Strona 85 z 86

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 13:21
autor: belzebiusz
Tylko szkoda, że nadal jest nadawana nieprzerwana sygnalizacja 5.1, nawet jeśli powinno być 2.0.

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 13:29
autor: TLW/SZA
A to dość dziwne bo na moim Philipsie ,podczas obecnego oglądania łyżwiarstwa w TVP1 HD pokazuje dźwięk w formacie 2.0.

Wrócę się jeszcze do wczorajszej ceremonii otwarcia igrzysk,akurat ja też nie mam zastrzeżeń co do transmisji w TVP1 HD i SD,też nie zauważyłem większych rozjechań w obrazie podczas bardziej dynamicznych scen,a chyba na 47 calowym telewizorze raczej takie rzeczy nie umkną uwadze.

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 13:38
autor: belzebiusz
Mogę potwierdzić obecność prawdziwego 5.1 na ścieżce qaa z wszystkich dotychczasowych transmisji z Soczi.

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 13:54
autor: TLW/SZA
W QAA pokazuje mi Dolby Digital 3/2

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 13:57
autor: piotrek93
To źle Ci pokazuje powinien pokazać 3/2/1

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 14:03
autor: TLW/SZA
Teraz w QAA jest Dolby Digital Plus 3/2.
W AUX pokazuje Dolby Digital Plus 2/0.
Mowa tu o TVP1 HD.

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 14:53
autor: belzebiusz
Jeszcze jakieś wątpliwości? :P

Obrazek

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 14:58
autor: piotrek93
Ja mam dwie wątpliwości:
1.Dlaczego AC-3 skoro w naziemnej jest kodek E-AC3?
2.Twój wykres pokazuje że kanał LFE(Subwoofer) nie pracuje tzn nie ma tam sygnału ciekawe zatem czy kolega nie ma racji i jest to sygnał 5.0 a nie 5.1?

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 15:10
autor: belzebiusz
1. Jest E-AC3, widać to na innej podstronie ffdshow - mogę ci wrzucić na dowód (DVBViewer jest trochę w starej wersji i pokazuje błędną identyfikację - nawet nie ma obrazka na E-AC3).
2. Kanał basowy (LFE) gra, ale bardzo cicho i nie widać tego na wykresie - podczas ceremonii otwarcia było sporo basów i kanał LFE aż szalał. ;)

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 15:20
autor: naziemna-ntrc
Zmierzyłem bitrate dla TVP1 HD, dla około 20 minut (panczeny). Średni bitrate wyszedł 5,9 Mb/s, min. 3,1 Mb/s, a max. 10,5 Mb/s. :) Tak, więc licho. :)

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 15:35
autor: piotrek93
Jeśli czytają nas technicy TVP 2 HD to już jest całkiem nieźle jeśli chodzi o głośność komentarza tak odrobinkę mógłby być głośniejszy tak 4 decybele

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 15:41
autor: belzebiusz
Dowód na E-AC3:

Obrazek

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 15:50
autor: piotrek93
Ok, tak na marginesie fajny ten program. No teraz głośność komentarza jest idealna bo nie zagłusza fajnych doznań i zarazem jest w pełni zrozumiały oby teraz TVP to utrzymała do końca igrzysk i najlepiej na ligę mistrzów też to zapisać. I jak by się dało to poprawcie też konfiguracje na TVP 1 HD i sprawdźcie bo podczas łyżwiarstwa były częste trzaski i przerywania.

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 17:37
autor: piotrek93
No i koniec pochwał skoki w stereo niczym z poprzedniej epoki :(.
Dlaczego w Polsce to jest nie do przeskoczenia żeby zrobić coś porządnie od samego początku aż do samego końca?

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 19:44
autor: piotrek93
Ciekawi mnie od czego to zależy bo znowu jest ten sam problem z TVP jest Łyżwiarstwo Figurowe i nie słychać muzyki niczego tylko komentator fatalna realizacja. Szczególnie że jest to dyscyplina która raczej nie wymaga szczególnego komentarza

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 8 lutego 2014, o 19:49
autor: Madrass
Na niektórych streamach internetowych z igrzysk także nie słychać dźwięków "z tła" np wspomnianej przez Ciebie muzyki z tańca na lodzie. Więc to nie jest wina TVP, widocznie taki sygnał dostają.

Na przyszłość edytuj posty. Napisałeś 3 na jeden temat. Nie śpimy, łączymy.

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 9 lutego 2014, o 09:02
autor: piotrek93
Dobra Madrass będę łączył. Jeśli chodzi o streaming internetowy to zupełnie inna para kaloszy. TVP dostaje sygnał z Olympic Broadcasting Services. Jedyne co muszą z nim zrobić to precyzyjnie "nałożyć" dźwięk komentarza z odpowiednią głośnością co nie jest jakąś mega filozofią na przykład teraz o jakieś 10-12 decybeli za głośno. I nie wiem czemu publiczna telewizja przerwała transmisje i nadała reklamy w trakcie konkurencji zjazdów?

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 19 lutego 2014, o 09:32
autor: ObywatelDVB-T
A ja mam pytanie w kontekście ostatnich zmian w NTC po 15.02: czy TVP-1 i TVP-2 w MUX-1 są nadawane z podobnymi parametrami jak ich duble w HD na MUX-3, chodzi mi o ta parametry które sprawiają problemy na niektórych odbiornikach.
Teściu ma samsunga C530 i wczoraj kiedy oglądał teleexpress na TVP-1 SD pojawił mu się czarny pasek wzdłuż na środku ekranu który przedzielał ekran na połowę, kiedy przełączył na TVP-1 HD było dobrze.

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 19 lutego 2014, o 09:46
autor: Jarosław Bałuka
Siłą rzeczy TVP1, TVP2 w wersjach SD i HD produkowane są w różnych urządzeniach i z różnymi parametrami ze względu na przyjęty format obrazu.

Re: TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

: 24 lutego 2014, o 18:18
autor: gamel
Pobieżnie przeglądając wątek nie natrafiłem na problem, z którym ja się spotykam. Nie wiem wobec tego, czy dotyczy tylko mojej konfiguracji nadajnik-odbiornik, czy jest ogólny. Od czasu zmiany w MUX'ach nie jestem w stanie oglądać TVP 1 i 2 w HD. Rodzielcość owszem, prawidłowa, ale ilość klatek/sekundę prawdopodobnie waha się w granicach 10-20. Zwłaszcza w dynamicznych scanach z olimpiady obraz był nie do zaakceptowania. W hokeju podczas ruchu kamery widać było np podwójny obraz bramek, itp. Myślałem, że dotyczy to parametrów tranmisji s Soczi, ale dzisiaj również na obu kanałach następuje klatkowanie. Czy u innych też to występuje? Przez zmianą MUX'ów problemu nie było!