DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1046
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 5 kwietnia 2020, o 15:18

W PS-12 parametry wyglądają obecnie tak: FEC 2/3, GI 1/8, modulacja 256QAM.
PS-11 niestety nie sprawdzę.

wieslaw
Posty: 90
Rejestracja: 3 lipca 2015, o 19:26
Odbiornik: Viola HD T1 + OTV THOMSON 21DK24E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa b/wzmacniacza
w mieszkaniu IIp.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Praded-Jeseniky, Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: wieslaw » 5 kwietnia 2020, o 17:24

MUX INFO
T2-MUX-11 (CZE) DVBT2 symbolrate: 33350 fec: 2/3 guardinterval: 8 modulation: 256-QAM
źródło: https://fmscan.org/index.php
aktualizacja 04.04.2020

lumca_2
Posty: 215
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 » 5 kwietnia 2020, o 19:23

GI jest 1/8.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 834
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Maciejek » 5 kwietnia 2020, o 20:15

Artur912 pisze:
5 kwietnia 2020, o 12:37
MUX22 Prima Prima Cool Prima Max Prima Krimi Prima Love Prima +1 CNN Prima News Ocko Ocko Star
MUX23 Barrandov HD Kino Barrandov Barrandov Plus Nova TV Nova Cinema Slagr TV Slagr 2 Seznam TV CZ HD
MUX24 Nova TV Nova Action Nova 2 Nova Gold Prima Comedy Central Joj Family Rebel Rebel2 Retro Music Television CS Mystery ABC TV Galerie Klenot TV Sport5 Relax + regionalne
MUX25 k.48 MUX26 k.36/k.37 po przejściu całkowitym na dvb-t2 się nimi zajmą
Dzięki, ale czy na pewno Nova będzie dublowana i w MUX23 i w MUX24 ? A Prima Zoom, nie widzę jej w MUX22

wieslaw
Posty: 90
Rejestracja: 3 lipca 2015, o 19:26
Odbiornik: Viola HD T1 + OTV THOMSON 21DK24E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa b/wzmacniacza
w mieszkaniu IIp.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Praded-Jeseniky, Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: wieslaw » 5 kwietnia 2020, o 21:20

lumca_2 pisze:
5 kwietnia 2020, o 19:23
GI jest 1/8.
Ja to skopiowałem ze strony https://fmscan.org/index.php.
Wiedziałem,że GI jest 1/8,ale nie korygowałem tego bo wydawało mi się,że
to jest tylko taki skrót.
Przepraszam.

monter1981
Posty: 234
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: monter1981 » 5 kwietnia 2020, o 22:38

@blockbuster, @wiesław, @lumca_2 dzięki
Przed zadaniem pytania sprawdzałem fmscan, ale wolałem odczyty ze sprzętu. Moje wątpliwości wzięły się stąd, że Philips, którego posiadam pokazuje tylko modulację i żeby było śmiesznie dla obu emisji 64QAM... Do samego fmscan, też podchodzę z rezerwą, bo przykładowo mimo zbieżnych parametrów polskich MUX-2 i MUX-4, serwis podaje rózny symbolrate.
Wracając jednak do tematu, z tego co widzę podstawowe parametry są identyczne dla obu mux-ów, co wywróciło moją teorię odnośnie problemów z odbiorem PS11. Otóż po konieczności demontażu anteny zewnętrznej i przejściu na użytkowany wewnątrz pomieszczenia biquad własnej roboty mam problem z uzyskaniem jednoczesnego odbioru PS11 [K26] i PS12[K28]. Przy wskazaniach dla tego drugiego muxa: jakość 100 siła sygnału 42 - pierwszego w ogóle nie odbieram. Trochę to dziwne, bo parametry nadawcze obu przekazów są identyczne, a częstotliwość różni się o 16 MHz. Nie mam też zakłóceń na K26 (nadajniki łódzkiego MUX3 są zbyt daleko aby negatywnie wpływać na odbiór PS11).
Rozważam jeszcze wpływ konstrukcji samego biquada. Robiłem go w czasach, gdy dla dvb-t wykorzystywano zakres K21-K69 i wymiary dostosowałem pod częstotliwość przypadającą w środku tego pasma, czyli dla K45. Jednak nie sądzę, żeby to była przyczyna, wszak odbiór na K28 mam stabilny, a PS11 to tylko 16 MHz niżej.

