Monitor komputerowy jako odbiornik DVB-T

Różne zagadnienia techniczne: EPG, telegazeta, dźwięk, SSU, dane, i inne
Phoenix
Posty: 23
Rejestracja: 8 października 2011, o 20:06

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Phoenix » 20 stycznia 2012, o 01:51

Ja mam u siebie Samsunga 2494HM + Maximum T-105, połączone HDMI.
Przy ustawieniach 1080p(50HZ) i proporcjach 16:9 WS super się ogląda. Monitor obsługuje rozdzielczości od 576p do 1080p. Format TV PAL.
Jedyne co, to monitor nie chce się uśpić i trzeba go ręcznie wyłączyć, żeby matryca nie była podświetlona.

Awatar użytkownika
Fiku
Posty: 6
Rejestracja: 25 stycznia 2012, o 13:24

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Fiku » 25 stycznia 2012, o 13:51

Jako, że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich forumowiczów ;)
Jestem na etapie szukania tunera DVB-T i jak to zwykle bywa problemy, problemy, problemy ;)
Posiadam monitor Dell u2412m 24" 1920x1200 czyli 16:10, który ma wejście DVI oraz DisplayPort.

Problem nr. 1 - obraz.
A właściwie skalowanie obrazu 1:1, czyli natywnej rozdzielczości 1920x1200. Czy któryś z tzw. "tanich" tunerów posiada taką funkcję? Jeśli nie, to czy chociaż pojawią się czarne pasy na dole i u góry, czy nie daj Boże obraz będzie rozciągnięty?

Problem nr. 2 - dźwięk.

Opcja pierwsza to kabel HDMI z tunera -> DVI monitor - ok, ale co z dźwiękiem? Pozostaje zakup tunera z wyjściami Audio L/R, ale nie ma ich dużo (np. Cabletech URZ0083)

Drugą opcją jaką znalazłem jest taki oto kabel:

Obrazek
źródło: Allegro
Ktoś sprawdzał jak to działa, lub czy w ogóle działa? 8-)

Trzecia opcja to przejściówka HDMI -> DisplayPort. DisplayPort przekazuje zarówno obraz jak i dźwięk, więc w teorii powinno być ok, ale jak wiadomo teoria i praktyka to dwie różne rzeczy...

Zaznaczę jeszcze, że na zakup tunera chcę przeznaczyć 150zł, więc w grę wchodzi ten tańszy sprzęt :?

Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedź!

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: loleklolek » 25 stycznia 2012, o 14:32

Ad. Problem2. Przejściówka HDMI<>DP przepcha Ci dźwięk w praktyce też. Pytanie, czy w tym mońku masz jakieś głośniki?

Jeśli chodzi o tunery, to Wiwy z oznaczeniem "New" zdaje się mają oddzielne wyjście dźwięku, chciaż nie wiem jak zadziałają w konfiguracji z takim monitorem, co posiadasz.

Awatar użytkownika
Fiku
Posty: 6
Rejestracja: 25 stycznia 2012, o 13:24

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Fiku » 25 stycznia 2012, o 16:14

Głośników nie mam, ale myślałem, że jest przynajmniej wyjście słuchawkowe - jednak takiego nie ma, więc opcja 3 odpada :shock:

http://www.wiwa.info.pl/index.php?id=41 - faktycznie Wiwa HD 90 NEW posiada wyjście Audio L/R, ale jest tylko jedno wyjście - jaki kabel jest potrzebny żeby rozdzielić dźwięk na kanał lewy i prawy?

Edit: Napisałem do sprzedawcy z Allegro nt. wyjścia analogowego. Odpisał że jest + w komplecie z tunerem jest przejściówka na 2 x RCA.

Awatar użytkownika
JerzyG
Posty: 213
Rejestracja: 12 lutego 2011, o 19:27
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: JerzyG » 25 stycznia 2012, o 18:32

Mam monitor 16:10 1920x1200p. Tuner Overmax OV-TN-06 (140zł) podłączałem po HDMI > DVI i wszystko działa ok.
Testowałem na filmach z Pena, dziś sprawdzę jak to wygląda na TV.

http://youtu.be/XLuKZe73F2Q

Awatar użytkownika
Fiku
Posty: 6
Rejestracja: 25 stycznia 2012, o 13:24

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Fiku » 25 stycznia 2012, o 19:37

@JerzyG, ale widać na filmiku, że obraz jest rozciągnięty z 1080pix do 1200pix w pionie... A właśnie chodzi o tuner który skaluje 1:1, żeby obraz nie był rozciągnięty, lub żeby chociaż proporcje były zachowane (czarne paski u góry i u dołu).

