TVP w MUX1 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem pierwszego multipleksu DVB-T
biopar
Posty: 271
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177, Dipol 1RUZ B, ZA-106, SWE 40-01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP w MUX1

Post autor: biopar » 17 maja 2012, o 22:57

kolego @alabama - wystarczy odpowiedzieć, jak wiesz, a nie domysły pisać...
kolego @dan69... o tym już było na forum, ale napiszę... Wiadomości są, jak za pewne wiesz, przygotowywane przez cały dzionek... przed wiadomościami, ktoś wklepuje teksty z promptera i samych newsów przygotowanych przez dziennikarzy w teletekst DVB i na żywo puszczane jest to razem z wizją. Zapewne zatrudniony jest do tego osobny człowiek, który czuwa nad synchronizacją tego z obrazem. Teoretycy spiskowi w USA mówią, że programy live szczególnie te z udziałem wysokiej rangi polityków puszczane są w eter z opóźnieniem i realizator (czytaj cenzor) w razie jakiejś wpadki jakiegoś polityka nakazuje puszczenie reklam i przerywany jest program, zanim coś nietaktownego poleci w eter.

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: TVP w MUX1

Post autor: Kpc21 » 17 maja 2012, o 23:35

belzebiusz pisze:Napisy były w telegazecie - strony 777 i 778. Nawet w analogu. ;)
Tyle że telegazeta nie jest przesyłana przez HDMI. A podejrzewam, że większość widzów platform cyfrowych, a więc i TVP HD nie bawi się w moduły CAM, tylko po prostu podłącza tuner od operatora właśnie po HDMI.

Zwróćcie uwagę, że w Wiadomościach przy relacjach na żywo, w napisach w teletekście teksty nie są już wyświetlane na żywo, tylko po każdej wypowiedzi jest jej podsumowanie.

dan69
Posty: 6
Rejestracja: 10 maja 2012, o 10:01
Odbiornik: Thomson
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jelenia-Góra / Śnieżne Kotły

Re: TVP w MUX1

Post autor: dan69 » 18 maja 2012, o 09:32

@biopar - Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Na to właśnie czekałem []

edit/

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: TVP w MUX1

Post autor: daruncio1 » 18 maja 2012, o 17:30

na tvp2 ścieżka DD dzisiaj milczy ciekawe czemu?

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Tvp info jest plansza w nocy.

Post autor: grzegorz0plonka » 24 maja 2012, o 02:41

Witam. Dzisaj zauwazyłem, ze tvp info jest plansza napis Warszawa. Jaki powód?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: Tvp info jest plansza w nocy.

Post autor: m@rtops » 24 maja 2012, o 09:37

@grzegorz
oto powód
TVP Info
TVP Info logo.svg
Data startu 6 października 2007 godz. 5:29
Format obrazu sygnał satelitarny i cyfrowy sygnał naziemny – 16:9,
analogowy sygnał naziemny – 4:3 pan-scan (nie we wszystkich audycjach).
Właściciel Telewizja Polska S.A.
Slogan Informacje z pierwszej ręki
Kraj Polska
Język polski
Siedziba Warszawa + 15 ośrodków regionalnych, nie licząc 16. ośrodka TV – TVP Warszawa, ponieważ jego siedziba też mieści się w Warszawie
źródło "wikipedia"
tvp info jako główne nadaje z warszawy - a nie z ośrodków regionalnych ;)

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Tvp info jest plansza w nocy.

Post autor: kupon » 24 maja 2012, o 10:19

grzegorz0plonka pisze:Witam. Dzisaj zauwazyłem, ze tvp info jest plansza napis Warszawa. Jaki powód?
Może oszczędności ciąg dalszy :?: http://www.tvn24.pl/0,1693836,0,1,tvp-n ... omosc.html

lemiel
Posty: 98
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Instalacja antenowa: AZART
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne

Re: TVP w MUX1

Post autor: lemiel » 24 maja 2012, o 12:30

Tym szybciej niech wyłączają analog.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Tvp info jest plansza w nocy.

