Strona 140 z 146

Re: DVB-T CZECHY

: 9 stycznia 2020, o 13:41
autor: blockbuster
Zauważyłem, że po tych zmianach zawartości w PS-12 coś jeszcze pozmieniali w strumieniu. Dotychczas wszystkie kanały w MUX-ie w nazwie miały identyfikację jako T2 np. NOVA |T2, Prima |T2 a teraz część kanałów ma zamiast T2 oznaczenie P. Dodatkowo typ usługi identyfikuje się nie jako kanał tv tylko jako 0x10 (serwis). Tak z ciekawości, wie ktoś może co to P oznacza?

Obrazek

Re: DVB-T CZECHY

: 9 stycznia 2020, o 14:42
autor: VITEK2442
Blockbuster- Litera P oznacza, że ty stacje jsą w tym multipleksie tymczasowo - przejdą one do muxów finalowych.

Re: DVB-T CZECHY

: 9 stycznia 2020, o 15:15
autor: blockbuster
Dzięki. No tak, dopiero teraz zauważyłem, że to P jest akurat na tych kanałach które docelowo będą w MUX-23.

Re: DVB-T CZECHY

: 15 stycznia 2020, o 16:28
autor: radiowavemaniac
Witam,

Kupiłem sobie dekoder z DVB-T2 i HEVC (H.265) i odbieram muxy 1,2 i 3 z Pradziada na kanałach 36,53,51 w standardzie DVB-T Mpeg2 jak i MUX Přechodová síť 12 z kanałami w kompresji HEVC na kanale 28 (530 MHz).
Ale w ogóle nie mogę odebrać MUXa Přechodová síť 11 na kanale 26 (514 MHz) z kanałami ČT. Czy wyłączyli ten nadajnik czy może jest utrudniony odbiór??? Wszystkie muxy są w polaryzacji H jak i mają moc 100kW.
Chciałbym dodać, że te które odbieram mają moc sygnału i jakość 100%. A dziwne,że nie odbiera kanału 26 ( 0 % sygnału)

Re: DVB-T CZECHY

: 15 stycznia 2020, o 18:28
autor: blockbuster
radiowavemaniac pisze:
15 stycznia 2020, o 16:28

Ale w ogóle nie mogę odebrać MUXa Přechodová síť 11 na kanale 26 (514 MHz) z kanałami ČT. Czy wyłączyli ten nadajnik czy może jest utrudniony odbiór???
Może to "zasługa" MUX-3 z Mikstatu? Daleko masz do tego nadajnika?

Re: DVB-T CZECHY

: 15 stycznia 2020, o 19:43
autor: radiowavemaniac
blockbuster pisze:
15 stycznia 2020, o 18:28
Może to "zasługa" MUX-3 z Mikstatu? Daleko masz do tego nadajnika?
Ale chyba Mikstat na 514 MHz nie nadaje, a poza tym antenę mam ustawioną na Opole. Czyli odwrotny kierunek. Do Mikstatu mam 64 km. Ale Mikstat mi zasłania dach blaszany więc nie mógłbym go odebrać. Na Czechy/Opole kierunek otwarty.

Re: DVB-T CZECHY

: 15 stycznia 2020, o 20:01
autor: mm4738
W Rawiczu niestety Mikstat wyklucza odbiór na k.26, pomimo anteny skierowanej na Praded.
A Poznań Śrem (Polsat news) wyklucza odbiór na k.28.
Jednym słowem DVB-T2 nie można oglądać.

Re: DVB-T CZECHY

: 16 stycznia 2020, o 14:53
autor: wieslaw
Może dekoder nie radzi sobie z rozdzielczością HD - na 26 kanale CT nadaje tylko w rozdzielczości HD,https://www.ceskatelevize.cz/teletext/c ... 2&page=651,
na tamtych kanałach w DVB-t oraz na kanale 28 w DVB-T2 nadają w rozdzielczości SD.
Może trzeba spróbować na innym dekoderze.
Ja na razie odbieram tylko w DVB-T - lokalizacja Świdnica.