Awatar użytkownika
JerzyG
Posty: 213
Rejestracja: 12 lutego 2011, o 19:27
Odbiornik: MSI DIGIvox mini3,
Overmax OV-TN-06
Samsung 46"
Instalacja antenowa: Siatka Ryniak + Symetryzator na 530, 610, 658 MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat & Śrem

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: JerzyG » 25 stycznia 2012, o 21:36

z tym że ja nie grzebałem w ustawieniach obrazu tunera.
całkiem możliwe że się da ustawić "pasy"
a jeśli tuner nie obsługuje 1200p to nic z tego.
Tak przypuszczam

Awatar użytkownika
Fiku
Posty: 6
Rejestracja: 25 stycznia 2012, o 13:24

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Fiku » 26 stycznia 2012, o 18:00

No to pytanie w takim razie: czy jest jakikolwiek tuner (niezależnie od jego ceny) który obsługuje 1200 pix w pionie?

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: nkp123 » 26 stycznia 2012, o 19:46

Na 99% nie ;)
Dlaczego? Bo tuner nie jest przeznaczony do monitorów, tylko do telewizorów - a żaden telewizor nie ma natywnej rozdzielczości 1920x1200px.

Awatar użytkownika
Fiku
Posty: 6
Rejestracja: 25 stycznia 2012, o 13:24

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Fiku » 26 stycznia 2012, o 20:22

No to niby logiczne, ale mamy XXI wiek i jeśli firmy produkują monitory, pod które można podłączyć tuner, to dlaczego nie można mieć na nim poprawnie wyświetlanego obrazu? Tylko teraz nie wiem do kogo mieć pretensje - do producentów monitorów czy tunerów... ;)

Fajnie gdyby chociaż dało się wyświetlić obraz z czarnymi pasami u góry i u dołu...

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: nkp123 » 26 stycznia 2012, o 20:48

Myślę, że monitory powinny mieć opcje wyświetlania w letterboxie (czarne pasy). Dlaczego? Ponieważ HDMI jest przeznaczone przede wszystkim do telewizorów i sprzęt typu tunery itp. jest projektowany właśnie pod telewizory - a typowa rozdzielczośc w płaskim TV to 1920x1080i/p - i już w interesie producenta monitora powinno być takie przygotowanie oprogramowania, żeby obraz z tunera na monitorze był w miarę poprawny.

Awatar użytkownika
Fiku
Posty: 6
Rejestracja: 25 stycznia 2012, o 13:24

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: Fiku » 26 stycznia 2012, o 21:19

Więc nie pozostaje nic innego, jak zakupić tuner i testować :)
Dam znać jak to wygląda, o ile to kogoś interesuje :)
Pozdrawiam!

telemarek
Posty: 32
Rejestracja: 30 stycznia 2012, o 12:32
Odbiornik: Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: Wiwa An 200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/Warszawa

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: telemarek » 30 stycznia 2012, o 14:10

Witam.

Mam pytanie jaki najlepiej kupić tuner do monitora Samsung 173 p

( 17 cali, maksymalna rozdzielczość 1280 x 1024 )

Monitor posiada złącza vga i dvi.


Czy dam radę podpiąć tuner kablem hdmi to dvi ?

Dźwięk planuje wyprowadzić przez cinch.


Myślałem o:

- Manta DVBT 03

- PROM 70 HD

a może polecicie coś innego ?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: nkp123 » 30 stycznia 2012, o 15:31

Od strony technicznej każde urządzenie z HDMI podłączysz pod ten monitor (przez przejściówkę), jednak gigantycznym problemem jest tu jego rozdzielczość (1280x1024) i tym samym proporcje (5:4).

- Sygnału Full HD 1080i mu nie podasz, bo go nie obsłuży (1920x1080 to za dużo).
- Sygnał HD 720p owszem, podasz, ale z powodu kompletnie innych proporcji (1280x720 = 16:9) obraz będzie wyglądał tragicznie.
- Sygnał 576i/p powinien być OK z proporcjami (720x576 = 5:4) i monitor powinien go poprawnie wykryć, jednak nie jest to rozdzielczość natywna monitora (natywna = dedykowana, w Twoim wypadku 1280x1024) i monitor będzie musiał skalować go do wymiarów ekranu, co w pewnym stopniu pogorszy jego jakość. No i nie doświadczysz uroków telewizji HD, bo i tak zostanie ona przeskalowana do SD ;) .

Czyli po krótce: Da się, nie będzie to bardzo trudne, ale jakość uzyskanego obrazu może nie być satysfakcjonująca.

telemarek
Posty: 32
Rejestracja: 30 stycznia 2012, o 12:32
Odbiornik: Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: Wiwa An 200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/Warszawa

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: telemarek » 3 lutego 2012, o 18:55

Witam

Udało się :)


Po podłączeniu do gniazda cart w tv zmieniłem rozdzielczość na 576p,

i uzyskałem obraz na monitorze za pomocą kabla hdmi to dvi.

Mój monitor to Samsung SM 173 plus ( maksymalna rozdzielczość monitora to 1280 x 1024 )

a dźwięk wyprowadziłem przez cinch.

Tuner który podłączałem to WIWA HD 80 NEW

(niestety już go nie mam - dźwięk coś charczał - oddałem do sklepu)


Czy możecie mi polecić jakiś tuner z z analogowym złączem audio (tak do 150 zł) ?

