. W pozostałych przypadkach gniazdo pracuje jako wyjście. Przy czym można sobie ustawić co (który sygnał) na tym wyjściu się pojawia. Robi się to w Menu telewizora.
Masz to opisane w instrukcji na stronie 28 "Konfiguracja, Ustawienia połączeń, Wyjście AV1".
A na stronie 48 instrukcji jest rozdział (oraz tabelka) "Bezpośrednie nagrywanie z telewizora - To co widać jest nagrywane".
Jest to niewygodne bo telewizor musi być włączony, ale możliwe jest przechwycenie sygnału z tunera w tv i nagranie go dowolną nagrywarką lub magnetowidem.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: biprotek »

Jeszcze jedna uwaga - aby sygnał się pojawił na wyjściu w TV to musi być on przełączony na oglądanie telewizji (nie na obraz z nagrywarki) inaczej sygnał może być niedostępny - np. na SAMSUNGU P2370HD tak jest.
Kabel dwukierunkowy EURO podpięty do SCARTa AV1 w TV i tak samo AV1 w nagrywarce i śmiga!

Leszek24

Nagrywanie na nagrywarkę z tunera DVB-t

Post autor: Leszek24 »

Proszę o pomoc w jaki sposób podłączyć nagrywarkę DVD z tunerem DVB-t i telewizorem ,żeby mieć możliwość nagrywania na wyżej wymienionej nagrywarce. Mój telewizor posiada 2 gniazda typu euro podobnie jaki i nagrywarka Panasonic DMR-EH 57. Tuner DVB-t jest firmy Cabletech typu twin URZ 0086. Z góry dziękuję za podpowiedź.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3105
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Nagrywanie na nagrywarkę z tunera DVB-t

Post autor: qwerty »

Kup pendrive, a nie zakładasz kolejny identyczny wątek.

dkl80
Posty: 14
Rejestracja: 6 lutego 2012, o 18:15
Odbiornik: mantadvbt02
Instalacja antenowa: antena siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: czarna góra

podlaczenie odbiornika dvbt do tunerahd combo

Post autor: dkl80 »

Witajcie mam pytanko czy można podlaczyc 2 odbiorniki dvbt z tunerem hd combo jak i w jaki sposób

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: podlaczenie odbiornika dvbt do tunerahd combo

Post autor: p-b »

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:09 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: Maciey »

dkl80 pisze:czy można podlaczyc 2 odbiorniki dvbt z tunerem hd combo
Można.
dkl80 pisze:w jaki sposób
Gniazdo RF LOOP pierwszego odbiornika DVB-T łaczymy z gniazdem RF IN tunera HD Combo. Następnie RF LOOP tunera HD Combo łączymy z RF IN drugiego odbiornika DVB-T.
I mamy dwa odbiorniki DVB-t podłączone do tunera HD Combo ;)

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2020
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: ObywatelDVB-T »

Wrzucam link do filmu którego jestem autorem na temat podłączenia telewizora z tunerem, może się komuś przydać http://www.youtube.com/watch?v=leyJaQYy ... AAAAAAABAA

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2020
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: ObywatelDVB-T »

Mam pytanie do tych którzy siedzą w temacie. Kupiłem rozdzielacz antenowy sygnału TV, 3-WAY SPLITTER, 5-2050 MHz, POWER PASS, chciałbym nim podzielić sygnał z anteny na dwa TV, w taki sposób:zasilacz 12V ma być na wtyczce przy telewizorze lub odwrotnie przy STB. Moje pytanie: czy takie podłączenie nie uszkodzi głowicy tunera STB, ponieważ napięcie z zasilacza będzie dochodziło nie tylko do płytki anteny, ale także do tunera.

Muniek
Posty: 128
Rejestracja: 17 lutego 2012, o 18:06
Odbiornik: UE32EH5450
Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Stara siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC-4

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: Muniek »

Jak wygląda ten rozgałęźnik?
Takhttp://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_ind ... _E2097.htm (zwróć uwagę na symbol kondensatorów na wyjściu)?
czy tak http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_ ... R60103.htm?

Ja tak jak ten drugi to musisz przed rozgałęźnikiem zastosować separator http://www.dipol.com.pl/separator_zasil ... _C0397.htm
Oczywiście w takim przypadku zasilacz podłączamy do separatora.

Odpowiedz