Jak połączyć urządzenia RTV ?

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Przemo
Posty: 518
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Pytanie do posiadaczy sprzętowych dekoderów DVB-T MPEG 4

Post autor: Przemo » 13 czerwca 2009, o 21:43

Mam pytanie do użytkowników posiadających już takie dekodery, gdyż sam właśnie przymierzam się do zakupu takiego sprzętu. Wypowiedziałem umowę w C+, w związku z tym chciałbym mieć możliwość odbioru podstawowych kanałów nadawanych ze Śremu, mam jednak problem, czy wyjście antenowe w tych dekoderach wysyła sygnał analogowy aktualnie odbieranego kanału? Mam prostą instalacje w domu na kilka TV i w ten sposób mogę oglądać wybrany program w kuchni lub sypialni.

Greeg

Re: Pytanie do posiadaczy sprzętowych dekoderów DVB-T MPEG 4

Post autor: Greeg » 13 czerwca 2009, o 22:14

Ta funkcja jest zależna od tego czy dany tuner DVBT/DVBSAT (np. COMBO) posiada modulator dzięki któremu aktualnie odbierany kanał jest przesyłany po wyjściu antenowym.
Nie wszystkie tunery mają wbudowany modulator, większość ma przelotkę antenową VHV?UHV.

Przemo
Posty: 518
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Pytanie do posiadaczy sprzętowych dekoderów DVB-T MPEG 4

Post autor: Przemo » 13 czerwca 2009, o 22:26

Greeg pisze:Ta funkcja jest zależna od tego czy dany tuner DVBT/DVBSAT (np. COMBO) posiada modulator dzięki któremu aktualnie odbierany kanał jest przesyłany po wyjściu antenowym.
Nie wszystkie tunery mają wbudowany modulator, większość ma przelotkę antenową VHV?UHV.
W takim razie czy Ferguson, RVT lub Maximum mają taki modulator? Nigdzie nie ma na ten temat informacji.

Greeg

Re: Pytanie do posiadaczy sprzętowych dekoderów DVB-T MPEG 4

Post autor: Greeg » 14 czerwca 2009, o 11:28

Te pytanie zadać można użytkownikom tych tunerów lub sprzedawcy .
Można też zapytać na tym forum :
http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php ... &start=465

Pozdro

lordwiader

jak polaczyc

Post autor: lordwiader » 14 września 2011, o 23:07

jak polaczyc w jeden organizm : telewizor full hd (rozne wejscia) + dekoder n, kino domowe panasonic (rozne wejscia), magnetowid (2 euro i inne), telewizja cyfrowa (gniazdko zenskie w scianie), dodam ze nie zalezy mi na jakosci magnetowid + telewizja cyfrowa wazne zeby dzialalo nagrywanie na tasme kiedy ogladam tv z dekodera n.

DVBManiak

Re: jak polaczyc

Post autor: DVBManiak » 14 września 2011, o 23:21

Po co sobie utrudniać życie z tym magnetowidem w dzisiejszych czasach?

lordwiader

Re: jak polaczyc

Post autor: lordwiader » 16 września 2011, o 15:06

DVBManiak pisze:Po co sobie utrudniać życie z tym magnetowidem w dzisiejszych czasach?

mowilem ze nie zalezy mi na jakosci, ale zalezy mi na mozliwosci nagrania programu ktorego nie moge ogladac w chwili nadawania z tego wzgledu , ze ogladany jest akurat inny program. dodam, ze mieszkam w anglii i chce miec mozliwosc obejrzenia programu angielskiej tv nadawanej cyfrowo naziemnie, w innym momencie dogodnym dla mnie. jesli jest inne wyjscie bez utrudniania sobie zycia z tym magnetowidem to jakie prosze mi podpowiedziec i jesli faktycznie jest to magnetowid zniknie z mojego mieszkania.

