STOPKLATKA TV w MUX1

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2082
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: ObywatelDVB-T »

Na uznanie zasługuje logotyp i oznaczenie wiekowe, są niezbyt wyeksponowane a w dodatku logotyp jest umieszczony w samym prawym górnym rogu co w przeciwieństwie do innych np. TVP 1SD, ATM Rozrywka czy Puls 2, nie przeszkadza w oglądaniu. Brawo :!:

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2207
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Puma »

Też mnie to mile zaskoczyło, oznaczenie wiekowe jest wzorcowe.

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 164
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Miejscowość: Stolica Górnego Śląska
Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Apr. 7, 2020
Ver. 3.722
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: neo69 »

Zdarza się, że logo ucieka za bardzo w prawo, poza obszar widoczny na ekranie.

giaur500
Posty: 1432
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: giaur500 »

Takie oznaczenie wiekowe dobre jest na kanale hd. Nie bez powodu na kanałach sd jest większe żeby nie rozmazywało się i nie zlewało z tłem.

Marek
Posty: 23
Rejestracja: 11 sierpnia 2012, o 10:33
Odbiornik: Wiwa HD-80
Instalacja antenowa: Antena Televes V-HD Yagi , balkon - I piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława ,,Kisielice"

STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Marek »

Mam TV Orion TV 32LB1000 L i w przypadku Stopklatki TV oraz TV ABC mam problemy z dźwiękiem. Ma to miejsce przy przełączeniu z pozycji 1/2 stereo na ,,wyższe" np. w przypadku Stopklatki TV Dolby D+ 2/2 org. 5.1 CH. Wkrótce po takim przełączeniu TV ,,wiesza się" i piszczy a pilot nie reaguje na żadne komendy. Jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie TV poprzez wyjęcie wtyczki z gniazdka. Przy wszystkich innych programach tego problemu nie ma. Czy ktoś ma podobny problem i czy jest to ,,wina" sprzętu czy też nadawcy? Jak rozwiązać tą sytuację?

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: belzebiusz »

neo69 pisze:Zdarza się, że logo ucieka za bardzo w prawo, poza obszar widoczny na ekranie.
Wyłącz/zmniejsz overscan.

---

Stopklatka TV: 61 mln zł dla Emitela za MUX-1
http://satkurier.pl/news/98084/stopklat ... mux-1.html

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 164
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Miejscowość: Stolica Górnego Śląska
Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Apr. 7, 2020
Ver. 3.722
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: neo69 »

Nie da się - sprawdziłem wszystkie proporcje obrazu. Teraz jest w porządku, być może nadawca kombinował coś z pozycją logo na ekranie.
Na marginesie, w odbiorniku jest "od zawsze" najnowszy dostępny soft, a LGE w Polsce ma najwyraźniej gdzieś zgłaszane uwagi np. do kodowania znaków w EPG.

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: sdolas »

Czy stopklatka nadaje w 5.1 ?

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: kupon »

Nie 3/2 w DD+ oryginał.
2.0 Polska wersja

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2082
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: ObywatelDVB-T »

Nie wiem czy ktoś to jeszcze zauważył ale wczoraj na filmie "Futro" co jakiś czas minimalnie zatrzymywał się obraz i dźwięk. Ale może tak ma być bo jak sama nazwa kanału wskazuje to przecież Stopklatka :lol:

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: belzebiusz »

neo69 pisze:Nie da się - sprawdziłem wszystkie proporcje obrazu. Teraz jest w porządku, być może nadawca kombinował coś z pozycją logo na ekranie.
Na marginesie, w odbiorniku jest "od zawsze" najnowszy dostępny soft, a LGE w Polsce ma najwyraźniej gdzieś zgłaszane uwagi np. do kodowania znaków w EPG.
Nie znajdziesz tej opcji w proporcjach obrazu, a w opcjach ekranu - w TV Sony nazywa się to np. "Pole wyświetlania", słyszałem że w TV LG jest to np. "1:1 piksel".