Post autor: grzegorz0plonka » 24 maja 2012, o 12:42

kupon pisze:
grzegorz0plonka pisze:Witam. Dzisaj zauwazyłem, ze tvp info jest plansza napis Warszawa. Jaki powód?
Może oszczędności ciąg dalszy :?: http://www.tvn24.pl/0,1693836,0,1,tvp-n ... omosc.html
A tvp 1 i 2 nie było plansza o tej godzinie 2:00.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 24 maja 2012, o 18:35

Chciałbym zgłosić, że na paśmie lokalnym na tvp gorzów wielkopolski stałym formatem jest 4:3. Przez to często 16:9 jest ściśnięte. Trzeba samemu ustawiać format obrazu.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: vigoo » 26 maja 2012, o 19:10

Od wczoraj mam dostęp do MUX1. Nie macie odczucia, że kanały TVP na MUX1 są gorszej jakości niż na MUX3 ?

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP w MUX1

Post autor: belzebiusz » 26 maja 2012, o 20:11

Zgadzam się; wyglądają jakby były sztucznie wyostrzane, przez co na stopklatce wyglądają lepiej (widać to na logo), ale już w ruchu wychodzi to gorzej. Było to widać wczoraj w czasie meczu o Puchar Króla na TVP1.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: TVP w MUX1

Post autor: programista » 30 maja 2012, o 12:07

One już są w HD? Czy od 1?

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP w MUX1

Post autor: momus » 30 maja 2012, o 13:12

W SD nadal, szkoda że tvp nie umie poprawnie nadać programów.

Leci właśnie "Natura w Jedynce", program jest w 16:9, a oni nadają sygnał w 4:3, przez co na panoramicznych wyświetlaczach mamy paski nie tylko po bokach, ale też na górze i dole

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP w MUX1

Post autor: tajemnicapanstwowa » 31 maja 2012, o 03:34

o 3.30 włączono TVP1 HD TEST z Kołowa w MUX1 :) 1920x1088, bitrate ok. 5-6mbit przeważnie bliżej 6,

3 ścieżki audio:
1)mpeg2 joint stereo,
2)ac3 5.1 256kbit
3)ac3 2.0 64kbit.

na każdej lektor.

Tylko logo jakieś takie kijowe (sam napis TVP1 HD TEST drukowanymi literami i nic więcej) i widać niestety na nim interlace (przenikanie się na zmianę poszczególnych linii - logo jakby pływało). Nie byłoby lepsze nadawanie w 720p?

Zostawiony został jednocześnie przekaz TVP2 co cieszy, bo ludzie będą mogli obejrzeć "dwójkę" nie mając dostępu do MUX3.

Aktualizacja:
po 15 minutach wyłączono na chwile przekaz i moim oczom ukazał się taki oto ekran:
http://img41.imageshack.us/img41/7854/t ... aniczn.png

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 152
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP w MUX1

Post autor: Jingiel » 31 maja 2012, o 05:55

Wszędzie juz właczyli TVP 1 HD

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 31 maja 2012, o 06:27

Jest wreszcie tvp 1 hd. Ładna jakość.

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: TVP w MUX1

Post autor: bizon » 31 maja 2012, o 06:27

kawa czy herbata w HD szału nima gdyby nie napis HD pewnie bym się nie zorientował że to HD

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: TVP w MUX1

Post autor: Wojewoda82 » 31 maja 2012, o 06:35

Pytanie do posiadaczy telewizorów z MPEG-4, które posiadają tylko HD Ready. Czy normalnie odbieracie TVP 1 z mux 1? Sam posiadam Full HD, ale ciekawy jestem, czy odbiorniki HD Ready odbierają normalnie obraz Full HD.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP w MUX1

Post autor: alabama1 » 31 maja 2012, o 06:38

Ja mam telewizor hd ready i jest świetnie. Tylko smuci, że zlikwidowali dolby digital na tvp 2.

Odpowiedz