Jak połączyć urządzenia RTV ?

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
_chris_

Re: jak polaczyc

Post autor: _chris_ » 22 września 2011, o 11:27

memekt pisze:Rozumiem, że najlepszym miejscem montażu będzie wtedy gdzie za anteną będzie pusta przestrzeń np. komin?
tak, każda antena, a w szczególności Yaga, aby utrzymać swoje parametry (zysk, kierunkowość, etc...), powinna pracować w tzw. "polu jednorodnym", czyli trochę upraszczając - mając dużo wolnej przestrzeni.

Oczywiście, to teoria, bo w praktyce jesteśmy zawsze limitowani miejscem zawieszenia - czy to ściana, czy komin, czy maszt przy ścianie albo drzewo obok - albowiem wszystkie te elementy bardziej lub mniej zakłócają pracę anteny.

Sam sygnał TV też z różnych powodów może być w danym miejscu niejednorodny (i niestety, najczęściej jest), nawet, jeśli wokół anteny będzie wolna przestrzeń.

! Wniosek - w przypadku trudności z odbiorem bierzemy antenę w rękę (albo na długim drągu :D) i łazimy, szukając wszędzie do skutku dobrego odbioru. A potem kombinujemy, jak zawiesić antenę...

DVBManiak

Re: jak polaczyc

Post autor: DVBManiak » 22 września 2011, o 17:51

Ja też mam swoją Yagę przy ścianie, a anteny siatkowe właśnie na maszcie, gdzie jest dużo wolnej przestrzeni z każdej strony. Na wiosnę myślę na ten maszt sobie dam ATX-91 a z siatkowymi się pożegnam definitywnie.

memekt

Re: jak polaczyc

Post autor: memekt » 22 września 2011, o 21:52

DVBManiak pisze:Ja też mam swoją Yagę przy ścianie, a anteny siatkowe właśnie na maszcie, gdzie jest dużo wolnej przestrzeni z każdej strony. Na wiosnę myślę na ten maszt sobie dam ATX-91 a z siatkowymi się pożegnam definitywnie.
i jak się Twoja Yaga spisuje? ile ma elementów? ma przedwzmacniacz, jaka odległość do nadajnika...

pozdrawiam,
memekt

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: jak polaczyc

Post autor: KrzysztofD » 22 września 2011, o 22:00

@Memekt, może jeszcze powiedz, na jakich kanałach odbierasz MUX-y, bo ustawiając u siebie anteny na EC4 żądasz od nich rzeczy niemożliwych...

DVBManiak

Re: jak polaczyc

Post autor: DVBManiak » 23 września 2011, o 06:17

memekt pisze:i jak się Twoja Yaga spisuje? ile ma elementów? ma przedwzmacniacz, jaka odległość do nadajnika...

pozdrawiam,
memekt
Moja Yaga jest taka jak w opisie. Wszystko odbiera bez problemu. Widocznie nie potrzebuje ona aż tyle wolnej przestrzeni, ale pewnie byłoby jeszcze lepiej jakbym ją dał na główny maszt, ale tam są anteny do innego pokoju, bo to z drugiej strony domu.

memekt

Re: jak polaczyc

Post autor: memekt » 23 września 2011, o 11:03

KrzysztofD pisze:@Memekt, może jeszcze powiedz, na jakich kanałach odbierasz MUX-y, bo ustawiając u siebie anteny na EC4 żądasz od nich rzeczy niemożliwych...
MUX 2 odbieram na 45 kanale, a MUX 3 na 47

mam jeszcze inne pytanie, bo przyjdzie mi teraz zrobić jakiś mały maszt to pewnie umieszczę sobie też na nim antenę od radia tylko gdzie, tz. pod Yagą czy nad i w jakiej odległości?

