Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Awatar użytkownika
iknowsomething
Posty: 58
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 10:27
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: pokojowy 5cm kikucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: Tuner DVB-T, monitor z DVI + dźwięk analogowo

Post autor: iknowsomething »

M.A.R.K.13 pisze:na obrazku, który załączyłeś taki output jest na liście, więc wygląda na to, że z tunerem Maximum T-102 powinno u mnie być wszystko ok.

Jeżeli znacie jeszcze inne tunery wysyłające poprzez hdmi obraz w 60Hz w użytecznych dla monitorów PC rozdzielczościach, proszę o namiary.
Na obrazku jest pokazany obraz z tunera eGreat - znalazłem na YouTube - tylko jako przykład, że są rozwiązania sprzętowe, które są bardziej elastyczne. Jest to urządzenie oparte o technologię Realtek, więc można by założyć, że wszystkie Realteki mają podobną funkcjonalność (np. Hyundai MBox Rxxx, Emtec MovieCube, Novatron NTR).

Maximum T-102 ma tylko 2 konfiguracje, przy których uzyskujemy 60Hz: 480p+NTSC oraz 720p+NTSC. W Maximum T-105 dojdzie jeszcze jedna 1080p+NTSC. Podejrzewam, że wszystkie MStar mają identycznie. Należy jeszcze dodać, że jednocześnie z HDMI nie tylko fonia jest na wyjściu SCART, ale i obraz.

Jeszcze jedno spostrzeżenie odnośnie Maximum T-102, który też ma wejście SCART (niby na magnetowid). Niestety, jeśli przełączymy wyświetlanie w Maximum sygnału z tego wejścia (opcja na pilocie TV/VCR), to sygnał z wejścia jest w prosty sposób przekierowany na Wyjście SCART - na HDMI jest ciemno i głucho - zero. Czyli cokolwiek podepniesz pod we SCART - możesz oglądać tylko na wyjściu SCART - nie ma procesu cyfryzacji obrazu na HDMI.

Janeczek
Posty: 109
Rejestracja: 21 października 2011, o 16:20

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Janeczek »

Macie może listę tunerów, które działają z monitorami po podłączeniu HDMI-DVI ? Ja mam tylko swojego MT4160. Testowałem w robocie na monitorze i bez problemu pokazał obraz. Nic nie musiałem kombinować czy przestawiać.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

To raczej potrzebna byłaby lista monitorów które działają z tunerami.
Bo rozdzielczości w 99,9% tunerów są te same. A te 0.1% to przykładowo podał kolega iknowsomething.

Awatar użytkownika
iknowsomething
Posty: 58
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 10:27
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: pokojowy 5cm kikucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: iknowsomething »

Janeczek pisze:Macie może listę tunerów, które działają z monitorami po podłączeniu HDMI-DVI ? Ja mam tylko swojego MT4160. Testowałem w robocie na monitorze i bez problemu pokazał obraz. Nic nie musiałem kombinować czy przestawiać.
Rada jest tylko jedna: szukaj monitora obsługującego choćby 50Hz na wejściu lub tunera z 60Hz na wyjściu (minimum musi mieć opcję NTSC, choć nie wiem co ma to wspólnego z HDMI, ale na MStar działa). Lepszej informacji nie znajdziesz.

Masz jeszcze jedną możliwość pośrednią i mało elegancką technicznie jak i ekonomicznie: kupić konwerter HDMI na VGA lub gorsze SCART na VGA - oba za jakieś 170PLN lub 40USD (bo już SCART na HDMI jest najgorszym jakościowo i do tego najdroższym rozwiązaniem za ok. 400PLN). Wtedy zawsze masz 60Hz na wyjściu z konwertera wpiętego do tunera, tj. każdy monitor z D-Sub wyświetli obraz.

Janeczek
Posty: 109
Rejestracja: 21 października 2011, o 16:20

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Janeczek »

Wszystko fajnie, ale w ten sam sposób kumpel sprawdzał inny tuner ( nie pamiętam jaki to był chyba jakaś viva) i na monitorze zero rekacji więc chyba nie do końca jest tak jak piszecie...

Awatar użytkownika
iknowsomething
Posty: 58
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 10:27
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: pokojowy 5cm kikucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: iknowsomething »

Janeczek pisze:Wszystko fajnie, ale w ten sam sposób kumpel sprawdzał inny tuner ( nie pamiętam jaki to był chyba jakaś viva) i na monitorze zero rekacji więc chyba nie do końca jest tak jak piszecie...
Są 2 rzeczy na 110% pewne na Ziemi: śmierć i podatki :lol:

PS.
Napisz jakiś konkret, co wnosi wartość dodaną do wątku.