wieslaw
Posty: 90
Rejestracja: 3 lipca 2015, o 19:26
Odbiornik: Viola HD T1 + OTV THOMSON 21DK24E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa b/wzmacniacza
w mieszkaniu IIp.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Praded-Jeseniky, Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: wieslaw » 5 kwietnia 2020, o 23:34

Ja odbieram sygnał z Jesenika i też mam problemy.
Podejrzewam,że jest to spowodowane wysokością zawieszenia anteny nadawczej -

kanał 26 514,0 MHz - 130 m, brak sygnału
kanał 28 530,0 MHz - 135 m, sygnał super

Znalazłem to na fmscan.

Do 30.04 (a może i dłużej) mogę oglądać CT na dvb-t 36 kanał - sygnał jest super,pomimo tego,że antena jest zawieszona na 130 m.
Z tego wnioskuję,że sygnał na 26 kanale nie jest zasłonięty,tylko,że na dvb-t2 jest gorsza propagacja.

Artur912
Posty: 70
Rejestracja: 23 kwietnia 2016, o 13:19
Odbiornik: Cabletech
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na zewnątrz z lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła Jesenik Ostawa Opawa Klimkovice

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Artur912 » 6 kwietnia 2020, o 18:55

Rebel2 zakończył nadawanie

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1046
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 7 kwietnia 2020, o 16:35

wieslaw pisze:
5 kwietnia 2020, o 23:34
Ja odbieram sygnał z Jesenika i też mam problemy.
Podejrzewam,że jest to spowodowane wysokością zawieszenia anteny nadawczej -

kanał 26 514,0 MHz - 130 m, brak sygnału
kanał 28 530,0 MHz - 135 m, sygnał super

Znalazłem to na fmscan.
Może się mylę ale te 135m w wykazie fmscan do raczej jest pomyłka. Główny system antenowy znajduje się na 130m i raczej nie ma innych anten tv wyżej. W wykazie CTU wszystkie emisje mają identyczną charakterystykę, a chociażby koordynacja międzynarodowa pod emisję DVB-T2 także była przeprowadzona dla wszystkich kanałów dla wysokości 130m.

O pomyłkę nie trudno. Przeglądałem dzisiaj stronę České Radiokomunikace i znalazłem tam takie coś.

Obrazek

Na swojej oficjalnej stronie operator multipleksa podaje, że PS-11 z Pradziada nadawana jest na k27 zamiast na k26 :lol:

Adis
Posty: 60
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Adis » 7 kwietnia 2020, o 17:34

Nadaje na 26 i niema z tym kanałem żadnego problemu u mnie w Rybniku 100/100 ciebie musi zakłócać jakiś polski mu nadający na tym samym kanale

wieslaw
Posty: 90
Rejestracja: 3 lipca 2015, o 19:26
Odbiornik: Viola HD T1 + OTV THOMSON 21DK24E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa b/wzmacniacza
w mieszkaniu IIp.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Praded-Jeseniky, Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: wieslaw » 7 kwietnia 2020, o 18:41

kol.blockbuster

Niewykluczone,że te 135 m to pomyłka.
Patrzyłem jeszcze raz będąc na podstronie "Jesenik TV transmitter info"
a następnie wchodziłem na "TV power and height diagram"
i na diagramie (dolnym) jest napisane dla kanału 26 -130m a dla kanału 28 - 135m.
Jest to napisane w lewym górnym narożniku różowym kolorem,pionowo.
Może to system powiela źle wprowadzoną informację.
Właściwie to nie ma specjalnie żadnego znaczenia - istotne jest to że nie ma sygnału.

