DVB-T CZECHY

dyskusje o zagranicznych emisjach telewizji cyfrowej DVB-T
Cyfrowyjanusz

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: Cyfrowyjanusz » 23 lipca 2013, o 14:21

Niestety ale tak. Jak już mówiłem czechów odbieram z odbicia a św. Krzyż również zakłócał kiedyś analogowy kanał 27 i u mnie niestety obecnie czeski kanał 37 pasek jakości zaczął skakać od 70 do 100% strach pomyśleć co będzie przy tropo. Szkoda słów normalnie nie dość że polskie DVB-T nie ma nic do zaoferowania to jeszcze szkodzi i zakłóca porządne zagraniczne kanały. Pozdrawiam. :)

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: grzegorz0plonka » 23 lipca 2013, o 14:29

Pewnie uke nie zauważyli, ze kanał istnieje 37 w Czechy. Lepiej pisz do uke, ze ci zakłóca sygnał.

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tomekogg » 23 lipca 2013, o 14:56

U mnie też pojawiło się trochę błędów, które dotąd nie występowały. Kolego blockbuster, a jak u ciebie?

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: mc-fit » 24 lipca 2013, o 17:41

cześć
chciałem zapytać, czy jest możliwe we Wrocławiu mux Trutnov kanale 7 z 21
Trutnov - Rozhledna
http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=9304

jak tutaj


http://free4web.pl/3/2,144089,395875,83 ... hread.html


planuje atx-107 uzyc i lna-177 albo lna 188

na 13-15 m

co myslicie bendzie dzialac albo tylko tropo

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: BadBoy475 » 24 lipca 2013, o 19:09

Jako że przejście z analogu na cyfrę mamy już za sobą a u mnie odbiór z nadajników RTCN Przysucha i RTCN Św. Krzyż jest tak dobry że niezależnie od ukierunkowania anten odbiór wszystkich multipleksów jest znakomity postanowiłem spróbować odebrać coś z Czech.

Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania.
Antenę ATX-91 skierowałem mniej więcej w kierunku Frýdek-Místek, Lysá Hora oraz Ostrawy.
W efekcie rano i wieczorem mam odbiór czeskich multipleksów !
Aby nie być gołosłownym zamieszczam fotki tego co pokazuje mój Samsung:

Obrazek
MUX1 CZ kanał 54 z Lysá Hora. Odległośc w linii prostej 236.8 km !!!

Obrazek
Co ciekawe odbiór sygnału z kanału 54 utrzymuje się całodobowo z tym że w godzinach popołudniowych sygnał jest zbyt słaby do odbioru.
Samsung długo myśli a tuner komputerowy pokazuje wartości siły sygnału od 0 do 30% (od 50% wskakuje płynny odbiór)

Obrazek
Zupełnie niespodziewanie okazało się że również mogę odbierać MUX4 CZ kanał 45 prawdopodobnie z nadajnika Opava Hlubočec z odległości 230.3 km !!! Sygnał pozwalający na płynne oglądanie utrzymuje się równie długo jak MUX1 z LH !

Obrazek
A to lista kanałów.

Udało mi się również zapisać listę kanałów MUX3 CZ z kanału 48 prawdopodobnie z Ostrava Hošťálkovice ale sygnał był zbyt słaby aby można było normalnie oglądać ten multipleks.

Czeskie nadajniki to potęga, wysokie górskie nadajniki zapewniają odbiór na pół Polski. Szkoda że akurat MUX2 z Przysuchy i Św. Krzyża jest nadawany na kanale 37 co wyklucza u mnie odbiór MUX2 CZ z LH który jest nadawany na tym samym kanale.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: grzegorz0plonka » 24 lipca 2013, o 19:55

Niesamowite, az trudno uwierzyć 230.3 km. chyba ty żartujesz. Ale ale ciekawie jakieś mocy nadają czeskie?

Awatar użytkownika
SAT-COM
Posty: 407
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 01:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Obecnie testowane ATX-91 VHF 5 elementowa + miernik DIGISAT PCM-1200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dolnośl.+Czechy+Sachsen

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: SAT-COM » 24 lipca 2013, o 22:20

mc-fit pisze:cześć
chciałem zapytać, czy jest możliwe we Wrocławiu mux Trutnov kanale 7 z 21
co myslicie bendzie dzialac albo tylko tropo
Sam jestem ciekawy !
Od momentu uruchomienia jeszcze mi się nie udało złapać we Wrocławiu.
Ale też w ostatnim czasie nie montowałem żadnej mocniejszej anteny .
Ostatnio była antena UHF200 w okolicach Oporowa na 2 piętrowym biurowcu i zero aktywności na K21.
W Kudowie za to super ze względu na niski kanał sygnał w porywach mocniejszy od innych czeskich multipleksów.