Awatar użytkownika
MarioPL
Posty: 149
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Miejscowość: Luboń
Odbiornik: LE32C450 + GX-MB540TL = DVB-T/DVB-2T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: MarioPL »

ObywatelDVB-T pisze:Nie wiem czy ktoś to jeszcze zauważył ale wczoraj na filmie "Futro" co jakiś czas minimalnie zatrzymywał się obraz i dźwięk. Ale może tak ma być bo jak sama nazwa kanału wskazuje to przecież Stopklatka :lol:
Potwierdzam. W ciągu dnia, np. "Krzyżacy" było bez zacięć. Natomiast wieczorem podczas "Pulpafikszona" ;) były chwilowę zacięcia obrazu i dzwięku.

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 164
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Miejscowość: Stolica Górnego Śląska
Odbiornik: Panasonic TX-50GX830E
Apr. 7, 2020
Ver. 3.722
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole-Chrzelice, Ostrava-Hošťálkovice

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: neo69 »

belzebiusz pisze:
neo69 pisze:Nie da się - sprawdziłem wszystkie proporcje obrazu. Teraz jest w porządku, być może nadawca kombinował coś z pozycją logo na ekranie.
Na marginesie, w odbiorniku jest "od zawsze" najnowszy dostępny soft, a LGE w Polsce ma najwyraźniej gdzieś zgłaszane uwagi np. do kodowania znaków w EPG.
Nie znajdziesz tej opcji w proporcjach obrazu, a w opcjach ekranu - w TV Sony nazywa się to np. "Pole wyświetlania", słyszałem że w TV LG jest to np. "1:1 piksel".
W LG można tę funkcję obsłużyć przez opcje obrazu lub przyciskiem "ratio". NIezależnie, czy ustawię 16:9 czy oryginalny, logo było poza kadrem. Tryb 1:1 piksel działa tylko na kanałach HD. Uznaję, że wpadka z logo była chwilowa, jednorazowa i kończę temat.

Z innych spostrzeżeń jakie mam do Stopklatki: jest "cichsza" niż inne kanały, nie "ryczy" jak bloki reklamowe w innych stacjach. Na niektórych filmach lektor jest zbyt cichy w stosunku do dialogów oryginalnych.

rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: rotalplus »

Problem siły głosu już sygnalizowałem - jest spora dysproporcja w głośności między wersją z lektorem a wersją oryginalną filmu

Martens
Posty: 460
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Martens »

Stopklatka od kilku dni nadaje ze stałym bitrate - tak jak TV Trwam. ;)

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: belzebiusz »

...i nie stosuje ścieżki E-AC3 (DD+) 5.0, tylko 2.0.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2082
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: ObywatelDVB-T »

Stopklatka TV dobrze sobie radzi jak na początek, dzięki temu że jest to darmowy kanał filmowy, już na starcie jest lepsza od AXN czy Kino Polska. Ciekawe są też wyniki ATM Rozrywka, to może świadczyć o popularności NTC.
http://www.satkurier.pl/news/98607/stop ... ku-tv.html

shamar
Posty: 30
Rejestracja: 25 kwietnia 2013, o 23:26
Odbiornik: Ariva t-65

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: shamar »

neo69 pisze: Na niektórych filmach lektor jest zbyt cichy w stosunku do dialogów oryginalnych.

Nie tylko. Jak leciał "American" to cały dźwięk był DRAMATYCZNIE cichy.
Szczerze to nie pamiętam, żebym kiedykolwiek w TV widział/słyszał tak cichy film.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2207
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: LG 32LM6370
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: Puma »

Cóż... nie tylko Fokus TV ma problemy z dźwiękiem.
Wczoraj oglądałem "Ostatni templariusz", co prawda nie było to tak rażące jak w Fokus TV ale lektor był trochę za cicho.

laiokon
Posty: 1
Rejestracja: 14 maja 2014, o 14:36

Re: STOPKLATKA TV w MUX1

Post autor: laiokon »

Niestety nie zanosi się na to, by ten problem miał zniknąć?

Odpowiedz