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: jak polaczyc

Post autor: Maciey » 16 września 2011, o 20:20

A czy magnetowid ma tuner DVB-T? Bo jak nie to chyba sobie nie ponagrywasz. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi ;)
Rozwiązaniem będzie tuner STB, gdzie masz możliwość nagrywania na nośnik USB lub/i SD. Dodatkowo będziesz miał możliwość nagrania programu z jednego multipleksu telewizji cyfrowej naziemnej i jednocześnie oglądania z innego (bo domyślam się, że Twój TV ma tuner DVB-T). Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi ;)

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: jak polaczyc

Post autor: Drekan » 16 września 2011, o 23:52

lordwiader pisze:jak polaczyc w jeden organizm : telewizor full hd (rozne wejscia) + dekoder n, kino domowe panasonic (rozne wejscia), magnetowid (2 euro i inne), telewizja cyfrowa (gniazdko zenskie w scianie), dodam ze nie zalezy mi na jakosci magnetowid + telewizja cyfrowa wazne zeby dzialalo nagrywanie na tasme kiedy ogladam tv z dekodera n.
Ja osobiście połączyłbym wszystko w ten sposób, że głównym elementem pozostanie TV do którego podłączasz całą resztę. 8-)

Jeśli TV ma wbudowany tuner DVB-T, to kablem antenowym podłączasz TV z anteną (gniazdo w ścianie jak mniemam), dzięki temu zyskujesz dostęp do naziemnej telewizji cyfrowej. Kino domowe łączysz z TV przez S/PDIF, by móc cieszyć się przestrzennym dźwiękiem w cyfrowej jakości. No chyba, że ten model ingeruje w sygnał i robi downmix do stereo, ale to raczej mało prawdopodobne. Kablem HDMI przyłączasz do TV dekoder N, by drogą cyfrową przesyłany był obraz i dźwięk z do TV (lepsza jakość, mniej zakłuceń). Magnetowid możesz podłączyć zwykłym SCART (Eurozłącze) do TV, bo i tak magnetowid oferuje niezbyt wysoką jakość zapisu obrazu i podłączanie drogą cyfrową niewiele da. :(

Kabel antenowy zapewni ci sygnał NTC, jednak TV musi mieć tuner DVB-T MPEG4, jeśli go nie ma, to pozostaje dokupić tuner DVB-T do dekodera N i to do niego podłączyć antenę TV i kino domowe. :?

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: jak polaczyc

Post autor: kupon » 17 września 2011, o 17:59

Drekan pisze:
lordwiader pisze:jak polaczyc w jeden organizm : telewizor full hd (rozne wejscia) + dekoder n, kino domowe panasonic (rozne wejscia), magnetowid (2 euro i inne), telewizja cyfrowa (gniazdko zenskie w scianie), dodam ze nie zalezy mi na jakosci magnetowid + telewizja cyfrowa wazne zeby dzialalo nagrywanie na tasme kiedy ogladam tv z dekodera n.
Ja osobiście połączyłbym wszystko w ten sposób, że głównym elementem pozostanie TV do którego podłączasz całą resztę. 8-)

Jeśli TV ma wbudowany tuner DVB-T, to kablem antenowym podłączasz TV z anteną (gniazdo w ścianie jak mniemam), dzięki temu zyskujesz dostęp do naziemnej telewizji cyfrowej. Kino domowe łączysz z TV przez S/PDIF, by móc cieszyć się przestrzennym dźwiękiem w cyfrowej jakości. No chyba, że ten model ingeruje w sygnał i robi downmix do stereo, ale to raczej mało prawdopodobne. Kablem HDMI przyłączasz do TV dekoder N, by drogą cyfrową przesyłany był obraz i dźwięk z do TV (lepsza jakość, mniej zakłuceń). Magnetowid możesz podłączyć zwykłym SCART (Eurozłącze) do TV, bo i tak magnetowid oferuje niezbyt wysoką jakość zapisu obrazu i podłączanie drogą cyfrową niewiele da. :(