mariusz m.
Posty: 22
Rejestracja: 22 czerwca 2019, o 22:46
Miejscowość: Zielona Góra

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: mariusz m. » 7 kwietnia 2020, o 19:04

Ja od kilku dni też mam brak sygnału z Jested.Kanały 26,31 i 52.Kompletna cisza przez 24 godziny na dobę,wcześniej było ok.Niewiem co jest tego przyczyną.Propagacja propagacją ale całkowity zanik sygnału jest dziwny,nawet w nocy. :(

Awatar użytkownika
magnezz81
Posty: 91
Rejestracja: 20 lipca 2017, o 23:36
Miejscowość: Zabrze
Odbiornik: Sony KD-55XE9005 4K
Ferguson Ariva 252 Combo
Instalacja antenowa: Zabrze-Rokitnica 282+18 m npm
Emme Esse 1 VHF, 3 UHF
Johansson Profiler 6600A
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ornontowice, Ostrava, Zilina

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: magnezz81 » 7 kwietnia 2020, o 22:37

wieslaw pisze:
7 kwietnia 2020, o 18:41
kol.blockbuster

Niewykluczone,że te 135 m to pomyłka.
Patrzyłem jeszcze raz będąc na podstronie "Jesenik TV transmitter info"
a następnie wchodziłem na "TV power and height diagram"
i na diagramie (dolnym) jest napisane dla kanału 26 -130m a dla kanału 28 - 135m.
Jest to napisane w lewym górnym narożniku różowym kolorem,pionowo.
Może to system powiela źle wprowadzoną informację.
Właściwie to nie ma specjalnie żadnego znaczenia - istotne jest to że nie ma sygnału.
Jak najbardziej to była pomyłka - bo patrząc na atrybut HAAT dla kanału 28 to jest to 947m czyli tak samo jak dla emisji na kanale 26. Zresztą wszystkie emisje z Pradziada skoordynowano dla wysokości 130 m npt.
Błąd poprawiony.

wieslaw
Posty: 90
Rejestracja: 3 lipca 2015, o 19:26
Odbiornik: Viola HD T1 + OTV THOMSON 21DK24E
Instalacja antenowa: Antena siatkowa b/wzmacniacza
w mieszkaniu IIp.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Praded-Jeseniky, Ślęża

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: wieslaw » 8 kwietnia 2020, o 15:43

Czyli wszystko gra i koliduje - sprawa zawieszenia anten została wyjaśniona,ale sygnału nie ma.
Może jest tak,jak kolega wcześniej pisał,że to nadajnik na Ślęzy 25 kanał - to tylko 15 km.
Bo Kalisz/Mikstat 26 kanał to raczej odpada - to jest 129 km.
Tak czy owak trzeba zaczekać na koniec pandemii,bo teraz strach iść do sklepu,i kupić dobry STB albo telewizor.
Za informację dziękuję. Widać,że kolega zna się na rzeczy.

monter1981
Posty: 234
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: monter1981 » 8 kwietnia 2020, o 20:17