Awatar użytkownika
JerzyG
Posty: 213
Rejestracja: 12 lutego 2011, o 19:27
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: JerzyG »

Overmax OV-TN 06 plus Monitor 16:10 Philips 24" 1920x1200 działa bez problemu.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

Monitory Philipsa chyba w ogóle dobrze sobie radzą rozdzielczościami jakie obsługują tunery. Mój Philips 220WS też bez problemu działał z tunerami Wiwa HD90, NOT LV6TMPVR4, Maximum T-102 i T-105.
Jak miałem też do naprawy jakiegoś Philipsa 19" to też działał ok, a przykładowo Samsung robił problemy.

Awatar użytkownika
iknowsomething
Posty: 58
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 10:27
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: pokojowy 5cm kikucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: iknowsomething »

@GUTEK@ pisze:Monitory Philipsa chyba w ogóle dobrze sobie radzą rozdzielczościami jakie obsługują tunery. Mój Philips 220WS też bez problemu działał z tunerami Wiwa HD90, NOT LV6TMPVR4, Maximum T-102 i T-105.
Jak miałem też do naprawy jakiegoś Philipsa 19" to też działał ok, a przykładowo Samsung robił problemy.
A jak u Philipsa z:
a) obsługą 50Hz (rozumiem z opisu, że wyświetla wszystkie tryby)
b) komunikatami po wyłączeniu tunera: przechodzi od razu w stan uśpienia czy coś marudzi w stylu "Brak sygnału"?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

50Hz na pewno obsługiwał, ale nie pamiętam jak było z przejściem w standby, wydaje mi się że tak, jednak musiałbym go znowu podłączyć.

Krzysztof27

Wykorzystanie Monitora do DVB-T

Post autor: Krzysztof27 »

Witam!
Kupiłem kabel HDMI-DVI, gdy podłączę dekoder sat mam obraz na monitorze, a gdy podłączę dekoder DVB-T ( Not Only TV LV6TBOXHD ) mam komunikat brak sygnału ( sygnał HDMI-HDMI na TV wyświetlany poprawnie ).
Jak przesłać dźwięk na głośniki monitora, jest wejście z karty dźwiękowej?
Monitor - MANTA LCD 1902W.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Wykorzystanie Monitora do DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »

Chyba wyszukiwarka na forum padła.

Krzysztof27

Re: Wykorzystanie Monitora do DVB-T

Post autor: Krzysztof27 »

Przeszukiwałem forum, czytałem posty, ale nic nie znalazłem do rozwiązania mojego problemu z monitorem.
Jedynie to, co wypróbuje to odpalić monitor po uruchomieniu dekodera.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5434
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Wykorzystanie Monitora do DVB-T

Post autor: @GUTEK@ »


fotografiks

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: fotografiks »

U mnie w koncu ruszylo:

Kabel HDMI - DVI
ustawienia:

1080p NTSC 60Hz Obraz jak marzenie
Także wychodzi na to ze mój sprzęt jedynie na 60HZ smiga. Tak moze byc w wiekszosci przypadków.

alladyn

Podłączenie dekodera dvb-t pod monitor

Post autor: alladyn »

Witam,
posiadam monitor ze złączem dvi(oraz d-sub) oraz kabel hdmi - dvi (działa świetnie z laptopem). Niestety monitor nie posiada głośników, mam jednak proste głośniki komputerowe (ze "zwykłym" wyjściem pasującym do każdego komputera) i teraz mam pytanie czy mogę po kupnie samego dekodera ( i anteny) oraz ewentualnie jakiejś przejściówki dla głośników korzystać na nim z dvb-t na dekoderze wiwa hd-50 (lub innym o podobnej cenie i możliwościach).
Z góry dziękuję za odpowiedz,
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3101
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Podłączenie dekodera dvb-t pod monitor

Post autor: qwerty »

Poszukaj STB z wyjściem RCA i podłączysz pod to głośniki.

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: Podłączenie dekodera dvb-t pod monitor

Post autor: Maciey »

Któraś WIWA z oznaczeniem NEW (nie pamiętam która, są o nich wątki, więc sobie poczytaj) ma wyjście audio na mini jack (takie "zwykłe" jak w komputerze ;) )
Tylko trzeba by się zorientować, czy po podłączeniu HDMI jest na nim sygnał.

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: Podłączenie dekodera dvb-t pod monitor

Post autor: stanny »

ewentualnie ze scartem i "wyciągnąć" sygnał audio z pinów 1-prawy;3-lewy;4-ekran(masa) ;)

alladyn

Re: Podłączenie dekodera dvb-t pod monitor

Post autor: alladyn »

dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jednak doszedłem do wniosku że przekątna mojego monitora jest jednak zbyt małą. Co polecicie o przekątnej około 26 cala z głośnikami i tunerem zgodnym z polskim dvb-t (lub bez tuneru ale wtedy odpowiednio tańsze)?

Odpowiedz