Kabel antenowy zapewni ci sygnał NTC, jednak TV musi mieć tuner DVB-T MPEG4, jeśli go nie ma, to pozostaje dokupić tuner DVB-T do dekodera N i to do niego podłączyć antenę TV i kino domowe. :?
Tak tylko wtedy nagra program z TV a nie z Ndekodera.Ja bym podłączył magnetowid do wyjścia scart nboxa.Ale znowu pojawia się problem bo sygnał jest albo podawany na HDMI albo euro.Chyba,że coś pomyliłem.Reszta ok.
Wydaje mi się najlepszym rorwiązaniem na Twoim miejscu wymiana Nboxa na nbox-a HDTV recorder.Tylko w Anglii może być z tym problem ;)

memekt

Re: jak polaczyc

Post autor: memekt » 21 września 2011, o 10:23

Witam,
postanowiłem się podłączyć bo nie chce zakładać nowego wątku.
Mam problem z podłączeniem anten do TV, już wyjaśniam:
posiadam antenkę DIPOL 16/21-69 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-177 następnie kabelek od anteny zasówa do zwrotnicy ZA 6A FM/6-69 pod którą jest także podłączona antena radiowa Dipol 1RZ PM B, ze zwrotnicy wychodzi kabel do rozgałęźnika indukcyjnego RI-2/1 F, z niego jeden kabel idzie do TV (analog) drugi zaś do gniazda RTV TV/FM(czy tu potrzebny jest jakiś rozgałęźnik czy gniazdo jest już w nie wyposażone) analogicznie od gniazda FM kabelek idzie do radia, a od TV idzie do TV z mpeg4 gdzie podłączony jest zasilacz.

Moje pytanie, dlaczego to nie trybi? Przecież tu nie można nic źle podłączyć! Nie wiem czy czasem problemem nie jest zwrotka, w antenie od radia nie ma wzmacniacza tylko symetryzator, czy czasem tam nie dociera prąd? Gdzieś wyczytałem, że w zwrotce trzeba przerwać jakiś mostek czy coś w tym rodzaju.

Pozdrawiam,
memekt

Ps. ale namotałem :)

_chris_

Re: jak polaczyc

Post autor: _chris_ » 21 września 2011, o 11:17

memekt pisze:Ps. ale namotałem :)
no, namotałeś... :D
memekt pisze:Moje pytanie, dlaczego to nie trybi? Przecież tu nie można nic źle podłączyć!
ano dlatego, iż ani typowe gniazdo R/TV, ani typowy rozdzielacz 1/2 nie przepuszczają napięcia zasilającego wzmacniacz w antenie. Niezasilany wzmacniacz w antenie = brak odbioru TV (radio powinno spoko działać).

Zasilacz antenowy musisz podłączyć na wejściu rozdzielacza 1/2. Z tego co napisałeś wynika, że zwrtotnica zasilająca, którą wtykasz w TV, ma wtyk IEC, więc powinieneś zaopatrzyć się w przejściówkę FM-IEC(F). I po kłopocie.

Ewentualnie, chcąc pozostawić zasilacz przy TV powinieneś wymienić gniazdo R/TV na SAT/RTV i zasilanie podać poprzez wyjście SAT w gnieździe (znowu potrzebna byłaby przejściówka), a rozdzielacz 1/2 zamienić na taki, który przepuszcza zasilanie (np. na rozdzielacz SAT 1/2).
memekt pisze:posiadam antenkę DIPOL 16/21-69 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-177
a daleko jesteś od nadajnika, że musisz mieć aż LNA-177? Gdzie mieszkasz i który nadajnik chcesz odbierać.
memekt pisze:następnie kabelek od anteny zasówa do zwrotnicy ZA 6A FM/6-69
zwrotnica dla DVB-T powinna być w metalowej obudowie ze złczami F.