Antena FM:
http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_ ... _A0222.htm

DVBManiak

Re: jak polaczyc

Post autor: DVBManiak » 23 września 2011, o 15:47

Na samej górze, tak jak to jest w instalacjach zbiorczych. Odległości ci nie podam, bo szczerze to nie wiem.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3099
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: jak polaczyc

Post autor: qwerty » 23 września 2011, o 16:02

Wcale nie trzeba anten na CCIR montować na samej górze. Z tego co wiem to odległość między antenami musi wynosić 2krotność długość fali. Dodatkowo można zamontować maszt bez pozwoleń jeżeli nie wystaje powyżej 3m nad dachem.

DVBManiak

Re: jak polaczyc

Post autor: DVBManiak » 23 września 2011, o 16:13

qwerty pisze:Dodatkowo można zamontować maszt bez pozwoleń jeżeli nie wystaje powyżej 3m nad dachem.
To prawda. A czy to dotyczy również domków jednorodzinnych?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3099
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: jak polaczyc

Post autor: qwerty » 23 września 2011, o 16:33

Z tego co wiem to tak. Jest taki zapis w prawie budowlanym.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: jak polaczyc

Post autor: KrzysztofD » 23 września 2011, o 16:37

memekt pisze: MUX 2 odbieram na 45 kanale, a MUX 3 na 47
45 kanał to Konin, zatem odbiór tyłem anteny jest utrudniony i mocno przypadkowy.
To, co masz na ścianie będzie dobrze działać po całkowitym uruchomieniu Łodzi, aktualny MUX3 z Sienkiewicza o mocy eksperymentalnej i MUX2 z innego kierunku (Konin) dają efekty, jakie widzisz.
Szkoda się szarpać z wysokimi masztami, skoro potrzebne są dwie anteny i zwrotnice kanalowe a wszystko to tylko na kilka(naście) miesięcy.

memekt

Re: jak polaczyc

Post autor: memekt » 23 września 2011, o 17:52

KrzysztofD pisze:
memekt pisze: MUX 2 odbieram na 45 kanale, a MUX 3 na 47
45 kanał to Konin, zatem odbiór tyłem anteny jest utrudniony i mocno przypadkowy.
To, co masz na ścianie będzie dobrze działać po całkowitym uruchomieniu Łodzi, aktualny MUX3 z Sienkiewicza o mocy eksperymentalnej i MUX2 z innego kierunku (Konin) dają efekty, jakie widzisz.
Szkoda się szarpać z wysokimi masztami, skoro potrzebne są dwie anteny i zwrotnice kanalowe a wszystko to tylko na kilka(naście) miesięcy.
Sprawdziłem, masz rację! Swoją drogą ciekawe, że Yaga nie ściąga w ogóle kanału 45 z Łodzi gdzie jest skierowana, a ściąga 47 z Konina (co prawda w dzień się ostro przycina) gdzie jest zamontowana tyłem i za budynkiem :idea:

Siatkowa zbiera całkiem nieźle oby dwa MUX'y, co prawda drugi troszkę gorzej.

Ojjj ta nasza Polska... :?

DVBManiak

Re: jak polaczyc

Post autor: DVBManiak » 23 września 2011, o 17:57

Na odwrót napisałeś. 45 to MUX-2 Konin, a 47 to MUX-3 Łódź.

memekt

Re: jak polaczyc

Post autor: memekt » 23 września 2011, o 18:19

DVBManiak pisze:Na odwrót napisałeś. 45 to MUX-2 Konin, a 47 to MUX-3 Łódź.
tak jak mówisz :)

memekt

Re: jak polaczyc

Post autor: memekt » 24 września 2011, o 11:09

Kolejne pytanie :D

jeśli posiadam trzy TV lepiej je podłączać osobnymi przewodami czy można stosować gniazda R/TV przelotowe? Czy w ogóle jest jakaś różnica między tymi połączeniami?

pozdrawiam,
memekt

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: jak polaczyc

Post autor: darpajdp » 3 października 2011, o 14:52

memekt pisze:Kolejne pytanie :D

jeśli posiadam trzy TV lepiej je podłączać osobnymi przewodami czy można stosować gniazda R/TV przelotowe? Czy w ogóle jest jakaś różnica między tymi połączeniami?

pozdrawiam,
memekt
Lepiej zasilić osobnymi przewodami, wtedy na wszystkich TV masz podobny poziom sygnału a zależny tylko od długości przewodu (a dokładniej od jego tłumienia). Każde gniazdo RTV (nawet końcowe) tłumi sygnał. Stosując gniazda przelotowe (nawet o małym tłumieniu) na każdym kolejnym gnieździe w szeregu masz niższy poziom sygnału.