W wykazach pozwoleń dostępnych na stronie CTU (czeski odpowiednik UKE) nie jest podawana wysokość zawieszenia anten. Ciekawe więc jak serwis fmscan pozyskuje te dane. Owszem są dostępne dane o koordynacjach międzynarodowych (np. na stronie BNetzA), które zawierają przedmiotowy parametr, ale nie zawsze mają one odzwierciedlenie w rzeczywistości. Przykładowo większość emisji w paśmie UKF z obiektu Ostrava Hostalkovice zostało skoordynowanych dla H_ant równej 120 m n.p.t i ERP: 100kW, tymczasem moce w pozwoleniach dostępnych na CTU są niższe, a fmscan podaje wysokość równą 147 m n.p.t.
Jeśli chodzi o emisje tv, to wszystkie koordynacje ogolnokrajowych muxów T2 odnoszą się do głównych obiektów. Przykładowo dla obiektu Frydek Lysa Hora i Hostalkovice są to emisje na kanalach K26,28,31,45,37,48. Z tymże już teraz wiadomo, że przynajmniej jedna z częstotliwości (K45) będzie wykorzystywana przez innego operatora i innych obiektów. Skąd w takich przypadkach pobierane są informacje o wysokości zawieszenia anten?
I jeszcze jedna uwaga odnośnie szacowania zasięgu. Pomijając już kwestię, że większość ogólnie dostępnych portali nie bierze pod uwagę zasięgów zakłóceniowych pozostałych emisji, to na domiar złego wykorzystywana jest charakterystyka będąca w zasadzie maską graniczną, a nie rzeczywistą charakterystyką promieniowania anten. Może to prowadzić do przeszacowania zasięgu.

szymon9904
Posty: 56
Rejestracja: 23 lipca 2015, o 14:36
Odbiornik: Samsung UE40K5672 (DVB-T2), RTL2832u
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań/Wichów & J. Góra/Śnieżne Kotły

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: szymon9904 » 9 kwietnia 2020, o 17:43

monter1981 pisze:
5 kwietnia 2020, o 22:38
@blockbuster, @wiesław, @lumca_2 dzięki
Do samego fmscan, też podchodzę z rezerwą, bo przykładowo mimo zbieżnych parametrów polskich MUX-2 i MUX-4, serwis podaje rózny symbolrate.
Poprawione. W razie znalezienia kolejnych błędów, proszę o kontakt w wiadomości prywatnej.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1046
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: blockbuster » 10 kwietnia 2020, o 21:23

Może mi ktoś wytłumaczyć jedną rzecz. Do tej pory byłem przekonany, że docelowy skład MUX-22 i MUX-23 będą stanowiły kanały obecnie nadawane w PS-12, podzielone mniej więcej po połowie na te dwa MUX-y.
Kilka kanałów będzie miało podniesioną rozdzielczość do 1440x1080 a wszystkie kanały będą mieć zwiększone bitrate by wykorzystać całą przepływność multipleksów. Tymczasem w wykazie "zajętości" ;) poszczególnych multipleksów na stronie CTU można wyczytać, że np w MUX-23 znajduje się 9 kanałów ale nadal jest 12,8 Mbps wolnego miejsca.
Pytanie dlaczego nie jest wykorzystywana cała przepływność multipleksu? Czy dlatego, że docelowo będzie więcej kanałów?

https://www.ctu.cz/sites/default/files/ ... 1_2020.pdf

lumca_2
Posty: 215
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 » 11 kwietnia 2020, o 09:42

"Czy dlatego, że docelowo będzie więcej kanałów?" Tak.

Awatar użytkownika
igorlan
Posty: 764
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE55RU7092
Instalacja antenowa: Siatka+LNA188 (SK) Námestovo MUX1,2,3,4
ATV27 mod+LNA188 (CZ) Lysá hora MUX2
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Námestovo, Lysá hora

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: igorlan » 11 kwietnia 2020, o 10:12

Ahoj Lumca_2 czy w ogóle brane pod uwagę jest podniesienie mocy z Lysej Hory?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka


am haarec
Posty: 6
Rejestracja: 22 stycznia 2020, o 11:20
Miejscowość: Piekary Śląskie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora,Ornontowice,Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: am haarec » 11 kwietnia 2020, o 11:00

"czy w ogóle brane pod uwagę jest podniesienie mocy z Lysej Hory?"
Raczej nie, gdzieś czytałem że wszystkie muxy mają nadawać z mocą 25 kw.(k.26,k.28,k.31,k.48.) ;)

Odpowiedz