DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVBManiak » 30 września 2011, o 16:23

Ok, to zobaczymy jak będzie po przeniesieniu MUX-3 w Ostravie.

Awatar użytkownika
SAT-COM
Posty: 407
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 01:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Obecnie testowane ATX-91 VHF 5 elementowa + miernik DIGISAT PCM-1200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dolnośl.+Czechy+Sachsen

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: SAT-COM » 30 września 2011, o 19:09

marcin6660 pisze: Kolego na kanał 48 ma być przeniesiony MUX-3 ale w Ostravie Hostalkovicach z 51 a nie z Pradeda.
http://www.digitalne.tv/mapa-ceske-repu ... t-ostrava/

Rzeczywiście teraz to dokładnie sprawdziłem Czeski błąd.
Jestem przeczulony na punkcie K48 bo to może być pierwszy kanał na którym doleci polski MUX do Kudowy-Zdrój.

Rahm

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Rahm » 1 października 2011, o 14:02

Fajne tropo było w nocy między 1 a 2. Złapałem czeskie muxy z Liberca i pełno niemieckich nawet nie wiem skąd. Zastanawiam się nad dokupieniem do kierunkowej wzmacniacza. Jak ktoś mieszka w podobnej odległości (północne lubuskie) to niech podpowie czy uda się utrzymać sygnał na stałe w tej okolicy. Głównie zależy mi na kanałach czeskich (CT1, CT2, CT24, CT4).

DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVBManiak » 1 października 2011, o 15:09

Zajrzyj tutaj, będziesz dokładnie wiedział skąd odbierasz i co możesz odebrać.

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Chemical Attack » 3 października 2011, o 15:45

A w województwie wielkopolskim w okolicach Wrześni odbiera ktoś może czeskie MUXy? Z jakiej lokalizacji??

adam12

Re: DVB-T CZECHY odbiór katowice ul. panewnicka

Post autor: adam12 » 6 października 2011, o 20:40

Witam. Proszę o fachową poradę. Chcę odbierać czeską telewizję cyfrową. zakupiłem antene TELMOR DIGITmax HD (polecona przez sprzedawcę). Mieszkam w Katowicach Ul. Panewnicka (2 pietrowa kamienica).

Po zainstalowaniu w oknie obok anteny satelitarnej odbieram "czyso" TVP1, TVP2, Polsat gorzej, TV NOVA - dźwięk ok, obraz bardzo słaby. CT1 bardzo słabo.

Jutro planuję instalacje na dachu. czy jest ktoś w stanie mi napisać kilka porad, jak najlepiej ustawić antenę (wiem tylko że na południe).

Niestety w temacie DVB-T jestem laikiem i nie mam pojęcia o Muxach ustawieniach itp. Bardzo proszę o pomoc i poradę krok po kroku, abym sobie poradził.

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
Chemical Attack
Posty: 249
Rejestracja: 26 lipca 2011, o 16:51
Odbiornik: Odbiornik w TV Panasonic/NOT LV5T Deluxe na chipie RTL 2832u
Instalacja antenowa: ATX 107MAX+wzmacniacz LNA 177/5m nad ziemią/10m kabla żelowanego
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cerna Hora/Opole Chrzelic/g. Anny

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Chemical Attack » 7 października 2011, o 12:57

O ile dobrze rozumiem to w tej chwili odbierany jest analog. W związku z tym po pierwsze należy przeskanować tunerem DVB-T, bo być może na tym ustawieniu które jest w tej chwili cyfrówka będzie już odbierać. Włączyć telewizor, wybrac w menu skanowanie i sprwdzić co tuner złapie..

adam12

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: adam12 » 7 października 2011, o 13:52

witam. dzięki za cenną radę (skanowałem na analogu) wieczorem przeskanuje na digitalu i napiszę czy się udało. jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY odbiór katowice ul. panewnicka

Post autor: DVBManiak » 7 października 2011, o 16:48

adam12 pisze:Witam. Proszę o fachową poradę. Chcę odbierać czeską telewizję cyfrową. zakupiłem antene TELMOR DIGITmax HD (polecona przez sprzedawcę). Mieszkam w Katowicach Ul. Panewnicka (2 pietrowa kamienica).

Po zainstalowaniu w oknie obok anteny satelitarnej odbieram "czyso" TVP1, TVP2, Polsat gorzej, TV NOVA - dźwięk ok, obraz bardzo słaby. CT1 bardzo słabo.

Jutro planuję instalacje na dachu. czy jest ktoś w stanie mi napisać kilka porad, jak najlepiej ustawić antenę (wiem tylko że na południe).

Niestety w temacie DVB-T jestem laikiem i nie mam pojęcia o Muxach ustawieniach itp. Bardzo proszę o pomoc i poradę krok po kroku, abym sobie poradził.