Ale cudów bym się nie spodziewał wprawdzie ERP nadajnika wynosi 20KW ale jest jedna antenka w azymucie 160 st. zawieszona na niewielkiej wieży telekomunikacyjnej (tuż przy górnej stacji narciarskiej)
http://imageshack.us/a/img819/3282/a9rl.jpg
http://imageshack.us/a/img708/7806/vij5.jpg

Dla porównania nadajnik MUX1-MUX3 CZ
http://imageshack.us/a/img14/7954/3jf9.jpg
http://imageshack.us/a/img40/7063/bjvp.JPG

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb » 25 lipca 2013, o 12:34

Czy znacie jakieś plany rozwoju Czeskiego DVB-T w regionie Libereckim?
Czeska DVB-T składa się z 17 MUX(ów) a obecnie w Libercu i Jablonec n.N. nadawane jest 5.
Co z Regionální síť 7 ?; co z kanałami 26, 28, 31 :?:

Awatar użytkownika
APiK
Posty: 74
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 10:34
Miejscowość: Pardubice
Instalacja antenowa: UHF Color supra k21-69, VHF yagi k6+TEROZ č.604 ULTRA LOW NOISE, VKV Dipol 3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śnieżne Kotły, Czarna Góra + CZ all

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: APiK » 26 lipca 2013, o 09:11

ntcdvb pisze:Czy znacie jakieś plany rozwoju Czeskiego DVB-T w regionie Libereckim?
Czeska DVB-T składa się z 17 MUX(ów) a obecnie w Libercu i Jablonec n.N. nadawane jest 5.
Co z Regionální síť 7 ?; co z kanałami 26, 28, 31 :?:
Rozvoj RS7 (Regionalní síť 7) na Černé Studnici je v plánu.
Rozwój RS7 z nadajnika Černá Studnice jest planowany.
http://www.digizone.cz/clanky/nove-prog ... -studnice/

bono58
Posty: 3
Rejestracja: 26 lipca 2013, o 13:38
Odbiornik: samsung UE32D6500 3D led+panasonicTX-L32G10E lcd
Instalacja antenowa: yaga dach 4 piętro+siatka+lna-177+wzm 1 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisla-Ostrawa

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: bono58 » 26 lipca 2013, o 14:07

Wszystkie muxy odbieram bez żadnego problemu tj k37,45,48,54 +38 wieczorem z Ostrawy oraz odpowiedniki z Jesenika na k36,51,53-odbiór jest stabilny 80%.Antena Yaga bez wzmacniacza 4 piętro.

DVBManiak

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: DVBManiak » 27 lipca 2013, o 19:10

Na kanałach CT dostępne jest HbbTV.

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: BadBoy475 » 28 lipca 2013, o 10:03

DVB-T z Czech nie przestaje mnie zaskakiwać. Oprócz multipleksów na kanale 45 i 54 ostatnio udało mi się stabilnie odebrać:

Obrazek
Kanał 48 MUX3 CZ z Ostrava Hošťálkovice. Odległość około 217.6km.
Co ciekawe na tym kanale mam bardzo dobry odbiór MUX2 z Raszyna.
Mimo to odbiór czeskiego multipleksu na tym samym kanale utrzymywał się około 3 godzin.


Obrazek
Największym zaskoczeniem był dla mnie odbiór regionalnego multipleksu nadawanego z Klimkowic na kanale 59 z mocą 250W!!! Odległość to tylko 227.4 km !
W multipleksie znajdowały się takie programy:
LTV
LTV MPEG2 STB TEST
Noe TV
TEST DBOR-T

W najbliższych dniach mam zamiar przestawić antenę w kierunku Jesenika. Nie nastawiam się jednak na jakieś rewelacje bo z tego co wiem Jesenik ma silne wytłumienia sygnału w kierunku Polski. Jako ciekawostkę napisze jeszcze że kanał 37 (MUX2 CZ) z Lysá Hora potrafi mi skutecznie zablokować odbiór MUX2 z RTCN Przysucha który widzę ze swojego podwórka (30km)

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: tomekogg » 28 lipca 2013, o 11:24