Pozdrawiam

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: bbogi » 4 lutego 2012, o 08:54

Wiwa 90 ha new posiada oddzielne gniazdo audio mini jack. A kosztuje ok. 125zł. + dostawa.

bebzol
Posty: 23
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 14:16
Odbiornik: WIWA HD-90
Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Dipol 19-elementowa, 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: bebzol » 26 lutego 2012, o 12:20

Witam,
również mam pytanie odnośnie podłączenia monitora z tunerem.
No więc mam monitor BenQ G2220HD. Posiada on 2 wejścia - D-SUB oraz DVI-D. Do tej pory pracował jak TV w Ferguson FK 6900 na złączu DSUB przez tuner zewnętrzny. Jednak tuner zewnętrzny się spalił, a nowy kosztuje ok. 100 zł, a miałem i tak w planach zmianę tunera na Fergusona Arivę 120, więc teraz chciałbym wykorzystać wejście DVI. Kupiłem już kabel DVI-HDMI i podłączyłem go testowo do Wiwy HD90. Monitor działa na każdej rozdzielczości z "p" na końcu (czyli 576p, 720p, 1080p) bez problemu. Wyłącza się wtedy, kiedy wyłączam tuner - więc jest super. Problem pojawia się podczas startu tunera - monitor nie chce się obudzić. Myślę, że to przez to początkowe logo, które pojawia się w Wiwie, bo gdy wyłączę monitor z przycisku (nie świeci się dioda na monitorze) i włączę go znowu przyciskiem po tym, jak na wyświetlaczu tunera pojawi się numer kanału to obraz pojawia się od razu. Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem.
Teraz pytanie - czy podczas startu Arivy 120 też jest wyświetlany jakiś ekran startowy, który prawdopodobnie zablokuje monitor? Czy ten monitor będzie współpracował z Arivą (jeśli pracuje z Wiwą)? Ariva obsługuje takie rozdzielczości na HDMI (wg instrukcji:) "...Wybierz najwyższą możliwą rozdzielczość, którą
obsługuje twój telewizor HD, aby uzyskać jak najlepszą jakość obrazu. Dostępne są: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p (50Hz), 720p (60Hz), 1080i (50Hz), 1080i (60Hz). ...". Bo ja widzę to tak: Podłączam najpierw Arivę pod drugi TV przez SCART, ustawiam rozdzielczość na 720p (60 Hz) bo nie ma 1080p, zapisuję i odłączam od TV. Potem podłączam monitor po HDMI i obraz powinien się pojawić. Czy mój tok rozumowania jest poprawny? Zależy mi aby po wyłączeniu tunera monitor sam przechodził w Stby a po włączeniu tunera sam się wybudził i pokazał obraz bez kombinowania.

przemo1251
Posty: 13
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:30
Instalacja antenowa: zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa-Raszyn

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: przemo1251 » 28 lutego 2012, o 18:42

Posiadam monitor Samsung SM 2032BW (16:10, rozdzielczość natywna 1680×1050). Czy uda się podłączyć do niego tuner dvb-t przez hdmi(z przejściówką hdmi-dvi)? Jeżeli tak to jaki najlepiej?

Awatar użytkownika
iknowsomething
Posty: 58
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 10:27
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: pokojowy 5cm kikucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: iknowsomething » 28 lutego 2012, o 19:32

przemo1251 pisze:Posiadam monitor Samsung SM 2032BW (16:10, rozdzielczość natywna 1680×1050). Czy uda się podłączyć do niego tuner dvb-t przez hdmi(z przejściówką hdmi-dvi)? Jeżeli tak to jaki najlepiej?
Uda.

Awatar użytkownika
iknowsomething
Posty: 58
Rejestracja: 30 sierpnia 2011, o 10:27
Odbiornik: MAXIMUM T-102 PVR
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: pokojowy 5cm kikucik
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: Monitor komputerowy z DVI jako monitor do tunera DVB-T

Post autor: iknowsomething » 28 lutego 2012, o 19:40

bebzol pisze:Myślę, że to przez to początkowe logo, które pojawia się w Wiwie, bo gdy wyłączę monitor z przycisku (nie świeci się dioda na monitorze) i włączę go znowu przyciskiem po tym, jak na wyświetlaczu tunera pojawi się numer kanału to obraz pojawia się od razu.
To nie przez logo, tylko przez niski refresh rate tego ekranu. Wiwa wtedy daje niestandardowy sygnał poniżej 50Hz, z którym Twój monitor sobie nie radzi (BTW mogliby coś z tym zrobić, ale podejrzewam, że każdy MSTAR tak ma - na Maximum T-102 jest identycznie). Mam NECa, co mi to wyświetla, ale bardzo kiepsko i z komunikatami, że mu jakiś chłam zapodaję. Telewizory LCD w przeciwieństwie do monitorów nie mają z tym problemów. Jak drugi raz włączasz monitor, to WIWA już podaje standardowy sygnał. Zmiana ustawień nic Ci nie da, bo ustawiona przez Ciebie rozdzielczość jest włączana dopiero po zabootowaniu tunera, czyli po ekranie z logo.

Odpowiedz