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
Na południe to się ustawia antenę satelitarną. Tu musisz dokładnie wiedzieć gdzie, więc polecam zajrzeć na http://www.dvbtmap.eu/ i się określić. Co do odbioru polskiego dvb-t to http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... rowa-dvb-t a czeskie http://www.digistranky.cz/dvbt/divaci/r ... dvb-t.html. Antena, którą kupiłeś jest bardzo dobra, więc już najważniejsze masz za sobą. Powodzenia i pytaj jak coś.

adam12

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: adam12 » 8 października 2011, o 15:53

witam,
dzięki za pomoc. wczoraj przeskanowałem jeszcze raz na digitalu i znalazłem 30kanałów (czechy polska + radio), jakość elegancka. niestety wyniknął jakiś błąd z sumatorem sygnału (na po rozdzieleniu sygnału tv satelitarna była, na dvb-t brak sygnału.) Ponieważ mam tylko jeden kabel, to zostawiłem satelitę. w poniedziałek jadę do sklepu gdzie kupiłem antenę, żeby się dowiedzieć jak prawidłowo zsumować i rozdzielić sygnał.

jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 598
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DanielK » 8 października 2011, o 20:42

@adam12 - zdarza się, że sumatory tłumią nawet powyżej 10 db sygnału z pasma naziemnego.

adam12

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: adam12 » 10 października 2011, o 23:57

witam,

z sumatorem brak sygnału. dzisiaj wymienili mi w sklepie na nowy i dalej nic. puściłem 2 kable i jest ok.

z czeskich kanałów odbieram:
MULTIPLEX 2: nova, prima, borrondov, nova cinema, cool - jakość super
MULTIPLEX 1: čt1, čt2, 24 4sport - jakość dobra, ale przerywa momentami sygnał.

z polskich:
polsat, tvn,tv4, tv puls, tvn siedem, puls2, tv6, polsat sport news - jakość super
tvp1, tvp2, tvp info katowice, tvp kultura, tvp historia, tvp info kraków - jakość dobra, ale przerywa momentami sygnał.

z tego co zauważyłem, obydwa multiplexy nadawane są z Ostrawy Hošťálkovice. niestety nie wiem jak ustawić antenę, zrobiłem to na wyczucie. czy nadaje się do tego urządzenie SATFINDER, czy coś innego? proszę o pomoc

bardzo zależy mi na kanale čt24, tak więc będę wdzięczny za radę jak ustawić antene, żeby obydwa multiplexy były odbierane w doberj jakości.

z góry dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ploomba » 12 października 2011, o 14:52

U mnie obecnie sygnał mux-3 z Katowic zakłócił czeski mux-3 na kanale 51.
Do tej pory udawało mi się odbierać (z małymi problemami) czeski mux-3. Teraz sygnał zupełnie zniknął.
Zaznaczam, że kierunek Katowic mam zupełnie przysłonięty więc nic nigdy ze Śląska nie udało mi się odebrać (sygnał z Kosztowy nigdy do kotliny żywieckiej nie doleciał). Widocznie teraz ten sygnał z Kosztowy skutecznie wytłumił czeski mux na kanale 51.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: marcin6660 » 13 października 2011, o 04:25

Teraz to już zgłupiałem , czyli Mux-3 nie jest nadawany z Pradeda wcale na 51 kanale tylko z Ostravy i stąd problemy z odbiorem a Mux-1 na 36 odbieram bardzo dobrze.???

Temat: Re: Re[2]: Vykon vysilaca jesenik/praded mux-3
Data: 2011-10-12 20:16:42


Dobrý den,


rád bych se omluvil za mylně poddané informace ohledně vysílání sítě 3 z
vysílače Jeseník - Praděd. Z tohoto stanoviątě zatím sí» nevysílá a
proto příjem signálu ve vaąem místě je ąpatný. Nejspíąe přijímáte signál
z některého z vysílačů umístěných v Ostravě, které vysílají s polovičním
výkonem viz dtv.ctu.cz/vysilace.


S pozdravem,


Vladimír Hejkal

Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR

lumca_2
Posty: 214
Rejestracja: 14 grudnia 2008, o 10:11
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hošťálkovice,Hladnov, Kosztowy,Skrzyczne

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: lumca_2 » 13 października 2011, o 08:15

Ten, kdo ti něco takového "odpověděl" dané problematice vůbec nerozumí! MPX3 na K51 vysílá z Pradědu od 31. 07. 2011 s ERP 100kW a je to konečný stav! Ten pan "Hejkal" by se za svou "odpověď" měl hluboce stydět, případně své jistě dobře placené místo v úřadě velmi rychle opustit! Jen klame lidi!

emgie77
Posty: 36
Rejestracja: 10 lipca 2011, o 17:25
Odbiornik: SONY Bravia KDL-32EX500
Nadajnik - obiekt nadawczy: Slęza/Chrzelice/Praded

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: emgie77 » 13 października 2011, o 20:00

Sam już nie wiem co o tym myśleć... Wszyscy twierdzą że MUX3 z Pradziada nadaje od lipca, a tymczasem z tej mapki wynika coś innego http://dtv.ctu.cz/mapa
I nie wygląda ona na nieaktualizowaną, bo zaznaczony już na niej został uruchomiony niedawno doświetlacz MUXa1 w Zlatych Horach na kanale 36.