Ostatnio często pojawia się tropo, stąd takie odbiory. Ja ostatnio odebrałem z rana 2 razy kanał 48 z Ostravy, a także po raz pierwszy k. 51 i 53 z Jesenika. Kanał 36 odbierałem już kilka razy, ale teraz będzie trudniej bo z południa Polski mi zakłócają Szczawnica i Rabka.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: grzegorz0plonka » 28 lipca 2013, o 12:57

BadBoy475 pisze:DVB-T z Czech nie przestaje mnie zaskakiwać. Oprócz multipleksów na kanale 45 i 54 ostatnio udało mi się stabilnie odebrać:

Obrazek
Kanał 48 MUX3 CZ z Ostrava Hošťálkovice. Odległość około 217.6km.
Co ciekawe na tym kanale mam bardzo dobry odbiór MUX2 z Raszyna.
Mimo to odbiór czeskiego multipleksu na tym samym kanale utrzymywał się około 3 godzin.


Obrazek
Największym zaskoczeniem był dla mnie odbiór regionalnego multipleksu nadawanego z Klimkowic na kanale 59 z mocą 250W!!! Odległość to tylko 227.4 km !
W multipleksie znajdowały się takie programy:
LTV
LTV MPEG2 STB TEST
Noe TV
TEST DBOR-T

W najbliższych dniach mam zamiar przestawić antenę w kierunku Jesenika. Nie nastawiam się jednak na jakieś rewelacje bo z tego co wiem Jesenik ma silne wytłumienia sygnału w kierunku Polski. Jako ciekawostkę napisze jeszcze że kanał 37 (MUX2 CZ) z Lysá Hora potrafi mi skutecznie zablokować odbiór MUX2 z RTCN Przysucha który widzę ze swojego podwórka (30km)
Odbierasz jednocześnie na samym kanale Raszyn i czeskie?? Przecież kompletnie nie możliwe bo spowoduje zakłócenie.

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: BadBoy475 » 28 lipca 2013, o 22:15

grzegorz0plonka pisze: Odbierasz jednocześnie na samym kanale Raszyn i czeskie?? Przecież kompletnie nie możliwe bo spowoduje zakłócenie.
No tak się oczywiście nie da.
Chodziło mi o to że przy aktualnym ustawieniu anteny na Ostrawę odbieram na kanale 48 MUX3 CZ. Po przekręceniu anteny mniej więcej o 180 stopni jest bardzo dobry odbiór MUX2 z Raszyna który jest nadawany na tym samym kanale.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: grzegorz0plonka » 28 lipca 2013, o 23:36

No ładnie, jaki masz siła sygnału mux 2 Raszyn?

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: BadBoy475 » 29 lipca 2013, o 12:58

Od czasu wyłączenia analogu wszystkie MUX-y z Raszyna Siła 100%, błędy 0

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb » 29 lipca 2013, o 18:09

APiK pisze: Rozvoj RS7 (Regionalní síť 7) na Černé Studnici je v plánu.
Rozwój RS7 z nadajnika Černá Studnice jest planowany.
http://www.digizone.cz/clanky/nove-prog ... -studnice/
@APiK
Děkuji moc

Regionální síť 7 - Jablonec nad Nisou / Černá Studnice będzie z k.48 690 MHz ERP: 3 kW ?
bo
Celoplošné síť 4 - Jablonec nad Nisou / Černá Studnice ma zmienić kanał tymczasowy 25 na 29 ?
Síť 4 MUX DB (_4HKR) k. 29 538 MHz ERP: 3 kW
zasięg síť 4 już nie jest wystarczający a zmiana k.25 ERP: 10 kW na k.29 ERP: 3 kW nie polepszy sytuacji.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: seba133 » 29 lipca 2013, o 20:01

Po wyłączeniu TVP 1 z Mikstatu (k.51) MUX 3 z Pradziada działa nawet na symetryzatorze. Zawsze to mniej zakłóceń.

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: DVB-T CZECHY

Post autor: ntcdvb » 30 lipca 2013, o 10:31

@seba133
Z nadajnika Jesenik/Praděd emisja jest prowadzona z mocą ERP : 100 kW, z minimalnym tłumieniem.Podobnie z Trutnov/Černá hora moc ERP : 100 kW.

Jedyny problem, że na k.38 jest sit’2 i MUX-1 z Kalisz/Mikstat, i k.44 zajęty jest jeszcze przez MUX-4, który ma być na k.42

Odpowiedz