Re: DVB-T CZECHY

: 16 stycznia 2020, o 16:17
autor: blockbuster
radiowavemaniac pisze:
15 stycznia 2020, o 19:43

Ale chyba Mikstat na 514 MHz nie nadaje, a poza tym antenę mam ustawioną na Opole. Czyli odwrotny kierunek. Do Mikstatu mam 64 km. Ale Mikstat mi zasłania dach blaszany więc nie mógłbym go odebrać. Na Czechy/Opole kierunek otwarty.
Na k26 nadawana jest łódzki MUX-3 (35kW, emisja ND). Sprawdzałeś może, jak wyglądają wskazania w odbiorniku na pozostałych kanałach z Mikstatu?

Re: DVB-T CZECHY

: 16 stycznia 2020, o 18:14
autor: radiowavemaniac
Ja nie odbieram nic z Mikstatu. Antena ustawiona na Opole, zupełnie odwrotny kierunek.

Re: DVB-T CZECHY

: 16 stycznia 2020, o 22:45
autor: wieslaw
Doczytałem się,że ten telewizor https://www.lg.com/pl/telewizory/lg-43LH500T posiada DVB-T2 tylko bez odpowiedniego kodeka (HEVC) i w takim przypadku można sprawdzić kanał 26 i 28 bezpośrednio na telewizorze z pominięciem dekodera.
Zrobić strojenie ręczne obu kanałów i telewizor powinien pokazać wartość sygnału i będzie wiadomo czy jest tak samo jak z dekoderem czy inaczej. Jeżeli będzie tak samo jak z dekoderem,będzie to znaczyło,że są problemy z sygnałem na 26 kanale.

Poza tym w takim przypadku obrazu nie będzie ale dźwięk tak - pod warunkiem że telewizor ma DVB-T2.

Re: DVB-T CZECHY

: 17 stycznia 2020, o 14:09
autor: radiowavemaniac
wieslaw pisze:
16 stycznia 2020, o 22:45
Doczytałem się,że ten telewizor https://www.lg.com/pl/telewizory/lg-43LH500T posiada DVB-T2 tylko bez odpowiedniego kodeka (HEVC) i w takim przypadku można sprawdzić kanał 26 i 28 bezpośrednio na telewizorze z pominięciem dekodera.
Zrobić strojenie ręczne obu kanałów i telewizor powinien pokazać wartość sygnału i będzie wiadomo czy jest tak samo jak z dekoderem czy inaczej. Jeżeli będzie tak samo jak z dekoderem,będzie to znaczyło,że są problemy z sygnałem na 26 kanale.

Poza tym w takim przypadku obrazu nie będzie ale dźwięk tak - pod warunkiem że telewizor ma DVB-T2.
Tak telewizor ma DVB-T2 ale i na telewizorze zero sygnału na kanale 26. Sprawdzałem też 200 metrów od mojego domu, w domu dziadka na telewizorze innym i też brak sygnału na kanale 26. Kanał 28 odbiera normalnie !

Re: DVB-T CZECHY

: 17 stycznia 2020, o 16:42
autor: wieslaw
Może to są chwilowe problemy z sygnałem. Jeżeli na 28 kanale sygnał dociera to i na 26 też powinno być.
Do 30.04. będzie można odbierać CT w DVB-T na 36 kanale ,do tego czasu powinno coś się wyjaśnić.
Aktualnie nie mam dekodera DVB-T2,żeby sprawdzić czy w mojej lokalizacji dociera sygnał na 26 kanale. Będę musiał podejść do sklepu,może zechcą pożyczyć na 1 dzień celem sprawdzenia.
Widziałem tylko dekodery Wiwa H.265 Lite.
Jak się uda pożyczyć to wtedy będę mógł coś powiedzieć.
Kupować nie chcę - bo mam na uwadze inną markę.