Seraf

Podłączenie nagrywarki analogowej do cyfrowego sygnału

Post autor: Seraf » 13 października 2011, o 13:10

Witam, chciałem zapytać o podłączenie sprzętu.

Mam nowy telewizor na którym odbieram naziemną telewizję cyfrową oraz odbiera też starą analogową. Do starego TV miałą podłączoną narywarkę z twardym dyskiem, która odbierał sygnał analogowy. Mam pytanie czy należy kupić jakiś dekoder zewnętrzny DVB-T i puścić sygnał do nagrywarki i będzie nagrywała te programy co nadawane są cyfrowo? Czy jednak wymienić nagrywarkę. Nagrywarka ma podłączenie HDMI więc na jakości nie powinno być ubytku. Nagrywarka ma ok 3,5 roku i dość spory dysk 250 GB.

Jeszcze jedno pytanie czy jak się kupi dekoder to lepiej rodzielić sygnał z anteny aby osobno szedł do TV i nagrywarki, czy zostawić szeregowo, najpierw przez nagrywarkę i stąd do TV.

A może lepiej pozbyć się nagrywarki i podłączyć dekoder np WIWA HD50 i do tego podłączyć dysk zewnętrzny?

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: Podłączenie nagrywarki analogowej do cyfrowego sygnału

Post autor: biprotek » 13 października 2011, o 14:51

Witam.

Nagrywarka zapisuje na hdd lub dvd w formacie mpeg2, więc po podłączeniu do niej zewnętrznego tunera DVB-T (EURO lub CHINCH) będzie możliwość archiwizacji nagrań na płytach (po uprzedniej rejestracji na hdd można usunąć zbędne reklamy itp.).

HDMI w nagrywarce SD ma średni sens, bo jakość rejestracji 720x576 lub niższa i tak będzie interpolowana.

Nowe tunery DVB-T mają zwykle PVR więc można podpiąć przenośny dysk twardy i nagrywać programy z jakością bezstratną (z tym, że do zarchiwizowania na DVD w formacie DVD-Video trzeba użyć komputera lub przekopiować materiał z PVR do nagrywarki).

Co do połączenia antenowego chyba prościej użyć przelotki - powinny być mniejsze straty sygnału niż na rozdzielaczu.

Pozdrawiam!

Seraf

Re: Podłączenie nagrywarki analogowej do cyfrowego sygnału

Post autor: Seraf » 13 października 2011, o 15:06

Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ mam nowy TV Samsung UE32D5500 i można do niego podłączyć twardy dysk i odtwarzać filmy, to czy można także nagrywać na dysk tak jak na nagrywarkę. Bo na pilocie jest taki przycisk czerwony REC ale jeszcze nie doczytałem do czego służy (tak jak przez funkcję PVR na dekoderze)

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego nagrywania, czy jak się nagrywa przez funkcję PVR, to trzeba mieć pusty dysk, abyć coś przypadkiem nie skasowało. Pamiętam że w telewizji na kartę N trzeba było mieć wyczyszczony a potem nie można było podłączyć go do komputera bo nie widział.

DVBManiak

Re: Podłączenie nagrywarki analogowej do cyfrowego sygnału

Post autor: DVBManiak » 13 października 2011, o 16:56

Nie nie trzeba mieć pustego dysku. TNK to co innego, tam są zabezpieczenia. Co do nagrywania z TV, to nie wiem czy te nagrania nie są specjalnie szyfrowane i odtwarzane potem tylko na tym TV. Musiałbyś spróbować.

Odpowiedz