Jak wszystko połączysz, a nie będzie stabilnie działać, to zrób bezpośrednie połączenie antena - TV, uzyskaj stabilny odbiór DVB-T, a potem włączaj kolejne elementy.

memekt

Re: jak polaczyc

Post autor: memekt » 21 września 2011, o 12:01

_chris_ pisze:ano dlatego, iż ani typowe gniazdo R/TV, ani typowy rozdzielacz 1/2 nie przepuszczają napięcia zasilającego wzmacniacz w antenie. Niezasilany wzmacniacz w antenie = brak odbioru TV (radio powinno spoko działać).
rozdzielacz mam taki który przepuszcza napięcie ale gniazdo R/TV pewnie już nie :(

http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_ind ... _E2094.htm
_chris_ pisze:Z tego co napisałeś wynika, że zwrtotnica zasilająca, którą wtykasz w TV, ma wtyk IEC, więc powinieneś zaopatrzyć się w przejściówkę FM-IEC(F). I po kłopocie.
zwrotnica nie ma żadnych gniazd, kabel dokręca się śrubkami. Nie ma też osobnego zasilania. Pytanie czy przepuszcza zasilanie które zapodam jej przy tv omijając gniazdo R/TV?

http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_anten ... _C0365.htm
_chris_ pisze:a daleko jesteś od nadajnika, że musisz mieć aż LNA-177? Gdzie mieszkasz i który nadajnik chcesz odbierać.
na symetryzatorze za bardzo nic nie było widać, jak podłączyłem zasilacz od razu się poprawiło. (było tak jak miałem podłączoną bezpośrednio antenę do TV). Mieszkam przed Poddębicami od strony Łodzi i antenę mam ustawioną w kierunku EC4 w Łodzi -32 km (do nadajnika na Sienkiewicza mam bliżej ale chyba jest za nisko nadajnik). A swoją droga na drugim TV, który jest podłączony do siatkówki zbiera lepiej cyfrówkę niż ta, chociaż jest zawieszona o jakieś 5 m niżej (siatkówka). Dipolowska w ogóle nie łapała TVP1, TVP2... tylko Polsat, TVN... i to z trudami. Tamta łapie obydwa MUX'y z czego 3 prawie w ogóle się nie tnie.

No nic, wrócę do domu będę dalej walczył :)

Pozdrawiam,
memekt

_chris_

Re: jak polaczyc

Post autor: _chris_ » 21 września 2011, o 12:52

memekt pisze:zwrotnica nie ma żadnych gniazd, kabel dokręca się śrubkami. Nie ma też osobnego zasilania. Pytanie czy przepuszcza zasilanie które zapodam jej przy tv omijając gniazdo R/TV?
ma dwie zworki oznaczone jako Z-FM oraz Z-VHF/UHF. W twoim przypadku ta pierwsza od radia powinna być rozwarta, ta druga od TV - zwarta.
memekt pisze:na symetryzatorze za bardzo nic nie było widać, jak podłączyłem zasilacz od razu się poprawiło. (było tak jak miałem podłączoną bezpośrednio antenę do TV). Mieszkam przed Poddębicami od strony Łodzi i antenę mam ustawioną w kierunku EC4 w Łodzi -32 km (do nadajnika na Sienkiewicza mam bliżej ale chyba jest za nisko nadajnik). A swoją droga na drugim TV, który jest podłączony do siatkówki zbiera lepiej cyfrówkę niż ta, chociaż jest zawieszona o jakieś 5 m niżej (siatkówka). Dipolowska w ogóle nie łapała TVP1, TVP2... tylko Polsat, TVN... i to z trudami. Tamta łapie obydwa MUX'y z czego 3 prawie w ogóle się nie tnie.
no tak to już jest z antenami, są lepsze i gorsze dla danego miejsca - czasami trzeba dobierać.

Tylko pamiętaj, że odbiór analogu i DVB-T mają odmienne wymagania - przy DVB-T najlepiej, gdyby w ogóle nie było wzmacniacza lub był jak najmniejszy, przy analogu często wzmacniacz jest niezbędny. Więc czasami stoi się przed wyborem - albo stabilne DVB-T, albo dobra jakość analogu.

Jak byś miał problemy z DVB-T, to wypnij wszystko, połącz bezpośrednio TV z anteną, zrób tak, aby nieć max jakości na DVB-T, a potem dopiero dołączaj kolejne urządzenia - zwrotnicę i rozdzielacz, kontrolując sytuację z DVB-T. Wskaźnikiem pomocniczym jest odbiór Telegazety na kanałach DVB-T. Musi być bezbłędny, bez przekłamywania literek i gubienia znaków.