Re: DVB-T CZECHY

: 17 stycznia 2020, o 17:46
autor: wieslaw
Jeżeli ten brak sygnału jest z powodu nadajnika Mikstat,będzie to można sprawdzić przy najbliższej konserwacji tego nadajnika jak będzie wyłączony.
Na razie nie jest przewidziana konserwacja https://emi.emitel.pl/plan_www/.
Na którejś stronie można było znaleźć plan konserwacji na cały rok,ale nie pamiętam,była to strona "Emitela".
Jak sygnał pojawi się w czasie wyłączenia Mikstata sprawa będzie wyjaśniona.

Re: DVB-T CZECHY

: 26 stycznia 2020, o 10:46
autor: wieslaw
Kupiłem Wiwę H.265 MAXX i już wiem,że sygnał z Jesenika na 26 kanale 514,0 MHz do mnie
nie dociera - lokalizacja Świdnica.
Na 28 kanale 530,0 MHz odbiór sygnału bez problemu.
Moce takie same,tłumienie na obu kanałach identyczne - może parametry techniczne
multipleksu się różnią,a gdyby nawet tak było to i tak nic na to nie poradzę.

Re: DVB-T CZECHY

: 31 stycznia 2020, o 15:31
autor: magnezz81

Sygnał może i dociera ale bliskość mocnego sygnału ze Ślęży (E25) powoduje że jakość tego sygnału graniczy z zerem. Część odbiorników widzi to wtedy jako brak sygnału.

Re: DVB-T CZECHY

: 31 stycznia 2020, o 16:28
autor: Adis
Raczej k25 nie zakłóca tylko jakiś z k26 który wycina Czechy u mnie na 25 mux1 Kraków mogę odbierac gdy mux3 Wrocław konserwacja a wroclawia nie odbieram nawet gdy Kraków ma konerwacje

Re: DVB-T CZECHY

: 31 stycznia 2020, o 19:15
autor: wieslaw
Wydaje mi się,że powodem braku sygnału z Jesenika na 26 kanale jest wysokość zawieszenia anteny nadawczej.
Info dla nadajnika Jesenik można znaleźć na stronie https://fmscan.org/index.php
Wg tego info wysokość zawieszenia anten:

kanał 26 514,0 MHz - 130 m brak sygnału
kanał 28 530,0 MHz - 135 m sygnał super

Nie wiem czy będzie można to skompensować.
Odległość 99 km,azymut do mnie 329 stopni.

Do 30.04 mogę oglądać CT na dvb-t 36 kanał - sygnał jest super,pomimo tego,że antena jest
jest zawieszona na 130 m.
Z tego wnioskuję,że sygnał na 26 kanale nie jest zasłonięty,tylko,że na dvb-t2 jest gorsza propagacja.

Re: DVB-T CZECHY

: 31 stycznia 2020, o 22:57
autor: apk
U mnie Czeski Multipleks na 40 kanale przestał działać bo mieli go wyłączyć, a na 38 kanale działa od momentu wyłączenia multipleksu TV Łużyce oraz na 60 , a dodatkowo zacząłem odbierać multipleks na 28 kanale jak go włączyli a później zacząłem odbierać na 26 kanale z którego jest słabszy sygnał .
Co do telewizora to masz pecha bo z tego co mi wiadomo to w 2016 roku 3 modele Lg nie posiadały tunera DVB-T2 HEVC LH5100, 32LH510B i 43LH500T .

Re: DVB-T CZECHY

: 8 lutego 2020, o 20:51
autor: Red
Witam serdecznie czy ktoś z was odbiera z nadajnika Trutnov-Rozhledna jakieś kanały na kanale 21 regionalny sit 7 wczoraj sygnał był a dzis już niema nic czyżby wyłączyli czy co za info byłbym wdzieczny ;)