marcin6660
Posty: 547
Rejestracja: 1 marca 2009, o 17:03
Odbiornik: Samsung UE48H6500 , UE32H5500 , UE58J5200 , P2270HD , Lion 2
Instalacja antenowa: Telkom Telmor ASR-860 P25
Wysokość ok.390m/n.p.m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice , Skrzyczne , Częstochowa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: marcin6660 » 13 października 2011, o 21:38

Kolega lumca_2 wie chyba najlepiej ale mi też coś tu nie pasuje. Mux -1 na 36 ma bardzo dobry sygnał a mux-3 na 51 ani śladu (do czasu uruchomienia mux-3 z Katowic) , jedynie w nocy i rano coś było. Skoro te same moce to skąd tak kolosalna różnica w jakości odbieranego sygnału.
Kanały nie są aż tak bardzo odległe od siebie , z tej samej anteny pewnie są nadawane.
Antenę mam Telmor ASR-860P25 , kabel Televes , dekoder DVB-T Ferguson Ariva HD Combo i mieszkam dość wysoko i mam odsłonięty kierunek na południe.
Na czeskiej stronie http://www.digitalne.tv/mapa-ceske-repu ... t-jesenik/ podane jest że Praded na 51 ma 20 kW (docelowo 100 kW).
Trzeba chyba zaczekać nieco ponad 2 tygodnie na Mux-2 z Praded-a na 53 kanale i wtedy wszystko się okaże jaki będzie jego odbiór i będzie można porównać z Mux-3 bo kanały są sąsiednie i przy takiej samej mocy powinien być zbliżony odbierany sygnał.

Awatar użytkownika
Zolmar
Posty: 104
Rejestracja: 3 kwietnia 2011, o 16:26
Odbiornik: DTVDongle Dual + PC, DTVDongle HPlus + PC, DTV-451THD + TV
Instalacja antenowa: zwykła ant. szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem na dachu domu prywatnego
Nadajnik - obiekt nadawczy: na Katowice, Skrzyczne i Czechy

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Zolmar » 13 października 2011, o 22:07

marcin6660 pisze:Kolega lumca_2 wie chyba najlepiej ale mi też coś tu nie pasuje. Mux -1 na 36 ma bardzo dobry sygnał a mux-3 na 51 ani śladu (do czasu uruchomienia mux-3 z Katowic) , jedynie w nocy i rano coś było. Skoro te same moce to skąd tak kolosalna różnica w jakości odbieranego sygnału.
Kanały nie są aż tak bardzo odległe od siebie , z tej samej anteny pewnie są nadawane.
Antenę mam Telmor ASR-860P25 , kabel Televes , dekoder DVB-T Ferguson Ariva HD Combo i mieszkam dość wysoko i mam odsłonięty kierunek na południe.
Na czeskiej stronie http://www.digitalne.tv/mapa-ceske-repu ... t-jesenik/ podane jest że Praded na 51 ma 20 kW (docelowo 100 kW).
Trzeba chyba zaczekać nieco ponad 2 tygodnie na Mux-2 z Praded-a na 53 kanale i wtedy wszystko się okaże jaki będzie jego odbiór i będzie można porównać z Mux-3 bo kanały są sąsiednie i przy takiej samej mocy powinien być zbliżony odbierany sygnał.
Dzisiaj na k.51 był... przez chwilę (nawet mocny sygnał) MUX3 z K-K. Przeskanowąłem na dekoderze od TV i na karcie przy kompie. Okoló godziny 22:00 sygnał zanikł.

Awatar użytkownika
APiK
Posty: 72
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 10:34
Miejscowość: Pardubice
Instalacja antenowa: UHF Color supra 21-69k, VHF 184 MHz + TEROZ č.604 ULTRA LOW NOISE, VKV Dipol 3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły, Czarna Góra + CZ all

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: APiK » 16 października 2011, o 18:41

lumca_2 pisze:Ten, kdo ti něco takového "odpověděl" dané problematice vůbec nerozumí! MPX3 na K51 vysílá z Pradědu od 31. 07. 2011 s ERP 100kW a je to konečný stav! Ten pan "Hejkal" by se za svou "odpověď" měl hluboce stydět, případně své jistě dobře placené místo v úřadě velmi rychle opustit! Jen klame lidi!
Ano pravda. MUX3 z vysílače Praděd skutečně již vysílá a to s finálními parametry. Odpověď zástupce "Národní koordinační skupiny" je zcela mylná.

Awatar użytkownika
APiK
Posty: 72
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 10:34
Miejscowość: Pardubice
Instalacja antenowa: UHF Color supra 21-69k, VHF 184 MHz + TEROZ č.604 ULTRA LOW NOISE, VKV Dipol 3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły, Czarna Góra + CZ all

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: APiK » 16 października 2011, o 18:46

emgie77 pisze:Sam już nie wiem co o tym myśleć... Wszyscy twierdzą że MUX3 z Pradziada nadaje od lipca, a tymczasem z tej mapki wynika coś innego http://dtv.ctu.cz/mapa
Stránky našeho "slavného" Českého telekomunikačního úřady vždy byly, jsou a zřejmě i nadále budou NEAKTUÁLNÍ! Je to důsledek "českého úřednictví vedeného v hlavním městě Praze".

Odpowiedz