Czasami zamiast wzmacniacza w antenie lepiej dać symetryzator plus rozdzielacz aktywny.

memekt

Re: jak polaczyc

Post autor: memekt » 21 września 2011, o 13:12

w jakiej odległości od anteny powinna być zamontowana zwrotnica? Ja mam około 1,2m od TV i około 5m od FM.

I czy do anteny FM też stosuje się jakieś wzmacniacze?

Pozdrawiam,
memekt

_chris_

Re: jak polaczyc

Post autor: _chris_ » 21 września 2011, o 13:50

memekt pisze:w jakiej odległości od anteny powinna być zamontowana zwrotnica? Ja mam około 1,2m od TV i około 5m od FM.
nie ma większego znaczenia. Można nawet na strychu, jak ktoś nie lubi łazić po dachach.
memekt pisze:I czy do anteny FM też stosuje się jakieś wzmacniacze?
można, jeśli chce się odbierać słabe stacje - np. taki: http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_ante ... _B9013.htm. Ale, dla odmiany, można sobie narobić wtedy problemu ze stacjami silnymi. Więc, jakby co - to tylko próby.

memekt

Re: jak polaczyc

Post autor: memekt » 22 września 2011, o 09:27

dzięki _chris_
zworki znalezione i zwarte, prądzik już jest :)
a teraz fakty: godz. 18 analogowa dział, cyfrówka nie dział; godz. 23 analogowa działa, cyfrówka jak najbardziej tez działa i to całkiem nieźle :) ale tylko jeden MUX. Dziś rano analogowa działa ale niestety cyfrowa już się cieła :( Swoją drogą ojca ta siatkowa co kosztowała 25 zł jest lepsza bo zbiera dwa MUX'y :p

a to moja antenka:
http://memekt.fachbud.net.pl/

_chris_

Re: jak polaczyc

Post autor: _chris_ » 22 września 2011, o 10:30

to normalne, że propagacja zmienia się wraz z porą dnia, i wieczorem / nocą / o poranku jest lepsza (czasami dużo) od propagacji w dzień. Masz więc instalację antenową nieprzystosowaną do warunków odbioru panujących w twoim miejscu.

Miejsce montażu tej Yagi (przy ścianie) jest najgorsze jakie może być dla tego typu anten. Natomiast 'siatkom' taki montaż specjalnie nie przeszkadza. W ogóle, to 'siatki' sprawują się zwykle lepiej od Yag. Taka to ciekawa polska specyfika... :D

Wygląda, że chcąc odbierać cyfrę musisz poszukać innego miejsca zamocowania Yagi i / lub wymienić antenę lub wzmacniacz / symetryzator. Przy słabych odbiorach lub odbiorach z odbić trzeba zwykle szukać miejsca zamontowania anteny. Jeśli możesz, to wypróbuj tę 'siatkę' z dołu w miejscu montażu Yagi. To pozwoliłoby Ci się zorientować, czy Yaga się nie nadaje, czy po prostu w tym miejscu nie ma odbioru. Niestety, tu bez prób się nie obejdzie.

memekt

Re: jak polaczyc

Post autor: memekt » 22 września 2011, o 10:57

_chris_ pisze:Miejsce montażu tej Yagi (przy ścianie) jest najgorsze jakie może być dla tego typu anten. Natomiast 'siatkom' taki montaż specjalnie nie przeszkadza. W ogóle, to 'siatki' sprawują się zwykle lepiej od Yag. Taka to ciekawa polska specyfika... :D
Rozumiem, że najlepszym miejscem montażu będzie wtedy gdzie za anteną będzie pusta przestrzeń np. komin?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2169
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: jak polaczyc

Post autor: Puma » 22 września 2011, o 11:23

Tak, chyba nawet tu czytałem że w okół anteny typu yaga powinno być najmniej metr wolnego z każdej strony.

Odpowiedz