Jak połączyć urządzenia RTV ?

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2514
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: JaroslawMroczkowski »

Na każdym TV inny program = dwa dekodery.
Do odbiornika bez SCART/RCA potrzebny jest dekoder z modulatorem.

Lepiej zastosować rozdzielacz antenowy niż wykorzystywać zwrotnicę dekoderze. Większość dekoderów odłącza zasilanie zwrotnicy przy przejściu w tryb uśpienia, co powoduje brak lub znaczne pogorszenie odbioru na drugim dekoderze.

Albo trzeba się upewnić, że wybrany dekoder będzie miał zwrotnicę pasywną lub żeby utrzymywał zasilanie nawet w trybie uśpienia albo nie zastanawiać się, tylko od razu kupić rozdzielacz antenowy. Dyskusja o rozdzielaniu sygnału antenowego jest tu >> http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=2201

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: belzebiusz »

Odnośnie dekodera z modulatorem to można także użyć starego magnetowidu, wtedy wystarczy dekoder bez modulatora. ;)

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2514
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: JaroslawMroczkowski »

Wtedy to jest dekoder z modulatorem ... zewnętrznym ;)

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: belzebiusz »

No i tuner można kupić sporo taniej. ;)

piotreczek
Posty: 24
Rejestracja: 8 września 2010, o 09:28

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: piotreczek »

Czyli rozumiem, że przed dekoderami wpinam rozdzielacz, a żeby uniknąć kłopotów z zasilaniem wzmacniacza w antenie mogę przed rozdzielaczem wpiąć zasilacz. A jeśli chciałbym pominąć zewnętrzny zasilacz i puścić zasilanie z dekoderów, to w przypadku gdy są obydwa włączone i wysyłają zasilanie do wzmacniacza antenowego to nie spali się coś, wzmacniacz, dekoder albo rozdzielacz?
belzebiusz pisze:No i tuner można kupić sporo taniej. ;)
nie wyjdzie wcale tak taniej, bo i tak muszę dokupić modulator. Dekoder z modulatorem można kupić za około 130zł np model Strong SRT 8113, który użytkownicy sobie chwalą właśnie przy starych odbiornikach bez SCART/RCA. A do zwykłego dekodera za około 100zł muszę i tak dokupić modulator (magnetowidu nie posiadam) czyli jakieś 20zł więc wychodzi na to samo.

_chris_

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: _chris_ »

piotreczek pisze:Czyli rozumiem, że przed dekoderami wpinam rozdzielacz, a żeby uniknąć kłopotów z zasilaniem wzmacniacza w antenie mogę przed rozdzielaczem wpiąć zasilacz.
Tak.
piotreczek pisze:. A jeśli chciałbym pominąć zewnętrzny zasilacz i puścić zasilanie z dekoderów, to w przypadku gdy są obydwa włączone i wysyłają zasilanie do wzmacniacza antenowego to nie spali się coś, wzmacniacz, dekoder albo rozdzielacz?
Złożone zagadnienie.
  1. W takim przypadku powinien być wzmacniacz zasilany nominalnie z +5V, bo takie napięcia dają dekodery. Większość wzmacniaczy zasilana nominalnie z +12V pracuje przy zasilaniu +5V, ale mogą mieć zmienione parametry (głównie wzmocnienie) i nie wiadomo, jaki będzie odbiór.
  2. Można zasilać wzmacniacz z dwu dekoderów, nawet włączonych w tym samym czasie, jeśli zastosuje się rozgałęźnik SAT z kierunkowym przeniesieniem napięcia. Jedyny problem jest wtedy taki, że napięcie na wzmacniaczu nie będzie +5V, a jakieś 4,3V, z uwagi na spadek napięcia na rozgałęziaczu. Część wzmacniaczy z zasilaniem nominalnym +5V może wtedy nie pracować poprawnie. Trzeba próbować.
  3. W sumie najlepiej jest zastosować zasilacz antenowy plus separator napięcia przed rozgałęźnikiem lub rozgałęźnik na dwa z wbudowanym separatorem napięcia (np. AZS-04/2 'F' AMS-a). Oszczędność na prądzie przy zasilaniu z dekoderów w stosunku do zewnętrznego zasilacza antenowego w zasadzie żadna - może kilkadziesiąt groszy rocznie.

piotreczek
Posty: 24
Rejestracja: 8 września 2010, o 09:28

Re: Jak połączyć urządzenia RTV ?

Post autor: piotreczek »

ok. Dzięki za rozwianie moich wątpliwości. To teraz wiem co mam robić.

berciq
Posty: 3
Rejestracja: 5 października 2013, o 17:56

Dekoder + tv + laptop?

Post autor: berciq »

Witam,
zastanawiam się nad kupnem dekodera (np. takiego), ale chciałbym podłączyć do niego jednocześnie stary tv oraz laptop.
Tu pytania:
- czy będą oba odbierać jednocześnie?
- czy do podłączenia laptopa wystarczy mi prosty kabel hdmi?

Jeśli wywalę tv, to wystarczy mi ten zestaw z przejściówką, żeby podłączyć do laptopa kabel od anteny zwykłej?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3101
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Dekoder + tv + laptop?

Post autor: qwerty »

W laptopie masz wyjście, a nie wejście HDMI.

berciq
Posty: 3
Rejestracja: 5 października 2013, o 17:56

Re: Dekoder + tv + laptop?

Post autor: berciq »

Więc da się inaczej połączyć zwykły dekoder z laptopem?

kucyk20
Posty: 82
Rejestracja: 19 maja 2012, o 17:33
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i FW 1.11B3
WiFi Ferguson W02
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + SWA-9. 15m nad ziemią.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN ŁÓDŹ EC4

Re: Dekoder + tv + laptop?

Post autor: kucyk20 »

:shock:
Da się podłączyć tylko jeżeli laptop ma wbudowaną lub zewnętrzną kartę do przechwytywania wideo. W innym przypadku nie da rady zwykłego dekodera podłączyć do lapka. Drugi tuner który wskazałeś (na usb) jak najbardziej pasuje do laptopa.

Odpowiedz